WWF-Türkiye / Hareket

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 21. 04. 2024
  • Plastik kirliliği katlanarak artan bir hızla dünya geneline yayılıyor. Kutuplardan en ücra adalara, en yüksekteki tepelerden en derin okyanus çukuruna kadar plastik kirliliği ile karşı karşıyayız. Her yıl 20 milyon ton plastik atığın denizlerimize karıştığı tahmin ediliyor. Bu atıkların çoğunluğu ise denizel kirliliğinin yüzde 60'ından fazlasını oluşturan tek kullanımlık plastikler. Denizlerdeki mikroplastik kirliliğinin yaratacağı ekolojik risklerin 21. yüzyılın sonuna kadar daha da ciddi ölçüde artması bekleniyor.
    Alfred Wegener Kutup ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü tarafından WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) için hazırlanan “Denizlerdeki Plastik Kirliliğinin Denizel Türler, Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemler Üzerindeki Etkileri” raporu, mikroplastik kirliliğinin ekolojik olarak tehlike eşiklerini aşarak türler ve ekosistemler üzerinde popülasyonların azalması da dahil olmak üzere olumsuz etkilere yol açabileceğini gösteriyor.
    Raporun yazarlarından bilim insanı Mine Tekman; "Bilimsel çalışmalar her boyutta plastiğin canlıların vücutlarına girdiğini ve bunun olumsuz etkileri olduğunu doğruluyor. Özellikle Akdeniz, dünyada en fazla kirletilen denizler arasında yer alıyor. Artık tüm dünyanın, kişisel tüketim tercihlerini sorgulaması gerekiyor. İklim krizini yönetmekte başarısız kaldık, plastik çöp krizini çözmek için hala şansımız var ve bu konuda başarısız olma lüksümüz yok." diyor.
    WWF-Türkiye olarak çevreye daha duyarlı bir yaşam tarzı oluşturmak için günlük rutinlerde küçük değişiklikler yapılmasını teşvik ettiğimiz Plastik Eğitimi video serisini hazırladık.
    “Uyanış, Hareket, Nihayet" adlı üç kısa video plastiğin hayatlarımızda kapladığı yeri ve dünyamıza etkisini gösteriyor. İzleyicilere, yeniden kullanılabilir kapları tercih etmek, tek kullanımlık plastiklerden kaçınmak ve doğru geri dönüşüm için kaynağında ayrıştırma yapmak gibi uygulamalarla doğaya karışan atıkları azaltmayı öneriyor.
    Tüm bu küçük değişiklikler, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için, bizler için birer başlangıç noktası olabilir.
    Akdeniz Foku videosu için SAD-AFAG Cem Orkun Kıraç’a, Yelkovan videosu için Serhat Tigrel’e teşekkürlerimizle...
    Geleceğimizi korumak #BirlikteMümkün

Komentáře •