Bilimkurgu'daki Bilim / Yanlışlar, Spekülasyonlar -1 : Işıktan Hızlı veya Zamanda Yolculuk

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 14. 06. 2024
  • Zaman yolculuğunun paradoksları. Işıktan hızlı seyahat ile zaman yolculuğu ilişkisi.
    #kafayoranlar #kafayoranlartv #hayatadair #güncel #hayat #savaşekşioğlu #drkubilaykemertaş #drsalihkaragözoğlu #ilginçbilgiler #merakettikleriniz #bilim #sanat #kültür #tarih #felsefe #profdribrahimsemiz #ibrahimsemiz #fizik #bilimkurgu #paralelevren #ışıkhızı #çokluboyutlar #zamanyolculuğu #ışıkhızı #ışıktanhızlıseyahat #büyükbabaparadoksu #geçmişegitmek #geleceğegitmek

Komentáře • 29

  • @yldzlfizik9364
    @yldzlfizik9364 Před 8 dny +4

    Hocam selamlar fizik bölümü öğrencilerininde sizi dinleyeceğini düşünürek biraz daha detay verirmisiniz? Bu bölüm bazı şeyleri anlatmaya çekindiniz sanırsam. :) Bu konudaki fikirlerinizin yüzde 20 sini anlattığınızı düşünüyorum. Sağlıklı günler.

  • @olmasadaolurmu
    @olmasadaolurmu Před 9 dny +3

    Zamanda yolculuk imkansız kalacak diye inanıyorum. Ama ki eğer bir gün mümkün olur da geri gidip babanı veya dedemi öldürme imkânı olursa o zaman öldürmüş olduğun aslında baban veya deden değildir veya en azından gittiğinde başka geri döndüğünde Baba'nın yerine başka bir baban veya deden olur diye düşünüyorum. Eğer geri gidip öldürme veya yok etme imkanı varsa geri döndüğünde de başka olasılıklar var demektir, diye düşünüyorum. Çünkü sonsuz ve sınırsız olasılıklar vardır.

  • @bulentiseri8468
    @bulentiseri8468 Před 13 dny +1

    Teşekkür ederim ❤❤❤

  • @tayfuntatlc3829
    @tayfuntatlc3829 Před 14 dny +1

    Teşekkürler ❤

  • @muratklc4652
    @muratklc4652 Před 7 dny +1

    1

  • @mustafayilmaz7376
    @mustafayilmaz7376 Před 13 dny +1

    Değerli hocam, öncelikle teşekkürler.
    Döngüsel geri dönüş dönüşü en ilgi çekici biçimde işleyen 12 maymun adlı bir dizi var. Meraklısına not olarak söylüyorum, Atilla İlhan’ın ruhuna rahmet…

  • @varonashe7482
    @varonashe7482 Před 13 dny +1

    Zaman ve Mekan kavramını yeniden tanımlamak lazım. Mekan açı , oran, sayı , seçim , almak yani bilgidir. Zaman çap , temsil , fark , sıralamam , atamak yani bilmek bağ . Zamanı gözlemci yaratır . Çekim kuvveti enerji üretimi için gerekli kuvvet bu zamanın yönümü belirler . Çekim kuvveti de karanlık madde sebep olur ki bu karalık enerji zamanın yönünü yok eder. Karalık enerji fizik yasalarını da değişir , koşul , irrasyonel , temsil , sanallık oluşturur.
    Uzayda mekan engeli yok çünkü mekan açıdır , zamam engeli var . Mekan bilgidir bilgi değişir , Zamam ise enerjidir enerji de fark yanı bilmektir. Bilirsen dolaşıklık sonucunu hesaplarsan zamanı aşarsın bu durumda yaşadığımız uzay paralel uzay dönüşür.

  • @yldzlfizik9364
    @yldzlfizik9364 Před 8 dny +3

    Göreliliğin doğru olduğuna %100 eminmiyiz sorusu? İbrahim hocam sizi biraz kızdırmış olmalı :)

  • @hopal6612
    @hopal6612 Před 10 dny +1

    Sayın hocam, bizde kurt denilince öncelikle dört ayaklı bir canlı akla geldiği için; Solucan Deliği' isminin daha uygun olduğu düşüncesindeyim.

  • @Huseyinsoykok
    @Huseyinsoykok Před 14 dny +3

    Takyonların ışıktan hızlı olmalarının sebebini daha sonradan süpernova patlamalarında foton kadar hızlı olan bu parçacıkların fotondan önce yola çıkmasına bağladılar diye biliyorum.. Uzay yolunda mantar ağı miyosenlerin işlenmesi yeni versiyonda vardı. Sanırım burada senarist ormanlarda ağaç köklerinin iletişim için topraktaki mantar ağlarını bir tür sinir ağı gibi kullanmasından etkilenmiş.. Belki de karanlık madde ya da karanlık enerji benzer bir şeydir kim bilir.. :D

    • @ibrahimsemiz8009
      @ibrahimsemiz8009 Před 13 dny +1

      Takyon kavramının süpernovalarla ilgisi yok. Yalnızca reletivite denklemlerine ışıktan yüksek hız koyuyorsunuz, böyle bir cismin kütlesi sanal çıkıyor; böyle parçacıklar varsa takyon diyelim deniyor. Nasıl oluşabilecekleri, normal madde ile etkileşip etkileşmeyecekleri filan belirsiz.

  • @suzanuysalch
    @suzanuysalch Před 14 dny +5

    Hocanın sıfatını ve adını yazsanız,saygı gereği daha hoş olmaz mıydı?Naçizane fikrim.Hocamızın bilgileri çok değerli.Teşekkürler...

  • @TheKaya62
    @TheKaya62 Před 14 dny +1

    hocam star trek discoveri serisinde var mantarsporları kullanımı ,sıçrama yapıyor gemi🖖

  • @raregemstone.meteoroit6301

    işiltan hızlı ben

  •  Před 13 dny +1

    bu arada sanırım ilk kez ben dile getiriyorum ışık hızı da göreceli. a noktasından başlayan bir ışık hüzmesi b ve c noktası olarak tamamen zıt noktalara ilerliyor ise b veya c noktasındaki kişiye göre diğeri ışık hızını 2 kat aşmış olmuyorlar mı birbirlerine göre. (o halde ışık hızı bir limit değil sadece fizik kurallarından biri, onu aşan bir limitte fizik kuralı var.) bunu ilk düşünen ben olamam herhalde. o zaman sıfır noktası modülü hakkında konuşacak kalifiye kimseler irtibata geçsin lütfen.

    • @ibrahimsemiz8009
      @ibrahimsemiz8009 Před 13 dny

      Hayır ışık hızını iki kat aşmış olmazlar, hız dönüşüm (“toplam") formülü lisedeki bağıl hız gibi değil. Kitabıma (ya da herhangi bir üniversite 1-2. sınıf seviyesi fizik kitabının görelilik ünitesine) bakabilirsiniz

    • @tunctokay1247
      @tunctokay1247 Před 12 dny

      Nispi hız diye bir şey var. iki foton zıt yönlerde hareket halindeyse aralarındaki hız, 2 ışık hızı değildir. Evrende kütleli, kütlesiz parçacıklar arasında böyle nispi(bağıl) hızlar var, söz konusu olan bu hız değil. Evet ilk düşünen siz değilsiniz, ışık hızı tanımlandığından beri düşünülüyor. (Problemi ışık hızında değil de, ışık hızının %99.99 seyreden iki gözlemci için kurun. Bu iki gözlemci diğer gözlemciden gelen fotonun hızını ve birbirlerinin hızlarını ne ölçerler?)

    • @tunctokay1247
      @tunctokay1247 Před 12 dny

      sıfır noktasından kastınız evrende her şeye referans bir başlangıç noktası ise, öyle bir nokta yok.

  • @realmakasci1905
    @realmakasci1905 Před 9 dny +1

    Küstahlığımı ve cehaletimi hoş görün fakat bilim adamı dahi olsanız insanlığın (hayatta kalabilirse!) önümüzdeki 1000 yıl içinde dahi ulaşamayacağı ve dolayısıyla teoriksel olarak konuşmaktan başka çaresinin olmadığı konularda hocam gibi kati ve keskin cevaplar vermek bana biraz komik geliyor. Cevapları “günümüz teknolojisiyle ve sahip olduğumuz imkanlarla” kalıpları içerisinde vermek bence olacak en sağlıklı şey olacaktır.

  • @cemkurt6510
    @cemkurt6510 Před 13 dny +1

    Zamanda geri gitmek gibi teorik fizik açısından spekülatif olan bir hipotez üzerinde böylesine uzun uzadıya fikir beyan etmek de neyin nesi? Bu ne gereksiz bir saçmalıktır, üstelik profesör ünvanlı bir kişi tarafından yapılması ne kadar üzücü? Warp drive kullanarak ışık hızını aşmak, klasik anlamda ışık hızını aşmak gibi değildir, çünkü aracın kendisi aslında ışık hızından daha hızlı hareket etmez. Bu nedenle, ışık hızını aşmanın neden olduğu klasik zaman paradoksları ortaya çıkmaz. Bu teknolojinin uygulanabilir olup olmadığı ve zaman üzerindeki etkileri hala spekülatif ve teoriktir. Solucan delikleri ise genel görelilik teorisinin bir sonucudur ve bu teorinin matematiksel çözümlerine dayanmaktadır sadece. Bildiğimiz matematikle ulaştığımız fiziksel sonuçlar, evrenin fiziğini tümüyle açıklar gibi bir kibir içinde olmak bilimsel düşünceye yakışmaz.

    • @kafayoranlar
      @kafayoranlar  Před 13 dny

      Merak ettim sizin ünvanınız nedir? 🥸

    • @cemkurt6510
      @cemkurt6510 Před 12 dny

      @@kafayoranlar Kendim için şu üniversiteyi bitirdim, kariyerim şudur, yaptığım işler budur demeyi sevmem. İnsanın ne olduğu düşünceleri, fikirleri ve ürettikleridir. Merakınızı, ''ünvanınız ne ki bizi eleştiriyorsunuz'' demek için dile getirmediniz umarım sayın Hoca'm. Bir çok ülkede, onlarca projeyi yönetmiş biri olarak şunu bilir şunu söylerim hep, en alttakilerden bile öğrenecek şeyler daima vardır. ''Don't judge a book by it's cover'' bunu ifade eden güzel bir sözdür. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    • @tunctokay1247
      @tunctokay1247 Před 12 dny

      Videonun tamamı 18 dk. zamanda geri gitmekle ilgili konuşulan süre 3 dk., bunun neresi uzun? Ayrıca bu konulara ilgi duyanlar arasında oldukça büyük bir kesim, bilim ve teknolojinin gelecekte bunu başarabileceğini düşünüyor. Olamayacağının anlatılması 3-5 dk.lık süreyi hak ediyor... Ve bir aracın ışık hızına ulaşması, diye bir durum söz konusu değil. Zamanda geri gitmeyi neden bu kadar uzun konuştunuz dedikten sonra bir aracın ışık hızında gidebilmesi ihtimalinden söz etmeniz de sağlam çelişki...

    • @4thesakeofitname
      @4thesakeofitname Před 11 dny

      Zamanda yolculuğun, popüler bilimin konusu olarak, çeşitli bilimkurgu filmlerindeki "hatalı" işlenişi hakkında formal bilim açısından yorumlarda ve düzeltmelerde bulunuyor... Uzun veya kısa ne alaka? Kime göre neye göre? Sıkılan başka video izler...