Date-experiment: hét geheim voor een succesvolle date

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 16. 05. 2024
  • 'Als je samen iets spannends meemaakt, vind je diegene sneller aantrekkelijk.' Het is een bekende psychologische theorie die ervan uitgaat dat we een spannende ervaring verwarren met vlinders in onze buik. Maar de theorie is al bijna vijftig jaar oud en nog nooit getest tijdens een échte date. Daarom besloten we met Tila Pronk, relatiewetenschapper aan de Universiteit Tilburg, dat het tijd is om de theorie tegen het licht te houden.
    We zetten een heus date-experiment op en koppelden 16 proefpersonen aan elkaar. De stelletjes? Die komen onderweg naar hun date vast te zitten in een defecte lift, om de spanning flink op te voeren. Houdt de vijftig jaar oude theorie stand? Bekijk de video
    #Valentijnsdaghack #valentijnsdag
    0:00 Date-experiment
    0:59 Waarom word je sneller verliefd op iemand tijdens een spannende date?
    1:35 Verwarring tussen spannende ervaring en vlinders in buik
    2:59 Excitation-Transfer Theory
    4:15 Het date experiment
    4:49 Zo zijn de proefpersonen gematcht
    5:07 Uitleg experiment
    6:00 Waarom zorgt spanning voor meer aantrekkingskracht?
    7:10 Hoe reageren proefpersonen in de lift?
    9:09 Hoe zie je dat mensen elkaar leuk vinden?
    10:30 Hoe beoordeelden de dates elkaar?
    11:15 Uitkomsten experiment
    Wil je ons iets laten weten of vragen? Dat kan via dit formulier: forms.gle/5YTUR72pTwzXRAFk6
    Meer wetenschap? Check:
    UvNL Theatertour:
    Wil je onze wetenschappers live zien? We komen naar met dan 20 theaters in het hele land. Tickets: www.universiteitvannederland....
    Podcast op Spotify ► open.spotify.com/show/0z2ydI7...
    Podcast op iTunes ► itunes.apple.com/nl/podcast/d...
    Onze website ► www.universiteitvannederland.nl/
    Instagram ► / universiteitnl
    Twitter ► / universiteitnl
    Facebook ► / universiteitvannederland
    Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeld wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
    Over de Universiteit van Nederland:
    De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

Komentáře • 46

  • @TouYube886
    @TouYube886 Před 3 měsíci +17

    Volgens mij vinden mensen elkaar ook aantrekkelijk door middel van geur zo maakt de natuur automatisch de beste genpool combinatie.

    • @gearzone655
      @gearzone655 Před 3 měsíci +4

      “Volgens mij” goede bron man lmao.

    • @TouYube886
      @TouYube886 Před 3 měsíci

      @@gearzone655 oooowww bing bing bing en we hebben weer een hater in ons midden!🤣

    • @leobijl2774
      @leobijl2774 Před 3 měsíci +1

      Geur is erg belangrijk

    • @BroBromans
      @BroBromans Před 3 měsíci +1

      @@gearzone655 best niet, psychologie gestudeerd en het onderbewust zijn, heeft meer invloed als je denkt. Er zijn hypotheses dat je zweet beter riekt bij je toekomstige partner als je gezond eet. Effe je lappen aan de kant schuiven om uit je tunnelvisie te komen. Heb veel klimdates gehad en ze werken altijd!:)

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  Před 3 měsíci +16

      Hoi allen, bedankt voor jullie reacties! We hebben het onderwerp geur voorgeschoten aan Tila, de wetenschapper uit de video. Hieronder haar reactie:
      'Dit is inderdaad een hele populair en wijdverspreide theorie over hoe aantrekkingskracht werkt: we zouden biologisch aangetrokken worden tot een partner die genetisch gezien een goede match is voor ons, via het oppikken van geur. Klinkt mooi he? Hier is alleen geen wetenschappelijk bewijs voor. Het enige onderzoek dat dit suggereert is de beroemde ‘T-shirt’ test, waarbij deelnemers ruiken aan een T-shirt van een mogelijk match die een week lang gedragen is zonder dat diegene zich heeft gewassen of deodorant heeft gebruikt. Dit onderzoek is niet alleen zeer onhygiënisch en onrealistisch (godzijdank wassen mensen zich wel, zeker als ze op date gaan), maar methodologisch ook zwak. Natuurlijk speelt geur wel een rol in aantrekkingskracht, en nieuw onderzoek laat zien dat mensen verrassend eensgezind zijn over wie ze lekker vinden ruiken. We zijn dus niet uitgerust met een biologisch systeem die ons via geur leidt tot een geschikt partner. Helaas.'
      Hopelijk schept dit antwoord wat duidelijkheid!

  • @Budseldorf
    @Budseldorf Před 3 měsíci +11

    Leuk experiment!
    Goed ook dat ze aan het eind van de video aangeven dat het onderzoek in werkelijkheid te kleinschalig is om echt conclusies aan te verbinden. Deze video is vooral gewoon een leuke manier om deze theorie een beetje bekendheid te geven.
    Ik denk zelf dat de hypothese wel klopt, overigens. Volgens mij speelt niet alleen excitation-transfer daarbij een rol, maar een spannende ervaring helpt waarschijnlijk ook om het ijs te breken, en er ontstaat misschien ook sneller een gevoel dat je elkaar beter kent als je samen al iets hebt meegemaakt (hoe klein ook).
    Ben benieuwd of er binnenkort een universiteit een grootschalig onderzoek hiernaar zal opzetten.

    • @junny3005
      @junny3005 Před 3 měsíci +1

      Eens.
      Mensen die gaan daten en ergens samen wat gaan drinken.. ik zeg altijd dat is niet spannend. Hartstikke saai is dat.
      Ga iets actiefs doen. Bowlen.. Mini golf ofzo.. iets waar jullie beide bezig zijn. En dan kletsen en lachen. Succes is groter dan ergens in een café of terras iets drinken.

    • @bengeurden1272
      @bengeurden1272 Před 2 měsíci

      Dit is geen experiment, dit is gewoon een CZcams kanaal met "Universiteit" in de naam dat dan een onwetenschappelijk dingetje uitprobeert en dan de indruk wekt een experiment te hebben gedaan.

  • @sirblankenship
    @sirblankenship Před 3 měsíci +2

    Leuk onderzoek. Al denk ik dat de controlegroep beter had gekund. De liftgangers hebben nu een gedeelde ervaring (die mogelijk de date/vonk zou kunnen beinvloeden), je zou de niet liftgangers ook een gedeelde, neutrale ervaring moeten geven. En ze dan vergelijken.
    Dat laatste is ook belangrijk. Jullie hebben ze gematched, 'natte vingerwerk', dat is ook niet random (wie weet matchen jullie ze over ideeen over romantiek die kloppen en effect hebben). En het zijn jongere. Wie weet is het voor dertiger, veertig etc. plussers ook anders (minder behoefte aan spanning/sensatie bij het vormen van een connectie/klik)

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  Před 3 měsíci +2

      Hoi, bedankt voor je reactie en je hebt helemaal gelijk dat het onderzoek beter had gekund! Op meerdere vlakken wat ons betreft ;) Het was ook een pragmatische afweging: tijd en haalbaarheid op één dag.
      Wat voor neutrale ervaring zou je geschikt vinden? Ik denk dat het best lastig is om echt een 'neutrale ervaring' te creëren, omdat veel ervaring toch wel spanning of andere emoties oproepen. Maar misschien heb jij daar goede suggesties voor (die we kunnen gebruiken voor vervolgonderzoek)? Door puur de 'date' te vergelijken met 'date + liftervaring', meet je in elk geval of de ervaring in de lift effect had. En zoals Tila noemt in de aflevering: veel van de proefpersonen in de lift gaven aan meer spanning te hebben ervaren dan de proefpersonen die alleen in het café op date zijn geweest.
      Wat betreft de matches; het had ook onze voorkeur om dat zo neutraal mogelijk te doen. We hebben overleg gehad met apps als Breeze om dit deel door hen uit te laten voeren. Zodat proefpersonen elkaar wel zelf uitkiezen basis van uiterlijk, maar nog niet met elkaar gesproken hebben voordat de date begint. Dit zou wat ons betreft de meest neutrale match zijn. Ook omdat mensen potentiële partners vaak in eerste instantie selecteren op uiterlijk (aldus Tila). Dus dit zou ook het meest recht doen aan de werkelijkheid. Helaas gaven partijen als Breeze aan dat het voor hen niet haalbaar was om zoveel matches te regelen op de dag zelf die ook nog op camera zouden willen. Uiteindelijk hebben we daarom zelf de matches gemaakt. Maar daar moet ik wel aan toevoegen dat wetenschappers nooit iets hebben kunnen vinden wat een goede match voorspeld. Zoals Tila in de video ook zegt: "Eerlijk gezegd weten het gewoon niet". En wat dat betreft zou het (wetenschappelijk gezien) dus ook niet zoveel moeten uitmaken hoe de matches zijn gemaakt.
      Je punt over de leeftijden vinden wij ook interessant! We hadden er heel graag wat oudere koppels bij gewild, maar helaas te weinig aanmeldingen in de leeftijdscategorieën 40, 50, 60, 70, 80+ om een match te maken. Mochten we ooit een vervolgonderzoek doen, dan zullen we daar zeker naar streven.
      Groetjes van de redactie van UvNL

  • @GoldenRuben1
    @GoldenRuben1 Před 3 měsíci +1

    Leuke en interessante video

  • @johanneszandvliet8178
    @johanneszandvliet8178 Před 3 měsíci

    Dank.u, intresant

  • @blackpancake5612
    @blackpancake5612 Před 3 měsíci +1

    Het missende puzzelstukje, dank jullie wel!!

  • @Dorenda
    @Dorenda Před 2 měsíci

    Ik werd ooit verliefd omdat de mensen om mij heen het wel spannend vonden dat ik een reis ondernam met alleen een aantrekkelijke man. De man in kwestie had dat alleen niet. Achteraf had ik liever gehad dat de mensen om mij heen mijn hoofd niet op hol hadden gebracht.

  • @hdw5831
    @hdw5831 Před 3 měsíci +5

    Wat ik mij afvraag is of het effect van ’excitation transfer’ wel leidt tot een gelukkige, lange termijn relatie. Waar ik bang voor ben is dat een kunstje een valse klik kan geven. Of moet je het zien als een omstandigheid waarin je elkaar beter leert kennen, dat eventuele barrières makkelijker wegvallen en een kennismaking oprechter verloopt?

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  Před 3 měsíci +2

      Goeie vraag! We gaan 'm voorleggen aan Tila

    • @benbontjer
      @benbontjer Před 3 měsíci

      De keuze van je relatie heeft te maken met de herkenning van het verleden. Oftewel je hebt geen vrije keuze.

    • @bordeell
      @bordeell Před 3 měsíci

      @@benbontjer hoe bedoel je dit?

    • @benbontjer
      @benbontjer Před 3 měsíci

      @@bordeell Er ontstaat in de loop der - jonge - jaren een beeldvorming in je onderbewustzijn alsmede bewustzijn van je toekomst en daarmee ook een wens hoe je relatie er uit zal - moeten - zien. Dat doe je door je waarnemingen van je omgevingen alsmede een wensvorming daarvan, dingen en mensen.

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  Před 3 měsíci +3

      Hieronder het antwoord van Tila:
      'Een hele goede vraag! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de allereerste connectie erg belangrijk is, omdat het onze waarneming en ons gedrag beïnvloed. Zelfs als die eerste connectie op foutieve informatie berust! Als je dus het idee hebt dat iemand een leuke spannende match is, zal je meer aandacht hebben voor gedrag dat dit idee bevestigd (confirmation bias) en zul je gedrag vertonen dat dit gedrag uitlokt (self-fulfilling prophecies). Deze processen werken verdere aantrekkingskracht in de hand. Daarnaast is je tweede interpretatie een hele mooie aanvullende verklaring: zo’n gedeelde, spannende ervaring in de lift is een hele mooie ijsbreker. Het brengt jullie allebei even uit balans, zorgt voor wat kwetsbaarheid en kan daardoor leiden tot een oprechter en origineler gesprek.
      Kanttekening hierbij is natuurlijk dat er in de basis wel iets van aantrekkingskracht moet zijn. We worden niet zomaar op elke vreemde verliefd als we iets spannends meemaken. Gelukkig maar 😉'
      Bedankt voor de scherpe vraag, hopelijk hebben jullie iets aan dit antwoord!

  • @JeffreyGyozoFeikens2002
    @JeffreyGyozoFeikens2002 Před 3 měsíci +1

    Ik zou zoiets ook willen proberen!

  • @sth9708
    @sth9708 Před 3 měsíci +2

    Is het mee doen aan een televisieprogramma's met camera's etc. Niet een veel grotere existing fractor dan even in een lift vast zitten?

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  Před 3 měsíci +1

      Hoi @sth9708, bedankt voor deze scherpe vraag! We hebben het voorgelegd aan Tila, de wetenschapper uit de video. Zij zegt het volgende:
      'Een hele goede vraag! Als dit zo is, dan zou er sprake kunnen zijn geweest van een ‘plafond effect’, waarbij alle deelnemers aan ons experiment al maximale spanning ervoeren en de lift eigenlijk niks meer toevoegt. Ik vind dit alleen niet zo waarschijnlijk, omdat we de deelnemers ook hebben gevraagd hoe spannend ze de date vonden. Hierin was er voldoende variantie in de scores. Maar het valt niet volledig uit te sluiten! Dat is het nadeel van het uitvoeren van een veldonderzoek.'
      Hopelijk beantwoord dit jouw vraag 😄

  • @junny3005
    @junny3005 Před 3 měsíci +8

    NOS: Meldingen over vastgelopen liften zijn de afgelopen maand flink toegenomen. Meld de Brandweer. 😅

    • @TheWpelt
      @TheWpelt Před 3 měsíci +1

      we weten nu dat dat een date experiment was.

    • @berendt87
      @berendt87 Před 3 měsíci

      🤣

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  Před 3 měsíci +1

      Oeps

    • @junny3005
      @junny3005 Před 3 měsíci

      @@TheWpelt jawel. Maar ik bedoel dat dit mensen op ideeën brengen 😅
      Oops.. lift is vastgelopen. "Zogenaamd"

  • @benbontjer
    @benbontjer Před 3 měsíci +4

    Het is niet veel meer of minder dan het stimuleren van en door een saamhorigheid situatie. Waarbij de emotie van het onbekende naar het acceptererende van het zoekende en bevestigende van het bekende wordt gebracht. Je meet je afhankelijkheid vs onafhankelijkheid door middel van een ander.
    Als hobby piloot maak ik bij een date die ik mee neem, wel eens een onverwachte move. Ze realiseert zich dan opeens dat ze niet 'al'machtig meer is.

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  Před 3 měsíci +3

      Jakkes Ben, wij zouden ons een hoedje schrikken als we bij jou in het vliegtuig zaten!

    • @benbontjer
      @benbontjer Před 3 měsíci

      Tja...Nederland heeft inmiddels 10.000 wetten voor je, waarmee je je eigen vrijheid van denken en doen wordt afgenomen en daardoor stiekem wordt geconditioneerd. Pavlov is zeer tevreden.
      Edoch we kunnen als nieuwe probeer vrije vogels ook wel eens samen tweepersoons parachute gaan springen. Muziek erbij voor onderweg en ik ken ook nog wel wat leuke mopjes...

    • @MtJochem
      @MtJochem Před 3 měsíci +2

      Uhm, dat klinkt vooral alsof je je machtspositie even kenbaar wilt maken. Dat is niet echt okee Ben.

    • @benbontjer
      @benbontjer Před 3 měsíci

      @@MtJochem Ik ken en pas drie vormen binnen mijn persoonlijkheid toe: macht - sociale affiliatie - prestatie.

  • @phil9902
    @phil9902 Před měsícem

    Promo`SM

  • @Natan9000
    @Natan9000 Před 3 měsíci +1

    Is Tila Pronk zelf nog vrijgezel?? 😍🥵

  • @patriceswart4240
    @patriceswart4240 Před 2 měsíci

    Dus je date meenemen naar de bios naar een goede Thriller, succes verzekerd.

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  Před 2 měsíci

      Laat ons weten hoe het gaat 😉

    • @patriceswart4240
      @patriceswart4240 Před 2 měsíci

      Ok in de naam van de wetenschap! Weet niet hoe mijn vrouw hier op gaat reageren.. @@UniversiteitvanNL

  • @Mrdibzahab
    @Mrdibzahab Před 3 měsíci +1

    Wat een amateurpsychologie allemaal. Allen al de zelfselectie maakt het hele "onderzoek" compleet waardeloos.

    • @SimonWillig
      @SimonWillig Před 3 měsíci +3

      Want jij kan het natuurlijk allemaal beter.

    • @Mrdibzahab
      @Mrdibzahab Před 3 měsíci

      Inderdaad, maar dat is in dit geval echt niet zo moeilijk. De academische lat mag best wat hoger liggen.