İstanbul'da Yaşanır mı?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 29. 08. 2024
  • İstanbul Avrupa'nın en kalabalık şehri, nüfusu ABD'deki tüm şehirlerden de daha fazla. İstanbul'da ne yapmak gerektiğiyle ilgili bazı fikirlerimi paylaştım. Nüfusun azalması için inşallah büyük bir deprem felaketi beklemeyiz.

Komentáře • 91

  • @eray-oksuz
    @eray-oksuz Před 2 lety +24

    Ortaokul ve lisenin iki senesini İstanbul’da okumuştum. Baktım uyum sağlayamıyorum Samsun’a geri döndüm. İstanbul’da rant çok olduğu için hep oraya yatırım yapıyorlar. Oysa ülkenin her yerine yatırım yapılsa insanlar memleketlerinde yaşar

    • @burak2160
      @burak2160 Před 2 lety +2

      dogma buyume ıstanbulluyum samsun ilk defa bu sene gıttım ıstanbuldan bın kat dahaa guzel bir sehir ozellikle atakum falan turkıyede nadir yasanılabilir yerlerden

  • @gizemgormus
    @gizemgormus Před 2 lety +17

    Neredeyse her cümleniz bas bas bağırdığım şeylerdi hocam. Ama işin ucunda rantları var. İstanbul'un taşı toprağı altın diyenlerin de suçu bu. İstanbul artık kimseyi besleyemez. Doğma büyüme İstanbulluyum. Üniversiteye (Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve İzmir 9 Eylül Üniversitesi) gidene kadar hayatımda köy görmemiştim. Önce çocukluğumun İstanbul'unu düşündüm sonra doğal yaşamla harmanlanmış şehir yaşamını gördüm. Acıdım halimize. Çocukluğumu hatırlıyorum İstanbul'un köylerinde tarım ve hayvancılık yapıldığını, bazı sokak başlarında çeşmeler olduğunu... Daha birçok şey... Hepsini yok ettiler. Pandemi başladığından beri İstanbul'dayım. İnanın artık insan görmek istemiyorum. Penceremi açınca güneşi göremiyorum, her yer beton, nefes alamıyorum, ağaç yok, her yer insan. Dün annem dışarı çıkarken " Sen de benimle gel, dolaş, hava al." dediğinde "Dışarıda çok fazla insan var, hava da yok. Dışarı çıkıp mutsuz olmak istemiyorum, evde daha iyiyim." dedim. Penceremi açtığımda şehir gürültüsü doluyor beynime. Halbuki Manisa'dayken, kampüsün içindeki yurtta kalmama rağmen sabah güneş vururdu yüzüme. Duyduğum tek ses koyunların ve doğanın sesiydi. İnsanlar İstanbul'u bitirdikleri gibi içinde beni de tükettiler, yüksek lisans tezimi bile tamamlayacak gücü bulamadım kendimde.

  • @serkanozboyar2961
    @serkanozboyar2961 Před 2 lety +13

    İstanbul da alışılmış bir çaresizlik var, çok güzel tespitleriniz var hocam 🙏, başka İstanbullar yaratmamız lazım

  • @yolinzivasi
    @yolinzivasi Před 2 lety +4

    Ben 1890lardan bu yana Eyüp İstanbul yerlisi aile torun torunuyum. İstanbul'da doğdum, büyüdüm ve yaşıyorum. Başka illerde akrabam tanıdığım hiçbir şeyim yok. Keza hep tek çocuğuz. Lakin hayatım boyunca da İstanbul'u gram sevemedim hep gidecek ekonomik fırsatlar arandım. Mesleğimi icra edebilmem için gereken müşteri kitlem bırakın Yozgat'I İzmir'i İstanbul'da bile o kadar az bir kitle ki... Burası bile vizyon olarak finansman yeterliliği sağlamıyor. İmkanım olsa yurtdışına giderdim o da yok. Eminim benim gibi burayı sevmediği halde ekonomik sebeplerle sıkışmış bir çok insanda vardır. En kötüsü de insan gelişimi ülkecek çok düşük seviyede olduğu için, insanlar hangi illere göçerse göçsün çoğumuza gene ekmek yok.

  • @yusuft.3587
    @yusuft.3587 Před 2 lety +18

    Selamlar hocam ben teşekkür ederim çok güzel ve kritik şeyler anlattınız gerçekten. Bu konu çok büyük bir problem ve herkes farkında ama hiçbir şey yapılmıyor sanırım hatta dile bile getirilmiyor, muhtemelen deprem gerçekleştikten sonra keşke bişeyler yapsaydık diyecekler.
    Vakit gerçekten çok önemli, İstanbulda üniversite okuyan arkadaşlarım üniversitelerine gidebilmek için 6'da kalkıp 1-2 saatte gidiyorlar ve gelirken de aynı şekilde. Keza orda çalışanlar da öyle. Ben 3.sınıf bilgisayar müh. öğrencisiyim ve tercih yaparken bu anlattıklarınıza göre tercih yaptım diyebilirim. Puanım ankara ve istanbulda ortalama devlet üni. bilgisayar müh. yetiyordu ama eğer oraya gidersem ulaşım ve konaklama sorunları dolayısıyla bundan doğan yaşam pahalılığı ve boşa geçen vakit gibi sorunlarım olacaktı o yüzden ben de evime en yakın ing. bilg. müh. tercih ettim. Ben de 6'da kalkıyorum ama derse kadar 3 saatim oluyor en az, kampüsün içinde yurtta kalıyorum ve fakülteye 15dk yürüme mesafesinde, ringle 5dk. aileme 1.5 saat arabayla. Bana çokça vakit kalıyor, şu an bir şirkete çalışıyorum ve mesela sabah uyanınca derse kadar görevlerimi yapıyorum dersten sonra da vaktim kalıyor. Muhtemelen İstanbulda olsam, böyle bir senaryo olma olasılığı çok düşüktü yani elbette orada da çalışan arkadaşlarım var ama yolda bazılarının 2 saati geçiyor. Boğaziçinde okuyan bir arkadaşım yurdu uzak kaldığı için bazen kütüphanede uyuduğunu söyledi :D Başka bir konu da yaşam pahalılığı, mesela remote çalışan bir arkadaşım 1 sene önce falan gürültünün olduğu bir yerdeki küçük evine 2000 tl kira verirken karadenizde bi şehre taşındı 145 m2 sıfır eve 1000 tl kira verdiğini söyledi tabi enflasyon da burdan anlaşılıyor şimdiye kıyaslayınca son bir yıldaki :D
    Burda da sorunlar yok değil, pandemide İstanbuldan buraya çok göç aldı ve burda da kiralar yükseldi. Pandemiden sonra okullar açılınca bir daha yükseldi, yeterli yurt yok. Bu yüzden okula 1-2 ay gelemeyen bir çok kişi tanıdım veya orda burda misafir hayatı yaşıyorlardı. Konaklama sorunlarından dolayı 2 ay derslere pek odaklanamayanlar oldu ve sonra toparlamaları zor oldu yani.
    Keşke yatay mimari ile yeni şehirler kurulsa ama küçük şehirlerde bile şu an arsa fiyatları aşırı pahalı, insan şehirden konfordan uzaklaşmayı kabul etse bile alamıyor. Şehirden uzaklaştığında bazı şeylere erişmek için ulaşım sorun, araba almak çok güç alsa benzin fiyatları yüksek. Şu anki Türkiye'de çok şey sorun. Yani kısır döngüden çıkmak çok zor. Bu durumda sadece kişisel olarak mezun olunca yurt dışında anlattığınız şehirlerde yaşayarak çözebilirim ama keşke genel olarak bu problemi çözebilecek kişiler bişeyler yapsa. Dediğiniz gibi arge merkezleri farklı yerlere kurulsa, doğası çok güzel yerler var oralara yatay mimari ile yeni şehirler kurulsa

    • @doruk8873
      @doruk8873 Před 2 lety

      hangi şehirde okuyorsun

    • @emrecan3972
      @emrecan3972 Před rokem

      Yusuf hocam sizinle linked.in den görüşmek istiyorum bi ara sohbet edebilir miyiz?

  • @aistan100
    @aistan100 Před 2 lety +5

    Ramazaniniz mübarek ola.

  • @mert_cm
    @mert_cm Před rokem +4

    25 yıl İstanbul'da yaşadım 2 yıldır Ankara'da yaşıyorum. İstanbulla Ankara'yı kıyaslamak bile yersiz olur. Sakinlik, düzenlilik isteyen Ankara, güzellik, heyecan, tarih isteyen İstanbul'da yaşamalı. Bende ilk fırsatta İstanbul'a geri döneceğim. Ankara'da yaşamak beni sarmadı.

  • @huseyinhoca3157
    @huseyinhoca3157 Před měsícem

    Çok doğru bir düşünce .

  • @4ydogan
    @4ydogan Před 2 lety +8

    Merhabalar hocam, geçen hafta Eko İklim Zirvesi'nde Mansur Yavaş'ın bir konuşmasını dinledim. Ankara'nın %3'ünde yaşadığımızı söyledi. Tarıma elverişli arazi toplam yüzölçümünün yaklaşık %50'sini oluşturduğunu ve barajların doluluk oranının %30'larda olduğunu söyledi. Şehirlerimiz kalabalık ve şehir içinde de geniş alanlarda yaşamıyoruz. Çok küçük alanlarda yaşamayı tercih ediyoruz. İyi günler dilerim.

    • @benengebelidaglarolsambile6795
      @benengebelidaglarolsambile6795 Před rokem

      Aynen mesela Türkiyedeki bütün şehirleri konya ovasına bahçeli müstakil yayarsak ovanın %60ı anca kaplanıyor yani her türlü geniş yaşam olanağı var ülkemizde aslında

  • @umit-aslan
    @umit-aslan Před 2 lety +3

    Ah hocam ah. O kadar doğru konuşuyorsunuz ki. Gelecek sene Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olacağım. Türkiye de ki yazılım sektörü büyük oranda İstanbul da. İstanbul güzel şehir. Ama dediğiniz gibi şehir çok kalabalık. Bende bu yüzden iyi bir iş teklifi gelse bile sizin de söylediğiniz nedenler yüzünden İstanbul da yaşamayı düşünmüyorum.

  • @bilmiyorum4665
    @bilmiyorum4665 Před 2 lety +4

    Merhaba hocam, cok faydali bir video olmus. Bu tur aydinlatici istatiksel dayanikli videolarin devamini cok isterim. Bu konuda yeni bir video konusu olarak:
    Yillara gore yabanci ogrencilerin (erasmusla gelen veya direkt uni okumaya gelen)
    Ullkemizden yurtdisina universite okumaya/erasmusa giden ogrencilerin
    sayisina, okudugu bolumlere gore dagilimina, basarilarina ve (yabanci ogrencilerin) sehirlere dagilimina deginebilirseniz cok faydali olacagini dusunuyorum.

  • @mustafafatihbayram7402
    @mustafafatihbayram7402 Před 2 lety +5

    Arz talep dengesi ile çözüme ulaşılabilir. Örneğin İstanbul gibi nufus yoğunluğu fazla olan şehirlerde yaşayanlardan daha fazla vergi alınabilir. İstanbulda yaşamak cezalandırılmalıdır çünkü başka türlü bu şehirden bu kalabalık gitmez. Ancak tersi durum görülüyor tüm yatırım istanbula yapılıyor. Metro sayıları durakları artıyor, metrobüsler tüneller köprüler vs vs. Bu şehre yapılan yatırım saçma gerçekten. Bu yatırımlar dolayısıyla daha çok insan burada yaşamaya geliyor. Arge ve tasarım merkezlerinin ve bir çok sanayinin bu şehirde olması kısacası tüm imkanlar şehri yaşanmaz derecede kalabalıklaştırdı. Önerileriniz gayet makul. Ben bunlara şunu eklemek isterim, bir şehrimiz olsun elektronik şehri silikon vadisi gibi ve burada bu işi yapan firmalara vergi indirimi personel masraflarında indirim yapılsa, Başka bir şehir makina mekanik şehri olsa benzer teşvikler burada olsa, bir başkasında otomotiv olsa... Böylece nufus parçalara dengeli bir biçimde ayrılabilir.

  • @kurttansesler
    @kurttansesler Před rokem

    İç sesimiz olmuşsunuz. Söverek anlattıklarımızı bilim verileriyle açıklamışsınız. Teşekkür ederiz. En kısa zamanda İstanbul'dan kurtulabilmek dileğiyle...

  • @umut6637
    @umut6637 Před rokem

    Ne kadar güzel, bilimsel ve fotoğraflarla açıklamıssınız Emeğinize sağlık hocam İyi ki varsinız 😊💐

  • @yusufyasar1118
    @yusufyasar1118 Před 2 lety +5

    O karın yağdığı sene okuldan eve 8 saatte gitmiştk :) ( normalde çok değil 2 3 saat sürüyor)

  • @bugraaksu1252
    @bugraaksu1252 Před 2 lety +1

    Her bir sözünüze sonuna kadar katılıyorum.

  • @344mehmet8
    @344mehmet8 Před 2 lety +3

    İstanbul doğdum büyüdüm ben bıktım İstanbuldan devlet insanları özel olarak buralara taşıyor bence.. ben yardım istemiyorum iş bulamıyorum dediklerinizi İnşaallah olur hocam ..

  • @yasine.y.2356
    @yasine.y.2356 Před 2 lety +2

    Hocam Istanbuldaki sanayiyi anadolu dağıtmadan önce kimse istanbuldan gitmez bende cennet gibi memleketime gitmek isterim ama dogru duzgun sanayi yok

  • @orcofnbu
    @orcofnbu Před 2 lety +8

    ülkenin neden iyiye gitmeyeceğine dair bir örnek daha. bu düşüncelerinize katılıyorum ve yıllardır da her konu açıldığında dile getiriyorum.
    devletin tüm yatırımlarını marmara bölgesine yapması ülkeyi felakete sürüklüyor.
    siz tüm rakamları nüfus üstünden yapmışsınız. fakat bunu sanayi ve ekonomi ile birleştirince durum çok daha vahim hale geliyor.
    şu an marmara bölgesi tek başına ülke ekonomisinin %70 ini oluşturuyor. dolayısıyla bir savaş durumunda sadece istanbul ve çevresini bombalayarak ülkemizi ekonomik açıdan mahvedebilirler.
    tarihte bu tarz hataların bedeli hep ağır olmuştur. bunu yönetenler gördüğü halde müdehale etmeyerek en büyük suçu işliyorlar.

  • @tempothat8007
    @tempothat8007 Před 2 lety +5

    Önce bir problem tespiti yapmak istedim.
    Şirketleri çok suçlayamıyorum. Yüksek nüfusun olduğu yerlere yatırım yapmak onlar için mantıklı. Hem tüketici sayısı yüksek hem de çalışan bulmak isterse kolayca bulabilecek. Ayrıca lojistik ve ticaret kapasitesi de büyük şehirlerde çok yüksek. Marmara bölgesi dışına yatırım yapmak belki de şirketler açısından resmen bir risk olarak düşünülüyor.
    İnsanlara bakarsam, gençler, yeni mezunlar büyük şehirlerde yaşamak istiyor. Ama buradaki büyük şehir kelimesi kalabalık anlamına gelmiyor. İnsanlar şunlara bakıyor:
    - İş imkanları nasıl? Şirketinden ayrılmak istediğinde başka bir şirkete geçebilir misin? Maaşlar nasıl?
    - Maaş yüzünden İzmir'den İstanbul'a gelen arkadaşlarım var.
    - Kültürel imkanlar nasıl? Sinema, tiyatro, eğlence veya gece hayatı nasıl?
    - İklim nasıl?
    - O bölgenin insanları nasıl? Gençler kısıtlandığını hissedecek mi? Rahat olacak mı?
    - Bir erkek olarak şort giydiğimde farklı bakışlar aldığım şehirler biliyorum mesela.
    Örneğin ben bir yazılım mühendisi olarak üstteki kriterlere göre baktığımda Konya'ya, Sivas'a, Erzincan'a çalışmaya gider miyim? Mevcut durumda gitmem.
    Bulunduğumuz durum ne bireysel olarak ne de şirketler tarafından çözülebilecek bir problem. Devlet ülkenin diğer şehirlerini cazip hale getirmeli. Ama üstte yazdıklarıma bakarsanız, bu konu sadece diğer şehirlerde iş imkanları yaratarak olmayacak. Çünkü iş imkanları kriterlerin sadece biri. Devlet çok yönlü bir teşvik programı ile ancak bunu başarabilir. Ama bunu düzgün yapsak bile diğer şehirlerin çekici hale gelmesi yıllar alacaktır.
    Ben İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul'dan ayrılan arkadaşlarımın gittiği şehirler şunlar: İzmir, Antalya, Eskişehir ve Ankara. Yani gençler İstanbul'dan ayrılsa da diğer Anadolu şehirlerine gitmiyor, yine imkanların olduğu büyük şehirlere gidiyorlar. Kimse 25-35 yaşlarında cazip olmayan bir yerde yaşamak istemiyor.
    İstanbul depremi konusunda dediklerinize katılıyorum. Devlet bu konuya kulaklarını tıkıyor gibi. Sanki "şehir yıkılsın da sonra sıfırdan her şeyi düzgün yaparız" diye düşünüyorlar. Bence bunun sonu felaket olur. İstanbul ülkede ekonomik aktivitenin merkezi, depremde hayatını kaybedecek insanları geçtim, ülke de muhtemelen ekonomik bir krize girer, yıllarca düzelemez.
    Yani bulunduğumuz durum aslında iyi değil. Şimdi aksiyon alsak bile diğer şehirlere göçü teşvik edecek kadar çekici yapmak en az 10-20 yıl alacak bir proje. Ama İstanbul'un o kadar zamanı var mı emin değilim. Keşke İstanbul'a bu kadar yatırımı yaptıktan sonra değil de 50 yıl önce düşünülseydi.

  • @1nazliii792
    @1nazliii792 Před 8 měsíci

    Hocam ben de İstanbul’dan gitmek istiyorum. Lakin insan yaşadığı yeri bırakmak zor geliyor birde burda imkan çok dediğiniz gibi bütün imkanlar buraya harcanıyor. Kanada gibi gitmek isteyenler için bir proje kolaylık olsa keşke yapılsa

  • @ZEOEREN
    @ZEOEREN Před rokem +2

    Hocam çok açıklayıcı güzel bir video olmuş fakat istanbul dışında başka bir yerde yaşamamış biri olarak hangi kentler daha iyi sizce özellikle bu pahalılık çok zorlaştırdı istanbulda yaşamayı böyle bir video gelebilir mi acaba

  • @meliharslan6369
    @meliharslan6369 Před 2 lety +1

    Birde hocam bütün haberlerde ve medyada hava durumundan tutun saçma sapan bir olaya kadar her şey İstanbulda yaşanıyor sanki başka Türkiyede şehir yok gibi bir izlenim bırakıyorlar

  • @safacelik8025
    @safacelik8025 Před 2 lety +1

    Hocam çok haklısınız.

  • @salihkurt1715
    @salihkurt1715 Před 2 lety

    Hocam dediğiniz gibi olsa Yozgat 600 km civarında. Elektrikli yolcu trenleri 160-200 km hıza sahiplermis. Yolcu kapasitesi çarpı 80 ortalama kilo yolcu dersek 25 ton civari ağırlık yapıyor. Yük trenleri normalde 60 tondan başlayıp 130 küsur tonlara çıkabiliyormus . Hızlı trenler sadece bu haliyle normal trenlerin yarı yüküne sahip oluyor, 4 saat içinde İstanbul Üsküdar da oluyorsun . Yani tır kamyon bu kadar sürede İstanbul içerisinde zar zor hareket edip teslimatı gerçekleştirebiliyordur . Trafiğe verdikleri zarar hafife alınamaz derecede zaten . Trenden tekrar taşıma söz konusu elbette ama daha küçük araçlar ve daha hızlı ve nokta atışlik söz konusu olabilir bence. Bu söylemek istedim fabrika bazlı düşünce idi. Havayi pisletmesi ,işçisi onun ailesi ,kapladığı devasa alanlar derken çok büyük yükten kurtulunmus oluyor. Bu arada Yozgat'tan daha yakın yerler de var. Ben Yozgat gelişmemiş gelişmeye müsait olabilir diye düşünerek hesaplamadim . Bir de bunlar kaba taslak düşünceler. Sistemli bir şekilde araştırılırsa çok daha verimli olacağı kesin. Hatta trenler elektrikli olduğu için hem doğaya salınım az olacak hem de maliyetler düşecek.

  • @MrLouanderson
    @MrLouanderson Před 2 lety +1

    Hocam çok teşekkürler, değerli zamanınızdan ayırıp bir şeyler anlatmaya çalışıyorsunuz. Malesef Türkiye insan kitlesi itibariyle uçuruma koşan bir sürüye benziyor, ne deseniz boş, ancak kendinizi kurtarabiliyorsunuz.Özellikle teknoloji işi ile uğraşan firmalar ve şahıslar kendilerine dikkat etsinler, oyunu akıllı oynasınlar, ileride onlara çok ihtiyaç olacak.

  • @alperren
    @alperren Před 7 měsíci

    google street viewdan almanyada turluyorum adamlarda evler alçak katlı yeşillikler içerisinde ve aynı zamanda toplu konut mantıgında yapılmıs, bizde ise herkse ilk bulduğu yere rastgele ev dikmiş nasıl yapıldığı bile belli değil çünkü mimar mühendis çalışmamış. ayrıca türkiyede inanılmaz bir güvenlik sorunu var toplu konut yapınca mutlaka girişi çıkışına güvenlik konuyor, street viewdan bakınca almanyada böyle şeylere rastlamadım bu çok enteresan gelmişti mesela bana, mesela almanyada işçi ile akademisyen doktor aynı apartmanda kalabilir ama türkiyede böyle bir şey yok çünkü gelir dağılımı çok bozuk

  • @mfaruk1997
    @mfaruk1997 Před 2 lety +1

    hocam geçen senelerde bağcılarda doğan her iki çocuktan biri suriyeliydi. istanbulda en az 20 milyon insan var hatta daha fazla.

  • @shadowman1759
    @shadowman1759 Před 2 lety +2

    Hocam istanbul buyukcekmecede oturuyorum karsiya kartala kendi arabamla gitme 4 saat suruyor... Tekirdag sarkoyluyum sarkoye 3 saatte gidiyorum.

  • @Karanlıkistisna
    @Karanlıkistisna Před rokem +3

    Öğrenci almayın diyorsunuz, güzel diyorsunuz da. Üniversitelerde verilen eğitimler de sorgulanır vaziyette. Her yerin eğitimi bir değil, biz de iyi eğitim istiyoruz. Almadıklarında da bir gençliğe yazık oluyor malesef...

  • @hasansalimsaylag1953
    @hasansalimsaylag1953 Před rokem

    sağolun hocam

  • @yucelorhan1962
    @yucelorhan1962 Před 10 měsíci

    Hocam,nasıl üzüntülüyüm,keşke hissedebilseniz!
    Rahatsız olduğum konuyu çok iyi anlatmışsınız,var olun.
    Kimin umurunda hocam? Cehalet hepimizi öldürecek.
    Aklı selimlerde bundan payını alacak.

  • @Murat-qe7nq
    @Murat-qe7nq Před 2 lety +2

    İstanbula ulaşım yatırımı da yapılmasın. Hayatlar kolaylaşmıyor daha da zorlaşıyor. Günde 3 saat metrobüs demirine yapışıp giden insan da kurtulmak istiyor ama imkan yok. Anadolu imkan merkezi olsun. Nüfusu 1 milyon altı şehirlere istanbulu paylaştıralım. Orta büyük şehirleri de yeni istanbul yapmaya gerek yok. İstanbul 1 milyon altı şehirlere paylaşılsın.

  • @nomadybb1-66er7
    @nomadybb1-66er7 Před 2 lety +1

    tam bir rezillik kurtulmalıyım ama okuyorum keşke hiç gitmeseydim istanbula Hocam yazılım mühendisliği okuyorum ev yok depremi bekliyorum bir yandan

    • @CLLMEDYA
      @CLLMEDYA Před rokem +1

      Başka şehirde okusaydın sende kendi kalene gol atmışsın İstanbul’u tercih etmeyle 😂

  • @fatih5527
    @fatih5527 Před 2 lety +3

    İstanbul yaşanacak yer değil , bahçelievlerde bir akrabada kalmıştım , otobüse binip Eminönü’ne gidene kadar boş bir arsa bile görmemiştim, hava leş gibiydi her yerde beton yapılar vardı , nefes alacak yer yok

  • @e.c-machiavelli9659
    @e.c-machiavelli9659 Před 2 lety +1

    Hocam dijital devre elemanlarının anolog devre elemanlarıyla beraber kullanılmasına dair bir video yapabilir misiniz?(Devre tasarlanırken nelere dikkat edilmelidir, cheatsheet'lerden nasıl faydalanılır vb.)
    Mantık Devreleri-1 dersini aldım, şuanda da ikinci dersini alıyorum. Breadboard üzerinde tasarladığım devreyi uygulamasını yapıyorum ancak analog elemanlar arttıkça oldukça kafa karıştırıcı bir devreye dönüyor.
    Ve lab'ı sürekli kullanamadığımdan dolayı elimdeki voltmetre yetersiz kalıyor(hassaslığı yeterince iyi değil). Proteus gibi programlarda oldukça pahalı.

  • @doruk8873
    @doruk8873 Před 2 lety +2

    dediğiniz şeyler doğru istanbulda bence de yaşanmaz ama kim niye kış aylarında nüfusu azalan kemerde alanyada yaşamak istesin ki? Kafa dinlemek senede 1-2 ay iyi gelebilir cidden ama kafa dinlemek gibi sosyallik de önemli alanyada hiç insan olmaması demek yeni tanışılacak kimse olmaması ve büyük ihtimalle de arkadaş olmaması demek

  • @suhakaralar
    @suhakaralar Před rokem

    Hocam selamlar. Verdiğiniz tabloda Paris ve Roma'nın nüfusları yanlış sanki. Bir de 5. sırada 5.3 milyon ile Ankara'nın da yazılması lazım. Teşekkürler.

  • @goksun54
    @goksun54 Před 2 lety +4

    Hocam dediğiniz gibi bu deprem meselesi neden umursamıyor, anlamak mümkün değil

  • @tayfuntutuncu7095
    @tayfuntutuncu7095 Před 2 lety

    kurulu düzenimiz var hocam ayrılamayız buradan :D

  • @mayklno2825
    @mayklno2825 Před 10 měsíci

    Valla yaşanır ama nasıl mesala ben bjk oturuyorum iş yerim bjk 😂 sonra motor bisiklet kullanacan toplu taşıma bir yere gideceksem vapur metro tranvay toplu taşıma kullanıyorum asla avcılar veya uzak semt pek gitmen maddi sıkıntı olmayacak

  • @okanozturk748
    @okanozturk748 Před 2 lety +4

    Tamam da , Ankara sanki çok güzel 😀😀 tam kabus şehir Ankara

    • @okanozturk748
      @okanozturk748 Před 2 lety

      @@Mehmet23Tosun tabii tabii :)

    • @harundogan4009
      @harundogan4009 Před 2 lety

      @@okanozturk748 Ankara'nın neyi kabus mesela detaylandırırmısınız

    • @Abogan-ur4io
      @Abogan-ur4io Před 2 lety +1

      @@harundogan4009 arkadaş metrobüste balık istifi gibi seyahat etmeye alışmış ankara gibi rahat şehirleri anlayamaz

    • @atayatay5119
      @atayatay5119 Před rokem

      @@Abogan-ur4io Ankara rahatmı guldırme insanı Ankara en rezil berbatıdır yasanılacak sehir değil ayazı soğugu karı berbat eder adamı 9 ay kıs yasarsınız doğru durust yaz bile görmezsiniz insanları soğuktur doğma büyüme ankaralı olarak diyorum bunu

    • @benengebelidaglarolsambile6795
      @benengebelidaglarolsambile6795 Před rokem

      Harun Doğan
      Patates tarlası yollardan, Akköprüden Ufuk Üniversitesine kadar dayanan Eskişehir yoluna sıçrayıp MTAya dayanan trafikten haberin yok galiba dur daha bitmedi AŞTİden Gaziye kadarki trafik vardı içine düştüğüm. Aynı şekilde Çevre yolu Şaşmaz Etimesgut sincan trafikleri Siteler kenarı trafiği Sol şeridin gitmemesi bozuk tasarlanmış yollar. Büyükşehir Belediyenin yanında 7 kazulet şehre hançer yapılan gökdelen bina var. Ulusta Kızılayda sapık yaşlı sabıkalı tipler. şehrin çoğu yerinde sevdiklerinle birilerinin göz hapsinden kurtulamamak trafikte tedirgin edici umursamazlık ya da kasaplık bunu önceden bilememen artan ukala maganda popülasyonu... Tepkisiz ağzını yayarak konuşan insanlar hangi birini anlatayım. Vereceksen iyi bir alternatif şehir örneği ver. Mesela Konya insanı dışında şehirleşmesi dokusu örnek bir şehir Türkiyede daha iyisi yok Kayseride aynı şekilde.

  • @Greeem35
    @Greeem35 Před rokem +1

    Yalıda yaşarsan güzel

  • @burakakgul9156
    @burakakgul9156 Před rokem

    Avrupa'da bir kaç şehir görme fırsatım oldu, abartısız en kötüsü açık ara İstanbul.

  • @ykslllll5039
    @ykslllll5039 Před 2 lety +1

    Hocam ağzınından bal damlamış

  • @sekosaksin9213
    @sekosaksin9213 Před 2 lety +1

    Hocam bende bu konunun böyle olmasını diliyorum. Ama seçtiğimiz insanlar mecliste konuları propaganda yapacak şekilde ele alıyor. Örneğin bir tane aynı zamanda mimar olan milletvekilimiz Avrupa'ya göre en fazla fidan diken ülkeyiz diyor ama bizim kadar çarpık yapılaşma hiçbir yerde yok çin ve japonya da biraz gözüme çarptı ama bizde ne teknolojik olarak bir ülke çapında iş var, ne de mimari olarak imar izni verilmemeli dip dibe yapılan evlere ama veriliyor rant için bu arada Samsun'da da ARGE merkezi var ama daha çok ürge yapıyorlar ve reklamlarını futbol ile yapıyorlar oysa ki binlerce öğrencinin okuduğu mühendislik fakültemiz varken 😬 destek verilen insanlar hep mi vizyonsuz olur Selçuk Bayraktar hariç 😬 Anlam veremiyorum bizim en büyük şirketlerimiz inşaat şirketlerimiz onlarda adam gibi iş yapmamaya and içmiş resmen nasıl doğayı katledirim diye bekliyorlar bunlara izin veren ve caydırıcı bir şekilde deşifre etmeyen diken üstünde tutmayan halka da ne diyeyim keşke partilere oy vermeyi futbol takımı tutmak gibi holigan biçimde icraa etmesek keşke zeki, ahlâklı, liyakatli insanları ayırt etmeye ve onları desteklemeye çalışsak ama olmuyor bu medyada eğitim sistemide gençleri günden güne vizyonsuzlaştiriyor, bencilleştiriyor. Birde bilim sanayii bakanlığı Tübitak gibi bir kurumunu tam performans çalıştıramadığı yaklaşık bir 16 kat düşük performans gösteren ileri teknolojileri uygulaması, uygulayanları toplayıp destekleyecek kurumumuzun çalışanları teknolojiden çok pazarlamaya düşük giderlere bakıyor proje seçerken. Sonra bu ülkeden ne olsun daha sayarım biliyorsunuz zaten Hollanda'nın yaklaşık 8 katiyiz ama onlar bizim 16 katimiz daha fazla ciro yapıyor nasıl bilimle, teknoloji ile, koordine olmakla falan filan biz çoğu muasır medeniyetlerden olacak çalışmaya arkamızı döndüğümüz için çile çekmeye mahkumuz.

  • @kazderler10224
    @kazderler10224 Před 2 lety +1

    02:12 500 bin mülteci olduğunu sanmıyorum rahat 1 milyonu geçik vardır. Abartısız vardır.

  • @efekilic162
    @efekilic162 Před rokem

    Kiralar çok yükseldi nasıl çıksın insanlar? Bu insanlar işini bırakıp başka sehre mi göçecek

  • @samirakarakus2637
    @samirakarakus2637 Před 11 měsíci +1

    Bina Beton stres yapar birde trafik , gürültü , hava pis.
    İstanbul berbat bir yer, sokağa çıkınca insan kirleniyor, hele rüzgarda toz toprak pislik.
    Ankarayı beğendim , sakin daha temiz, insanı yormuyor, trafik az.

  • @hasanhuseyinboyraz4085

    İstanbul’da hiç yaşamamış kimse İstanbul’u anlayamaz. İstanbul her haliyle güzel. Burada yaşamak İÇİN binlerce sebep var. Evliyalar yurdu. Sıddıklar şehri. Medeniyetlerin başkenti. Kültürün sanatın mimarinin kalbi. Sosyal faaliyetlerin turizmin ticaretin sanayinin istihdamın ve bilimin merkezi. Kaliteli insanlarıyla herkesi kucaklayan muhteşem şehir. Üstadında ifadeleriyle Güleni şöyle dursun ağlayanı bahtiyar İSTANBUL.

  • @atilasemerci485
    @atilasemerci485 Před 2 lety

    Hocam İstanbul da yaşayan biri olarak burayı İstanbul ülkesi olarak görüyorum. Dünya nüfunun çoğu Türkiye yi bilmez İstanbul dersiniz bilirler. Son yıllarda yapılan raylı sistemler sayesinde en fazla bir saatte istediğim yere gidebiliyorum. Hocam İstanbul da büyüyenler ufak yerlerde yaşayamaz küçük şehirlerde sıkılırız biz. İstanbul un güzellikleri saymakla bitmez, binlerce yıllık şehrin ruhunu başka bir yerde oluşturmak kolay değil. Hayatta herşeye rakamlarla bakmamak lazım

    • @Abogan-ur4io
      @Abogan-ur4io Před 2 lety +7

      körler sağırlar birbirini ağırlar hesabı siz İstanbullular tutturmuşsunuz böyle bir hikaye. hayatın kaçtığının farkında değilsiniz. şehrin havası bile bunaltıyor beni. büyükşehirler büyük imkanlar sağlar ve kaliteli yaşam vaadeder ama İstanbul büyük bir köy hayatı vaadediyor. kabus gibi yer gerçekten

    • @atilasemerci485
      @atilasemerci485 Před 2 lety

      @@Abogan-ur4io Herkesin fikrine saygı duyarım fakat sizi bunaltan şeyler beni bunaltmıyor . Tutturmuşsunuz birilerinden duyduğunuz şeyleri papağan gibi tekrarlayıp duruyorsunuz. Hayatı yaşamayı manzarası güzel bir yerde yaşamaya mı bağlayacağız. Siz sevmeyebilirsiniz ama ben memnunum İstanbul dan. Mutlu olduğunuzu zannettiğiniz yerde yaşayın herkes sizin kriterlerinize göre mutlu olmak zorunda değil

    • @Abogan-ur4io
      @Abogan-ur4io Před rokem +6

      @@atilasemerci485 birilerinden duyduğum şeyler değil. istanbulda doğdum büyüdüm. ve "abi istanbul dışında nasıl yaşıyolar ya" diye düşünürken istanbul dışında yaşayanların aslında bir hayatı olduğunu fark ettim. sevgiler.

    • @erdem_aykol
      @erdem_aykol Před rokem

      ​@@Abogan-ur4ioOnların nasıl bir hayatı var? Şehirler zaten kalabalık olur. İstanbul'da da sakin yerler var.

    • @doruk8873
      @doruk8873 Před rokem

      @@Abogan-ur4io nerde yaşıyosun

  • @cemrecnglky
    @cemrecnglky Před rokem

    Dedi Ankaralı Doktor çekmez 😂

  • @hapichteam
    @hapichteam Před rokem

    yüzüklerin efendisindeki gibi ork dolu bir coğrafya

  • @mustafabayrak2300
    @mustafabayrak2300 Před rokem

    hayatında istanbulda yaşamamış ankaradan ahkam kesiyor biz istanbul dışında yaşayamayız başka istanbul yok, şair demişya ankaranın istanbula dönüşünü seviyorum ankara istanbulun yanında şehir değil, izmirliler farklıdır istanbulu kıskanır ama ankara komik olmuş

    • @atayatay5119
      @atayatay5119 Před rokem

      Ankara hiç bir halta yaramaz tipik memur kenti ne hayat var nede bir şey