Hoe ontstaat bliksem?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2024
  • De een is er bang voor, de ander vindt het fascinerend: bliksem. Een felle lichtflits die razendsnel door de lucht schiet. Maar wat gebeurt er eigenlijk in een wolk voordat zo'n bliksemschicht zijn weg naar de grond vindt? Natuurkundige Sander Nijdam (TU Eindhoven) legt het uit in dit college.
    Meer wetenschap? Check:
    Podcast op Spotify ► open.spotify.c...
    Podcast op iTunes ► itunes.apple.c...
    Onze website! ► www.universitei...
    Instagram ► / universiteitnl
    Twitter ► / universiteitnl
    Facebook ► / universiteitvannederland
    Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
    Over de Universiteit van Nederland:
    We zijn een stichting met een volledig onafhankelijke redactie. Onze missie is simpel: wetenschap is te gek en iedereen moet dat weten. Samen met de veertien universiteiten in Nederland zorgen wij dat betrouwbare wetenschappelijke kennis bij jou komt.

Komentáře • 6

  • @ronaldleeuwe7353
    @ronaldleeuwe7353 Před 3 lety +2

    Maar leg ook eens uit hoe de Donder ontstaat !

    • @sandeman684
      @sandeman684 Před 3 lety +1

      Door snelle uitzetting van de lucht die verhit wordt door de grote stroom. De snelle uitzetting zorgt voor een schokgolf en die horen we.

  • @MrHenkfromHolland
    @MrHenkfromHolland Před 3 lety +1

    Volgende vraag hoe ontstaan sprites?

    • @sandeman684
      @sandeman684 Před 3 lety

      De korte versie: tijdens het opladen binnen de onweerswolk onstaat er ook een elektrisch veld tussen wolk en ionosfeer (op zo'n 100km hoogte). Dit gaat echter langzaam, dus de ionosfeer kan zich hierop aanpassen zodat het veld niet echt hoog wordt. Tijdens een bliksem zal het veld echter heel snel weer veranderen en kan het op een bepaalde hoogte (meestal rond 80 km) boven het doorslagveld komen en dat kan tot een sprite leiden.

  • @DrifterNL
    @DrifterNL Před 3 lety

    Ik snap het potentiaal verschil tussen de positief geladen laag en de negatief geladen laag. Maar wat is de bliksem? Hoe wordt het potentiaalverschil opgeheven? Zijn dat alle negatief geladen hagelkorrels die met de lichtsnelheid naar de andere kant vliegen en ondertussen hun massa verliezen; de wet van Einstein volgend?

    • @sandeman684
      @sandeman684 Před 3 lety

      Tijdens de bliksem zijn het eigenlijk alleen de electronen die bewegen. Die laden/ontladen de hagelkorrels. De hagelkorrels zelf zijn veel te zwaar en traag om in zo'n korte tijd zo'n lange afstand af te leggen. De ionen zullen wel wat bewegen, maar zijn veel minder belangrijk dan de elektronen.