Parinti narcisisti | Psihologie | Personalitate

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 27. 08. 2024
  • In acest video discutam despre comportamentele cele mai comune ale parintilor narcisisti fata de copiii lor. Foarte putini dintre acestia chiar ajung sa fie diagnosticati, dar tiparele pot fi dureroase si foarte sugestive pentru copii, odata ce ei cresc si incep sa se intrebe "de ce numai parintii mei..?".

Komentáře • 20

  • @Notperfectbunny
    @Notperfectbunny Před 5 měsíci +8

    Da. Am avut ambii parinti narc. Asa e,cum ai si spus, ajung sa te bantuie toata viata. Depresia era mereu acolo instalata pt ca ei se bucurau cand suferi si chiar voiau sa ma saboteze. La scoala a incercat sa ma violeze cu coleg si propria mea mama a venit sa ia partea agresorului. Au fost ani de chin, nu se opreste niciodata. Nu aveai voie sa razi, sa zambesti, sa te distrezi pt ca insemna ca razi de ea. Paranoia poate avea si ea multe fatzete. Pana la 18 ani am tot incercat sa mi iau viata si nu am reusit.credeam ca sunt condamnata la tratamentul asta pe viata. Imi spunea ca ma poate lua din lumea asta in orice moment daca vrea(aka traiam numai in frica). La 18-19 ani am inceput sa am psihoze , depresie severa si catatonie. Catatonia a durat 2 ani de zile si nu se termina aici . Nu am avut acces la nici un ajutor pt ca lor nu le pasa defapt de tine , esti doar o marioneta pt ei . Plus ca daca ajungeam la cineva sa ma ajute, asta ar fi insemnat demascarea parintilor, iar ei nu vor asta pt ca insemna ca adevarul ar fi iesit la iveala. Am vrut sa va dau un exemplu de cat de rau se poate ajunge din cauza unui parinte ca asta.Nu doresc nimanui asa ceva.. este ingrozitor. Fugiti cat puteti si nu va uitati inapoi!

  • @adrianmardari
    @adrianmardari Před 4 měsíci +3

    Multumesc pentru acest video. Am o mama narcisica si va pot confirma ca este un iad viata mea, asta pana sa-i limitez drastic prezenta in viata mea. Dupa ce a murit tata patologia ei a devenit si mai severe. Am incercat sa discut cu ea, i-am spus ce emotii am fata de relatia noastra si i-am propus sa mergem la psiholog daca relatia noastra sa devina mai buna. A refuzat categoric. Nu mai intru in detalii si modul cum indeplinea fiecare criteriu pentru aceasta patologie. Viata mea este mai buna dupa ce am citit cartea Children of the self absorbed insa nu este tradusa, de fapt mi s-a parut destul de dificil sa gasesc resurse in romana. In punctul asta singura legatura este o discutie telefonica de 10 min la 2 saptamani. Imi doresc sa nu vorbesc deloc cu ea.

  • @monicatoderean9414
    @monicatoderean9414 Před 2 měsíci

    Mulțumesc frumos ❤❤❤

  • @MercedPDF
    @MercedPDF Před 5 měsíci +1

    Foarte bun video-ul! Felicitări! Prin CZcams-ul românesc nu sunt atât de multe materiale de calitate pe subiectul ăsta. Ai câștigat un subscriber. 😊
    Legat strict de subiect, cred că mai era de menționat ce copii "ies" din acești părinți, ori tot narcisiști ori codependenti, si nici a doua variantă nu e ceva de dorit, o spun din proprie experiență...
    Un viitor video despre narcisismul vulnerabil cred că ar prinde bine. Toate cele bune!

    • @psihipedi
      @psihipedi  Před 5 měsíci +1

      Mulțumesc pentru aprecieri! Încă nu am găsit un răspuns foarte clar, statistic vorbind, în ceea ce privește consecințele narcisismului parental asupra personalității copiilor deveniți adulți. În cabinet, am observat două direcții, ca și trăsături: fie multă sfidare și autosabotaj prin agresivitate, fie obediență excesivă (people-pleasing), teamă, nesiguranță în relația cu ceilalți și propria persoană.
      Mulțumesc, iau în considerare și sugestia, deși am vorbit puțin despre narcisismul vulnerabil în videoul introductiv despre narcisism, poate merită să îl abordez mai în detaliu!

  • @mihaelabanai4203
    @mihaelabanai4203 Před 5 měsíci +2

    Și când te gândești ca tu copil fiind îl iubești necondiționat, ca ești crescut de așa om, ca nu înțelegi de viață ta e distrusă, ca tu ești nefericit și orice ai face nu poți depăși durerea din suflet. Cum poți trece de așa ceva? Ajungi sa vezi cum trec ani și tu nu reușești sa te simți bine cu tine însuți. Nu depășești niciodată. Nici cât părintele trăiește și nici după.

  • @mihaelabanai4203
    @mihaelabanai4203 Před 5 měsíci +3

    Nu ajută punerea unor limite se declanșează războiul împotriva ta și toată familia suferă. Cel care agresează nu se schimbă. Consideră că are dreptul sa facă tot ce vrea după bunul plac. Ăștia care declanșează războaie se schimbă cumva? Nu! De fapt asemenea oameni ajung sa conducă țări, companii, colective.

    • @cristinabianca6958
      @cristinabianca6958 Před 23 dny +1

      Așa este, am încercat și eu însă nu este o variantă fiabilă, din păcate...

  • @user-mz9oy2vb9p
    @user-mz9oy2vb9p Před 6 měsíci +4

    Vaaaai, ce este în familii, cine să-i aducă la consult? Se tranformă în toate felurile, este chestiune de metamorfoză, au probleme cu alelele..❤😮❤

  • @mada5045
    @mada5045 Před 6 měsíci +1

    Prima🥰 Foarte fain explicat, ca întotdeauna 👏

  • @user-ss6vd4gk8m
    @user-ss6vd4gk8m Před 5 měsíci

    Multumesc !❤

  • @nickzane4695
    @nickzane4695 Před 6 měsíci +2

    Cred că sunt foarte mulți cei care au plătit pentru ce nu au vrut să fie sau nu au putut să fie și nu s-au găndit că ar putea primi un ajutor, sau au refuzat acest ajutor din jena de a se deschide și de a se expune. Multe din poveștile lor vor rămâne nespuse.

    • @psihipedi
      @psihipedi  Před 6 měsíci +1

      Din păcate așa este, e mai trist când aceste lucruri devin bagajul urmatoarei generații și tot așa. Observ însă cu bucurie că părinții încep din ce in ce mai frecvent să solicite ajutor, motivația supremă fiind binele copilului.

    • @nickzane4695
      @nickzane4695 Před 5 měsíci

      Mă bucur să aflu acest lucru.@@psihipedi

  • @x3ckid
    @x3ckid Před 6 měsíci

    Punerea intr-o lumina neutra sau buna a narcisismului nu înseamnă ca sunt sanse sa ai multe traituri narcisice?

  • @Malina-10
    @Malina-10 Před 6 měsíci

    Da este bine sa avem cunoastere ca sa putem discerne, dar cel mai bine cred eu, ca ar fi potrivit ca medic psihiatru sa căutați soluțiile pentru a vindeca o astfel de persoana cu astfel de tulburări si nu - I ajuta cu absolut nimic dacă informezi publicul, dacă nu vii tu ca medic cu soluții de vindecare sau cum sa faci fata unei relații cu o persoana cu asemenea tulburare de personalitate, ca daca dorim sa știm ce e un narcisist, găsim informații pe net , avizate chiar, dar exista tendinta de a eticheta, marginaliza si subestima aceste persoane care nu cred ca trebuie tratate asa ,ci venind cu soluții, cu blândețe si chiar cu iubire, dăruire, asta presupune sa fii medic " de suflete" , ca pana la urma psihiatria ar trebui sa trateze - cauzele spirituale ale afecțiunilor si nu efectul lor, care pana la urma dovedește ca nu are nici un pacient vindecat ci doar ziceți voi - ameliorat, dar pana a vindeca aveți de învățat multe😮

    • @psihipedi
      @psihipedi  Před 6 měsíci +1

      Imi pare rău că nu v-a fost de folos acest material informativ, sper ca altcuiva la început de drum in a găsi răspunsuri să ii fie. Ridicați mai multe probleme dificile:
      1. Tratamentul sau vindecarea in TP narcisista este foarte dificila deoarece ei nu văd cu adevărat o problemă. Sunt multe de discutat aici, dar nu era scopul videoului. Sa nu uitam ca și cei din jurul persoanei sunt la fel de importanți și uneori sunt singurii care chiar fac ceva in situație. Atunci, pentru mine are sens să ajuți oamenii să identifice niște tipare periculoase, uneori abuzive, pentru a se apăra și îngriji și pe ei. Asta se poate face cu dragoste pentru celalalt (partener, părinte, etc). Acesta a fost scopul videoului.
      2. Din păcate, in ceea ce privește tulburările psihiatrice, cel mai frecvent nu vorbim despre vindecare in sensul chirurgical sau infecțios am scos tumora, am tratat infecția. Ci de a învăța să trăiești cu si cum ziceți, a ameliora. Și pentru noi este deseori dureros acest aspect, ne-am dori să luam 'durerea cu mâna', dar din păcate nu este realist.
      Mulțumesc pentru comentariu și ca ne-ați împărtășit perspectiva dvs.