Malformațiile cardiace la copii

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 24. 03. 2021
  • Principalele malformații cardiace cu care se pot confrunta copiii sunt împărțite în două categorii: cianogene și necianogene.
    Malformațiile cardiace necianogene sunt caracterizate, în proporție de peste 25%, prin defectul septal ventricular. Pe următorul loc se clasează versația de canal arterial și defectul septal interatrial, care apare între camerele de sus ale inimii.
    Copiii se mai pot confrunta cu stenoza pulmonară, o malformație cardiacă frecventă, cu coartația de aortă, cunoscută drept o malformație obstructivă.
    Dr. Victoria Istrate, medic specialist cardiologie pediatrică în cadrul Hyperclinicii MedLife Favorit, Clinicii de pediatrie MedLife București și Spitalului de Pediatrie MedLife București, spune că în cazul malformațiilor cardiace ceanogene, tetralogia Fallot este responsabilă de 15% dintre cazuri. Spune că în perioada neonatală este frecvent întâlnită este transpoziția de vase mari și se poate diagnostica încă din primele zile de naștere ale copilului. Recomandă intervenția asupra afecțiunii din prima lună de viață.
    Diagnosticarea malformațiilor cardiace congenitale se poate face prin intermediul unei anamneze corecte din partea mamei. Medicul trebuie să fie informat cu privire la infecțiile materne, dacă s-a confruntat cu rubeola deoarece copilul poate avea o persistență de canal arterială sau o stenoză pulmonară. În cazul existenței unor viroze teratogene sau a consumului de medicamente precum amfetamine sau litiu, dar și o cantitate mare de alcool, copilul poate avea un defect septal atrial sau ventricular.
    Dr. Victoria Istrate spune că anumite afecțiuni ale mamei pot favoriza apariția malformațiilor cardiace la copii, așa cum este diabetul.
    Pe lângă anamneza din partea mamei, pentru diagnostic mai sunt necesare un examen fizic, un EKG, o ecocardiografie (ce poate fi realizată inclusiv prenatal). În cazurile mai avansate se poate apela și la un CT sau la un RMN cardiac, angiografie sau cateterism intervențional.
    Le recomandă părinților să fie atenți dacă în perioada de sugar cel mic mănâncă, dacă obosește în timpul suptului, dacă gâfâie. Atenția trebuie să se îndrepte și către culoarea buzelor și a limbii, dar și asupra frecvenței cu care acesta transpiră și răcește.
    În cazul copiilor mai mari, Dr. Victoria Istrate spune că aceștia se pot confrunta cu crize de leșin, cu dureri toracice sau cefalee. Ecocardiografia este investigația centrală în cardiologia pediatrică ce poate pune un diagnostic.
    Defectele musculare mici se pot trata intervențional, prin intermediul unei suduri, dar în cazul defectelor musculare mari este nevoie de un tratament chirurgical. Dr. Victoria Istrate spune că viața copilului, a adolescentului sau a adultului tânăr cu malformații cardiace depinde de patologia cu care se confruntă.
    Istrate Victoria, medic specialist cardiologie pediatrică - medlife.ro/med...
    Specialitate - medlife.ro/car...

Komentáře •