Üniversitede Okuyacak Gençlere Öneriler

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 13. 09. 2024
  • 19 yaşımdaki halime küçük çapta öneriler...

Komentáře • 77

  • @abcd-it1ei
    @abcd-it1ei Před 2 lety +2

    Hocam merhaba, 18 yaşında bir lise öğrencisiyim nasipse bu sene üniversite sınavına gireceğim ve hedefim CS. Aklımı kurcalayan bir husus var ki, diploma notum ortalama 85. Haliyle hayalim olan en iyi üniversitelere aşırı iyi netler yapsam bile girememe ihtimalim var özellikle bu seneki duruma göre. Herkes top 5'deki okullara gitmezsen mühendislik okuma işsiz kalırsın diyor, bu beni oldukça ikilemde bırakıyor. CS oldukça sevdiğim ve heyecanlandığım bir alan, çocukluktan beri hayalim ve aynı zamanda zaten programlama ile vs. uğraşıyorum. Başka mesleklere gitmek istemiyorum. Bu konuda benim gibi ikilemde olan öğrencilerinize yol gösterici bir video hazırlarsanız çok sevinirim, teşekkürler.

  • @huseyincan70
    @huseyincan70 Před 2 lety

    Hocam düşündüğüm bir konu var örneğin bu sektörler artık daha neler talep edecek ve insanlar neleri karışlayabilecek. Ben arz ve talebin belli süre sonra patlak vereceğini düşünüyorum çünkü günümüz gençliği özgürlüğe daha düşkün ve kapalı ofis ortamı yerine daha çok serbest çalışmayı seviyor. Örneğin bir gence sürekli geliş şunu yap bunu yap dedik ve sektöre atıldı ama sonu yok bunun 30 yaşından sonra artık insan bi keyif çatayım diyor. Malaesef özellikle teknoloji sektörü sürekli bir gelişim çaba üzerine kendi alanımdan örnek vereyim Ekonomi okuyan arkadaşlara tavsiyem mesela Exel, spss, R gibi programlara halim olmalarıdır. tabi ki bide ingilizce ama bu nereye kadar gidecek merak ediyorum bundan 10 yıl sonra bir genç 10 uygulama dili 3 tanede dil bi bilmeli çıkarken. Yani Öğrencilere şimdiden tavsiye veriyoruz 5 yıl sonra belki daha da fazlası gerekiyor Teknolojinin içinde olarak bu konuya siz daha çok hakimsizinizdir diye düşünüyorum umarım anlatabilmişimdir.

  • @watcher7351
    @watcher7351 Před 2 lety +42

    Hocam her seferinde üniversite sıralamasına göre etiket yapmanız hiç hoş durmuyor. Yani mesela ben 70 bine girmiştim. Şimdi aradaki 3 4 sorudan dolayı ben kapasitesiz mi oluyorum. Üniversite sınavında stress, çalışma ortamı ve koşulları, alınamıyan özel dersler veya kaliteli eğitim gibi koşullar var. Tabi bu bi sıralama ve önemli ama etiket yapmanız hiç hoş durmuyor. En iyi üniversitelerde okumamış olsa bile kendini nasıl geliştirdiği önemli. Benim sınavlardan önce çok bi farkındalığım yoktu açıkcası. Fakat üniversite yıllarında farkındalığı kazanıp kendimi geliştirmeye çalıştım hem pratik hem de teorik yönden. Sıralamada ilk 10 binin kesinlikle stres yönetimi ve bilgi ile açıklanamayacağı ortada onun farkındayım. Yani eleyici sorularda bakış açısı ve çözüm önerisi kapasite ile alakalı. Ama 20 30 bin ile 70 80 bin arasında fark olduğunu düşünmüyorum kapasite anlamında. Ayrıca ben 2 sene 3 sene hazırlanıp ilk 20 bine girseydim o zaman kapasiteli mi olacaktım o da ayrı bi soru. Maalesef sizin gibi değerli hocalarda etiketleme yapıyorsunuz. İşte sen a üniversitesinden mezunsun seni işe alamayız veya yüksek lisansa giremezsin gibi durumlar var. Ben birçok yarışmaya katılmama, TÜBİTAK projesi yapmama ve ortalamamın 3 üstü olmasına rağmen Bilkent üniversitesindeki bir hocadan kabul almama rağmen kuruldan kabul alamadım. Hocadam aldığım dönüş ise üniversitenden dolayı kabul alamadın, çok güvenemediler, onun yerine Bilkentten ODTÜ den öğrenci aldılar dedi. Bu mu bizi kurtaracak yukarı çıkartacak. En iyi üniversitelerden mezun olanlar oralarda çalışmalı ama bizim gibi anadolu ünilerinden mezun olanlar çalışmamalı mı? Yani ben şunu gördüm notlarımı ne kadar yükseğe çıkartsamda böyle yerlere giremeyeceğim. Bu ileride sorun yaşatmaz mı ülke için. Yani geriye kalan onbinlerce öğrenci zaten böyle yerlere ne yapsakta giremeyeceğiz deyip sadece üniversiteyi bitirmeye çalışmayacak mı? Bence bu düşünce ülkenin gençlerine yazık ediyor. Sadece her sene ilk 10 binden veya 30 binden bişeyler bekleyip diğer kesime etiketlemek bence ülkeyi kötüye götürüyor. En iyi üniversitelerden mezun olanlar yurt dışına çıktığında olumsuz anlamda fark olmalı ama sadece ilk 10 bine bel bağlayıp diğerlerine şans verilmediğinden sistem çöküyor.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  Před 2 lety +41

      Burada birçok yanlış anlama ve bir miktar safsata var:
      1. Bu videonun hedefi yalnızca iyi üniversitelere girenler değil, herkes yararlanacağı kısmını alıp kullansın.
      2. Eğer 70 bindeysen ve sınavda senden daha iyi sıralama yapmış birileri varsa onların senden daha iyi bazı nitelikleri olduğunu kabul etmek de bir erdemdir. Bu senin kapasitesiz olduğunu göstermez ancak senden iyi insanların niteliğini takdir edememek başka bir sorundur.
      3. Benim kendi deneyimim kendi niteliğini gösteren birinin 70 binde diye bir ayrıcalığa uğramadığı ancak genel olarak 70 bindeki kişilerle 5000'deki kişiler arasında da bir fark olduğu. Kişi bu çağda kendi niteliğini her şekilde kullanabilir ve kanıtlayabilir. Ben de diğerleri kadar iyi iş yaparım diyorsan bunu göstermenin çok yolu yöntemi var.
      Kısacası benim "etiket yapmak" gibi bir derdim yok. Hele ki bu videonun hiç böyle bir derdi yok. İnsan hangi düşünceyle gözle izlerse öyle anlıyor kaşısındakini herhalde.

    • @sth.349
      @sth.349 Před 2 lety +1

      Kardeşim sen sıkıntılı mısın hoca videonun neresinde etiket yapmış videonun bir yerinde ilk 20-30 bine girenlerin kapasitesi var demiş geri kalanlar aptal oturup köle olun demiyor ki adam akıllı izlesen tam tersini diyor yks de yüksek yaptınız diye kenidinizi şişirmeyin diye uyarıyor etikete güvenip yan gelip yatmayın diyor

    • @fatihmutlu7480
      @fatihmutlu7480 Před 2 lety +9

      Zaten bu fark olmayacaksa neden biz bu kadar yks ye çalışıyoruz ki

    • @osmanylmaz8137
      @osmanylmaz8137 Před 2 lety +6

      Ülkenin en önemli sıkıntılarından biri bu etiket kavramıdır bence ne yaptığına değil üstünde yazana bakılıyor. Üni sınavı 1 senedir genelde aile evinde geçirilir maddi durumlar ailevi sıkıntıların onca sinir stresin altında sınav en son aklınıza gelen şey oluyordu bazen. Tabii bunu dıştan biri anlaması zor ama o ünideki 4 yıl boyunca neler yapıldığına bakılması çok daha önemlidir. Sonuçta insan lisede gençlik çağlarında çok farkında değil bişeylerin farkında olan da 4 yıl boyunca çalışan insanlardır ki genelde refah düzeyinde mesela benimkinden 3 4 kat daha fazladır derece yapan arkadaşlarımdan görüyordum biliyordum. Elimizden geleni yapmak yine bizim "elimizde" olan oldu bu algıyı yıkacak olan en başta bizleriz yolumuz açık olsun.

    • @osmanylmaz8137
      @osmanylmaz8137 Před 2 lety +3

      @@fatihmutlu7480 aradaki fark eğitim düzeyidir networktür ötesi olamaz olmamalı. İnsan bu çağda youtube gibi mecra varken gelişmek isteyen çok daha iyi gelişebilir. Gelişmesini de gayet kanıtlı kayıt altına alabilir. Bizim derdimiz ya bu odtülü alalım bu anadolu ünili bunu almayalım kafası çok var şahit olduğum. Yks sınavında iyi sıralama yapana çok saygım yanlış anlaşılmasın tek derdimiz ayrımcılık yapılmasın yoksa yapılan başarı bence dünya çapında iştir.

  • @nuridincersaygili
    @nuridincersaygili Před 2 lety +1

    Cok guzel ozetlemis hoca, "ben bu video'lari, 19 yasindaki bana cekiyorum aslinda". Harika!

  • @kemalhud
    @kemalhud Před 2 lety +1

    hocam 40k da yerleşemedim seneye yanınızdayım inşallah

  • @bahattineren1773
    @bahattineren1773 Před 2 lety

    Bence keramet bizde değil çalışmalarımızda,ben böyle düşünüyorum ona göre de kapasiten artar zaten.

  • @y01cu_yt
    @y01cu_yt Před 2 lety

    Teşekkür ederiz hocam.

  • @filizaslan9067
    @filizaslan9067 Před 2 lety +1

    Hocam endüstri mühendisliği için izleyebileceğim sizin gibi bir dostunuz var mı :)

    • @batuhan8465
      @batuhan8465 Před rokem

      Yok herhalde.
      Şadi Evren Şeker gibi bir hoca olsa

  • @yigit6454
    @yigit6454 Před 2 lety +2

    TOBB ETU Elektrik Elektronik mühendisliği öğrencisi olacağım inşallah :)
    Bilgisayar mühendisliği ile çap yapmayı istiyorum fakat çekeceğim zorluğa kıyasla iki diplomayı beraber kullanabileceğim bir alan bulamamaktan endişeleniyorum.
    İki bölümü de tecrübe etmiş birisi olarak ne düşünürsünüz sayın hocam?

    • @omerediparas8533
      @omerediparas8533 Před 2 lety +2

      cs + ee çapı yapabilme imkanı bile büyük bir nimet bence . Bilkentte yan dalı bile yok ee nin :(

    • @arman-eb3vv
      @arman-eb3vv Před 2 lety +1

      aynı durumdayım senle tam olarak aynı şeyi düşünüyorum ve tobb ee öğrencisiyim

    • @ismailerenayhan6089
      @ismailerenayhan6089 Před rokem

      Elektrik Elektronik Mühendisliği çok fazla matamatiksel hesaplama isteyen bir alan çok fazla bilimsel hesaplama var çok fazla teorik bilgi var. Bilgisayar Mühendisliğinde bilimsel hesaplamalar ve matematik çok daha az. Tabi ortak dersleri de var. İkisi birlikte iyi bir üniversite de çok zorlar diye düşünüyorum. Tam olarak ne üzerine uzmanlaşmak istiyorsan ona göre bir bölüm seçimi yapmak daha mantıklı olabilir. Yapay zeka üzerine uzmanlaşacağım diyosan eğer bilgisayar mühendisliği okuman şart gibi birşey. Eğer ki bir işlemci tasarlayacağım ben diyorsan o zaman mantıklı veya mikrodenetleyici yazılımları geliştireceğim diyosan olabilir.

  • @vedatyildiz8683
    @vedatyildiz8683 Před 2 lety

    Hocam programlama öğrenirken kitaplardan çalışmak, oradaki örnekleri çözmek mi mantıklı yoksa belli bir playlist i bitirip direk proje yapmaya çalışmak mı ?

    • @AhmetSahin-xr7it
      @AhmetSahin-xr7it Před 2 lety

      Bence hangisi daha verimli geliyorsa sana ama ne yaparsan yap proje yapmak daha önemli.

    • @vedatyildiz8683
      @vedatyildiz8683 Před 2 lety

      @@AhmetSahin-xr7it Hocam şöyle bir durum var kitaptaki örnekleri çözdüğümde konu çok iyi pekişmiş oluyor ama bir hayli zaman harcamış oluyorum, öte yandan sadece video takip edince konuyu hızlı bitiriyorum ama konu doğru dürüst pekişmemiş oluyor.

    • @AhmetSahin-xr7it
      @AhmetSahin-xr7it Před 2 lety

      @@vedatyildiz8683 O zaman en iyi öğrendiğin yoldan git sonra zamanlar öğrenme hızın artar bence daha fazla çalışma imkanın olur.

  • @berkbalc4579
    @berkbalc4579 Před 2 lety +1

    hocam merhabalar. ben tobb etüde endüstri mühendisliği kazandım. bilgisayar mühendisliğiyle veya yapay zeka mühendisliği ile çap yapmayı düşünüyorum. tavsiye eder misiniz? hangisi daha yararlı olur? tobb etüde ağır ders programları varken çap yapmak çok zor olur mu benim için?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  Před 2 lety +5

      Çok kolay olur desem inanır mısın ?

    • @berkbalc4579
      @berkbalc4579 Před 2 lety

      @@oguz_ergin söyledikleriniz benim için yol gösterici hocam. fikriniz çok önemli benim için

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  Před 2 lety +1

      @@berkbalc4579 kolaylık zorluk kişiye göre değişiyor ama elbette bir bölüm üstüne diğerini okumak isteyenin daha fazla çaba göstermesi gerekecektir

  • @anonim8142
    @anonim8142 Před 2 lety +1

    11.5k sıralama yaptım ve gtu ceng veya İTÜ mat muh beklerken iuc ceng geldi ve pek umutlu hissedemiyorum üni hakkında. Sizce YTÜ mat Mühe myp ile yatay geçiş yapmak mantıklı olur mu?

    • @arifkayak3551
      @arifkayak3551 Před 2 lety +1

      bilgisayar mühendisliğinden ilerlemek istiyorsan sırf ismi olur diye üniversite değiştirme bence. bilgisayar mühgendisliğinde asıl mesele kendini dersler dışında ne kadar geliştirdiğin en nihayetinde.

    • @abcxyz8667
      @abcxyz8667 Před 2 lety

      ytü mat müh bekleriz. bölüm bu sene insta sayfası bile yokken %44 sıralamasını iyileştirdi. ne Kalitei öğrenci o kadar yükseliş

    • @arman-eb3vv
      @arman-eb3vv Před 2 lety

      ben de 11.4k sıralama yaptım ucu ucuna tobb ee yüzde 50 bursluya girdim

    • @kurikumo4803
      @kurikumo4803 Před 2 lety

      @@arman-eb3vv sen armağan mısın

    • @mehmetbal9371
      @mehmetbal9371 Před 2 lety

      Aynen kral çok fark olacağını düşünmüyorum üniversiteler arasında banada o geldi

  • @kaanunsel
    @kaanunsel Před 2 lety +6

    Hocam bahsettiğiniz aşırı özgüven ilk 100 gibi bir sıralama yapınca yetersizlik korkusundan kaynaklı olacak ki imposter sendromuna dönüşüyor. Ben bölümümdeki ilk 300 e girmiş 90 kişiyi gördükten sonra acaba ben şans eseri mi buradayım, bu insanların hepsiyle nasıl rekabet edeceğim, bu işte bu kadar tutkulu ve iyi olabilecek miyim gibi düşünceler peşimi bırakmıyor. Umarım bu düşünceler geçer ama bahsettiğiniz aşırı özgüven herkeste yok yani :D
    Not: Ben nasıl 70 bininci olana bırak senden mühendis olmaz demiyorsam bu yoruma da ilk 100 e girmişsin boş yapma derdine bak tarzı aptalca şeyler yazmazsanız sevinirim.

    • @omerediparas8533
      @omerediparas8533 Před 2 lety +1

      Reis bendensin :) bilkent cs geldi ben de yaşıyorum bi benzerini. Ama elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak buralara gelebildiysek aynı şekilde burada da devam ettiririz inş bakalım hayırlısı..

    • @watcher7351
      @watcher7351 Před 2 lety

      Kesinlikle çalışmış emeğinin sonucunu almış, burada kastedilen konu bi önyargının olması. Abi sen anadolu üniversitelerinden mi mezun oldun ne yaparsan yap bazı yerlere giremezsin, bu mantıklı mı sence? Bak ben YL için bilkentteki bi hocadan kabul aldım mülakatımda iyi geçmesine rağmen kurul tarafından red yedim ve hocadan geri dönüş ise okulumdan dolayı olması. Okulumdan dolayı güvenememişler bana. Yani yaptığım projelerin çalışmalarımın önemi yok. İlk bakılan şey üniversite sonra bakılan şeyler projeler, yayınlar vs. Bu mantıklı mı sizce?

    • @hakantoprak8996
      @hakantoprak8996 Před 2 lety

      @@watcher7351 knk hangi üniversite hangi bölümdü

    • @watcher7351
      @watcher7351 Před 2 lety

      @@hakantoprak8996 Bursa teknik Elektrik elektronik 2022 mezunuyum

    • @kaanunsel
      @kaanunsel Před 2 lety +1

      @@hakantoprak8996 Adam sürekli üniye bakıyorlar diye yakınıyor sorduğun soruya bak ;)

  • @bora9519
    @bora9519 Před 2 lety +2

    Hocam ben üniversite sınavına hazırlanamadım, öğrencilim hayatım iyi değildi hatta lise sınavına gireceğim yıl 80 gün devamsızlığım falan vardı ona rağmen 450 puanlık liseye girmiştim, 350 puan alan arkadaşım şimdi İTÜ'de. Neyse şunu diyeceğim sene içinde toplasanız maximum 250 300 tane matematik sorusu çözdüm ama 2021 AYT Matematik netim 18, 2021de 40bine girenlerin AYT Matematim ortalaması 23 falan bu adamlar benden kin 4 5 kat fazla çalışmıştır 🤭 ne yani ben bu insanlardan daha mı az kapasiteye sahibim şimdi? Üniversite sınavı zeka sınavı değildir. Stres ölçümü falan da değil tamamen çok çalışanın yapabileceği bir şey zekayla alakası yok. Diyelim ki zekayla ilgisi var okula gitmeden lise sınavında 450 puanlık liseye girdim dediğim gibi bir arkadaşım da 350 puan civarında bir şeydi o zaman o arkadaşımda kapasite yoktu bende vardı da sonradan güncelleme mi geldi ikimizin kapasitesine de o İTÜ'yü kazandı ben kazanamadım? Hayır, kendisi 9. sınıftan itibaren oturdu her gün saatlerce ders çalıştı ben bilgisayar oynamaya ve haytalığa devam ettim. Tekrar diyorum bence üniversite sınavı 1 gram bile zeka ölçmüyor.

  • @cefridemir4862
    @cefridemir4862 Před 2 lety

    Ey ulu oğuz hoca izindeyiz

  • @cefridemir4862
    @cefridemir4862 Před 2 lety

    Oğuz hocamı üzmeyin ankaranın bıçkın delikanlılarını üstünüze salmiyim