De taalgrens, 60 jaar later: de Brusselse Rand of de poreuze grens

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 12. 11. 2023
  • In de Brusselse Rand moest de taalgrens een rem zetten op het stijgende aantal Franstaligen. Is dat ook gebeurd? Ontdek het in aflevering 4 van de reeks "De taalgrens, 60 jaar later".
    Reeks gecreëerd door les de lage landen/plats pays & DaarDaar
    Regie en montage: Aubry Touriel
    Camera: Muriel Grégoire
    Grafiek: Stijn Dessel
    Mixage: Powwow
    ---
    Dit project kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Federatie Wallonië-Brussel in het kader van het cultureel samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschap.
    Meer info: www.de-lage-landen.com / www.les-plats-pays.com

Komentáře • 17

  • @yagi3925
    @yagi3925 Před 4 měsíci +21

    "In de Brusselse Rand moest de taalgrens een rem zetten op het stijgende aantal Franstaligen". Le problème n'est pas en soi que davantage de francophones s'installent dans la périphérie, le problème est que beaucoup d'entre eux ne se donnent pas la peine d'apprendre le néerlandais. Het is een kwestie van goede wil.

  • @Holland1994D
    @Holland1994D Před 4 měsíci +28

    1:39 Je woont in Vlaanderen, waarom je verhuis je niet als je het vertikt om Nederlands te leren?

  • @RealConstructor
    @RealConstructor Před 19 dny +4

    Het is redelijk arrogant om in een andere streek te gaan wonen en niet de taal van de streek te leren praten, en nog erger om te verwachten dat jij in jouw eigen taal toegesproken wordt. Voor officiële zaken is dat bij faciliteitengemeenten geregeld, maar voor boodschappen, markt, dorpsgenoten, sportverenigingen en andere clubs lijkt het me volstrekt normaal om met hen de streektaal te spreken. Dat verwachten we ook van asielzoekers die naar ons land komen, dat ze zo spoedig mogelijk de taal van het land leren spreken en niet een parallelle samenleving te creëren. Dus kan je dat zeker verwachten van landgenoten die uit een ander taalgebied komen. Dat niet willen doen is de boel moedwillig op de spits drijven. Redelijke mensen doen dat niet.

    • @GiuseppeSALVAGGIO
      @GiuseppeSALVAGGIO Před 18 dny

      Daarmee ga ik volledig akkoord, hoewel ik franstalig ben : iedereen moet een "effort maken" (sorry : een inspanning leveren). Het probleem is dat elke keer als ik een biertje in een kroeg van Beersel of Schepdaal bestel, krijg ik regelmatig een antwoord in een perfect Frans. En toch zeggen veel van mijn collega's dat mijn accent nauwelijks merkbaar is. Vriendelijkheid ? Racisme ? Uw beurt om te oordelen. Allez ! Tijd om een lambiek te drinken :)

    • @TomasJansen05
      @TomasJansen05 Před 16 dny

      ⁠@@GiuseppeSALVAGGIO Misschien zien de obers het als een moment om hun Frans ook te oefenen of wordt het beschouwd als een soort van vriendelijkheid ten aanzien van de klant. Ik begrijp echter wel dat het wat vervelend kan zijn.

    • @mardiffv.8775
      @mardiffv.8775 Před 3 dny

      @@GiuseppeSALVAGGIO De volgende keer dat een Vlaming naar het Frans gaat overschakelen voor U, zeg dan: "Ohhh, fijn dat U mijn taal spreekt, maar ik spreek met U liever Nederlands? Oefening baart kunst.".

    • @meintdussel1240
      @meintdussel1240 Před 2 dny

      Hollanders hier in 't noorden spreekn gain woord plat, en dat binn toch ook economiese vluchtelingn

  • @lws7394
    @lws7394 Před 21 dnem

    Waarom 2 schoolsystemen. Tweetalige scholen lost de meeste problemen op, met 50-50% of 60-40% onderwijs in Nederlands en Frans. Meertalig opvoeden is een bonus.

    • @mardiffv.8775
      @mardiffv.8775 Před 3 dny

      Precies, in Finland leren de Finstaligen Zweeds en de Zweedstaligen leren Fins. Zo voelen beide bevolkingsgroepen zich toch burgers van Finland.

    • @dragonmartijn
      @dragonmartijn Před 23 hodinami

      Zeer dom. Het is goed dat kinderen talen leren, maar het is slecht om alles tweetalig te doen.

    • @lws7394
      @lws7394 Před 16 hodinami

      @@dragonmartijn je hebt achterhaalde ideeën . Meertalige ontwikkeling en aandacht voor (afwijkende) moedertalen is positief.
      Dat blijkt uit vele onderzoeken .. zeker in een land als België ..

    • @dragonmartijn
      @dragonmartijn Před 15 hodinami

      @@lws7394 In Wallonië koos de meerderheid van de kinderen voor Engels als tweede taal in plaats van Nederlands. Waar sta je dan?

    • @lws7394
      @lws7394 Před 5 hodinami

      ​@@dragonmartijn Nwderlands en frans, als landstalen , moeten verplichte vakken zijn. En uitgebreid gebruikt worden op school. Sowieso.
      Er zijn ook wel zulke scholen . Bijv de voetballers Kompany en Lukaku hebben op 'tweetalige' scholen gezeten ..

  • @meintdussel1240
    @meintdussel1240 Před 2 dny

    Ik heb het nooit begrepen, als nederlander leer je frans duits en engels op school, wat is het probleem? Mensen leren daar gewoon Nederlands en Frans op school dan is het toch gewoon opgelost? Dit zal wel naief zijn of er zit een collectief ego tussen.