Cum să devii medic? Partea 4 - Stagii în străinătate

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2024
  • Cum să devii medic? În episodul 4 din serie despre stagii în străinătate în timpul facultății de medicină, rezidențiat și ulterior ca medic specialist. Vă povestesc și din experiența personală cu aceste stagii. În prezent lucrez ca medic specialist în UK.
    Stagiile în străinătate sunt o oportunitate extraordinară pentru a de dezvolta mai complet ca medic. Oferă o experiență nouă, independență profesională și relaxarea că mereu vei găsi ceva de lucru (nu depinzi doar de spitalul unde ai lucrat toată viața). De asemenea se stabilesc posibilități de colaborare ulterioară la nivel internațional, apar oportunități de cercetare, înveți cum funcționează și alte sisteme medicale.
    Sunt 3 perioade în care poți face stagii în strainătate pe parcursul carierei:
    1) În facultatea de medicină.
    Este momentul cel mai simplu, pentru că există deja programe stabilite, precum ERASMUS, practică de vară în alte țări (prin intermediul asociațiilor studențești), alte programe europene de mobilitate. Cel mai simplu este să întrebi direct la serviciul de Relații internaționale al universității. Sigur există multe oportunități. Eu personal am fost la 3 asemenea stagii în timpul facultății. Sigur există asemenea oportunități.
    2) În rezidențiat.
    Este iarăși destul de simplu de plecat la stagii în străinătate în timpul rezidențiatului. Poți găsi asemenea oportunități fie prin coordonatorii tăi de rezidențiat, fie în mod independent. Universitatea de medicină s-ar putea să aibă anumite programe la care poți aplica. Întreruperile de rezidențiat sunt de regulă un proces destul de simplu (se semnează o serie de documente care se depun la DSP). Stagiile clinice în străinătate de asemenea se pot echivala ca timp care contribuie la perioada de rezidențiat (iarăși un proces destul de simplu).
    3) Ca medic specialist.
    Există mereu posibilitatea de a pleca pentru stagii de perfecționare ca medic specialist. Totuși, daca lucrezi ca medic specialist într-un sistem nou, poate fi un șoc destul de mare. Eu personal recomand ca înainte de a accepta un job de medic specialist într-o altă țară să lucrezi măcar 6-12 luni drept medic rezident în acea țară pentru a înțelege sistemul. Nimeni nu te oprește să lucrezi ca rezident dacă deja ai terminat rezidențiatul în România (este doar un rol pe care îl faci).
    📚 Citește articolul complet pe site-ul meu: medstory.ro/cu...
    Vezi și celelalte videoclipuri din seria „Cum să devii medic”:
    Partea 1 - Facultatea de medicină
    • Cum să devii medic? Pa...
    Partea 2 - Rezidențiat
    • Cum să devii medic? Pa...
    Partea 3 - Căutarea unui job
    • Cum să devii medic? Pa...
    Partea 5 - Cariere alternative
    • Cum să devii medic? Pa...
    ✔️Pentru a susține proiectul meu de informare medicală poți face o mică contribuție financiară printr-o „cinste” cu o cafea ☕ "virtuală" : www.buymeacoff...
    📺 URMĂREȘTE ACEST CANAL - Dr. Ștefan Cristian Stănel
    Sute de videoclipuri despre boli respiratorii, simptome, tratamente, explicații medicale ➡️ / scstanel
    Pagina de web: www.medstory.ro
    📸 / stefancristianstanel
    🐤 / scstanel
    #medstory #cumsadeviimedic

Komentáře • 4

  • @danieldiaconescu3924
    @danieldiaconescu3924 Před rokem

    Buna ziua! De unde ne putem informa despre proiectele europene ce finanțează programele de schimb studențești ?

    • @StefanCristianStanel
      @StefanCristianStanel  Před rokem

      Tot la Relatii internationale la universitate sau intrebati profesorii. La mine a fost un program de Dermato-oncologie

  • @Ro-land-dr
    @Ro-land-dr Před rokem

    Cat de bine sunt plătite stagiile in comparație cu salariul de rezident din ro?

    • @StefanCristianStanel
      @StefanCristianStanel  Před rokem +2

      depinde de tara in care se merge, probabil in prezent nu este o diferenta foarte mare. In Franta s-ar putea sa inceapa de undeva la 1500 euro, in Germania/Austria stiu ca e mult mai bine platit, iar in UK probabil undeva incepand cu 2000 si ceva de lire, dar se mai pot adauga garzi etc. Oriunde ar fi salariul ar trebui sa fie ok sa acopere o cazare in conditii decente + cateva concedii ok. Dar aceste stagii s-ar putea sa fie ca o mica armata, dar recomand din tot sufletul pentru ca merita si ofera o maturizare rapida. Personal as recomanda sa nu urmariti neaparat salariul din timpul acestor stagii, ci sa ajungeti intr-un loc unde va puteti pregati bine, sa stabiliti niste relatii profesionale pentru viitor si sa aveti o experienta profesionala buna. Astfel veti fi un specialist mai bun dupa rezidentiat (si apoi banii si posturile vor fi mult mai usor de gasit).