Drie misvattingen over de staatsschuld die iedere verkiezing worden herhaald

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 20. 02. 2017
  • Het cliché van de verkiezingstijd is - ondanks vier jaar aan bezuinigingen - weer terug. ‘Ik vind dat [onze] staatsschuld geleidelijk aan verder omlaag moet,’ zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deze week. Jesse Frederik laat zien: er is geen enkele reden om je zorgen te maken over de staatsschuld.

Komentáře • 14

  • @nielsvanoosten
    @nielsvanoosten Před 7 lety +4

    kleine aanvulling. nog een reden dat we ons er druk over maken is de regel van de EU dat de staatsschuld eigenlijk niet meer dan 60% van heb bbp mag bedragen.

  • @2bad4grandpa24
    @2bad4grandpa24 Před 7 lety

    Ik persoonlijk maak liever ietsje rendement op Nederlandse staatsschuld dan een boel op de Griekse, of op soort gelijke als Lehman brothers.

  • @hagelslagstrooier2568
    @hagelslagstrooier2568 Před 3 lety +1

    En vier jaar later? Moeten we ons nu wel zorgen maken over de huidige staatsschuld?

    • @KarstenOkk
      @KarstenOkk Před 6 měsíci

      Het ligt inmiddels op 46%, ongeveer het laagste percentage ooit als je naar die grafiek kijkt.

  • @erik-janvanoosten1450
    @erik-janvanoosten1450 Před 7 lety +3

    Stel, ik wil als kiezer juist geen economische groei omdat we op dit moment al ruim meer consumeren dan het ecosysteem aankan, wat moet ik dan van staatsschuld vinden? Wat voor monetair beleid kan duurzame krimp mogelijk maken?

    • @Roeplala
      @Roeplala Před 7 lety +2

      Economische groei is juist heel makkelijk te stimuleren zonder dat je het ecosysteem nog meer geweld aan doet. De vraag is niet hoeveel geld je uitgeeft, maar waaraan je dat geld besteed.
      Op het moment dat de overheid (we the people dus) besluit om geld te pompen in de opwekking van alternatieve energie, alternatief vervoer, een duurzamere manier van bouwen, meer en beter onderwijs en onderzoek dan zorgt dat voor economische groei. Als we gaan inzetten op de verbetering van de kwaliteit van ons leven zal dat de economie net zo goed ten goede komen. Meer nog dan dat krampachtige vasthouden aan onze fossiele levensstijl van gisteren.

    • @erik-janvanoosten1450
      @erik-janvanoosten1450 Před 7 lety +1

      Marieke Roeppel het idee dat economische groei en duurzaamheid samen kunnen gaan praktisch onhaalbaar volgens zowel economen als klimaatwetenschappers. Groene groei is een achterhaald idee, gelukkig zijn er werkbare alternatieven zoals sustainable degrowth (ontgroei in het nederlands) die de hoeveelheid impact terugbrengen tot wat dragelijk is op een zo faire en snel mogelijke manier.

    • @geennaam3886
      @geennaam3886 Před 7 lety

      Economische groei zorgt juist voor een beter milieu. Rijke landen zijn over het algemeen schoner en duurzamer dan arme landen.
      Wanneer duurzame energie goedkoper wordt dan grijze energie is economische groei op een duurzame manier mogelijk.

    • @Roeplala
      @Roeplala Před 7 lety

      Ik heb niet het idee dat economen op dit moment erg eensgezind zijn over wat werkt en wat niet werkt. Ook wil ik niet te veel nadruk leggen op 'growth' of wat daaronder wordt verstaan. Uiteindelijk gaat het erom dat geld blijft rollen met een zo groot mogelijk bereik en met zo min mogelijk schade voor het milieu.
      Het monetair beleid dat de ECB op dit moment voert (QE) heeft ervoor gezorgd dat de banken en instituties hun managers nog net zoveel douceurtjes meegeven als voorheen en er al met al nog meer geld in hun kluizen en huizen zit dan goed is voor het radarwerk van de economie. (aanname hoor, ik hoor het graag als het niet zo is) Fijn hoor, de economie groeit, er is meer geld dat niet beweegt. Het monetair beleid dat ze wat mij betreft zouden moeten voeren is er een waarbij het geld daadwerkelijk in omloop komt en de mensen bereikt die op dit moment weinig voelen bij de hallelujaberichten van ministers Dijsselbloem en Ascher.

  • @roelf8044
    @roelf8044 Před 4 lety +1

    Ik ben van mening dat Nederland niet alleen zijn schulden moet afbetalen, maar vervolgens wat geld zou moeten sparen om uit te lenen aan andere landen. Dit zorgt er namelijk voor dat we een goede onderhandelingspositie hebben voor internationale initiatieven.

  • @Ahsan_Fazal
    @Ahsan_Fazal Před 7 lety

    FIRST :D

  • @LesTaTTiM1
    @LesTaTTiM1 Před 7 lety +1

    Heeft Rutte je betaald?? hoe zit het met de schulden die niet gedekt zijn, de schulden van provincieen en steden. Rente is een tijdbom die wegtikt, zodra die stijgt hebben we flink meer kosten. staatsschuld is misschien nu "lager" maar het bedrag is groter dan ooit p nederlander. De Nederlander staat garant voor een grote rekening en ze hebben het niet eens door. de bezittingen zijn misschien wel wat waard, maar raadt eens wie de waarde van alles heeft berekend, uiteindelijk als we het moeten verkopen vanwege problemen, is het uiteindelijk waard wat je ervoor krijgt, kijk maar naar Griekenland. Die komen er juist niet bovenop omdat zij niet hun eigen koers kunnen varen en verplicht worden staatsbezit/havens /vliegvelden/eilanden te verkopen voor pinda's.

    • @Airbiscuitmaker
      @Airbiscuitmaker Před 6 lety

      Precies. Een situatie van waarbij letterlijk dan voor een appel en een ei de publieke bezittingen aan buitenlandse (Amerikaanse, Chinese, Indiase of Russische) investeerders zijn verkocht. Letterlijke uitverkoop van het publieke domein: het land vormt een bezit / verdienmodel voor buitenlandse (grote) belangen: de gewone Nederlander heeft letterlijk het nakijken en kan niet veel anders dan machteloos staan toekijken als het zover is.