«Το σεντούκι του παππού»: το αγαθό συναπάντημα της Δημιουργικής Μάθησης με την Κοινωνία (15/06/2024)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 26. 06. 2024
  • «Το σεντούκι του παππού: το αγαθό συναπάντημα της Δημιουργικής Μάθησης με την Κοινωνία»
    Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου
    Υποψ. Διδάκτωρ Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
    Δρ. Θαρρενός Μπράτιτσης
    Καθηγητής Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
    Διευθυντής Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ)
    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το σεντούκι του παππού» αποτελεί μια καλή πρακτική για τον δεσμό Κοινωνίας και Εκπαίδευσης. Προάγει τη συνεργασία Σχολείου-Οικογένειας-Κοινότητας μέσω του διαμοιρασμού γνώσεων με σκοπό την παραγωγή δημιουργικού ψηφιακού περιεχομένου με νόημα. Στηρίζεται στο ομώνυμο διήγημα της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε και ξεδιπλώνει στο κοινό ένα παιχνίδι στον κόσμο της Δημιουργικής Γραφής και της Τεχνολογίας. «Το σεντούκι του παππού» αξιοποιεί την Τέχνη και τον Πολιτισμό στην Εκπαίδευση, συνδέει αρμονικά τις ρομαντικές ψυχές των συμμετεχόντων με τον ψηφιακό εγγραμματισμό και σταχυολογεί μια σειρά καινοτόμων εργαστηρίων για τη δημιουργική προσέγγιση της Πληροφορικής μέσα από την Παγκόσμια Δημοτική Ποίηση. Το πρόγραμμα υποστηρίζει ένθερμα τη Διά βίου μάθηση, την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, την εκπαίδευση παιδιών, ενηλικών, αλλά και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Κάθε συνάντηση αποτελεί και μια συμβουλευτική συνεδρία Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Υλοποιείται μια φορά τον μήνα στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας και διαρκεί 90 λεπτά. Ο χώρος του Μουσείου διασυνδέει τους συμμετέχοντες με την Ιστορία της Εκπαίδευσης, τους τοποθετεί στο παρόν και διαμοιράζεται μαζί τους καινοτόμα εργαλεία αιχμής για να δημιουργήσουν το δικό τους ξεχωριστό μέλλον.
    Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2022 και βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα πείραμα που μελετά κατά πόσο η παιχνιδοποίηση μπορεί να αναπτύξει την αυτενέργεια των συμμετεχόντων, την ενεργό συμμετοχή τους στη δημιουργία ψηφιακών αφηγήσεων και εικαστικών έργων, την ικανότητα να αξιοποιούν την τεχνολογία και να επιλύουν προβλήματα. Το πρόγραμμα κατάφερε να αναπτύξει στους συμμετέχοντες ικανότητες και δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητες, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
    Για την υλοποίησή του απαιτήθηκε η συστράτευση ατόμων που υπηρετούν με ζέση την εκπαίδευση. Κάθε εργαστήρι έχει διαφορετική θεματολογία και διαδίδεται στο κοινό με πρόσκληση από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας, 22 διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης από τη Δυτική Ελλάδα, προβολές στο κοινωνικό δίκτυο Facebook και ενημερώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Η ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή από όλη την κοινωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση του εγχειρήματος. Κάθε εργαστήρι έχει διαφορετική θεματολογία και οδηγεί στην παραγωγή έργων. Το εγχείρημα έχει καταφέρει. τη συστηματική παρακολούθηση όλων των εργαστηρίων από 30 τακτικά μέλη, ενώ στα εργαστήρια έχουν συμμετάσχει αθροιστικά περισσότερα από 1000 άτομα.
    «Το σεντούκι του παππού» δεν περιορίζεται στον μαγευτικό χώρο του Μουσείου. Ως εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοξενείται σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία. Η δημιουργική ομάδα είναι πάντα κοντά στα παιδιά. Κι όταν δεν μπορεί να τα συναντήσει με φυσική παρουσία, γνωρίζει και αξιοποιεί τα τεχνολογικά μέσα. Έχει καταφέρει να εμπνεύσει εκατοντάδες ανθρώπους συνιστώντας ένα υπέροχο πολιτιστικό προϊόν.
    Λέξεις-κλειδιά: Ψηφιακή αφήγηση, Τεχνολογία, Δημοτική Ποίηση

Komentáře •