#611

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 29. 06. 2024
  • Ad Verbrugge in gesprek met leraar en lerarenopleider Ton van Haperen over de ontwikkelingen in het Nederlands onderwijs. “Niet iedereen kan zomaar leraar worden.”
    Word lid van Bon: www.beteronderwijsnederland.n...
    Het gaat niet best met het onderwijs in Nederland. Inmiddels is aangetoond dat de taal- en rekenvaardigheden van groep 8 leerlingen beter zijn dan die van studenten uit de derde klas middelbare school. Zelfs Masterstudenten krijgen soms nog aparte taalvaardigheidsoefeningen. Hoe heeft het zover kunnen komen? Docent Ton van Haperen schoof aan bij De Nieuwe Wereld om zijn analyse te delen: “De school diende ertoe om door te geven wat van waarde is. Maar dit doel heeft plaats gemaakt voor de dynamiek van macht en geld.” In het bijzonder laakt Van Haperen de ‘lumpsum’ constructie en de algehele kwaliteitsvermindering. “Er is geen efficiënte allocatie van middelen.” De leer veroordelen maar de leraar sparen, met Ton van Haperen.
    --
    0:00 intro
    0:23 Jullie voorstel heeft het niet gered. Hoe kijk je daarnaar?
    1:30 Hoe kijk jij naar het voorstel voor een driejarige brugklas?
    5:05 Waarom wordt er niet meer naar kwaliteit gekeken?
    9:49 Wat doet de leraar nog meer, buiten enkel het overdragen van kennis?
    13:44 Waarom komt dit probleem steeds terug?
    15:42 Hoe kijk jij naar de huidige bekostigingsstructuur?
    22:19 Is de overheid nog in staat hier iets aan te veranderen?
    27:13 Is er nog een kans dat het lump sum model wordt losgelaten?
    35:01 Waar is het fout gegaan, denk je?
    41:05 Moet de eerste echt grote stap een alternatieve financiering zijn?
    49:29 Hebben we het hier over een revolutie van het onderwijs?
    --
    De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek
    De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.
    Volg ons!
    Website: www.denieuwewereld.tv​​​​​​​​​​
    Twitter: / de_nieuwewereld​​...​
    Wil je ons steunen? Dat kan hier: www.whydonate.nl/donate/denie...

Komentáře • 76

  • @astridheddema244
    @astridheddema244 Před 3 lety +6

    Lijkt me een goed begin!
    Na het onderwijs heb ik nog wel wat suggesties waarbij dit een goede optie is😉..

  • @knuffelt1
    @knuffelt1 Před 3 lety +2

    Uitstekende analyse van ons "onderwijs". Top! Dank.

  • @annekeriezebos3973
    @annekeriezebos3973 Před 3 lety +6

    Onderwijs, volksgezondheid, economie, sociale zaken, defensie, justitie, cultuur, financiën, politiek, alles failliet maar volgens MP hebben we een gaaf land en hij heeft het toch wel zo goed gedaan dat hij vindt dat hij het land nog wel een paar jaar moet leiden.

  • @JohannaCTjia
    @JohannaCTjia Před 3 lety +7

    Mijns inziens een poging van de overheid om uniforme eenheidsworsten te creëren: Iedereen is hetzelfde. Lijkt mij niet wenselijk.
    Misschien weer terug naar systeem van LTS en LHNO waar jongens en meisjes een vak konden leren en voor de bollebozen: mavo, havo en vwo.

  • @TonTonPercussie
    @TonTonPercussie Před 3 lety +2

    erg goed gesprek

  • @guidoeverts
    @guidoeverts Před 3 lety +1

    Prachtgesprek. Dank.

  • @JackyHeijmans
    @JackyHeijmans Před 3 lety +15

    Quote, men zegt van Albert Einstein: “Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”

    • @NielsvanderGiessen
      @NielsvanderGiessen Před 3 lety +3

      Exact dit, ik had het niet beter kunnen zeggen...

    • @DrOtto-sx7cp
      @DrOtto-sx7cp Před 3 lety +2

      @Divergent Integral ... "de meeste mensen" ... terwijl kinderen allemaal geniale 'trekjes' hebben.
      😜

    • @JackyHeijmans
      @JackyHeijmans Před 3 lety +2

      @Divergent Integral Naar mijn bescheiden mening is hoe u het ziet nou precies het enorme probleem waar deze wereld mee te maken heeft. We worden nu geregeerd door een relatief kleine elite, die denkt dat ze alles beter weten omdat ze "geleerd" hebben. Maar van dingen zoals wijsheid is erg weinig te bekennen. Er zijn mensen die misschien niet goed kunnen lezen, om maar eens iets te noemen, en daarom geen enorme scholing hebben gehad, maar die kunnen heel veel wijsheid in zich hebben. Of een echt talent om te vertellen, te schilderen/muziek maken, planten te kweken, een schouder kunnen zijn voor mensen die het zwaar hebben, en noem maar op. Dat zijn vaak dingen waar niet naar gekeken wordt onder de naam "geniaal". Maar dat betekend dat iemand heel erg goed in iets is, en iedereen is wel ergens heel erg goed in. Alleen wordt veel in een wereld waar het vergaren van geld en macht het meest belangrijk is, niet meer gezien als waardevol. En dan gaan hele volksstammen mensen zich niet goed genoeg voelen. En dat alleen al geeft veel problemen. Mensen worden graag gewaardeerd, en hebben graag een gevoel dat ze iets waard zijn. Voor mij zijn de mensen, de dieren, de natuur, evenwicht belangrijk. Veel geld en macht hebben zegt mij helemaal niks, dat kun je in een moment weer kwijt raken. Mijn kant van het verhaal in een heel klein notendopje. Fijne dag!

    • @wreagfe
      @wreagfe Před 3 lety

      Vergelijk hierarchy of power en hierarchy of competence, en we komen wel uit het probleem van die elite.
      Die elite is namelijk een natuurwet waar je niet omheen kunt. Zelfs de ideologieën die de mens in een keurslijf wilt plaatsen, zonder elite, werd geleid door een elite, en met miljoenen doden dmv democide tot gevolg.

    • @DrOtto-sx7cp
      @DrOtto-sx7cp Před 3 lety

      @Divergent Integral Einstein was ook niet van 'onbesproken gedrag'. De genialiteit van kinderen is te veelzijdig om zo 1,2,3, te benoemen. Gelijk alles natuurlijk, kan je dat ontdekken en laten floreren, slechts door faciliteren ... niet door controle; dat werkt zelfs averechts. Kinderen groeien naar het licht (als je ze niet teveel (ver)stoort), voor de één is dat een piano en voor een ander een natuurkundige/wiskundige formule. Ga er eens een dagje tussen zitten en probeer maar eens niet 'de volwassenen' te zijn en 'slechts' hun interesse te faciliteren ZONDER daar een perspectief aan vast te knopen.
      😉🤗

  • @roodborstkalf9664
    @roodborstkalf9664 Před 3 lety +2

    Uitstekend gesprek. De analyse van Ton van Haperen is natuurlijk volkomen juist. Er is helaas geen enkele reden om te verwachten dat dit nog goed gaat komen. Ad Verbrugge hoopt nog een beetje tegen beter weten in.

  • @kapstok
    @kapstok Před 3 lety +2

    Een groot nadeel van de individualisering van het onderwijs is, dat de leraar alleen organiserend bezig is, daarbij zakt zijn eigen kennisniveau ook weg, in tegenstelling tot het dagelijks lesgeven. Ik heb dat zelf ondervonden, lesgevend op het VMBO. Je wordt langzaam aan toetscontroleur, in plaats van de bron van de kennis. Het up-to date houden van de kennis van de leraar is van groot belang. Daarbij vind ik dat ook de docent regelmatig op herhaal cursus mag, net als de professionals in het bedrijfsleven.

  • @arieh6368
    @arieh6368 Před 3 lety +4

    Gelukkig heb ik de HBS gedaan een prima school. Deed in 14 vakken eindexamen!!! Kom er nu eens om!!!

    • @hennyreese1546
      @hennyreese1546 Před 3 lety +2

      Ik ben geboren in 1942. Heb de MULO gedaan en had geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, economie en Nederlands, Frans, Duits en Engels

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco Před 2 lety

      lol 14 vakken examen? Tegenwoordig is de VWO hetzelfde als de HBS en die kinderen hoeven maar 8 en 9 vakken examen te doen.

  • @fucktheoverheidfuckelitese9471

    Dit hoorde bij big build better

  • @paulwillemvanmaaren4975
    @paulwillemvanmaaren4975 Před 3 lety +3

    Terecht platgooien en opnieuw beginnen. De HBS en eigenlijk ook voor vrouwen MMS waren scholen waar op je kon bouwen. Hopelijk komen deze niveaus weer terug.

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco Před 2 lety

      Er moeten meer kansengelijkheid komen!

  • @ArnoldvanKampen
    @ArnoldvanKampen Před 3 lety

    Ook interessant in dit verband is dat voor de autorijschoolwereld er een plan ligt om
    onderdelen en voortgangscontrolemethodieken uit het onderwijs over te nemen.

  • @kapstok
    @kapstok Před 3 lety

    vervang eindexamens (scholen hebben teveel belang bij slagingspercentages als doel op zich) door toelatingsexamens, dan wordt ook de kwaliteit van de toeleverende school helder, zie het als externe examinering, zoals het rijbewijs en CBR. Daardoor ontstaat meer controle op de kwaliteit van scholen.

  • @birchmontthat3634
    @birchmontthat3634 Před 3 lety +2

    Ben gezegendd met een intergenerationele kritische zelfstandige houding ten aanzien van de overheid, waardoor het neerwaartse risico van slecht onderwijs beperkt is. Maar stel je voor dat je geheel afhankelijk bent van de staat voor je educatie. Oneindig neerwaars risico.

  • @rkreike
    @rkreike Před rokem

    V: Intussen verschijnen er steeds meer educatieve video’s op internet en vooral youtube, maar helaas,
    slechts een klein gedeelte daarvan in het Nederlands.
    Kan het daarom een idee zijn om extra subsidie toe te kennen aan personen en instellingen
    die educatieve video’s in het Nederlands op youtube zetten?

  • @jcjlf
    @jcjlf Před 3 lety +1

    Wil je dat leerlingen presteren? Geef iedereen een leerrecht-voucher van 14 leerjaren, schaf de leerplicht na je 14e (16e?) af, schop de luiwammesen er dan uit en laat ze weer terugkomen als ze WILLEN leren. Dan wordt de sfeer op scholen weer zoals ze moet zijn: wij leiden op, niet: wij zorgen voor gezelligheid. De leraar de baas in de klas, de schoolleiding luistert naar de leraren, de beste leraar (die dus gezag heeft) wordt schoolleider.

  • @ramonemmaneel3054
    @ramonemmaneel3054 Před 3 lety +2

    Als die lumpsum de echte oorzaak is, dan moet die gewoon verdwijnen.

    • @Tubemanjac
      @Tubemanjac Před 3 lety

      Dan gaan schoolbestuurders op hun achterste benen staan in de angst hun "imperium" te zien instorten. Nieuwe bezems vegen schoon, tenminste als Den Haag back to basics gaat en haar rug recht houdt.

    • @ramonemmaneel3054
      @ramonemmaneel3054 Před 3 lety +1

      @@Tubemanjac Als deze imperia gebouwd zijn op die lumpsum, dan moet die zeker verdwijnen. Onderwijs gaat over leerlingen, leerkrachten en de samenleving. Die schoolbesturen hebben volgens mij een louter dienende rol ten voordele van deze drie groepen. Maar ik denk wel dat deze besturen zich willen vasthouden aan hun machtspositie. Daar heb je een terecht punt.

  • @Showdown030303
    @Showdown030303 Před 3 lety

    Geef kinderen thuis les en verbindt je met gelijkgezinde ouders in de omgeving. Ouders zullen zich moeten inzetten voor de ontwikkeling van hun kind in kleinere en hechtere groepen waarin kwaliteit en realiteit van stof centraal staan. We zijn verbinding verloren met alles wat ons dierbaar is en niet alleen het onderwijs zou platgegooid moeten worden want bestaande instituties zijn van binnenuit gecorrumpeerd.

  • @leleleleon
    @leleleleon Před 3 lety +2

    Ben niet mee eens, naar mijn idee moet onderwijs een combinatie zijn van waarde doorgeven als wel talentontwikkeling. En goed bepalen wat we als samenleving als waarde zien: empathie, creativiteit, spiritualiteit, sociale vaardigheden, lichamelijkheid, verbeelding, inventiviteit, kritisch denken, filosofie, holistisch denken, craftmanship wordt bv nu weinig meegedaan.

  • @aquarius42
    @aquarius42 Před 3 lety +1

    Fins onderwijs denk daar eens over na.

  • @annekeriezebos3973
    @annekeriezebos3973 Před 3 lety +3

    In het begin zei de gast leraren stemmen op een bepaalde partij. Als je dan zegt leraar moet waarden uitdragen is wel het gevaar dat ie dan ook zijn politieke waarden uit gaat dragen.

  • @Tubemanjac
    @Tubemanjac Před 3 lety

    D'66 gaat er altijd prat op de onderwijspartij te zijn dus voeg dan de daad bij het woord en zorg dan in het komende regeerakkoord een brede heroriëntatie op het gehele onderwijs hoog op de agenda komt. En a.u.b. geen splitsing van portefeuilles meer over twee partijen.

  • @DrOtto-sx7cp
    @DrOtto-sx7cp Před 3 lety +1

    FYI: ook hier verdwijnen reacties !
    🤤

    • @connieschuiling979
      @connieschuiling979 Před 3 lety

      @@henkkorbee3412 dit is gewoon youtube. je kan ook jezelf deleten en daar iemand de schuld van geven. Dan is het gewoon een tactiek met doel om youtube vrij te pleiten en anderen van hetzelfde te belasteren.

  • @JohnBrown-yo8ni
    @JohnBrown-yo8ni Před 3 lety

    Lumb sumb?

    • @mtjoeng
      @mtjoeng Před 3 lety

      Lump sum, zak geld in enen (zonder kwalificaties)

  • @richardtukker2567
    @richardtukker2567 Před 3 lety

    Wo ein Wille ist, ist auch ein Weg. Wo kein Wille ist, sind jede Menge Ausreden. Dus we sukkelen gewoon voort.

  • @vpnconsult
    @vpnconsult Před 3 lety +3

    Weer iemand die wat vindt van het onderwijs.

    • @Frits800
      @Frits800 Před 3 lety +2

      Maar deze mannen met recht. Dat scheelt.

  • @Alhamdulillahist
    @Alhamdulillahist Před 3 lety

    Kek jasje