Hur ska kroppen hålla - handvibrationer på jobbet

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 09. 2024
  • Arbets- och miljömedicin tar emot fler och fler unga patienter med vibrationsskador i händer och armar. Många av dessa arbetsskador skulle kunna förhindras om vi gemensamt tog hänsyn till människors individuella förutsättningar vid yrkesval.
    Vilket yrke du väljer har stor betydelse för hur livet kommer att utvecklas, men tyvärr är det många unga som inte känner till de risker som finns inom olika yrken.
    I den här filmen får du höra flera personer inom olika yrken berätta om sina problem med vibrationsskador. Du får även veta vad du kan tänka på för att minska risken för vibrationsskador i händer och armar.
    (Verkstadsteknikern Lars som intervjuas har numera bytt arbetsuppgifter för att undvika hand- och armvibrationer.)

Komentáře • 4

  • @DirtyRC101
    @DirtyRC101 Před 6 lety +1

    Vad säger arbets och miljömedicin om folk som arbetar med rekond? En polermaskin vibrerar ju inte så lite, och ofta kör man långa pass, dag efter dag, vecka efter vecka. Hur kan man förebygga skador med ett sådant yrke?

    • @USOrebro
      @USOrebro  Před 6 lety +2

      Jag vidarebefordrar din fråga till Arbets- och miljömedicin som återkommer med ett svar. /mvh Ulrika Friberg, kommunikatör Hälso- och sjukvården

    • @USOrebro
      @USOrebro  Před 6 lety +1

      Hej!
      Din fråga är befogad - en polermaskin kan vibrera mycket, och det finns risk att händer och armar skadas av det.
      Det är din arbetsgivare som har ansvar för att riskbedöma arbetet, åtgärda bristerna och informera er anställda om riskerna med vibrationer som förekommer i arbete.
      Vi rekommenderar att ni i första hand ber arbetsgivaren att redovisa hur mycket vibrationer ni anställda utsätts för med polermaskinen. Det finns gränsvärden som arbetsgivaren ska följa. Arbetsgivaren ska också informera om hur ni minskar risker för skador.
      Det finns flera saker man kan göra, både tekniska och organisatoriska, om man vill minska vibrationsexponeringen på arbetsplatsen. Om arbetsgivaren har för lite kunskap om vibrationer för att utföra riskbedömningar kan de ta hjälp av företagshälsovården eller en fristående arbetsmiljökonsult.
      Om du redan har fått besvär kan du kontakta din vårdcentral eller din företagshälsovård för att få en tydlig diagnos. Där kan du även få hjälp med rehabilitering.
      Vi på AMM hjälper dig sedan att utreda om det finns ett samband mellan arbetet och skadan/ohälsan efter klarlagd diagnos. Då är du välkommen att kontakta oss: www.regionorebrolan.se/amm
      /Med vänlig hälsning Arbets- och miljömedicin i Region Örebro län

    • @DirtyRC101
      @DirtyRC101 Před 6 lety +1

      Jag tackar för svaret, det var nyttig information.