Deniz Gezmiş - Erdal İnönü Karşı Karşıya! 17 Ocak 1971

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 12. 09. 2024
  • 16 Ocak 1971 gecesi ODTÜ Rektörü Prof. Erdal İnönü’nün Mebusevleri’ndeki evinin telefonu çaldı. İnönü telefonu açtı. Karşıdaki ses: “- Ben Deniz Gezmiş” dedi. İnönü bir kez Deniz Gezmiş’le karşılaşmıştı. Üniversitenin garajlar kısmında bir öğrencinin olay çıkardığını duyunca oraya gitmiş, karşısındaki uzun boylu parkalı gence “Ne istiyorsun?” diye sormuştu. Konuştuğu gencin Deniz Gezmiş olduğunu sonradan öğrenmişti. Telefonda yine “Ne istiyorsun?” diye sordu. “Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz?” dedi karşıdaki ses... Ve telefonu kapattı. O günlerde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ODTÜ yurtlarında kaldıkları, silahlandıkları söylentileri yayılmıştı. Üniversitede olaylar çıkmaya başlayınca, henüz 4,5 aylık rektör olan İnönü de yurtları kapatma kararı almış, bizzat gidip arama yapmış, İçişleri Bakanlığı’na başvurup kampüs çıkışında bir jandarma karakolu kurulmasını istemişti. Telefon kapanır kapanmaz alt kattan şiddetli bir patlama sesi duyuldu. İnönü’lerin iki katlı evlerinin giriş kapısı dinamitle havaya uçurulmuştu.
    Erdal İnönü olayı şöyle anlatıyor:
    “O dönem biz eşimle Mebusevleri’nde oturuyorduk. 16 Ocak 1971 gecesi geç vakit telefon çaldı. Telefonu ben açtım, birisi bana:
    ‘Ben Deniz Gezmiş’im.’ dedi.
    ‘Ne istiyorsun’ dedim.
    ‘Siz ne yapıyorsunuz’ falan dedi, kapattı telefonu. Arkasından büyük bir gürültüyle bizim evin kapısı havaya uçtu. Biz yukarıdaydık. Sanıyorum bizim yukarıda olduğumuzu teyit etmek için telefon ettiler. Biz telefona cevap verince de kapıya koydukları dinamiti patlattılar. Muazzam bir gürültü oldu. Aşağı indik, baktık, kapı kırılmıştı.
    … Kimin yaptığı anlaşılamadı. Fakat Deniz Gezmiş’in aradığını sanmıyorum. Niye arasın beni?
    Benim rektörlüğümü bırakmamı isteyen birileri yaptı sanıyorum. Hayatıma kast için değildi herhalde; öyle olsa başka türlü yaparlardı. Korkutmak amaçlıydı muhtemelen ama devam ettim göreve…”
    Bu olaylardan sonra, 19 Ocak günü, Sevim Onursal’ın evinde icra memurlarının bağlanması olayına karıştığı iddia edilen İrfan Uçar okula geliyor ve Rektör İnönü ile görüşerek olaylarla alakası olmadığından bahsediyor ve derslere devam edip edemeyeceğini soruyor. İnönü’nün yanından ayrıldıktan sonra uzatmalı Onbaşı İrfan’ı tanıyor ve yakalamaya çalışıyor. Bu sırada dersten çıkan öğrenciler hemen olaya müdahale ederek onbaşı aleyhine gösteri yapmaya başlıyorlar ve İrfan’ı aralarına alarak kaçmayı başarıyorlar. Olaylar üzerine jandarma tarafından giriş çıkışlar kontrol altına alınıyor ve İrfan, rektörü arayarak üniversiteyi terk ettiğini bildiriyor.
    Olaydan sonra toplanan Akademik Konsey üniversitenin aranması ve kapatılmasına gerek olmadığına karar verirken öğrenciler de üniversitenin aranmasına direnme kararı alıyorlar. Deniz ve arkadaşları da arama sırasında ODTÜ spor salonundan tünele girerek kaçmayı başarıyorlar.

Komentáře • 2

  • @BirazTarih
    @BirazTarih Před rokem +1

    "Canavarca işlenen suçlar daima affedildi bu ülkede. En son çıkan “Çakıcı Affı”nda, katiller, mafyacılar, tecavüzcüler cezaevinden çıkarken, “gösteri yürüyüş kanununa muhalefet” ve diğer bütün siyasi cezalar kapsam dışı bırakıldı." Cem Toker 'e yazmışsınız.
    Twitterim yok. Size buradan teşekkür edeyim dedim.

  • @cemalettingurzoglu7983

    Paylaşabilirmiyiz veli ?