KIŞ LASTİĞİ VS 4 MEVSİM / Kış Lastiğinin Hayati Önemi ve Farkları

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 29. 08. 2024
  • Kış ve kar lastiği zorunluluğu ne zaman başlar ve en iyi kış lastiği hangisi, kışlık lastik, yazlık lastik ve 4 mevsim arasında ne gibi farklar vardır. 4 mevsim lastik karda yeterli olur mu? Kar zinciri mi Kış lastiği mi?
    İstanbul’da, İzmir’de, Hatay’da yaşıyorum Kış Lastiğine ihtiyacım var mı? 4 mevsim lastik yeterli olur mu?
    Kış lastiği zorunluluğu hangi araçları kapsıyor?
    En yaygın soruları derleyerek bir video hazırladım, Uluslararası Test verilerine dayandığımız ve biraz teknik biraz sohbet üzerine hazırladığımız videoda çok faydalı verilere ve tecrübelere yer verdim. Karda araç sürmek keyifli olduğu kadar tehlikelide olabiliyor, bu yüzden kış lastiği otomobiller için hayati önem taşıyor.
    Kış lastiğinin kullanım süresi ve sertleşme sorunları ile ilgili yaşadığım tecrübeye yer verdim ve yine biraz detaylı biraz teknik bir çalışma yapmaya çalıştım. Umarım faydalı olur 😊
    Abone olmak için tıklayın! www.youtube.co...
    Faydalı Bilgiler Video Serisi • Faydalı Bilgiler (Otom...
    Otomobil İnceleme • Otomobil İnceleme
    Kendin Yap / Uygulama Videoları • Kendin Yap ve Uygulama...
    Ben Fatih Metehanoğlu, Bu kanalda Otomobil Dünyasına ilişkin bir çok paylaşım yapmaktayım. Araba İnceleme, Araçlara özel ürünlerin incelenmesi, detaylı uygulama ve kendin yap videoları hatta bunlara ek olarak yine otomobillerle ilişkilendirebileceğimiz VLOG paylaşımlarım olacak. Bildirimleri açmayı unutmayın videolarda görüşmek üzere 👋🏼
    Web : metehanoglu.com/
    Instagram : www.instagram....
    Twitter : Ar...

Komentáře • 33

  • @bekirselman5501
    @bekirselman5501 Před rokem +15

    Tüm Mevsim Lastiği (All Season, Kar işaretsiz) ve Tüm Hava Şartları (All Weather, Kar işaretli) gibi 2 tip ara lastik var. Arkadaşın anlattıklarını Kar işareti olmayan lastikler için düşünün. Kar işareti olan lastikler kış lastiğini hem pattern hem hamur olarak daha yakın dolayısı yerine gör kış lastiğinden daha mantıklı. Yılın 1 haftası kar yağıp, genelde -5 ve 10,15 arası gezen bir kasım-aralık sezonunuz varsa kış lastiği bence daha güvensiz. -5e dayandığı yerlerde ve kar olduğu yerlerde yani toplam 1 aylık süreçte daha iyi ama kalan 5 aylık süreçte (ıslak + kuru ve 2-3 derece üstü), yakıt ve lastik ekonomisi, güvenlik, ses, manevra vs hepsinde kış lastiği All Season lastiğine göre daha kötü performans vermesi oldukça olası, yani kış lastiği optimal değerlere sahip olmayı ünvanını yavaş yavaş bu ısılarda allweather lastiklere teslim eder. All season (kar işaretsiz) lastik çok nadir ingiltere veya akdeniz ikliminin dibinde yaşayanlar için mantıklı olabilir onları çok dikkate almayın u iklimde yaşamıyorsanız.
    Bence seçimi yaşadığınız yerin ısı bandına, ısı range'ine göre yapmalısınız. Bu ısı aralığından dışına soğuk veya sıcak yönünde çıkarsanız optimal olmayan kötü şartlar kendisini göstermeye başlar.
    Özetle ben şöyle tercih yapıyorum.(veya yapardım)
    -(7 dereceden sonrası = Yaz lastiği) Yaz periyodu için eğer yakustistanda falan yaşamıyorsanız 7c+ olacaktır dolayısı ile yaz lastiği
    -(min 0, max 30 derece = AllSeason - Kar işaretsiz)İngiltere Portekiz Fas vs gibi kar görmez atlantik, veya akdeniz kıyı iklimi kış aylarında allseason(kar işaretsiz) bazı günler yola çıkmamak şartı ile olabilir.
    -(min -10, max 20 derece + buz ve kar ihtimali = All Weather - Kar işaretli) Orta Anadoludan batıya ve güneye doğru tercih edilebilir, bulunduğunuz veya bulabileceğiniz şartlara göre tercih edilebilir. Doğuya yaklaştıkça kışın ortalama -10lara çok dayanır hatta aşacağı için tehlikeli olacaktır yani yaz lastiğinin 5-6-7 derece altında düştüğü duruma bu lastikler -6,-7,-8 lere doğru düşmeye başlar hatta şartları iyi okumazsanız -10 lara doğru paten sürer gibi kendinizi yol dışında bulabilirsiniz, ara ara şehirler arası yollarda buzlu, dağlık alanlar gibi hesabınızı şaşırtacak yerlere gidiyorsanız ince optimizasyon yapayım derken evdeki bulgurdan değil evden olabilirsiniz dikkat edilmesi gerekir. Bu lastiğin kar işaretsiz lastiklerden tek farkı daha yumuşak hamur değildir, kış lastiği öğeleri eklenmiştir. "V" şeklinde pattern vardır su tasfiyesi en güçlü lastiklerdendir. Unutulmaması gereken şey her All Weather lastiği aynı değildir. Üretici verileri takip edilmelidir. Mesela Pirelli Cinturato -5 ve 25 derece arası havalar için optimal değerler sunup tam ortada denge kuran lastik iken iken, Michelin cross climate 2 lstikleri aksine bir tık kış ortamlarına yatkın -10 ve 20 derece arası ve kar ile temas başarımı daha yüksek lastiktir. Continental Weather Control ise tamamen yaza yatkın, kar ve buz temasını çok sevmeyen ama kuru ve nispeten yüksek sıcaklıkla geçen kış günlerinde diğer lastiklerden başarılı performans gösteren bir kar işaretli all weather lastiğidir.
    -(min -35, max 7 derece = Kar kış lastiği ve buz patterni). Kar kalkmıyorsa ve çok buzlanma oluyorsa, 5'ın altında ortalama varsa sorgusuz sualsiz kış lastiği)
    Seyahat ettiğiniz iklimi ve 4 farklı gruptaki lastiklerin karakteristiklerini iyi tanıyıp seçim yaparsanız yol tutuş, yakıt tüketimi, fren mesafesi, ses, konfor, lastik ömrü gibi kıstaslarda maximum puanı toplayabilecek bir yol haritası çıkarabilirsiniz. Bu durum mevsim öngürüsü, lastik marka model seçimi, istisnai durumlar için B planları ve lastik değişimlerinin zamanlaması gibi kontrolleri içerir. Kafa ütüleyen bir konu olsa bile bir kere öğrendikten sonra ütülemez. Optimizasyon yapmayı sevenler için hatta keyiflidir. Fakat benim bunlara vaktim yok ben kışım kış yazın yaz lastiği takarım derseniz dünyaları kaybetmezsiniz.
    Ankara'da yaşıyorum, -7 derecenin altında mümkünse çıkmıyorum, sabahları işe geç gidebilme opsiyonumu kullanıyorum veya uzaktan çalışıyorum. Yani bir 5-10 günlük süreç oluyor extra dikkat ediyorum. Kış döneminin kalan büyük dilimi olan 3-4 aylık süresince ise havalar -1, 15 arası seyrettiği için her anlamda kış lastiğinni yaşatabileceği, yola sünmüş şekilde, sanki altında yapıştırıcı varmış gibi direksiyonu sertleşmiş, çekiş gücünü düşüren üstüne fren mesafesinide arttıran, ses çıkaran, nispeten daha inatçı ve yola yapıştığı için yolda parçacık bırakıp ömrü kısalan fiyatı pahalı lastiği kullanmak yerine tepkileri daha keyifli, her anlamda daha optimal ve daha ekonomik sonuç üretebilecek ara tip lastik all-weather lastik tercih ediyorum. Yalnız dediğim gibi şerhi var, kötü kış şartlarının gerçekleştiği durumlarda B planınız ve esnekliğiniz olmalı. B planınız veya esnekliğiniz yoksa kayıplarınız kazançlarınızı aşar, çok risk almış olursunuz, yani ticari araç sürücüsü iseniz, -7 altında çıkmak zorundaysanız, memeleketiniz daha soğuk yerde vb ise yaptığınız optimizasyon artık canla oynama noktasındadır düşünmeden direk kış lastiğı kullanmalısınız.
    Kış Dönemi
    -15 Kasım - 15 Nisan Hankook Kinergy 4s2
    Yaz Dönemi
    -15 Nisan - 15 Kasım Hankook Ventus Prime 4

    • @meteaymar3569
      @meteaymar3569 Před rokem +4

      Halil bey merhaba. Ben Ankara'da ikamet eden bir sürücüyüm. Aracımı ağırlıklı olarak işe ve markete gitmek için kullanıyorum. Yılda 10.000 km yol gidiyorum. Yaz ayında da 4 mevsim lastik kullanma konusunda düşünceniz nedir? Yılda iki kez 200x2=400 TL sök-tak yaptırmaktansa 6 yılda bir dört mevsim lastik yenilemek daha mı iyi olur?

    • @bekirselman5501
      @bekirselman5501 Před rokem +1

      @@meteaymar3569 Öncelikle 6 yıl, 60k Km biraz çok geldi. Emin değilim piyasada onu karşıalyaiblecek lastik var mı diye. Genelde " "Sentetik ve varsayımlı" testlerde, tüm marka modellerin sonuçları 40k-50k arasına yığılı. Aksilik olmazsa 5 yıl sonu gibi en azından düşünmek lazım.
      Saklama ve değişimin tamamına tam ödeme yapıyorsanız (ortalama 1000lira yıllık, 2x değişim, 2x 6 aylık saklama) verdiğiniz para zaten 5 yılda 1 takım ekonomik lastik fiyatlarına geliyor. Dolayısı ile kullanım ortamında şartlar müsait ve zorlamadan dümdüz kullanım senaryosunda bence kar ve çamur işaretli 4 mevsim lastiği yürütme maliyeti açısından bariz en avantajlısı net. Ben bu senaryoyu hiç uygulamadım, hesaba katmayı atladığım konular olabilir, ama lastik değişimine ve saklamasına para veriyor olsaydım ekonomi için tek takım 4 mevsim kullanırdım diye düşünüyorum.
      son/llk bahar aylarında yani tahmini ortalama , -3 ve 15 derece arası zaten sıkıntı yok o lastiklerin en sevdiği ara geçiş dönemleri. Bu derecelerin altında ve üstünde ufak ufak konforsuzluk, performanssızlıklar başlayacağını düşünüyorum. 20 derece ve üstü yaz aylarında lastik yavaş yavaş yola yapışmaya başlayacak, -10 lara doğru artık yumuşaklığını kaybetmeye başlayıp kızaklamaya meyilli hale geleceğini bilip te alırsanız 4 mevsim problem çıkartmaz bence. Yol sesi, manevrada düşüklük ve biraz artabilen yakıt tüketimini (lastik ekonomisi bunu bence rahat rahat finanse eder) konularını çok takmamanız gerekiyor.
      Özetle anlatıığınız senaryoya göre ben büyük ihtimalle kar ve çamur işaretli 4 mevsim tercih eder ve elimdeki malzemeyi tanıyıp ona göre kullanırdım.
      Michelin crossclimate2 aldınız diyelim ve sonradan akdeniz sıcağının ortasında uzun kilometre yapmaya başladınız. Lastik yolda artık mikro parçacık bırakmaya başlar, çatlar, kabaklaşması hızlanır, 5 yıl değil 3 yılda değişim vakti gelir. Hem ekonomi hesabınız şaşar, hem gereksiz yere konforsuzluk yaşamış olursunuz üstünede güvenlikten ödün vermiş olursunuz.
      Tek takım lastik ile 4 mevsimde uygun ortam oluşturması hali ile ince hesap (hangi ortamda süreceğim ve hangi 4 mevsim lastik bu ortam için en optimal arayışı) gerektiriyor. Bu konuda lastiğin çalışacağı mevsim şartlarını ve lastik marka/modeli iyi belirlemek gerek.
      Yaz kış sıcaklık farkı çok olan bölgelerde, kışın -10ların altına sık sık inen yazın 35leri sık gören yerlerde 4mevsim kullanmazdım. Yoğun kullanıyorsam, farklı karakterdeki bölgeler arası gidip gelmem gerekiyorsa kullanmazdım.

    • @bekirselman5501
      @bekirselman5501 Před rokem +1

      Ben farklı şartlar ve beklentiler ile plan yaptım, farklı bir yol izledim sizin ortamınıza çok müsait değil ama yine de paylaşayım.
      Ankara içinde ev-iş arası ve gezme niyetli rahat olarak ayda 1000km ortalama ile hankook kinergy 4s2 ile kışı geçirdim. Bu kış sıcak bir kış oldu, 15 derece üstünü çok gördük, nadiren -5 altına indi, genelde -3 ve 5 derece arasında gezdi kendimce ufak ufak testler yaptım problem yaşamadım.
      Nisan ayında yaz lastiğine geçtim. YAni kışın kışa dönük 4 mevsim, yazın yaz lastiğin kullandım. Erzurumda yaşıyor olsaydım kışın 4 mevsim değil garanti kış lastiği tercih ederdim.
      Lastik hizmetlerini kasko hizmetinden karşılayıp ücret vermediğim için bu yolu tercih ettim. Ödüyor olsaydım yaz lastği almazdım. Yazı da 4 mevsim ile geçerdim.

    • @oceanborn01
      @oceanborn01 Před 9 měsíci

      @bekirselman5501 yaza yakın 4 mevsim tercihiniz ne olurdu İstanbul için. Paylaşımlariniz çok etkileyici ve yol gösterici. Teşekkür ederim.

    • @ArabamveBen
      @ArabamveBen  Před 9 měsíci +1

      Arkadaşlar bu konuda bir açıklama yapmam gerekiyor arkadaşımız güzel ve detaylı yazmış fakat mesele sadece hava sıcaklığı değil sürüş yaptığınız yolun sıcaklığıda oldukça önemlidir, 6 derecenin altında 4 mevsim lastik çalışmaz. Evet kar şartlarına uygun "4 mevsim" lastikler var fakat hiç bir zaman kış lastiği ile bir olamaz. Normal şartlarda sorun olmaz fakat yolculuk esnasında bir anda köprü viyadük tünel giriş ve çıkışlarında kış lastiğine ihtiyacınız olabilir. Ne zaman ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz özellikle istanbulda Aralık mart ayında gönül rahatlığı ile kış lastiğini tercih edebilirsiniz. Kış lastiği sadece karlı zeminde kullanılmaz. Yani senede 1 hafta ihtiyacınız olmuyor daha fazla ihtiyacınız olabilir 🙂 kazasız sürüşler dilerim 👋

  • @BurcakYlmaz
    @BurcakYlmaz Před rokem +1

    4 yıldır İstanbul'da 4 mevsim lastik kullanıyorum. (Michelin Crossclimate ve CrossClimate2). İstanbul dışı özellikleri yaz mevsiminde de Karadeniz ve Ege'ye giderim. İstanbul'a bu süre zarfında zaten toplasak 2 yada 3 hafta kar yağmıştır diye hatırlıyorum. Bu haftalarda aracımı kış lastiğim olsa da zaten İstanbul'da kullanmazdım. Bunun dışındaki tüm yağmurlu, soğuk, sıcak havalarda İstanbul'da hiç bir sorun yaşamadım. Çoğumuzun aracını kullandığı saat dilimleri bellidir. Genelde sabah işe giderken, akşam 5 6 gibi işten gelirken. Hafta sonu da gün içinde çoğunlukla. Bu saat dilimlerindeki hava sıcakları İstanbul gibi bir şehirde çok nadir sıfır civarı olur. Bir de çoğunlukla dur-kalk trafikte araç kullanırız. Gecenin 3-4ünde kaçımız kaç defa araç kullandık? Bir de işin maddi boyutu var. Yaz kış lastik ayrı almak zaten bir maliyet. Onun dışında evinde depolamaya yer olmayanlar için lastikciye otel parası. Birde her mevsim sök-tak-jant düzelt işi derken her yıl 1 lastik parası daha gidiyor. Yaz-Kış ayrı olunca daha uzun sürede eskiyor diyorsunuz ama birde eğer aracınızı 3-4 sene içinde değiştirirseniz lastikler yalan oluyor. Benim yaptığım analize göre İstanbul gibi bir şehirde ortalama bir araç kullanıcısı için en mantıklı fiyat/performans 4 mevsimdir. Tabi dediğim şartlar altında bu geçerlidir. Ben aracımı performanslı kullanırım, kar-kış-kıyamet her yolar çıkarım. 40 derecede otobanda 200 ile giderim diyorsanız yaz-kış devam edin.
    Şunu da ekleyeyim her 4 mevsim lastik de alınmaz. Alırken en kalitelisini almak lazım. Testlere şuradan ulaşabilirsiniz : tyrereviews.com

    • @ArabamveBen
      @ArabamveBen  Před rokem

      Bilinç bir şekilde lastik tercihi yapmak gerekiyor bahsettiğiniz gibi. Fakat genel ortalamayı düşününce İstanbul gibi bir şehirde bahsettiğiniz şartlarda hafta içi mesai saatleri içerisinde kar yağdığı zaman bir araç yolda kaldım yüzlerce araç kalıyor keşke sizin gibi kar yağdığı zaman kış lastiği olmayanlar yola çıkmasa ama maalesef öyle olmuyor 4 mevsim lastik yağışlı havalarda çok iyi fakat karlı zeminde tutunma kış lastiği gibi değil. Güvenlik açısından ben böyle bir tavsiyede bulunamam 🙂

  • @ercansagdic3065
    @ercansagdic3065 Před 11 měsíci

    Lastik konusunda doğru ve güzel bilgilendirme yaptınız teşekkürler

  • @ilimirfan174
    @ilimirfan174 Před rokem

    Çok faydalı oldu , teşekkürler

  •  Před rokem

    Doğu 7-8 ay kar yerden kalkmıyor. Çivili lastikler doğu bölgelerde yoğun kullanılmaktadır. Zincir performansı göstermesede güvenli sürüş sağlar. -38 lerde yaşamış birinin tecrübesi :)

    • @ArabamveBen
      @ArabamveBen  Před rokem

      Evet yerin sürekli karlı buzlu olması lazım ağır kış şartlarında kullanılabilecek bir lastik türü.

  • @fordgarajankara
    @fordgarajankara Před 2 lety +2

    Aleykümselam.

  • @Sucullulu_Bolat_Aga
    @Sucullulu_Bolat_Aga Před rokem +1

    Merhabalar,
    ilk arabam ve ilk lastiğimi alacağım, değerli tecrübelerinize ihtiyacım var,
    aracım fiat punto 1.3 mtj
    arada kaldığım lastik marka modelleri aşağıdaki gibi, hangi marka yaz lastiği önerirsiniz
    Pirelli Cinturato P1 Verde 185/65R15 88T
    Hankook Kinergy Eco2 K435 185/65R15 88T
    Lassa Greenways 185/65R15 88H

  • @ben-....
    @ben-.... Před rokem

    trakyada 5 yıl kış lastiği kullandım sürekli...kışın karda fonksiyonu kalmadı onun dışında tehlike yaratacak sorun görmedim ....

  • @onureksi3831
    @onureksi3831 Před rokem

    Şehir dışından araba aldık adam uyardı dedi ki kış lastiği var üzerinde yazın ortasındayız istersen yola çıkmadan değiştir ben unuttum tabi heyecandan ilk arabamı almışım kafa yerinde değil neyse dostlar Bolu dağını inişte ıslak bir yere denk geldik bakın özel eğitim ile öyle duble Spin atamazsınız. Allah yüzümüze baktı birine zarar vermedik hayatımın en büyük derslerindendir

    • @sevtapmr
      @sevtapmr Před 7 měsíci +1

      Kış lastiği ile yağmurda gidilmez mi

    • @ArabamveBen
      @ArabamveBen  Před 7 měsíci +1

      Aksine yağmurda daha iyidir ama kışın. Yorum yapan arkadaşımız yazın ortasında kış lastiği ile kötü bir tecrübe yaşamış. Kış lastiği soğuk havada daha verimli olur yazın gereğinden fazla ısınacağı için yol tutuşunu kaybeder

    • @onureksi3831
      @onureksi3831 Před 7 měsíci

      @@sevtapmr hava 15 derecenin üzerinde ise ıslak zeminde muhteşem kayıyor kış lastikleri aman çok dikkat edin

  • @guvenguzelkucuk4095
    @guvenguzelkucuk4095 Před rokem +1

    Arkadaki lastikler dişleri 6mm üstü olan 4 yıl veya üstü lastikler olsa önler yeni olsa güvenli sürüş sağlar mı ?

  • @taklitismail
    @taklitismail Před rokem +2

    Rakamlar tam olarak 30 60 90 120 mi nerden buldun o testi 😂

  • @findanick
    @findanick Před 2 lety +2

    👍🏻

  • @tanseldagli6951
    @tanseldagli6951 Před rokem

    peki yağmurlu havalarda ve ıslak yollarda hangi lastikler uygun olur.Yani yağmur var fakat kar yok.Sicaklikta +4 ve +20 arası.

    • @ArabamveBen
      @ArabamveBen  Před rokem +1

      Bahsettiğiniz şartlarda Kışın 4 mevsim tercih edilmeli

    • @tanseldagli6951
      @tanseldagli6951 Před rokem

      @@ArabamveBen Oldu Teşekkür ederim 👍

  • @ahmetihsanturhan1785
    @ahmetihsanturhan1785 Před rokem

    Toprağım Hatay liyim bende

  • @BAYAhk1973
    @BAYAhk1973 Před rokem

    Merhaba emeğine sağlık.
    Önden çekişli araçlarda sadece ön 2 tekerin lastiğini kışlık taktırmamda sorun varmı?
    Diğer 2 teker yeni,
    fakat yazlık.
    Şimdiden teşekkür ediyorum

    • @ArabamveBen
      @ArabamveBen  Před rokem +1

      Merhaba videoda bu konuya değişmiştim diye hatırlıyorum, tavsiye edilen bir durum değil 4 lastiği değiştirmekte yarar var

    • @BAYAhk1973
      @BAYAhk1973 Před rokem

      @@ArabamveBen teşekkür ediyorum 🙏

  • @atillademirel3727
    @atillademirel3727 Před 9 měsíci

    Almanyada tüm araçlar içşn kış lastigi gecerli,türkiye iyi uygulama yapmıyor adaletsiz uyguluyor nasılmı ticarilere mecburi özel araçlara rsnek onlar yolda kalıyor trafigi etkiliyor + belediye otobüsleti can tasıyor onlar niye kış lastigi kullanmıyor bu uygulama parası olmayana mı gecerli olanamı gecerli 🤔🤔🤔

    • @ArabamveBen
      @ArabamveBen  Před 8 měsíci

      Merhaba, Almanya ya gerek yok balkanlarda çok daha ufak ülkelerde dahi bu böyle tüm araçlar için zorunlu. Fakat iklim koşullarınıda göz önünde bulundurmak lazım. Belediye otobüsleri içinde kış lastiği zorunlu. Zaten yük ve yolcu taşımacılığı yapanlara zorunlu kış lastiği.