O ramură a românităţii - Rumerii

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 9. 03. 2011
  • Col. (r) dr. Mircea Dogaru, emisiunea Dor de acasă, TvRM Educaţional, în fiecare Duminică de la ora 17:30

Komentáře • 23

  • @marijanakristian1034
    @marijanakristian1034 Před 3 lety +2

    CE BOGATIE ARE NEAMUL NOSTRU ROMANESC......putini sunt aceia care scriu despre acestea!! Va multimesc d-le M.Dogaru!!

  • @vincereee
    @vincereee Před 13 lety +4

    De ce nu spune nimic despre asemanarea dintre simbolurile de la Tartaria, scrierea Vincha culture, stela Lyciana (Turcia) si scrierea Feniciana ? De ce arheologia inca se mai face cu sapa si tarnacopul si nu se apeleaza la metode moderne de specrografie a solului, unde s-ar putea identifica urme de lemn si oxizi metalici ? Am avut suficient lemn si mestesug al metalului (celtii de la noi au invatat) ca sa cautam cu mijloace mai subtile dovezi ca am fost o mare civilizatie, si ca pietrele ...

  • @boogieman03ful
    @boogieman03ful Před 12 lety +1

    @vincereee bravoooo....baaaaa

  • @vincereee
    @vincereee Před 13 lety +3

    3. Daca ipoteza latinizarii prin superioritatea civilizatiei, asimilare si actiune de fortza e luata in consideratie, de ce nu s-a produs acelasi efect asupra dialectului aroman in Grecia din partea limbii grecesti (la asimilare si civilizatie erau superiori Romei), sau cum a rezistat dialectul vlach in zona Tatra, sudul Poloniei.
    4. Cum se explica "latinizarea" pe un areal care ajunge la Nipru, Crimeea ?
    5. Cum de exista cuvinte Romanesti in Valona ? Nu exista o legatura cu Linear Pottery ?

  • @gelufreza21
    @gelufreza21 Před 13 lety +1

    @vincereee felicitari

  • @vincereee
    @vincereee Před 13 lety +2

    Fara echipa si fara surse de finantare nu se face cercetare. Nu va mai faceti iluzii ca o sa gasiti sprijin financiar sau logistic la pleava asta de secaturi cu putere decizionala - nu au in ei nici urma de vitza morala romaneasca. Suntem o societate bazata pe relatii si ierarhii de complicitate si mai putin pe relatii si ierarhii de valoare. Poate pe linie universitara, un grant -consortiu prin legaturi externe, bine formulat pe placul contopistilor cu fonduri de la UE

  • @vincereee
    @vincereee Před 13 lety +4

    Va apreciez dle col. dr Dogaru pentru modelul profesional de istoric, dar pana n-o sa se faca o curatenie in tagma istoricilor de la noi (si nu mai vreau sa adaug nici un comentariu aici dar legea lustratiei de aici sa plece) , pana n-o sa se foloseasca in cercetare mijloace tehnologice si abordare interdisciplinara moderna, istoria nu va fi o arma care sa fie folosita relevant de romani pentru destinul romanesc.

  • @vincereee
    @vincereee Před 13 lety +4

    Bun filmul. V-as sugera o extindere a cercetarii si asupra limbii Dalmatian (Dalmata) cu dialectele Vegliot, Corzulot. Ragusan care se intind pe toata coasta dalmata. Dialectul Vegliot si Corzulot se apropie de romana, pe cand Ragusan si Friulian se apropie de Italiana.

  • @vincereee
    @vincereee Před 13 lety +2

    ... si ca pietrele nu sunt sigura dovada ce o lasa o mare civilizatie. Asemanarea dintre simbolistica ceramicii si cele din broderiile portului popular.
    7. Intrati pe harta dialectelor limbii italiene sa vedeti ce mozaic lingvistic acolo intrati pe limba Sarda (din sardinia) este exact limba romana !!!!! si in sudul Italiei mai sunt alte dialecte asemanatoare. I-au invatat baby-siterele si zidarii romani limba pe astia ? Cine a latinizat si pe cine ? De ce nu se fac studii de etno-etimologie ?

  • @vincereee
    @vincereee Před 13 lety +4

    Ipoteza latinizarii limbii trace pare neverosimila din urmatoarele considerente.
    1. Lipsa unitatii lingvistice a limbii italiene - de ce latina nu a produs pe principiul concentricitatii influentei o unitate lingvistica asemanatoare unitatii linvistice a limbii romane.
    2. De ce limba romana are o complexitate a desinentelor si o gramatica mai complexa decat limba italiana (cea mai complexa gramatica din limbile romanice) si cea mai flexibila topica, fiind mai apropiata decat italiana de latina