150 Bin Liralık Geyik Böceğini İnceledim|Habitatı, Hayat Döngüsü, Beslenmesi|Doğaya Geri Bırak

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 2. 08. 2021
  • Merhaba,
    Bugün sizlere geyik böceğinden bahsettim.Geyik Böceği, İngilizce ismiyle Stag Beetle 1200 türü barındıran Lucanidae ailesine ait, 4 subfamilyaya sınıflandırılan bir böcek ailesidir. Bu böcek ailesi çoğunlukla erkeklerde gösterişli büyük olan boynuzlarıyla tanınır. Geyik ismini de geyik boynuzları gibi kullanımından dolayı almıştır. Bu boynuzlarının kullanımı çoğunlukla erkek böcekler arasında dişiye ulaşmak için kavga amacıyladır. Tabii yemek, ağaç dalları ulaşımı için de kullanım görülmektedir. Benim bulduğum bu geyik böceğinin dişi olduğunu düşünüyorum çünkü boynuzları vücuduna oranla daha küçük gözüküyor.
    Birçok kişiye korkunç gelecek dış görünüşlerine rağmen insana zarar vermeyen, zehirli olmayan ve doğaya katkı sağlayan bir böcektir. Vücutlarında bulunan sert kabuklarına rağmen ulaşmak istedikleri yere uçarak giderler. Yaşam yerleri çoğunlukla çürüyen odunlar da, hasta olan ağaçlardır.
    Çoğunlukla 15-20 cm arasında boyutu olan bir geyik böceği yaklaşık olarak 100 bin dolar civarındadır. Birçok böcek koleksiyoncusu için vazgeçilmez bir türdür. Japonya ve Güney Kore’de evcil hayvan olarak satın alınır. Türkiye’deki türlerin satımında yasak ve para cezası uygulanmaktadır. Uzun süren yaşam döngüleri onları özgün kılar. Bahsettiğim Türkiye’ye özgü endemik geyik böceği diğer türlere göre 6 taraklı antenleri olduğu için altı taraklı geyik böceği olarak tanımlanmaktadır. Gördüğüm kadarıyla benim bulduğum bu böcek de altı taraklı geyik böceği.
    Hayat Döngüleri
    Birçok böcek gibi geyik böcekleri de tamamlanmış metamorfoz geçirir. Hayat döngülerinde yumurta,larva, pupa ve yetişkin dönemleri mevcuttur. Birçok geyik böceği türlerinde dişiler ölü ağaç diplerine yumurtalarını bırakır. Çiftleşme dönemleri Mayıs sonu Ağustos başlangıcıdır.
    Yumurta Evresi
    Dişinin tam olarak ne kadar yumurta dışarıya bıraktığı bilinmez fakat yaklaşık olarak 30 ila 90 arası diyebiliriz. Yumurtalarını dişi geyik böceği özenle korur. Bazı ağaç parçalarını çiğner, çevreyi kazır.Ölmüş ağaç parçalarına ve toprağa bırakır. Bu davranış larva halinde çıkanların direkt yemek yemeye başlamasını sağlar.
    Larva Evresi
    Yumurtadan çıkan larvalar ağaçları yemeye ve ağaç özlerini içmeye başlarlar.Geyik böcekleri, çok uzun yaşam döngülerinin çoğunu yeraltında larva olarak geçirir. Bu, hava durumuna bağlı olarak üç ila yedi yıl arasında olabilir. Çok soğuk hava dönemleri süreci uzatabilir. Çoğunlukla larva döneminde iken odun yiyicidir. Özellikle geyik böceği dal parçalarını ve çam kozalaklarını yer.
    Pupa/Yetişkin Evresi
    Tamamen büyüdüklerinde, larvalar besledikleri çürüyen ahşabı terk ederek toprakta büyük bir koza oluştururlar ve burada pupa olurlar ve sonunda bir yetişkine dönüşürler. Yetişkinler kışı toprağın altında geçirir ve genellikle mayıs ortasından itibaren ortaya çıkar. Ağustos sonunda, çoğu ölmüş olacaktır. Kışı yaşayamazlar.
    Davranış Biçimleri
    Geyik Böcekleri, antenleri sayesinde iletişime geçebilmektedir. Yetişkin hale geldikleri zaman yaprak çeşitlerinden küçük böceklere kadar geniş bir beslenme ağına da sahiptir.
    Erkekler genellikle alacakaranlıkta uçarak eş ararken görülür. Büyütülmüş boynuz benzeri çenelerini kullanarak diğer erkeklerle güreşir veya dövüşürler. Uçabilmelerine rağmen dişi böcekler çoğunlukla yerde dolaşırken görülür. Çiftleştikten sonra dişiler, yavrularını beslemek için yeterli çürüyen odun varsa ortaya çıktıkları yere dönerler ve küçük, yuvarlak yumurtalarını kütük yığınları, ağaç kütükleri ve ağaç kütükleri gibi çürüyen odunlara bırakmak için toprağı kazarlar. Ve böyle nesillerini devam ettirirler.
    İnsanlar, ne yazık ki, geyik böcekleri için doğrudan bir tehdittir. Hava düzenlerindeki değişikliklerin de geyik böcekleri üzerinde etkisi vardır.Islak ve rüzgarlı hava, yetişkin böceklerin uçma kabiliyetini engelleyebilir. Geyik böcekleri zararsızdır ve canlı ahşap veya keresteye zarar vermez. Larvalar sadece çürüyen odunla beslenir, bu yüzden lütfen onları öldürmemeye dikkat edin.

Komentáře • 14

  • @semihay3594
    @semihay3594 Před 25 dny

    Suya girmiş çıkardım kutuya koydum şuan bakışıyoruz 😂

  • @universum8336
    @universum8336 Před 2 lety +1

    3-4 yıl önce köyde terasta otururken sanırım lambanın ışığına uçarak bundan gelmişti. Bir süre beslemiştim.

  • @averagedoomenjoyer1232
    @averagedoomenjoyer1232 Před 2 lety +2

    Bu böceklerin nadir olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Ya köyde ya da İstanbulda bunların birçoğunu gördüğümü hatırlıyorum.

  • @resulcakir9395
    @resulcakir9395 Před 2 lety +1

    Bu böcekten her an bulurum ben

  • @EkremYasarr
    @EkremYasarr Před 2 lety +2

    Bende 2 hafta önce buldum. kırmızı listede olduğunu duyunca doğaya bıraktım. Kanalımda videosu da var. fiyatını duyup 150 bin dolara satıp 28 bin tl cezasını ödemek mantıklı geldi ama iş isten gecmişti :D tabi ki şakasına diyorum :)

  • @virgiliamaro1131
    @virgiliamaro1131 Před 3 lety +1

    satış konusunda bence win/win önemli olan satıştan önce yakalanmamak

    •  Před 3 lety +1

      O da doğru fakat yetişkin hali yumurtlama yaptıktan 2 ay sonra ölüyor zaten. Kış mevsimini atlatamıyor. Aslında evimde onu tutmak isterdim ama doğaya kavuşup neslini devam ettirmesine yardımcı olmak daha mantıklı geldi.

  • @nurozturk2569
    @nurozturk2569 Před 3 lety +1

    Öncelikle cesaretine hayran oldum🙏🏻👏🏻Asla evimde böcek sokmak istemezdim😬 Bütün canlılara olan ilgin ilham verici 😇 Ayrıca böceğin fiyatını gören akrabaların seni aradı mı? 😂

    •  Před 3 lety +1

      Böcekler hiç korkutucu hayvanlar değil aslında. Isırmıyor ve zehirli değilse (özellik bizim için 😄) doğaya en çok katkıyı sağlayan canlılar. Benden sana da cesaretin geçmesi dileğiyle. Teşekkür ederim. Bu arada kimse bana fiyatı için ulaşmadı 😅

    • @nurozturk2569
      @nurozturk2569 Před 3 lety +1

      @ Böcek, sinek vb. canlılar, insan vücuduna değdiği zaman cilde protein bırakıyorlarmış. Bu protein alerjik insanlara (bkz.ben) zarar veriyor. Maalesef böyle canlılarla iletişim halinde olmama evrimim izin vermiyor. Güzel dileklerin için teşekkür ederim ☺️

  • @aysegulkavak3612
    @aysegulkavak3612 Před rokem +1

    Kim alıyor bunu bizde satalım

  • @serhancoskun921
    @serhancoskun921 Před rokem

    Az önce eve girdi çıkardım attım 😂😂😂