Are We Wrong About the Vegetable Bed?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 22. 01. 2023
  • Son dönemlerde popüler olmasa da, Ekolojk tarım yapabilmek için mutlaka yapılması gereken, yapılmazsa kesinlikle ekolojik tarım yapmak mümkün değildir anlayışının popüler olmaya başladığı, yükseltilmiş yatak konusuna şöyle bir bakalım isterseniz.
    Bir çoklarımız için yükseltilmiş bahçe yatakları bir cankurtaran gibi görünebilir. Sıradan bir gözlemciye, tipik bir arka bahçenin tüm faydalarını çok daha az güçlükle sağlıyor gibi görünüyor da olabilir. Ancak gerçek, biraz daha karmaşıktır.
    Öncelikle şunu söyleyelim ve konuya devam edelim. Ekolojik tarım yapmak için yükseltilmiş yatak yapmak zorunda değilsiniz. Yapacağınız uygulamalar, kullanacağınız ürünler, doğaya yaklaşım şekliniz, olaya bakış açınız önemli. Yükseltilmiş yatak yapıp, sentetik gübre ve ilaç kullandıktan sonra ne anladım o işten…
    Yükseltilmiş yatakta, daha dar alanda daha çok üretim yapma şansı vardır, ancak bunu düz toprakta da yapabilirsiniz. Olaya nasıl baktığınızla ilgili bir durum.
    Hoşuma gidiyor kardeşim illa yapacağım derseniz, benden size bazı tavsiyeler.
    İlk olarak, yükseltilmiş yatak bahçenizi planlarken, bitkilerinizin sulama ihtiyaçlarını düşünün. Bitkilerinizi aşırı veya su altında bırakmaktan kaçınmanıza yardımcı olmak için, ne kadar suya ihtiyaç duyduklarına göre gruplandırın. Sonra karışık dikim yapacağım diye yaz ortasında ne yapacağınızı şaşırmış halde kalmayın.
    Özellikle sıcak ve kurak dönemlerde günde en az bir kez sulamayı planlayın. Damlama sulama sistemi, yükseltilmiş yatak bahçelerinde iyi çalışır. Toprağınızın nemi tutmasına yardımcı olmak için malç ve organik madde de ekleyebilirsiniz ama yeterli olmayacak yerlerde vardır.
    Yükseltilmiş yatak bahçelerinin en büyük dezavantajı, başlamanın ön maliyetidir. Doğal malzeme kullanacağız diyoruz ya; koruyucu madde uygulanmış kereste, uygulanmışlardan daha ucuzdur, ancak çabuk bozulur. Sadece birkaç yıl içinde, yeni yükseltilmiş yataklarla baştan başlamanız gerekecektir. Herhangi bir zaman veya çaba harcamadan önce, bunun tam olarak bir yatırım olduğunu bilerek yükseltilmiş yatak bahçeciliğine girin.
    Tuğla, taş veya beton bloklar lehine ahşabı tamamen terk etmeyi seçebilirsiniz, ancak finansal yatırımınız çok daha yüksek olacaktır. Ancak tuğla veya taş, ahşaptan daha dayanıklı olduğu için, bu yatırım size daha fazla zaman kazandıracaktır.
    Küçük bir hesap yapalım; yaklaşık 2 metreye 1.5 metre ve 30 santimetre yüksekliğinde bir yatak yaptınız. İhtiyacınız olan toprak 726 litre topraktır. Bu bir tanesi için, peki çok sayıda yaparsanız ne olacak, bu toprağı nereden bulacaksınız. Tamamen kompostla üretim yapmanın sakıncaları vardır. Mutlaka toprağa ihtiyaç var. Ne yapacaksınız ‘yakında orman var, gider getiririm’ gibi bir fikre kapılmayın, ormandan toprak almak kanunsuz bir işlemdir ve daha önemlisi orman toprağını organizma yoğunluğu sizin bahçenize uymaz. Bir bakmışsınız sisitem çökmüş, sorunu başka yerde aramayın.
    Başka bir seçenek de turba,kompost, vermikülit, ağaç kabuğu, kum ve diğer malzemelerden kendi dikim karışımınızı yapmaktır . İhtiyacınız olacak malzemeler, dikmeyi düşündüğünüz ürüme göre değişir. Her ürün her toprak karışımında iyi sonuç vermez. Bir de hugelkültür dediğimiz sistem var ki; o da kendi açmazlarına sahip, mantıklı gelen ancak sorunları olan bir sistemdir. Bir çok kişi de size bundan bahsetmez. Ben size olayların negatif yönlerini tüm açıklığıyla anlatmaya çalıştığım için sevilmiyor. Oysa şirin görünüp, yalanlar anlatabilirdim.
    Yükseltilmiş yataklarda sınırlı sebze seçenekleri vardır. Yükseltilmiş yataklarınızın boyutuna ve derinliğine bağlı olarak, tüm sebzelerin yükseltilmiş yatak bahçeciliği için uygun olmadığını göreceksiniz. Kabak, karpuz veya kavun gibi bitkiler bol alana ihtiyaç duyar ve yükseltilmiş bir yatağı çok hızlı bir şekilde kaplar. Bunun için sisitem içinde farklı sisitemler kurmak gerektiğini göreceksiniz. Mısır, yetiştirilen diğer ekilenler içinde iyi bir uyum sağlamaz çünkü yataklar, toprağa yeterli ankraj yapılmasına izin vermeyecek kadar sığdır .
    Sıra oluşturmak yerine birbirinden eşit uzaklıkta dikerek de alanınızı maksimize edebilirsiniz. Mevcut alanınızdan en iyi şekilde yararlanmak için dairesel veya blok desenler vardır, bu tablolardan yararlanabilirsiniz.
    Yatakları çok geniş yapmayın. Her tarafından rahatça en ortaya ulaşabileceğiniz boyutlarda yapın. Duvar kenarlarında uzak yatak yapın, Duvar çalışmanıza engel olmasın.
    Sonuç olarak, yükseltilmiş yatak yapılması bir çok durumda boşa zaman, emek ve para kaybıdır.
    #nasılyapılır sebze yatağı hazırlama, sebze yatağı, yükseltilmiş sebze yatakları, yükseltilmiş sebze yatağı, bitki yatağı, sebze kasası, kompost yapımı, permakültür, doğal tarım, ekolojik tarım, ahşap bitki yatağı, gardening bed, raised gardening bed, solucan gübresi, bitki yatağının avantajları, bitki yatağı maliyeti, köy hayatı, solucan gübresi üretimi, organik tarım, sebze yetiştirme, yükseltilmiş sebze yatağı ölçüleri
  • Jak na to + styl

Komentáře • 41

  • @nilayakdeniz7981
    @nilayakdeniz7981 Před rokem +8

    Paylaştığınız videoler (bilim insanı olmasamda)akılcı bilgi dolu elimde olsa herkese ulaştırırım emeğinize sağlık kolay gelsin

    •  Před rokem

      Teşekkür ederim. Size de kolay gelsin

  • @ercanozler
    @ercanozler Před 7 měsíci +2

    Yukseltilmis sebze yataginin olumsuzluklarindan bahsetmissiniz ancak YSY konsantre bir alandir bu yuzden sık ekim yapilabilir yapilan malçlamalar ile zararli yapilardan uzaklastirilir,su kaybinda damlama sulama yada su yatakli YSY yapilarak cozulebilir...Bence insanlarin sevkini kirmayalim olumlu taraflarin danda bahsedelim

  • @betulbekman
    @betulbekman Před rokem +2

    Yükseltilmiş yatak yapan memleketler İngiltere gibi çok yağmur yağan yerler. Onlarda toprak kuru kalsın balçık olmasın diye uğraşılıyor. Yoğun sıcaklarda çöle yakın iklimlerde ise çukur alanlara bitki ekilip nemli kalması sağlanarak topraktaki çölleşmeyi engelliyorlar. Akdenizde ekim yapıyorum. Ben sulama hortumu tüm bahçeye yetmediği icin cukur yollar yaptım. Bitkiler alçakta kalıyor yani bu yatakların tam tersine. Hem daha az suluyorum hem yaz sicaklarinda bitki köklerim kurumuyor. Bence videonuz mantıklı, her ortama hangi yapı uygunsa o secilmeli. Bilmiyorum ne dersiniz fakat benim yaptığım uygulamanin da doğru olduğunu düşünüyorum.

  • @ikizlerciftligi
    @ikizlerciftligi Před rokem +2

    açıklama ve bilgilendirme için teşekkürler elinize kolunuza emeğinize nefesinize sağlık sevgili abicim

    •  Před rokem

      Rica ederim

  • @ayseersumer7666
    @ayseersumer7666 Před rokem +1

    Hosgeldiniz bilgilerinizle hocam.

    •  Před rokem

      Siz de hoşgeldiniz. Teşekkür ederim

  • @fredygreenx445
    @fredygreenx445 Před rokem +1

    Yine cok teknik bilgiler ve faydali bir video 👍👍

    •  Před rokem

      Teşekkür ederim

  • @ozgurkavrak
    @ozgurkavrak Před rokem +1

    Paylaşım için teşekkürler hocam

    •  Před rokem

      Rica ederim

  • @JOHNDEERE-X9
    @JOHNDEERE-X9 Před rokem +1

    Emeğinize sağlık üstad.sevgiler.🌼

    •  Před rokem

      Teşekkür ederim

  • @ElaNis164
    @ElaNis164 Před rokem +3

    Değerli bilgiler için teşekkürler. Ben de yükseltilmiş yatak yerine aralıkları yükseltmeyi düşünüyordum. Bu şekilde; erozyonu ve su kaybını önlemeyi, yürüme/geçiş aralarını da beton/mıcır gibi malzemeyle daha temiz tutmayı düşündüm.

    •  Před rokem

      Kolay gelsin

  • @gamzehavvatnmz
    @gamzehavvatnmz Před rokem +2

    Ürün toplamalı bitki ekilirse belki ürünleri toplarken bel ağrısı sorunlarında minimalize etkisi olabilir, biraz da estetik bir görüntü. Ekstra bir faydasının olacağını düşünmüyorum ben de. Emeğinize sağlık, sayısız gördüğümüz o videolara, haklı bir yaklaşımla açıklama yapmışsınız.

    •  Před rokem +1

      Teşekkür ederim.
      Bir zaruret olmadıkça yapılmasının bir mantığı yok.

  • @zeynepabir7847
    @zeynepabir7847 Před rokem +1

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür aciz ane fikir olarak düşüncem ahşap çok pahalı bir malzeme beton ve tuğla pahalı da olsa uzun süre kalıcı olacağından daha avantalı gözüküyor zemin üzerinde toprağı kazıp bir dikdörtgen kuyu oluşturup zemine organik materyaller döşeyip üstünü toprakla yükseltmek daha ucuz olup aşama maliyetini ve toprağın daha az kurulacağını umuyorum teşekkürler

    •  Před rokem +1

      Rica ederim
      Toprakta düzeltemeyeceğiniz bir durum olmadıkça, uğraşa girmeye gerek yok. Yükseltmek gerekirse, organik maddeleri toprak üzerine sererek de aynı sonucu alabiliriz.

  • @Tamer87712
    @Tamer87712 Před 5 měsíci

    Yükseltilmiş Bahçe yatağı yaparken toprağı kazıp yatak yapmanın mantığı şu. Toprakların en verimli ve canlı kısımları üst yüzeyden içeri doğru 15-20 cm.'lik kısımdır. Bu verimli kısmı yatağı dibinde bırakmayıp yatağın içine taşımak çok çok mantıklı bir işlemdir. Aksi takdirde bu verimli kısım yatağın altında kalacağı için bitki kökleri bu bölüme ulaşamayacak ve bu verimli toprak kullanılamayacaktır. Siz bunu nasıl atladınız, doğrusu çok şaştım. İyi günler.

  • @nurullahahsen
    @nurullahahsen Před rokem +1

    Not tutalım.
    Günlük tutar gibi.
    DOĞAL BİLGİLER bu insanda.

    •  Před rokem +1

      Kolay gelsin

  • @suygur
    @suygur Před rokem +1

    Ben de tam yapma arifesindeydim. Bir kez daha gözden geçireceğim. 👍

    •  Před rokem +1

      Kolay gelsin. Tercih sizin

  • @aysecindir2247
    @aysecindir2247 Před rokem

    Alamyadada cok sık yapiliyo ben ce sebze verimi icin iyi

  • @tolgaatar4739
    @tolgaatar4739 Před 9 měsíci

    Videoyu izledikten sonra savunmuş olduğum denemeler yaptığım yükseltilmiş yataktan vazgeçtim

  • @serapuysal6528
    @serapuysal6528 Před 9 měsíci

    Ben kucuk bir alanda denedim .su akıp gidiyor. Üst kuruyor.

    • @ercanozler
      @ercanozler Před 7 měsíci

      Yükseltilmiş yatağın altına büyük kurumus odun parçaları bırakın suladiginiz zaman suyunu çekmiş ağaçlar toprağı hep nemli tutacaktır;damlama sulama da yapabilirsiniz

  • @zeynepcela52
    @zeynepcela52 Před rokem

    Video için teşekkürler, ancak size birçok konuda katılmıyorum.

  •  Před rokem +1

    Bu sefer yorumunuz ikna edici gelmedi. 😔

    •  Před rokem

      Zaruri bir durum yoksa yapmak sadece popülerlilkten başka bir şey değil. Öyle bir algı oluştu ki; yükseltilmiş yatak yapan doğal tarım, ekolojik tarım yapıyor izlenimi doğdu. Hatalı yaklaşım

  • @ahmetcelik204
    @ahmetcelik204 Před 2 měsíci

    Eğilip çapa yapmiyorsun daha ne olsun

  • @oktayaydiner
    @oktayaydiner Před rokem +2

    Yükseltilmiş yatakta, sümüklü böcek, salyangoz gibi zararlıların sebzelere erişiminde ciddi fark oluyor...Bir de yabani ot kontrolü daha kolay...Benim gördüğüm olumlu iki fark...Başka iyi tarafları da var ama bence çok da önemli şeyler değiller..Estetik olması daha düzenli olması,daha temiz kalabilmesi, örtüye aldığımda ya da sebzeleri askıya aldığımda çalışması daha kolay vs. Ne kadar yüksek o kadar korunaklı ama maliyeti de o kadar yüksek.. 20 cm en, 2,5 cm kalınlık 1 mt uzunluğunda bir ahşap bir iki ay önce 30 TL idi...Abuk sabuk paralar...2 yıl önce 8 TL idi..Diğer malzemelerin maliyetlerinin de farklı olduğunu sanmıyorum..

    •  Před rokem +1

      Bilgiler için teşekkürler