#DeciziiCuCap

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 06. 2024
  • Ne facem lista cu toate opțiunile. O investigăm meticulos pe fiecare dintre ele înainte de a lua o decizie, iar la final tot nu horărâm, de teamă că vor mai fi alte lucruri pe care nu le-am luat în calcul și care vor aduce cu ele eșecul.
    Ne creăm sisteme, algoritmi și sheet-uri de excel în speranța că vom avea control și predictibilitate totală asupra rezultatului final.
    Adesea, însă, asta ne pune capcana unei perioade îndelungi de procrastinare a unei decizii importante, doar pentru că nu este încă perfectă. De ce este o soluție imperfectă luată astăzi de cele mai multe ori mai bună decât soluția potențial perfectă luată în viitor?
    Vorbim în episodul de astăzi cu Radu Atanasiu despre mirajul soluției perfecte și ne uităm la soluții în care să ne faciliteze luarea de decizii, fie ele și imperfecte.
    Acest episod este publicat cu susținerea E.ON Energie România.
    0:00 Intro
    04:00 Despre satisficing
    06:00 Beneficiile mindset-ului antreprenorial, chiar și la copii
    07:30 Cât de mult credem că folosim rațiunea pentru luarea deciziilor
    10:45 Spectrul înclinației către analiza datelor
    14:35 Despre paralizia prin analiză
    16:10 Ce putem face pentru a lua decizii mai "cu cap"
    18:00 De ce să alegem întotdeauna a treia cea mai bună decizie
    20:25 Cultul imperfecțiunii
    24:00 De ce subevaluăm soluțiile imperfecte
    25:35 Pune note pentru opțiunile disponibile
    27:25 Împrietenește-te cu eșecul
    28:30 Efectul cumulativ al perfecționismului și fricii de eșec
    33:35 Dă-ți un termen pentru luarea deciziei
    34:50 De ce perfecțiunea de mâine nu e perfectă
    36:00 Relația dintre succes și rapiditatea în acțiune
    41:00 Capcana opțiunilor nelimitate
    43:00 Decizii bazate pe "cine sunt eu"
    47:00 Decizii reversibile și decizii ireversibile
    52:00 Creează reguli simple
    58:00 Pilotarea e parte din analiză
    59:00 Concluzii
    Surse:
    Conflict with qualification: Eisenhardt, K. M., Kahwajy, J. L., & Bourgeois, L. J. (1997). How management teams can have a good fight. Harvard Business Review, 75(4), 77-85.
    Paradox of choice: www.ted.com/talks/barry_schwa...
    Regulile lui Bezos:
    Amazon.com (2016) Letter to shareholders. Retrieved from www.sec.gov/Archives/edgar/da...
    Regula simplă din comerţul online:
    Wübben, M. and v. Wangenheim, F. (2008) "Instant Customer Base Analysis: Managerial Heuristics Often 'Get It Right,'" Journal of Marketing, 72(3), pp. 82-93.

Komentáře • 6

  • @jed33eth
    @jed33eth Před 7 měsíci +1

    Perfecționismul mi se pare un cuvânt frumos pentru nesiguranță

    • @MindArchitect
      @MindArchitect  Před 7 měsíci +1

      Așa este, fiind un tipar de gândire defensiv, are, într-adevăr, rolul de a încerca să ne păstreze în siguranță (să prevină sau să combată o nesiguranță). Ce propune instrumentul LSI este faptul că toate tiparele de gândire defensive au acest rol. Așadar, în funcție de cum arată circumplexul fiecăruia dintre noi, modurile în care încercăm să ne păstrăm în siguranță pot diferi (ex: putem evita conflictul, putem căuta greșeli, putem încerca să fim primii, etc).
      Sperăm să fie util răspunsul nostru și îți mulțumim mult pentru perspectiva adusă.

  • @topalaluiza9647
    @topalaluiza9647 Před 7 měsíci

    Multumesc mult 🎩🙏🤗🌹

  • @sorin7255
    @sorin7255 Před 7 měsíci

    Felicitări întregii echipe pentru podcasturile anterioare și în special pentru cele despre luarea deciziilor cu cap.
    Am o întrebare cu privire la metoda lui Bezos menționată în podcast. Nu este deloc ușor să iei o decizie ireversibilă și poate că este o buna idee să ajungi la acel 70% înainte de a transforma o decizie reversibilă într-o decizie ireversibilă. Testarea terenului înainte de a fi siguri că direcția este cea corectă ne oferă o cale de ieșire dacă lucrurile nu decurg așa cum am planificat inițial. Cu toate acestea, mă întreb cum ne-am putea concentra pe deplin pe noua direcție, știind că ne putem întoarce oricând la conjunctura inițială.
    Să luăm exemplul de a părăsi țara și a-ți păstra un apartament.
    1) Dacă ar fi să plec definitiv și să vând acest apartament, știu că e mai greu să revin și mi-aș concentra toate eforturile pe succesul meu în noua țară: găsirea unui loc de muncă, perfecționarea limbii, contactele sociale etc.
    2) Faptul că apartamentul este încă acolo nu mă face oare să mă concentrez mai puțin pe noua direcție și să văd în schimb lucrurile care nu funcționează în noua situație?
    Vă mulțumesc mult pentru podcasturi.

    • @MindArchitect
      @MindArchitect  Před 6 měsíci +1

      Foarte interesantă perspectivă! Într-adevăr, calificarea unei decizii drept reversibilă sau ireversibilă este subiectivă, cel mai adesea ne-o facem singuri în cap. Chiar dacă am vândut apartamentul, pot oricând să iau altul. Există o teorie (regulatory focus, Higgins) care zice că tragem mai tare atunci cînd vrem, nu atunci când trebuie, deci poate că motivarea dată de faptul că nu mai am unde să mă întorc nu e cea mai bună. Pe de altă parte, cred că oamenii sunt diferiţi şi reacţionează diferit la stress (nu am unde să mă întorc, deci trag tare vs. nu am unde să mă întorc, deci mă întristez). Cred că cel mai bine e să ne cunoaştem cât mai bine pe noi înşine ca să ştim cum şi cînd funcţionăm cel mai bine.