Zonnepanelen, terugleverkosten en salderen | Energie in 2024 en verder

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 2. 08. 2024
  • Er verandert veel rondom zonnepanelen, contracten en de salderingsregeling. Tijd voor een video!
    🚨 Energiecontracten vergelijken eenpassiefinkomen.nl/tools/pr...
    💶 Aandelen WAARDEREN en ANALYSEREN via beleggertools.com
    Er verandert dit jaar al veel rondom energie, salderingsregeling, zonnepanelen en energiecontracten. Veranderingen die bij mij als consument (met zonnepanelen) diverse vragen oproepen. Vragen die ik in de komende video's wil gaan beantwoorden, of in ieder geval hoop te beantwoorden.
    Want misschien heb jij al geïnvesteerd in zonnepanelen of ben je dat van plan, of kies je bewust voor geen zonnepanelen. Welke impact heeft deze verandering dan op jou? Welk contract moet ik afsluiten? Moet ik gaan kiezen voor een dynamisch contract? Is zonnepanelen plaatsen nog interessant in 2024? Is een thuisaccu al een slimme investering? Dat zijn onderwerpen en vragen die ik de komende tijd ga behandelen.
    Heb jij nog vragen, of juist antwoorden? Laat het weten in de reacties!
    🚨 DE KERN VAN DEZE VIDEO
    ========================
    - Bespreken huidige situatie
    - Stemming Eerste Kamer
    - Terugleverkosten
    - Afschaffing salderingsregeling
    👍 MIJN PRODUCTEN VOOR BELEGGERS
    =================================
    💶 Aandelen WAARDEREN en ANALYSEREN via beleggertools.com/
    👨‍🎓Mijn Online Training voor Beginnende Beleggers www.eenpassiefinkomen.nl/tool...
    🥰 PRODUCTEN EN DIENSTEN DIE IK GEBRUIK
    ======================================
    💰 BELEGGEN via DEGIRO (tip) www.eenpassiefinkomen.nl/ga/d...
    🔗 CRYPTO via Bitvavo: bitvavo.com/?a=C60C80A166
    📊 Portfolio Dividend Tracker: portfoliodividendtracker.com/...
    📊 Seeking Alpha met $50 korting: seekingalpha.me/eenPassiefInk...
    ⭐️ Meer aanbevelingen via www.eenpassiefinkomen.nl/aanb...
    🔔 ABONNEER EN BLIJF UP TO DATE
    ==============================
    📹 Abonneer op dit CZcams kanaal: czcams.com/users/eenpassiefink...
    📸 Volg mij op Instagram: / eenpassiefinkomen
    ⏱️ ONDERWERPEN IN DEZE VIDEO
    ============================
    00:00 Intro
    01:03 Zonnepanelen en energiecontracten
    02:48 Beslissing Eerste Kamer
    03:35 Terugleverkosten
    05:14 Eneco en Vattenfall
    08:56 Onderzoek ACM
    10:44 Salderingsregeling 2027
    13:14 Conclusie
    #investeren #zonnepanelen #salderingsregeling
    ℹ️ OVER EEN PASSIEF INKOMEN
    ===========================
    Ik ben Ruud, zelfstandig ondernemer, content creator en CZcamsr. Mijn missie is om financiële onafhankelijkheid te bereiken door middel van een passief inkomen. Ik deel mijn kennis, ervaringen en ideeën over persoonlijke financiën, sparen, investeren en online ondernemen. Doe mee aan deze reis naar financiële vrijheid!
    📨 CONTACT
    ===========
    Heb je vragen of feedback? Stuur me een e-mail via info@eenpassiefinkomen.nl
    ⚠️ DISCLAIMER
    =============
    Deze content is educatief. Ik ben geen financieel adviseur. Doe zelf onderzoek naar de besproken onderwerpen en aandelen. Beleggen kent risico's; je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Deze video kan affiliate links bevatten waardoor ik een vergoeding kan ontvangen, zonder dat het jou iets extra's kost.

Komentáře • 32

  • @roepieroepie5333
    @roepieroepie5333 Před měsícem +1

    Tip voor de potentiële woningkopers. Kijk naar een woning zonder zonnepanelen. Want de toekomst voorspelt veel problemen. Ben je lang van huis, bijvoorbeeld werk of overwinteren. Moet je betalen voor het terugleveren. Terwijl je geen verbruik hebt... Iets om ook nog even bij stil te staan

  • @TMNuclear
    @TMNuclear Před 2 měsíci

    Wat een doolhof man. Net woning gekocht met zonnepanelen, en energieconreact afgesloten. Genoeg te doen, en dit komt er nog eens bovenop. Dank voor de helderheid in ieder geval.

  • @jwb6583
    @jwb6583 Před 2 měsíci +1

    Voor mij is een vast jaarcontract nog altijd het beste, omdat salderen nog tot 2027 blijft bestaan. Ik heb nu voor het derde jaar op rij alle elektrische energie gratis gehad door mijn 9 zonnepanelen. Ik kook op inductie, douchen met een kleine (50L) boiler, en verwarmen met een dikke trui, hoodie en infrarood panelen. Mijn stroomverbruik is ca. 2500-2800kwh per jaar, de teruglevering ongeveer 2000 kwh per jaar. Daarom vrijwel geen aardgas verbruikt. Die aansluiting, ook al gebruik je maar 1 m3 hakt erin met de prijs.
    Ook met de terugleververgoeding ben ik goedkoper uit, dan dynamische.
    Ik heb juist stroom nodig als het koud en of (nog/al) donker is en bijna geen stroom nodig als het lang licht en warm is (ik heb geen airco).

  • @johanvandoorn992
    @johanvandoorn992 Před měsícem

    Ik heb nog een kleine toevoeging op mijn eerdere post. Ik zie mensen ( ook klanten van Vattenfall en slimmer dan ik) extra veel energie gaan gebruiken om in een lagere schaal terecht te komen. Tussen schaal 9 en 10 van Vattenfall zit namelijk toch weer een gat van ± € 60,00. Kan je toch mooi een kacheltje in de tuin aanzetten (zinloos voor wat betreft warmte) maar dan stop jet het geld in ieder geval niet in de zakken van de energieleverancier.

  • @roepieroepie5333
    @roepieroepie5333 Před 2 měsíci +2

    Al die rommel verwijderen en je verlies nemen. Nieuw kontrakt afsluiten voor 28 cent kwh. Als consument zonder paneeltjes 😊😊😊

  • @hohenstaufen.1010
    @hohenstaufen.1010 Před 2 měsíci +1

    Bij mij zijn ze er al af en liggen op het stort !!
    Ze hadden beter al die mega zonneparken van de investeringsmaatschappijen kunnen aanpakken, maar nee we naaien liever de kleine man met paar panelen.
    Idem met elektrische auto’s, nooit aan beginnen want je wordt eveneens genaaid.

  • @frankorbis7474
    @frankorbis7474 Před měsícem

    Zonnepanelen: De oplossing is:
    1) ZEKER Niet meer terugleveren.
    2) Zeker 4+ accu's als stroombuffer gebruiken.
    3) Tijdens de dag, indien mogelijk, opslaan in die buffer (zie punt 2) en leven op de buffercapaciteit. Gebruik een laadcontroller en omvormer om je eigen energie te benutten. Hoe groter de buffer en hoe meer zonnepanelen, des te beter.
    4) Schakeleenheid: wanneer de buffer nog maar 20% capaciteit heeft, schakel je terug naar het net via een elektronische schakelaar.
    5) Wanneer de buffer weer 99% is, schakel je terug naar je buffer, zodat je gedeeltelijk zelfvoorzienend bent.

  • @aquafan1491
    @aquafan1491 Před 2 měsíci

    Ook in deze video dezelfde leugens over terugleverkosten, worden ze betaald door de grote energieleveranciers? Op zonnige momenten wekken we veel stroom, terwijl we dan heel weinig stroom gebruiken. Op dat moment is stroom ook heel goedkoop of stroom heeft dan zelfs een negatieve prijs. Die stroom mogen we dan wegstrepen tegen stroom die we gebruiken in de avond en in de winter als er minder stroom is en stroom duur is. Maar dit is een verdraaiing van de werkelijkheid en is dus feitelijk een leugen.
    Als we stroom opwekken gaat dat in een fractie van een seconde naar de eerstvolgende gebruiker op het stroomnetwerk en in een woonwijk zijn dat buren in de straat of woonwijk. Deze buren betalen voor die stroom de prijs bv. 26 cent zoals ze hebben afgesproken met hun leverancier bv. Vandebron. Dus als stroomprijs dan negatief is, bv -4 cent betalen de buren 26 cent. Vandebron maakt dus niet extra veel verlies op stroom met een negatieve prijs, maar extra winst. Omdat de buren die stroom al hebben betaald hoeven de burgers die deze stroom hebben opgewekt en geleverd die stroom niet nog een keer te betalen en daarom mogen ze die wegstrepen. Anders wordt er dubbel betaald over dezelfde stroom.
    Vandebron maakt dus gewoon winst op de stroom die burgers hebben opgewekt en geleverd en als dank willen ze bovenop die winst ook nog terugleverkosten van de burger met zonnepanelen.
    Bovendien ONTLASTEN de burgers het stroomnetwerk, want alle stroom die ze aan het stroomnetwerk leveren had anders van ver moeten komen. Ze zouden korting moeten krijgen van de netbeheerder.

  • @frankorbis7474
    @frankorbis7474 Před měsícem

    Zonnepanelen: De oplossing is:
    Niet meer terugleveren.
    Zeker 4 accu's als stroombuffer gebruiken.
    Tijdens de dag, indien mogelijk, opslaan in die buffer (zie punt 2) en leven op de buffercapaciteit. Gebruik een laadcontroller en omvormer om je eigen energie te benutten. Hoe groter de buffer en hoe meer zonnepanelen, des te beter.
    Schakeleenheid: wanneer de buffer nog maar 20% capaciteit heeft, schakel je terug naar het net via een elektronische schakelaar. Wanneer de buffer weer 99% is, schakel je terug naar je buffer, zodat je gedeeltelijk zelfvoorzienend bent.

  • @ddbhemzelf3427
    @ddbhemzelf3427 Před 2 měsíci +5

    dat de energie leveranciers maar eens stoppen met hun zonneparken.. of dat ze die eerst uitschakelen... ipv de consument te naaien

  • @ruud1955rdg
    @ruud1955rdg Před 2 měsíci

    Ik huur 11 zonnepanelen voor 50 euro per maand, maar ze leveren in de afgelopen 5 jaar gemiddeld 52 euro per maand op, dus 2 euro per maand winst wat te verwaarlozen is, maar beter voor het milieu zullen we maar zeggen. Nu lees ik bij Essent dat ik binnenkort een paar tientjes per maand boete ga krijgen voor terug geleverde stroom. Voorheen was dit gewoon salderen 100 euro verbruikt mocht ik 50 euro aftrekken en betaalde ik alleen die 50 euro verbruik. Zodra ik hun mail krijg hoeveel per maand ik moet gaan betalen en als dat meer is dan die 2 euro, dan gaat de stekker eruit, en laat ik de zonnepanelen van het dak halen natuurlijk. De offerte van de panelen weer ophalen heb ik al binnen en de kosten zijn goedkoper dan bijvoorbeeld elke maand 50 euro huur betalen en 20 euro terugleverkosten Essent. Na 1 jaar al weer winst en ook het aanschaffen van een elektrische auto gaat nu niet meer door. Ik vraag me af of er niet meer mensen zijn die dit jaar hun huur zonnepanelen gaan verwijderen en hoeveel procent dit is van alle zonnepanelen in Nederland.

    • @maxheeringa753
      @maxheeringa753 Před měsícem

      Dat begrijp ik : 11 panelen 50 € !!!
      Ik laat ze wel liggen omdat ik 8 panelen(à 370 wp) huur voor maar 8€. Één euro per paneel😊.
      Voor mij levert het nog genoeg op. Jammer dat sommigen zoveel moeten betalen, werkt averechts nu. ✌️

  • @gerardvanderhorst2066
    @gerardvanderhorst2066 Před 2 měsíci +4

    Jette en de energie maatschappijen hebben gezegd dat de leveringskosten weer zouden vervallen als de salderings regeling afgeschaft zou worden. Ik reken er echter niet op dat ze dit daadwerkelijk gaan doen. Het levert geld op.

  • @Lion_King38
    @Lion_King38 Před 2 měsíci +1

    Gestoord idee vind ik volk wordt beboet 😔

  • @nroj3939
    @nroj3939 Před 2 měsíci +7

    Het schrappen van de salderingsregeling vinden we als consument natuurlijk niet leuk, maar is volkomen logisch. Stroomprijzen variëren tegenwoordig mede door wind en zonne-energie veel meer van vroeger. Je kunt van bedrijven niet verwachten dat ze jou geld betalen voor energie die ze op dat moment niet nodig hebben. Toen het aandeel zonne- en windenergie kleiner was maakte dat voor de bedrijven niet zo veel uit, maar dat aandeel is de afgelopen jaren flink gegroeid en bovendien zijn de prijzen minder stabiel( dan heb ik het niet over de prijs voor de consument, maar de prijs op de energiebeurs waar de producenten hun stroom verhandelen) . De prijzen van zonnepanelen zijn flink gedaald en ik ben er van overtuigd dat het ook zonder saldering interessant blijft om te investeren in zonnepanelen. Je moet je verbruikspatroon wel wat aanpassen. De wasmachine en de vaatwasser laat je bijvoorbeeld overdag lopen als de zon schijnt en niet meer in de avonduren.

    • @aquafan1491
      @aquafan1491 Před 2 měsíci

      Wat een onzin! Stroom die je levert aan het net gaat in een fractie van ee seconde naar buren in de straat en die betalen de prijs bv. 26 cent zoals afgesproken met hun leverancier bv. Vandebron. Omdat de buren die stroom betalen, hoeft degene die het heeft opgewekt en geleverd niet nog een keer te betalen, daarvoor is salderen. Mooier was geweest als de buren gewoon zouden betalen aan degene die het heeft opgewekt en geleverd, maar dat is niet mogelijk. Salderen is dan het beste alternatief.
      Vandebron maakt op die 26 cent gewoon winst en als dank willen ze daarbovenop terugleverkosten van degene die hen aan die winst hielp... gatsie!
      Meer dan 60% van alle zonnepanelen liggen in weilanden en die gebruiken niets zelf en leveren stroom aan gebruikers ver weg. Als het net overbelast zou zijn door zonnepanelen zouden we stoppen met het bouwen van zonneparken met tienduizenden zonnepanelen. Vlagtwedde 350.000 zonnepanelen en er zijn plannen voor 2,5 miljoen zonnepanelen op het IJsselmeer.
      Nee, overbelasting van het net door burgers met zonnepanelen is hetzelfde als het mestoverschot wijten aan muizen. Bovendien ontlasten ze het stroomnetwerk, want anders had hun stroom van ver moeten komen.

  • @jos_t_band3912
    @jos_t_band3912 Před 2 měsíci +1

    Politici veranderen altijd de regels tijdens het spel.

  • @ghiachiel6271
    @ghiachiel6271 Před 2 měsíci +3

    Krijg ik niks meer voor m'n stroom. Dan ga ik met de overproductie crypto minen. Ik heb hier 36000Wp liggen. Een beter milieu begint bij mijn portemonnee.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Před 2 měsíci

      Met 36000 Wp lijkt het te salderen deel mij een fractie van je opwek. Ik neem aan dat je al een warmtepomp en een EV hebt om de rest op te maken? Met een thuisaccu op de dynamische/onbalans markt zou je eventueel nog wat winst kunnen maken en dat is dan ook meteen nuttig voor het milieu, al is het over 2,5 jaar natuurlijk weer lastiger omdat je de accu niet kan laden bij negatieve prijzen zonder ook energiebelasting af te rekenen.
      Ik ga zelf voor minimaliseren van de afname en dat lukt met goed timen en genoeg panelen waarschijnlijk al 9 maanden per jaar met 5 kWh aan opslag. Met een kleine warmtepomp en een grotere accu kan je dat misschien zelfs rekken naar 10 maanden per jaar, en dat is toch heel wat nuttiger dan gebakken lucht maken met bitcoin minen.

  • @jeroenvd89
    @jeroenvd89 Před 2 měsíci

    Die 3 cent bij Eneco is wat je krijgt op teveel teruggeleverde kWh, dus na salderen van de contractperiode

    • @eenpassiefinkomen
      @eenpassiefinkomen  Před 2 měsíci +3

      Als dat het geval zou zijn, was het probleem niet zo groot. Maar Eneco rekent 11 cent over iedere kWh die je teruglevert, dus ook degene die gesaldeerd kunnen worden.
      Daarom is de impact zo groot voor de investering en terugverdientijd.

    • @jeroenvd89
      @jeroenvd89 Před 2 měsíci

      @@eenpassiefinkomen en dat is geen probleem omdat je die kunt salderen en er dan dus 25 cent voor terug krijgt ;). Ben je door het salderen heen dan krijg je nog slechts 3 cent
      Geloof me, ik heb hier veel tijd in zitten. Eneco’s oplossing is het meest eerlijk van de conventionele leveranciers. Zelf heb ik overigens een dynamisch contract.

    • @bfiftytwo1155
      @bfiftytwo1155 Před 2 měsíci +1

      @@jeroenvd89 Je krijgt er geen 25ct (Kwh tarief) voor terug.
      Maar minus 11,5 cent dus maar 13,5 ct.
      Ook zijn de Kwh-vergoedingen voor terugleveren boven salderen sterk verlaagd waardoor de terugverdientijd van de investering veel en veel langer wordt . Vaak veel langer dan je her en der wordt voorgespiegeld. In mijn geval bv wordt de terugverdientijd bijna 3x zo lang.

    • @jeroenvd89
      @jeroenvd89 Před 2 měsíci +1

      @@bfiftytwo1155 ik beloof je; wat ik zeg klopt, je interpreteert het alleen verkeerd. Daarnaast; kWh niet Kwh.
      Stel je voedt nu 1kWh in op het net, dan betaal je daar 11,5 cent voor. In de winter neem je 1kWh op die je saldeert met die eerder genoemde. Daar hoef je dan dus geen 25 cent voor te betalen.
      Dat terugverdienen valt wel mee. Ga er maar eens aan rekening met 3000kWh gebruik / 3000kWh opwek en 30% direct gebruik van opwek. Je zult zien dat het nog steeds rendabel is, zeker nu zonnepanelen zo goedkoop zijn.

    • @bfiftytwo1155
      @bfiftytwo1155 Před 2 měsíci +2

      @@jeroenvd89 Hoe dan ook, het is zo´n beetje een halvering van het rendement. Jij vindt dat kennelijk geen probleem, anderen misschien wel gezien de verwachting die ze tav terugverdientijd hadden gemaakt.

  • @runexscapexBotz
    @runexscapexBotz Před 2 měsíci

    Zonnepanelen zijn eerlijk met een “oude” domme meter.
    Iedereen is genaaid.
    Mensen met een oude meter lachen zich dood. Gewoon stilhouden dat je hem hebt en lekker terugdraaien dat klokje.
    1 op 1 🤐 🤫