Video není dostupné.
Omlouváme se.

De overgang van 18- naar 18+ in de hulpverlening (12 dec 2023)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 30. 01. 2024
  • Deel 1 0:13
    Deel 2 1:03:25
    De adolescentie en de overgang van jeugdige naar (jong)volwassene is een belangrijke maar vaak ook kwetsbare ontwikkelingsfase in het leven. Goede passende zorg en continutiet is hierin belangrijk, maar de zorg in ons land is vaak anders geregeld voor jongeren en volwassenen. In deze refereeravond aandacht voor initiatieven in de jeugdzorg en GGZ en adviezen vanuit onderzoek naar wat werkt of helpend is in deze overgangsfase 18- van 18+. Een avond om te leren en elkaar te inspireren.
    Aan de hand van een onderzoek uit 2022 vertelt Berdien Jager vanuit Stichting Het Vergeten Kind over de ervaringen van uithuisgeplaatste kinderen die 18 worden. Er zijn wettelijk geregelde mogelijkheden om jongeren ook na hun 18e jeugdhulp te bieden op bijvoorbeeld een leefgroep, in een gezinshuis of in een pleeggezin. Maar hoe vaak gebeurt dat eigenlijk? Jongeren bleken vaak tot kort voor hun verjaardag nog in onzekerheid te zitten over of ze mochten blijven wonen op hun woonplek, maar waren vaak nog niet klaar voor zelfstandigheid. De stichting vertelt over de onderzoeksresultaten en Kenley, ervaringsdeskundige, vertelt zijn verhaal.
    In het tweede deel vertellen Paola Smit en Patricia Peelen van GGZ Mondriaan, Zuid-Limburg over de betekenis van transitiepsychiatrie. Vaak stopt hulp vanuit de jeugdzorg op 18-jarige leeftijd, waardoor er een knip ontstaat in de continuïteit van de behandeling. Dus juist in de meest cruciale fase waar die zorg dient geboden te worden. Daarnaast is de geboden zorg te kindgericht of volwassengericht en niet specifiek afgestemd op jongvolwassenen.

Komentáře •