Contactor modular utilizat drept ATS (comutator automat de retea) pentru sistem fotovoltaic

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 24. 07. 2024
  • În acest video prezint cum am utilizat un contactor modular cu 2 contacte NO și 2 contacte NC drept ATS pentru sistemul meu fotovoltaic.
    ATS de la EATON (40A) se găsește aici: www.solcharge.ro/shop/fotovol...
    O sinteză a tot ce am discutat în video se va regăsi și pe site-ul fotovoltaice.info la linkul: fotovoltaice.info/ats-din-con...
    Pentru orice întrebări vă aștept cu comentarii sau pe grupul de Facebook Totul despre Fotovoltaice www. groups/totuldespre...
    Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!
    00:00 - Start
    00:58 - Prezentare
    02:18 - Ce înseamnă contacte NO și NC
    03:42 - Schemă
    03:49 - Test funcționare
  • Věda a technologie

Komentáře • 95

  • @mariusdumitru7520
    @mariusdumitru7520 Před rokem +3

    Buna ziua am folosit schema dvs pe un invertor Victron Easysolar ll cu mppt inclus la care am adaugat 2 baterii pylontech us 5000 . Cei de la Victron fara sa vada tabloul in detaliu au spus ca daca functonez cu acest sistem care nu face trecere prin 0 pot arde mppt sau mai rau invertorul contactorul folosit este un contactor de 40a cu 2no/2nc scharck. Daca este adevarat ce au zis cei de la Victron cum pot face ca acest contactor sa poata trece prin 0 . Ps Multumiri si astept cu nerabdare filmuletul cu supra dimensionarea panourilor.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem +3

      Buna ziua, in primul rand voiam să știu cum ați folosit la acest invertor contactorul. La Easy Solar, din câte știu eu, ai 2 ieșiri, una pentru consumatorii critic, și una care nu va fi alimentată cand cade rețeaua, Presupun că folosiți doar ieșirea pentru consumatorii critici ca să alimentați casa, și ați pus contactorul să comute între rețea și această ieșire. Și as vrea să știu și modelul exact de contactor utilizat.
      Exista 2 înțelesuri pentru trecere prin zero:
      Ce înseamnă comutare la trecere prin zero? Inseamnă că el va comuta sarcina atunci cand sinusoida de la curentul alternativ trece prin zero, pentru a evita zgomotul electric și alte interferențe. În acest caz, eu zic că nu este o problemă. Acest contactor nu cred că are comutare la trecere prin zero, în general nu prea am văzut contactoare electromecanice care să comute la trecerea prin zero, mai mult relee solid-state (SSR).
      Mai degrabă cred că s-au referit la un contactor cu 3 poziții. Un contactor cu 2 pozitii, de genul pe care l-am folosit in tutorial, are riscul să închidă contactele de pe sursa 1, să zicem, înainte să se stingă arcul electric de pe contactele care separă sursa 2, și in acest fel să conecteze scurt rețeaua la ieșirea invertorului, deoarece nu are 3 poziții, adică să decupleze contactele mai întâi, să treacă obligatoriu prin poziția de OFF, și apoi să cupleze celelalte contacte (Ceva de genul ăsta: www.etigroup.ro/produse-si-servicii/eve-etirel/evesys-comutatoare-de-sarcina/002421445-ssq-40a-400v ) Desigur asta se poate intampla doar la comutare in sarcini mari. Asta inseamnă ca nu poti folosi contactorul 2no 2nc să comuti la cerere de pe o sursa pe alta în sarcina din cauza acestui risc. Însă, noi nu comutăm la cerere intre 2 surse active, fie comutăm cand se oprește/defectează invertorul, ceea ce înseamnă că arcul electric nu se va forma pe contactele către invertor(nu mai avem curent dinspre invertor), sau comutăm cand pica rețeaua, ceea ce înseamnă la fel, că nu va apărea arcul electric pe contactele dinspre rețea(nu mai avem curent dinspre rețea), in așa fel incat sa ajunga rețeaua pe intrarea invertorului. Practic scopul este de a asigura continuitatea alimentării dacă se defectează invertorul. Asta înseamnă și că nu il putem folosi să comutam de pe un generator in functiune.
      Eu am preluat ideea de a folosi un contactor după ce am văzut că și Growatt în cutia ATS-S au tot un contactor de genul. Pe de altă parte chiar și Victron are o soluție proprie bazată pe un contactor de la Schrack, puteti vedea detalii aici: www.victronenergy.ro/transfer-switches/ve-transfer-switch . Chiar aș aprecia dacă ați comunica cu Victron legat de acest aspect, și cum explică ei folosirea unui contactor similar. Singura diferență la soluția lor este că există un releu de timp care introduce o intarziere în comutare. In manualul de la ATS-ul lor specifică ca dacă sursa 1 este instabilă se comută pe sursa 2, și dacă sursa 1 revine, se așteaptă 10s sa fie siguri ca sursa este stabilă.
      În concluzie, nu pot să zic cu siguranță că ei au dreptate sau nu, de aceea eu recomand să faceți așa cum zic ei. Eu unul îl folosesc la sistemul meu de ceva timp și nu am avut probleme.
      O sa fixez sus acest comentariu deoarece aduce in discutie o problema foarte interesantă.
      Legat de supradimensionare, am fost foarte ocupat cu serviciul, dar o sa fac un video cat de curand pot

    • @mariusdumitru7520
      @mariusdumitru7520 Před rokem

      @@fullelectricro Buna dimineata si multumesc pentru raspuns. Invertoru este un EASY SOLAR 2 GX/48V/5000VA/70AMP/MPPT250VOLT/100AMP. Invertoru este montatat fara esirea de consumatori critici intrucat nu mam gandit exact cum sa o folosesc iar contactorul l-am montat in tablou ca varianta alternativa cand se intimpla ceva cu invertorul iar eu nu sant acasa ocolind invertorul. Referitor la bransamentul pentru consumatori critici daca i-l pun in functiune ar trbui sa fac aceiasi schema cu contactor de 60 amp?

    • @oliviughica
      @oliviughica Před rokem +1

      @@fullelectricro o mentiune: la pierderea curentului din invertor, da, vei avea doar o sursa activa, si rescul nu exista. Dar cand restabilesti tensiunea la invertor, dispozitibul va comuta inapoi practic intre doua surse active, nu?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem

      @@oliviughica așa este, aveți dreptate. Ideal este sa avem un contactor dimensionat corect, sa nu fim la limita cu sarcina care o comuta, când exista riscul de arc electric. Cei de la Victron au mai zis ceva de contactorul folosit de ei in ATS de la ei? Nu am apucat sa caut dacă se gaseste sa îl cumperi separat.

    • @dovlecelatomic
      @dovlecelatomic Před rokem

      @@fullelectricro trecerea prin 0 este obligatorie. ATS ul sau backup box ul de la growat pe care îl și dețin are un delay de 2 sec . Cam periculos ce ați făcut acolo . Se poate face cu 2 contactoare și un releu de timp . Mult mai safe

  • @antonacheion6688
    @antonacheion6688 Před rokem +1

    Multumiri pentru informatii

  • @mincuanghel9857
    @mincuanghel9857 Před rokem +2

    Felicitari Domnule ! Mi ati dat o idee ff.buna,va multumesc

  • @constantinstroia2050
    @constantinstroia2050 Před 4 měsíci

    Frumos prezentat mult succe

  • @apimiro
    @apimiro Před 10 měsíci

    Am luat si eu contactorul de la Hager de 40A, dar a durat putin pana m-am lamurit ca aici contactele sunt invers ca in prezentarea de mai sus, adica cele normal inchise sunt in centru. De aceea nu functiona smecheria, dar dupa permutarea intrarilor totul a devenit OK. Multumesc pentru prezentare si pentru toata informatia de pe canal. Pe vremea cand faceam cursul de calificare ca electrician erau cu totul alte materiale la dispozitie. Cat traim avem de invatat, important sa ai de unde si de la cine !

  • @ionutjohn6009
    @ionutjohn6009 Před 3 měsíci

    Bună dimineața. În schema de pe site la un sistem offgrid, pe alimentarea invertorului este un RCBO. Am auzit păreri ca ar sari. Am invertor easun SMV11. Nu știu cum este corect. Ma puteți ajuta cu un sfat va rog? Mulțumesc și apreciez munca depusa!

  • @BucsaMihai
    @BucsaMihai Před 7 měsíci

    Salutare . as avea nevoie si eu de o solutie pt un ATS trifazat pt o automatizare cu un senzor crepuscular. MERSII

  • @luciancalina3763
    @luciancalina3763 Před 6 měsíci

    Deci daca nu vă supărați ca sa inteleaga si cei mai putin pregatiti ca mine de exemplu ,ce ar trbuii sa contina tabloul de ac ca si componente in afara de acest contactor folosit ca ats ? Va multumesc!

  • @grigorestegeran7831
    @grigorestegeran7831 Před rokem +1

    Respect si felicitari!!!
    Va rog o parere pt un comutator la un sistem solar off grid. Adica in momentul cand acumulatorii se descarca, invertorul se opreste, sa treaca pe retea nationala de curent. Dilema mea este atunci cand acumulatorii incep sa se incarce de la panourile solare si sa intre curent in retea la valoarea minima prin comutator. Multumesc anticipat!

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem +1

      Nu stiu exact ce sistem aveti, e un invertor hibrid legat la retea? La majoritatea invertoarelor se poate seta un prag la nivelul de incarcare a bateriei, de la care sa treaca pe retea. Poti seta prioritati diferite, sa ii spui sa comute inapoi pe baterii cand trece de un nivel de incarcare, si multe altele. Contactorul asta are doar rolul de a comuta automat daca apare un defect la invertor, sau daca vrei sa intervii la el fara sa opresti curentul in casa.

  • @pociovalisteanucezar3271

    Buna, acest contactor poate porni invertorul SPH5000 hibrid daca pica reteaua stradala? Multumesc!

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem

      Nu porni invertorul, dar poate comuta pe ieșirea EPS când pică rețeaua.

    • @pociovalisteanucezar3271
      @pociovalisteanucezar3271 Před rokem

      @@fullelectricro da.la asta ma refeream, daca poate comuta Eps functia Ats-ului. Ats-ul de firma are intrarile diferite R1 si R7 lateral, din cate vad se pot schimba pozitiile intre eps si retea,practic vor fi legate invers fata de schema facuta de dvs. Pe mine ma intereseaza cuplajul dupa ce pica reteaua.

  • @bordancaurelian9000
    @bordancaurelian9000 Před 3 měsíci

    Salutare! Pot sa folosesc aceeasi schema de conectare a contactorului cu un invertor Hibrid de la DEYE monofazat ?

  • @danieldragota2985
    @danieldragota2985 Před rokem +1

    Treaba buna cu contactorul ...ma bucur ca ii da peste nas lui ,,transfer swich,, ..era mai sanatos pentru o casa un 63A si stii tu de ce...asa ,pe cind ...masuri luate si prezentare de circuite de stingere sigure pe cc?(LC?!!)👋👋👋

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem +1

      Da, depinde ce sarcini ai, cu 63 comuți orice pe casnic. Oricum asta când zice 40 chiar ii duce, cel de la TOMZN nu ducea nici 25…

    • @minecraftman7816
      @minecraftman7816 Před rokem +2

      Buna! Sa înțeleg ca asta comuta automat pe rețea noaptea când nu produc panourile? La ce tensiune minima comuta?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem

      @@minecraftman7816 nu neaparat, comuta când se oprește invertorul, fie intenționat fie de le vreun defect. Nu știu tensiunea minima, dar ideea e sa comute dacă apare vreun defect, sau dacă vreau eu sa opresc invertorul pe timpul nopții sau dacă am ceva de modificat la el, și sa nu rămână casa fără curent.

    • @apimiro
      @apimiro Před 9 měsíci

      @@fullelectricro eu am montat intre invertor si contactor un SSR comandat de un LVD. LVD-ul l-am setat sa intrerupa comandarea releului SSR cand tensiunea bateriei scade la 11,5V si sa repuna contactul pe ON cand tensiunea bateriei ajunge la 12,5V. Asa contactorul nu mai face figuri, chiar la intreruperi pe timp noros.

  • @cornelvoinea839
    @cornelvoinea839 Před 11 měsíci +1

    Salutare. Faci prezentări de calitate și te urmăresc cu mare drag. Prezinți lucrurile destul de clar, dar pentru începători tot mai sunt întrebări. Vreau să realizez un kit fotovoltaic de 5 kw. Acest dispozitiv în locul celui chinezesc este valabil? Am achiziționat 10 panouri longi 500 w. Următorul pas este să cumpăr invertorul și mă îndreptam spre Growatt SPF 5000 ES sau MIN 5000TL-XH 5kW. Ce zici,este ok oricare dintre ele sau care îmi recomanzi? Ideea este că pe viitor vreau să pun și baterii de 5 kw că cea prezentată în alt video. Mulțumesc anticipat

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před 11 měsíci +1

      Nu ai nevoie neapărat de ATS, eu l-am pus ca dacă apare vreun defect sa comute pe rețea direct, sa nu rămân fără curent. Eu l-am preferat pe acesta in locul celuilalt. Daca vrei sa mearga cu orice baterie de 48V, trebuie să iei SPF 5000 ES, celalalt nu merge decat cu bateriile ARK de la GROWATT.

    • @cornelvoinea839
      @cornelvoinea839 Před 11 měsíci

      @@fullelectricro Salut. Mulțumesc. Am găsit câteva comentarii pe CZcams unde zic că ar merge și cu bateria lifepo4 pylontech. Ce zici,o fi adevărat?
      Mersi.

  • @minecraftman7816
    @minecraftman7816 Před rokem +1

    Buna! Sa înțeleg ca asta comuta automat noaptea când panourile nu produc? La ce tensiune minima comuta?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem +1

      Asta comuta cand nu mai este tensiune pe iesire de la invertor. Asta poate sa fie de la vreun defect, sau ca ai oprit tu invertorul. Se poate teoretic automatiza si oprirea invertorului, si atunci comuta asta.

  • @ComputingCode
    @ComputingCode Před rokem

    Am vorbit despre genul asta de legaturi cu un electrician. El sustine ca legarea in acest fel va duce la deteriorarea bobinei. Argumentul lui este ca 90% din timp bobina este energizata si asta o face sa se uzeze pana cand ori se arde, ori se blocheaza. Ce parere aveti despre acest lucru? Si de asemenea, exista vreo metoda de legare prin care bobina este energizata doar cand invertorul este oprit/in avarie?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem

      E posibil, dar in fisa tehnica se da un MTBF destul de mare la bobina aia. O sa mai analizez

  • @FlaviuRanta
    @FlaviuRanta Před 9 měsíci

    Si ce intampla daca panourile nu product suficienta energie cat are nevoie casa?....se ia diferenta din retea?

  • @greyMDA
    @greyMDA Před 2 měsíci

    se restarteaza routerul sau ceva electronice la comutare? mersi de video

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před měsícem

      In general nu, dar o data am patit. Cred ca depinde si de sarcina si de ce tensiune am pe retea.

  • @marius-gabrielpopescu675

    Salut, Am comandat si eu un ATS din China, care a fost incovenientul, macar sa nu-l mai montez daca este deosebit(grav).

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem

      Comuta des fara sa pice curentul. Cred ca de la variațiile de tensiune. Nu pot sa îmi dau seama. Și era și foarte zgomotos când comuta.

    • @marius-gabrielpopescu675
      @marius-gabrielpopescu675 Před rokem

      @@fullelectricro Poate chiar sunt variatii de tensiune. La mine sunt sus de tot 238-240v poate lucreaza, nu am sesizat diferente mari. Dar daca face asa inseamna ca trebuie sa stai cu ochii pe el. Mersi

  • @alexandrabodoc1206
    @alexandrabodoc1206 Před rokem +1

    salut si respect ne poti face o prezentare scurta a tabloului?multumesc!

  • @barbusorin894
    @barbusorin894 Před rokem

    Te salut!
    Cum se comporta contactorul? Sunteți mulțumit de el? Eu am pus un Ats de la tomzn care a funcționat 2 zile.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem

      Eu sunt multumit, nu am avut probleme. Al meu e EATON.

    • @barbusorin894
      @barbusorin894 Před rokem

      Lăsați și dumneavoastră un link de unde ați achiziționat contactorul

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem

      E și in descrierea de la video. l.profitshare.ro/l/11206670

    • @costelpopa2937
      @costelpopa2937 Před 3 měsíci

      cum sa functioneze 2 zile, la mine comuta doar iarna si atunci cand bateriile ajung la minimum selectat in invertor dar comuta foarte rar

  • @TheFane11
    @TheFane11 Před rokem

    iNREEBARE:A fost contactorul mai eficient decat ATS?
    Mul'umesc anticipat.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem

      La mine nu a fost necesar sa comute des, nu am avut nici o problema pana acum. Eu sunt multumit de el

  • @carlomarco1895
    @carlomarco1895 Před rokem +1

    Vezi ca tensiunea aia cu 220 reprezinta alimentarea bobinei , se vede simbolul acolo.

  • @AdrianPanciu
    @AdrianPanciu Před rokem +1

    Contactorul pare o jucarie pe langa ATS, problema e ca trecerea nu se face "chiar atat" de instant si unele echipamente mai sensibile vor da eroare. La ATS trecerea se face in cateva ms, mult mai rapid decat contactorul, si cateodata nu apuca sa se faca separatia retelelor in timp util. De aici apare un mic scurt, dar asta nu e vina ATS-ului chinezesc neaparat. Automatizare poti face si cu ATS, are si el NC, NO. La mine, daca fac trecerea instant, centrala imi da cateodata eroare. De-aia prefer sa folosesc momentan un switch manual. Am cumparat un switch automat ceva mai scump, dar cu frigul asta nu am mai apucat sa-l montez/testez. Ideea e ca nici contactorul nu imi place.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem

      Contactoare de genul sunt folosite in ATS-urile de la mărci consacrate. Eu am fost mulțumit de el fata de cel chinezesc.

    • @johnflower8384
      @johnflower8384 Před rokem +4

      @@fullelectricro Fiecare are avantaje si dezavantaje!
      La ATS bobina este alimentată doar cu un impuls scurt de comutare, nu este alimentată permanent cat timp este într-una dintre poziții, avand un mecanism de tip basculant bistabil iar timpul de anclanșare este mai scurt decât cel de declanșare. In plus intervine și montajul electronic care comandă comutarea cand tensiunile diferă mult mai puțin, față de situația in cazul contactorului care comută cu întârziere, abia când tensiunea e aproape nulă/diferența de tensiune aproape maximă!
      Trecerea dintr-o poziție în cealaltă se face ceva mai rapid la ATS și datorită faptului că la contactor dispariția/disiparea mai lentă a energiei magnetice remanente din miezului bobinei se opune comutării.

    • @oliviughica
      @oliviughica Před rokem

      poti sa ne spui ce model de switch automat ai cumparat? Sau o poza?

  • @nicolaeciprianapostu3893

    Faci o treaba excelentă și mi-ai dat si idee ce să fac eu, dar nu imi dau seama cum ai facut legaturile ca atunci cand iești conectat la invertor dai si in rețea tensiunea ce se produce in plus.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem

      Asta e legat la un invertor offgrid, care nu injecteaza. Tipul asta de invertor are intrare dinspre retea, separat de iesire.

    • @nicolaeciprianapostu3893
      @nicolaeciprianapostu3893 Před rokem

      Mulțumesc frumos

  • @oliviughica
    @oliviughica Před rokem +1

    Stii cumva daca acest contactor este "sigur" pentru a fi folosit pe post de ATS? Adica esti sigur ca acele contacte/relee interne au interlock si sub nici o forma, nici la defect, nu exista sansa sa comute doar o parte din contacte (faza sa zicem) dar nu si celelalte (nulul)? Ar rezulta niste scantei deosebite la defect, daca nu chiar foc ...

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem +2

      Același tip de contactor este folosit in cutia ATS-T de la growatt.

    • @oliviughica
      @oliviughica Před rokem

      @@fullelectricro Ai dreptate, am cautat acum pe google. Poate ca protectia la defect e data de cutia metalica (firebox)?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem +1

      @@oliviughica posibil. Dar eu zic ca un contactor de la o firma reputabila, utilizat la sarcini care respecta fisa lui tehnica, nu va ajunge cu contacte sudate. Ele sunt garantate pentru mii de declanșări, la un ATS nu ai așa multe.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem +1

      @@oliviughica o sa mai studiez și eu ce zic producătorii ca se intampla in caz de defect.

    • @oliviughica
      @oliviughica Před rokem

      @@fullelectricro Ala pare sa fie un ABB. Ai idee ce model de ABB au pe ATS-S (monofazat)?

  • @gheorghemisoaga
    @gheorghemisoaga Před rokem

    Buna. ATS-ul comuta pe rețea doar când se închide invertorul sau și atunci când intră acesta în protecție? Comuta ATS-ul automat când intră/iese invertorul in/din protecție?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem +1

      Când simte tensiune de la invertor, comuta pe invertor, dacă pică tensiunea de la invertor comuta pe retea

    • @gheorghemisoaga
      @gheorghemisoaga Před rokem

      Mulțumesc.

  • @tudorpantin7704
    @tudorpantin7704 Před rokem

    Nu vreau sa repet ce a afirmat dl Dumitru dar risti sa distrugi si sursele din PS RADIO TV etc fara o trecere prin 0

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem

      Eu îl folosesc de un an, nu am avut probleme. Asta e experiența mea cu el. Soluții similare sunt și de la Growatt. Nu am zis ca așa trebuie făcut, doar am copiat soluția lor. Dar as vrea sa îmi explice și mie un electronist fenomenul prin care se strica sursele. Fazele sunt sincronizate, transferul se intampla in 10-15 ms.

    • @apimiro
      @apimiro Před 9 měsíci

      @@fullelectricro exista un delay, pericol e daca se lipesc contactele.

  • @olioliveraldea
    @olioliveraldea Před rokem +1

    salutare super asa Eu am asa czcams.com/users/shortsGljo_cVsgPQ?feature=share Ai vreo ideie daca lucreaza acest ats bine abia lam montat si nu prea stiu asa multe despre el La mine mai este o problema am conducte de aluminiu de la contuar la sigurante ai vreo ideie cum asi proceda si ce anume sa pun

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před rokem +1

      Nu stiu despre acel model. Daca ai conductori de aluminiu e recomandat sa folosesti asta in bornele unde ii conectezi:
      www.adelaida.ro/pasta-de-contact-pt-cabluri-20ml-alu-plus-wago.html

  • @costelpopa2937
    @costelpopa2937 Před 9 měsíci

    Un ATS facut cum trebuie este asa
    czcams.com/video/Oa6SqXwo1xs/video.html

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Před 9 měsíci

      Da, este super, dar pentru ce am eu nevoie, sa comute pe rețea daca pica invertorul, e ok si ăsta. Am fixat un comentariu mai sus unde am spus și sursa de inspirație, respectiv un ATS de la Growatt.

    • @andrastargasu3559
      @andrastargasu3559 Před 3 měsíci

      Daca invertorul este de la Deye mai este nevoie de ATS ?