77 Voor welk thuisaccu systeem heb ik gekozen? En waarom?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 12. 2023
  • • Voor meer informatie over de thuisaccu check onze nieuwsbrief: www.energie-transitie.info/th...
    Kijk op www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.
    • Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:
    webshop.energie-transitie.inf...
    • Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: webshop.energie-transitie.inf...
    • Infrarood speksteenkachel: www.energie-transitie.info/in...
    • Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: www.energie-transitie.info/ti...
    • Voor plafondventilatoren: ga naar webshop.energie-transitie.inf...
    Ondersteun de vlogs met een donatie:
    www.energie-transitie.info/on...
    Voor welk thuisaccu systeem heb ik gekozen? En waarom?
    In de vorige vlog heb ik mijn wensenlijst laten zien waaraan onze thuisaccu moet voldoen. Een aantal kijkers kwamen nog met goede aanvullingen. Bijvoorbeeld de ruimte en het gewicht van de installatie en de belasting eigenschappen van de accu's. Super bedankt hiervoor. Eén aanvulling die meerdere keren langskwam was de prijs van het systeem. En bij de aanschafprijs moet je niet alleen naar de prijs kijken maar ook naar de extra mogelijkheden die een thuisaccu biedt voor nu en in de toekomst. Denk dan niet alleen aan de aansluitmogelijkheid van extra accu's . Maar denk vooral aan hoe een thuisaccu kan omgaan met dynamische stroomtarieven. Want dat maakt de thuisaccu veel rendabeler dan alle andere systemen. Ik zal dat even laten zien.
    Het thuisaccusysteem waarvoor ik heb gekozen scoort eigenlijk goed op al de punten uit de vorige vlog. Zoals dat je niet gebonden bent aan 1 accu merk of dat er een noodstroom voorziening mogelijk is of de laad of ontlaad capaciteit van zowel de omvormer als de accu's. Maar als het om een goede investering gaat dan gaat het vooral om de aansturing van de omvormer. En die is bij deze omvormer echt briljant.
    Steeds meer accupakketten bieden de optie om om te kunnen gaan met dynamische tarieven. Je hebt zelfs al losse software pakketjes die dit kunnen doen wanneer jouw thuisaccu dat niet kan. Maar alleen dat is niet voldoende.
    Deze software moet met heel veel zaken rekening houden zoals wat wordt het weer vandaag en morgen? Op welke momenten van de dag verbruik jij de stroom? Hoe gebruik en onderhoud je de accu's het beste voor de langste levensduur? Het moet kunnen voorspellen wanneer er overcapaciteit is van eigen opgewekte stroom. En wanneer kan je het beste stroom kopen en verkopen?
    De software moet dus heel geavanceerde zijn want die neemt voor jou de belangrijkste beslissingen zonder dat jezelf daar mee bezig hoeft te zijn. En eigenlijk is er maar één partij die hierbij duidelijk voorop loopt. En dat is Victron met Dynamic ESS.
    Eigenlijk zorgt het Dynamic ESS systeem ervoor dat je altijd het goedkoopste stroom inkoopt wanneer je dat nodig hebt en altijd de hoogste stroomprijs krijgt voor de stroom die jezelf opwekt. Hiermee verkort je de terugverdientijd van je thuisaccu.
    De software kan handelen met het aantal kWh van je accu's met in- en verkoop. Daarnaast kan het jouw overschot in de zomer verhandelen voor het duurste dynamisch tarief. En tot slot kan het in de wintermaanden zorgen dat je stroom gebruikt tegen het laagste tarief. Dit alles levert je dus geld op of bespaart je een hoop geld.
    Dan iets over de accu's. De accu's die ik hierop ga aansluiten zijn LitiumIjzerfosfaat accu's . Deze zijn heel veilig en mogen binnenshuis geplaatst worden. Er zijn zelfs filmpjes op internet waarbij LitiumIjzerfosfaat cellen letterlijk doorboort worden zonder echt enorme desastreuze gevolgen. Maar probeer dat nooit zelf uit. Daarnaast beschikt elke accu over een eigen batterij managmentsysteem. Hierdoor is iedere accu beschermt tegen diepteontladingen, overbelasting, kortsluiting enzovoorts.
    Toch ga ik zelf het gehele systeem niet in huis plaatsen. Dit om 3 redenen:
    1 Ik wil toch een stukje extra veiligheid inbouwen
    2 wij willen geen ruimte binnenshuis opgeven voor het systeem
    3. door het systeem buiten de deur te plaatsen heb ik geen geluidsoverlast van de omvormer en kan deze wanneer dat nodig is op vol vermogen zijn werk doen.
    Eind januari ga ik het systeem zelf installeren. Ik ga jullie meenemen in iedere stap die ik ga maken en zal jullie op de hoogte houden van de resultaten die ik behaal met deze thuisbatterij.
    Maar de eerste stap die ik ga doen is een plek bepalen voor de thuisaccu. Dit kan natuurlijk eenvoudig in een garage of in een schuur. Maar ik ga zelf een buitenkast maken voor de thuisaccu. Maar daarover een volgende keer meer.
    Tot de volgende keer.

Komentáře • 66

  • @svschijndel1986
    @svschijndel1986 Před 7 měsíci +4

    Dit vind ik een erg toffe ontwikkeling van je kanaal 👌🏻 voor veel mensen inclusief ik zelf is thuis accu’s toch nog een ver van m’n bed show, en dit maakt het alweer wat toegankelijker 👍🏻

  • @erictenwestenend868
    @erictenwestenend868 Před 7 měsíci +1

    Ik ben benieuwd, succes!

  • @Fritsvrolijk
    @Fritsvrolijk Před 7 měsíci

    Ben benieuwd succes

  • @yesido-trouwfotografie
    @yesido-trouwfotografie Před měsícem

    Nadeel Victron: 1 Prijs 2 geluid 3 produceert veel warmte 4 RTE is laag. ( vande energie die je er in stopt komt iets meer dan 60% er weer uit) Er zijn inmiddels systemen vrijwel geluidloos met veel hoger rendement. Werken met dynamische tarieven en hebben ook UPS zonder onderbreking. 🙂

  • @ulliemam3346
    @ulliemam3346 Před 7 měsíci

    Enphase heeft ook een mooi systeem ontwikkeld, zit je echter wel gebonden aan 1 merk.

  • @kgkertfcjhg
    @kgkertfcjhg Před 7 měsíci

    HELD! Ik kan niet wachten tot ik ook zonnepanelen, thuisaccu (wie weet via de auto) en dynamische tarieven heb. Nog een jaartje wachten (nieuw huis).

  • @pieke1594
    @pieke1594 Před 7 měsíci

    Goed te doen thuisaccu, wij hebben drie jaar geleden gekozen voor pylontech us2000 accu's. Die zijn gemakkelijk uit te breiden en te koppelen, inmiddels 35 kwh aan batterijen. Twee hybride inverters en een raspberry py met Solar assistant zorgen voor de hele aansturing. Opstelling staat wel in een ruimte die rond de twintig graden is.
    Belangrijk alles goed en los aarden om aardlussen en dus storingen te voorkomen!

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 7 měsíci

      Dank je voor je input!

    • @ptgabber
      @ptgabber Před 3 měsíci

      Idee ben ik 100% mee eens. Alleen jammer dat er geen kosten vermeld worden en wie het voor je installeert met de bijbehorende kosten. Zoals men nu omgaat met door jezelf opgewekte energie is totale waanzin. Ik heb jaren geleden getracht om een Tesla accu te laten installeren maar zowel de verzekering als de gemeente hebben dit verboden. Stel je voor dat je je zelf opgewekte energie later zelf zou gaan gebruiken 😏😁🙄😩🙁☹️. Dat zou toch een hel zijn 😂 voor de inkomsten die de gemeente en het rijk mislopen. We doen alles voor een beter milieu toch! Maar niet als de burger er zelf beter van wordt. Ik zoek serieus naar een goede opslag voor eigen gebruik. Dus nuttige en zinnige informatie is VAN HARTE welkom.

    • @deursloten
      @deursloten Před 2 měsíci

      en wat heeft u dat gekost

  • @martijnvanderende3516
    @martijnvanderende3516 Před 6 měsíci

    Ik ben er niet zo in thuis maar wat kan er op inphasa welke accus en wat zijn de prijzen

  • @terra_incognita683
    @terra_incognita683 Před 7 měsíci

    Superinteressant. Ben wel benieuwd voor welke accu je dan wel kiest aangezien LFP (lithiumijzerfosfaat) rond het vriespunt niet meer goed presteert en dus niet zo geschikt is om buiten te plaatsen. Dan zou je bij een NMC-batterij uitkomen, maar die zijn weer brandgevaarlijker dan LFP, tenzij je voor SolarEdge kiest, die brandwerende maatregelen heeft getroffen.

  • @fryske.tynster
    @fryske.tynster Před 6 měsíci +2

    krijg een beetje een sponsor video idee hierbij want onze victron is bij lange niet de goedkoopste en kan niet meer dan genoeg anderen. en pas op met zelf klussen en aansprakelijkheid. verzekeringen hebben vele kleine letters.

    • @Ollie123-bs6sf
      @Ollie123-bs6sf Před 2 měsíci

      zeker, want er zijn veel betere geschikte partijen.

  • @fredjaspers4364
    @fredjaspers4364 Před 7 měsíci

    Iemand ervaring met de Sessy battery pack?

  • @PhilippeCJR
    @PhilippeCJR Před 7 měsíci

    En nu op 3 fase dit systeem kopen (hoeveel blauwe kastjes heb je dan nodig?)... Ik heb een all-in-one Deye Hybrid 3phase 12kW gehaald. 1 kast en klaar. Accu laden en ontladen met 12kW en 17kW aan panelen mogelijk. Alles instelbaar of via rs485 comm te regelen. Dit merk ook vergeleken?

  • @cas-221
    @cas-221 Před 7 měsíci +1

    Ben erg benieuwd, maar al dat zelf hobby gedoe ,roept vraagtekens op,ik twijfel zeker niet aan je capaciteiten,maar ben wel benieuwd wat jou verzekering hier van vind,ik dacht dat aansluiten van zulke systemen,door erkende installateur moest zijn anders geen dekking bij gebeurtenissen....

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 7 měsíci

      Heel goed punt dat je daar aanstipt. Ik bereid dit ook heel gedegen voor.

    • @eudorian111
      @eudorian111 Před 7 měsíci

      Ik ben ook zelf zeer benieuwd welke verzekeraar je hebt. Ik heb een aantal Victron systemen geïnstalleerd, maar het is me tot op heden nog niet gelukt om nou net Victron aan de PGS te laten voldoen. Ook niet als je hem buiten plaatst. Let ook op dat de omvormer zelf maar IP22 is bij buiten plaatsen.
      Dat de accu's zelf niet kunnen ontbranden betekent niet dat er geen gevaarlijke gassen van af komen. En, de rest van het systeem (alles wat niet accu is) kan ook in de brand vliegen. Het systeem in zijn geheel, inclusief de ruimte waarin het staat, wordt getoetst.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 7 měsíci

      Voor bedrijven is de norm strenger dan bij particulieren. Bedankt voor je input.@@eudorian111

    • @eudorian111
      @eudorian111 Před 7 měsíci

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Voor particulieren moeten veel systemen ook aan geldende normen voldoen, of een paar aparte eisen die de verzekeraar zelf stelt.

  • @landmanp
    @landmanp Před 7 měsíci +1

    Ben benieuwd welke accu's je hebt gekozen, C factor, DOD, hoeveelheid laadcycli etc. en natuurlijk de kosten. Dat je voor Victron kiest snap ik, dit systeem is wereldwijd het meest gebruikt maar is wel duur.

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hf Před 7 měsíci +2

    Lithium accu's vinden hele lage en hoge temperaturen niet fijn. Let dus op dat de ruimte die je maakt voor dit systeem enige vorm van klimaatbeheersing en isolatie heeft.

  • @NicklausJ
    @NicklausJ Před 7 měsíci +1

    Beste, ik heb hier het zelfde systeem gebouwd. Ook ben ik erg tevreden over het Victron systeem. Als je het leuk vind ben je welkom om een keer te komen kijken.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 7 měsíci +1

      Superleuk aanbod. Dank je!

    • @Max1weber
      @Max1weber Před 7 měsíci

      Vind persoonlijk de Victron niet intelligent genoeg... Het probeert telkens de Soc te bereiken terwijl best mogelijk is dat over de SolarForecast gunstiger is dus dat ide dan beter van solar af kan halen, door gewoon te wachten... Heb heel systeem daarvoor geschreven... :-)

    • @Roomer645
      @Roomer645 Před 6 měsíci

      Wat was je kwijt voor een geheel werkend systeem ? En wat is jouw capaciteit ?

    • @NicklausJ
      @NicklausJ Před 6 měsíci

      @@Roomer645 Ik geloof iets van €7500,- voor 28kwh. Met een Victron systeem is het makkelijk en goedkoop uit te breiden. Voor +/- €1400 zet ik er 14kwh bij.

    • @Max1weber
      @Max1weber Před 6 měsíci

      @@NicklausJ bestel ik bij deze graag 28kw bij je

  • @M-zl8et
    @M-zl8et Před 7 měsíci

    Misschien de moeite waard even naar de laatste bijdrage van Ketel Klets te kijken ..

  • @fkkmag8692
    @fkkmag8692 Před 7 měsíci

    Beetje jammer dat de kosten achterwegen blijven,

  • @krisvhoofdplaat5551
    @krisvhoofdplaat5551 Před 7 měsíci

    Je moet wel beseffen dat de batterijen boven de 15 graden moeten zijn om 100% te werken . Alles daaronder is de batterij maar 30 % bruikbaar . Ik heb het zelf meegemaakt . En de fabrikanten melden dit in de kleine lettertjes

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 7 měsíci

      Een goed punt waarmee je rekening mee moet houden.

    • @krisvhoofdplaat5551
      @krisvhoofdplaat5551 Před 7 měsíci

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Verleden jaar stonden de LG en de BYD batterij op zolder zonder verwarming . In maart hebben we deze in de wasplaats met verwarming laten plaatsen , het verschil van verleden jaar december was het aankoop verbruik 3 keer zo hoog als nu (Finacieel een Groot verschil )

    • @krisvhoofdplaat5551
      @krisvhoofdplaat5551 Před 7 měsíci

      @@instappenvanhetgasaf.4374 32 panelen 10 Oost 12 Zuid en 10 West. Combo van solaredg en SMA omvormers samen 12000 kw aan zonnepanelen . En een SMA storage met een LG 10 Kw en een BYD 10 Kw en een sma Bakup box voor als de stroom uit valt is onze installatie . We hebben geen Gas en verwarmen met airco’s

  • @dirrywoudstra864
    @dirrywoudstra864 Před 7 měsíci

    In onze oriëntatie willen wij het accupakket + omvormer graag in de garage.
    Maar nu eerst bedenken hoe wij de plaatsingsruimte altijd > 5 graden kunnen houden en of het een hangend (totaal circa 150kg) of staand geval wordt.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 7 měsíci

      Een goede voorbereiding is het halve werk!

    • @dirrywoudstra864
      @dirrywoudstra864 Před 7 měsíci

      @@instappenvanhetgasaf.4374 , is meer dan het halve werk :)
      Hoe hou jij de batterij(en) > 5 graden? Isolatie + verwarmingselement op sensor?

  • @patrickmaartense7772
    @patrickmaartense7772 Před 7 měsíci

    lifpo4 heel veilig is niet waar
    het is minder onveilig dan lipo ( ik heb zelf 96 KWh aan lifpo4 in de Garage staan)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 7 měsíci

      Dat is een serieus aantal kWh!

    • @Max1weber
      @Max1weber Před 7 měsíci

      Je bent op de hoogte dat er veiligheidsgrenzen zijn aan aantal KwH?

    • @ProMace
      @ProMace Před 16 dny

      En wat doe je met die 96 kWh...?

  • @rsport2053
    @rsport2053 Před 7 měsíci

    Waarom nu investeren in accu's terwijl we met het salderen, 1 grote accu hebben... het Net.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 7 měsíci +2

      Uitvallen omvormer voorkomen, altijd laagste stroom tarief, noodstroom wanneer stroom uitvalt, minder afhankelijk zijn, groter deel eigen stroom willen en kunnen gebruiken. Een financieel voordeel hoeft niet altijd de belangrijkste rede te zijn.

  • @Peterderoode
    @Peterderoode Před 7 měsíci

    Deels waar, maar de terugleververgoeding 0,05 cent) is vaak 1/6 van de inkoopprijs (0,30 cent). Dus wat levert het op? Het inkopen kost nu alleen maar geld 🤔

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 Před 7 měsíci

      Je praat over een vast contract. Dit systeem werkt met een dynamisch contract, dus elk uur andere prijzen.

    • @Max1weber
      @Max1weber Před 7 měsíci

      Bij Dynamische contracten niet he..

  • @almahdawiehayder6535
    @almahdawiehayder6535 Před 7 měsíci +1

    Geen goede keuze.
    Als een Techneut, met achtergrond in Elktrotechniek en Energie, raad ik deze batterij helemaal niet aan.
    Betere oplossing zijn de Zout batterijen, die zijn erg veilig, milieu vriendelijk, helle lange life cycle van 20 jaar, en hogere capaciteit.
    Vooral als je ook op Airco verwarmt en een warmtepomp achtig Boiler wilt plaatsen of een warmtepomp vloerverwarming hebt.

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 Před 7 měsíci +2

      Als je echt kennis van zaken hebt zou je voor thuis gebruik geen zoutaccu's aanraden. Die zijn zeer gevoelig en kunnen slechts zeer beperkte laad- en ontlaadstromen aan. Niet geschikt dus voor thuisgebruik.

  • @robvanderpeijl1326
    @robvanderpeijl1326 Před 7 měsíci +1

    wat een onzin, gewoon laden tussen 1 en 6 in de ochtend dat is altijd! het goedkoopste en dan mag je met bv 14 kwh blij zijn als je 1700 uur haalt in de winter en dit uit eigen ervaring

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 Před 7 měsíci

      Mijn ervaring is dat wat hij vertelt geen onzin is. En dat jij er naast zit. Wat jij doet is zeer inefficiënt en levert veel minder op dan wanneer het systeem echt nadenkt en berekend wat nu het meeste oplevert. Daar heb je doordachte en intelligente software voor nodig en Victron is de enige die dat nu heeft.

    • @robvanderpeijl1326
      @robvanderpeijl1326 Před 7 měsíci

      @@lecramred4453 het grootste punt is laden en ontladen gaat niet gelijk, je auto en accu moeten al gelijk lopen historisch zijn de spotprijsen echt het goedkoopste als ik mijn 14 kwh in neem en het laden niet boven de zeg 3kw wil laten gebeuren

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 Před 7 měsíci +1

      @@robvanderpeijl1326 Waarom zou je tegelijkertijd willen laden en ontladen?

    • @robvanderpeijl1326
      @robvanderpeijl1326 Před 7 měsíci

      @@lecramred4453 dat wil je niet en kan ook niet in mijn geval ( meter gestuurd) mijn punt is dat op basis van historische gegevens het laden gewoon simpel eenvoudig geregeld kan zijn namelijk tussen 1 en 6 uur, gemiddeld genomen zijn de tarieven dan ook laag en mocht! er een zonnen stroom overschot zijn bv in de middag op je panelen, dan gaat dat automatisch ook de accu in middels de aansturing van mijn meter(hooft aansluiting) Ik denk namelijk dat er te veel parameters zijn om het software matig aan te sturen, of je zit vast aan een abonnement zo als bij: Bliq bijvoorbeeld

    • @ProMace
      @ProMace Před 16 dny

      @@lecramred4453 Hij bedoelt niet tegelijk, maar meteen. Dus dat laden en ontladen tijd kost (hoe sneller, hoe beter).