«Των Ελλήνων οι κοινότητες»: η αυτοδιοίκηση της κατακτημένης κοινωνίας κατά την οθωμανική περίοδο

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 9. 12. 2023
  • PayPal για ενίσχυση: cognoscoteam@yahoo.com
    Ιστοσελίδα: cognoscoteam.gr
    Facebook: / cognoscoteam
    Discord: / discord
    Το βίντεο βασίζεται στο άρθρο του Μιχάλη Ρέττου στο περιοδικό "Η Πόλη Ζει" (ειδικό τεύχος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές)
    Πηγή μουσικής:
    Rast ταξίμι ~ Πολίτικη Λύρα - Κανονάκι:
    • Rast ταξίμι ~ Πολίτικη...

Komentáře • 18

  • @withgreekculture
    @withgreekculture Před 7 měsíci +32

    Το ότι με κοινότητες στην τουρκοκρατία είχαμε περισσότερο λόγο στα κοινά από ότι σήμερα, πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις...

    • @user-zd3lw1eu9c
      @user-zd3lw1eu9c Před 7 měsíci +3

      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου
      Τώρα χειρότερα είμαστε από τότε.

    • @fanichatzicharalampou7545
      @fanichatzicharalampou7545 Před 6 měsíci

      Άρα; Καλύτερα να ξαναγίνουμε Οθωμανική Αυτοκρατορία; Τι θέλετε να πείτε;

    • @user-zd3lw1eu9c
      @user-zd3lw1eu9c Před 6 měsíci +1

      @@fanichatzicharalampou7545 είμαστε αποικία των ΗΠΑ
      Χειρότερα από την τουρκική κατοχή τι άλλο να γίνουμε φίλε μου είμαστε ανεξάρτητο κράτος και δεν το ξέρω οι οποίος νομίζει
      Ότι είμαστε πρέπει να επισκεφθεί
      Ένα καλό ψυχίατρο.

    • @user-wq7bu5he1m
      @user-wq7bu5he1m Před 6 měsíci

      Ακριβώς.

    • @boxeras3
      @boxeras3 Před 6 měsíci

      Ακριβώς....

  • @user-zd3lw1eu9c
    @user-zd3lw1eu9c Před 7 měsíci +11

    Οι Έλληνες έλεγχαν την οικονομία στην οθωμανική αυτοκρατορία και το εμπόριο
    Σε ξηρά και θάλασσα.
    Και στην παιδεία είχαμε δικά μας σχολεία και ανώτατες σχολές και τεχνηκες σχόλες ακόμα ακόμα και τράπεζες είχαν οι Έλληνες δίκες τους.

    • @panagiotis7946
      @panagiotis7946 Před 7 měsíci

      δεν υπηρχε καμια σχολη παρα μονο εκλησιαστικα ιδρυματα που διδασκαν καλιβογραμματα.Στον ελλαδικο χωρο εγινε καποια κινιση διαφωτισμου και παλι παρανομα μονο στα Ιωαννινα επι Αλη Πασα..
      Η άνθηση που λέτε τα κτίρια, τα σχολεία και οι Εκκλησίες των Ελλήνων της Ανατολής που βλέπετε (που δέν υπήρχαν πράγματι τότε στην Ελλάδα) ήταν προιόν κυρίως τον Τανζιμάτ που πρώτα ανακοινώθηκε απο τον Σουλτάνο Abdul Mecit το 1839 και προχώρησε με την Αυτοκρατορική απόφαση του 1856.
      τα Τανζιμάτ και η άνθηση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ήταν άμεσο αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας της Ελλάδος (1831) καθώς και των εθνικών εξεγέρσεων των Σερβών με ουσιαστική αυτονομία της Σερβίας το 1817. Ο φόβος του εθνικισμού ήταν αυτός που ανάγκασε τους Σουλτάνους να επιχειρήσουν να ενσωματώσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τους μη-Μουσουλμανικούς πληθυσμούς.
      Όμως απότυχαν διότι οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι μετά απο τόσους αιώνες βλέποντας τους Χριστιανούς ώς ραγιάδες δεν μπορούσαν με τίποτα να τους δούν πλέον ώς "ίσιους". Οι συντριπτικοί πλειοψηφία των Ελλήνων Μικρασιατών προσβλέπαν στο ελεύθερο Ελληνικό Βασίλειο για λύτρωση κι δεν είχαν καμία απολύτως όρεξη για "Οθωμανισμό" ή τις ασυναρτησίες του Δραγούμη. Ακριβώς για αυτό τον λόγο ό Abdul Hamit II ουσιαστικά σταμάτησε να προωθεί της μεταρρυθμίσεις Tamzimat και κήρυξε ότι μόνο ο Παν-Ισλαμισμός μπορούσε να κρατήσει της Αυτοκρατορία ενωμένη. Η αντίδραση είχε αρχίσει και ξέρουμε που τελικά κατέληξε. Οι Αρμένιοι πήραν μια πρόγευση το 1894-1895 το τι θα ακολουθούσε. Άλλοι 25,000 χιλιάδες Χριστιανοί Ασσύριοι σκοτώθηκαν απο το 1894-1896. Οι Οθωμανοί άρχιζαν να δείχνουν ποιοί πραγματικά ήταν "Άρχοντες" του τόπου.

    • @tm2bow653
      @tm2bow653 Před 6 měsíci +2

      Είχαν γίνει όμως μειονότητα σε πολλές περιοχές της αυτοκρατορίας.

    • @user-zd3lw1eu9c
      @user-zd3lw1eu9c Před 6 měsíci +1

      @@tm2bow653 ήταν και πρίν από τούς Τούρκους οι Ρωμαίοι πήραν
      Πολλά κεφάλια ελληνικά δυστυχώς και το ανατολικό
      Ρωμαϊκό κράτος τα ίδια και χειρότερα έκαναν στους Έλληνες
      Και ο αρχαίος πολιτισμός χάθηκε
      Για πάντα δυστυχώς.

  • @macedonian_catholic_
    @macedonian_catholic_ Před 7 měsíci +10

    Έψαχνα για ένα αντίστοιχο θέμα για την βενετοκρατούμενη ελλάδα αλλά δεν βρήκα και πολλές πληροφορίες, ξέρω μόνο πως τους κυβερνήτες τους έλεγαν προνοητές

    • @XARITAKLAS
      @XARITAKLAS Před 7 měsíci +7

      Για την Πελοπόννησο θα βρεις πληροφορίες . Για την Κρήτη δεν ξέρω να σε βοηθήσω . Στην πελοποννησο είχανε μέχρι και «Βουλή» κατά κάποιον τρόπο . Ψαξτο

    • @CognoscoTeam
      @CognoscoTeam  Před 7 měsíci +8

      Θα φτιάξουμε βίντεο και για την βενετοκρατία. Είχαμε κάνει και παλιότερα μια εκπομπή για το θέμα αυτό: czcams.com/video/pyyvXTKbycQ/video.html (έχει και Β΄ μέρος)

  • @shreivox
    @shreivox Před 7 měsíci +2

    Πανταζόπουλος Νικόλαος, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. εκδ. Παρουσία

  • @worldvisitor-cb7hl
    @worldvisitor-cb7hl Před 3 měsíci +1

    Ενδιαφέρον τό βιβλίο του David Brewer: Ελλάδα 1453-1821 οι άγνωστοι αιώνες. Επίσης τού Κωστή Παπαγιώργη: Τά κατάλοιπα τού 21 και Κανέλος Δελληγιάννης.

  • @tm2bow653
    @tm2bow653 Před 6 měsíci +2

    Απίστευτες υπερβολές στα σχόλια. Καλύτερα να γίνετε ζιμμήδες ξανά. Άσκοπα κάποιοι προσπάθησαν να απελευθερώσουν τα μυαλά σας. Το φαινόμενο που περιγράφει το βίντεο δεν υπήρχε παντού και δεν υπήρχε πάντα. Στη Μικρά Ασία οι Ρωμιοί έγιναν μειοψηφία (αυτό κάποιοι θέλουν να το ξεχάσουμε και για τον λόγο αυτό γράφουν την ιστορία της Ελλάδας και όχι την ιστορία των Ελλήνων). Το φαινόμενο των κοτζαμπάσηδων οδήγησε σε σύγκρουση με την Πύλη. Πχ στην Κύπρο όταν οι Οθωμανοί ζητούσαν στον Αρχιεπίσκοπο (που πλήρωνε για να είναι κοτζαμπάσης) ένα συγκεκριμένο ποσό φόρων και δεν μπορούσε να το πληρώσει, τότε έπρεπε να πάρει δάνεια από ξένους ή να πιέσει τον λαό για να τα πληρώσει. Και πολλοί ερευνητές γράφουν ότι όταν σκοτώθηκε από τους Οθωμανούς ο Αρχιεπίσκοπος το 1821 δεν ήταν εξαιτίας συμμετοχής στην επανάσταση, αλλά αντίθετα εξαιτίας αυτής της σταδιακής εξουσίας και αυτονομίας που είχαν καταφέρει να αποκτήσουν σταδιακά οι Αρχιεπίσκοποι σχεδόν 60 χρόνια πριν και που ήθελαν να σταματήσουν οι οθωμανοί τοπικοί αξιωματούχοι. Πιστεύω ότι είναι λάθος να γενικολογούμε. Υπάρχει μια δυναμική στην οθωμανική ιστορία προς περισσότερη αυτονομία αλλά και προς την σύγκρουση εξαιτίας αυτής της αυτονομίας που ερχόταν σε σύγκρουση με συμφέροντα μη-χριστιανών που δεν ήθελαν περισσότερη αυτονομία για τους Χριστιανούς. Από τις ακρότητες της εθνικιστικής ιστορίας περάσαμε στις ακρότητες της νεο-οθωμανικής ιστορίας.