Hügelkültür

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 24. 01. 2021
  • Su sıkıntısının ve toprak kaybının ortak çözümlerinden biri toprağın yapısını onararak ve yağmur suyunu doğru yöneterek her bir yağmur damlasını düştüğü yerde değerlendirebilmektir.
    Hügelkültür, kelime anlamı itibariyle Almanca kökenli olup, “tümsek kültürü” anlamına gelir. Toprak yapısının canlandırılması, toprakta karbonun biriktirilmesi ve yağmur suyunu tutması gibi çok önemli ekolojik hizmetleri bir arada sağlar. Yüksek olmaları sayesinde kullanım kolaylığı ve küçük bahçeler için daha fazla yüzey alanı sağlayan Hügelkültür, yağışın fazlalaştığı kış aylarında sünger görevi görerek, bitkilere fazla gelebilecek suyun emilmesine katkıda bulunur. Üstü daha kuru kaldığından bitki köklerinin, aşırı su nedeniyle olumsuz etkilenmesini önler. Kurak zamanlar için su depolar. Dolayısıyla sulama ihtiyacını minimize eder, hatta sulama yapılmasını gerektirmeyebilir. Oluşturulduktan uzun yıllar sonra dahi, 10 ila 20 yıla kadar her türlü bitki yetiştirme amacıyla verimliğini sürdürür.
    Hügelkültür yapılırken aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir:
    • Hügelkültür, hâkim rüzgârlardan etkilenmemesi ve bitkilerin güneşi eşit alabilmesi için rüzgâra ve güneşe göre tercihen kuzey - güney ekseninde konumlandırılmalıdır.
    • Yapının en üstünü samanla örterek malçlamak toprağın nem kaybetmesini önemli ölçüde azaltır; hasat ettiğimiz suyun toprakta ve bitkilerde kalmasını sağlar. Bu sebeple, toprağın üstünü samanla kaplayarak malçlamayı unutmayın.
    Kadim sarnıç ve su hasadı geleneklerini sürdürerek; günümüz yağmur suyu hasadı yöntemlerini uygulayarak su varlıklarımız ve toprağımızın üzerindeki baskıyı azaltmak #BirlikteMümkün

Komentáře • 8

  • @ebrusarpkaya6251
    @ebrusarpkaya6251 Před 11 měsíci +1

    Yanmamış gübre ( patojenler ve tohumlar) kullanımı sorun oluşturmaz mı? Oluşturmazsa neden oluşturmaz? Direk ahırdan alınarak kullanılır mı?

  • @meleksk1283
    @meleksk1283 Před rokem +1

    Harika bir sistem bu sistemi fidanlara uygularsak olurmu cevab verirseniz sevinirim teşekkürler

    • @JrMimar
      @JrMimar Před 5 měsíci

      Fidanlara uygulamak çokta akillica değil çünkü zaman içinde fidanın altındaki kütük vb ürünler çözünüp toprağa karıştıkça fidanın alti boşalır ve fidanda kaymalar yaşanabilir fidanlara yerin üstünden yapmak daha mantıklı olabilir Örneğin saman malç gibi. Ayrıca fidanın altına saman falan koyabilirsiniz çok büyük bir hacmi olmadığından çok sorun yaratmaz

  • @kirazkurugul5891
    @kirazkurugul5891 Před 2 lety +4

    İyi günler dilerim ben bu tekniği uyguladım, fakat su ihtiyacı sizin anlattığınız gibi olmadı nerdeyse bir hafta bile sulama aralığı olarak az geliyor sizce neden olabilir

    • @kirsalyasamkanali
      @kirsalyasamkanali Před rokem +3

      Sebebi Hügel Kültür yatakları kurulumun ardından genelde hemen kullanılmaz. Alt kısma yerleştirilen kütüklerin ortama uyum sağlaması ve sürekli olarak toprağı nemli bırakması ortalama 6 ay kadar sürüyor. Eğer yüksek başarı isteniyorsa yatak erken yapılmalı ve boş olarak yatak bekletilmeli. İçine evsel atıklarınızı bu süre içinde atabilirsiniz. Bu sayede solucanlar için bir cazibe merkezi haline gelecek ve toprak mineral olarak zenginlesecektir.

    • @kirazkurugul5891
      @kirazkurugul5891 Před rokem

      @@kirsalyasamkanali teşekkür ederim

  • @ilkerunlu6537
    @ilkerunlu6537 Před měsícem

    Kompost dediginiz nedir

  • @ayseilknur9897
    @ayseilknur9897 Před 2 lety

    Tümsek kültürü