Dorel Ep.6 Uleiul si Zgomotul-Probleme la Shimano Ultegra

Sdílet
Vložit

Komentáře • 29

  • @liviufera8097
    @liviufera8097 Před 2 měsíci +3

    Excelent!Ai mai deschis ,,cutia pandorei,, un pic.Producătorii, utilizatorii și reparatorii au interese și percepții diferite.Pentru marele public de pescari ,,informațiile generale,, sunt O. Le primești din gură în gură precum zvonul. Producătorii au numai interese de marketing.Reparatorii sunt atît de diferiți în funcție de pregătire,pasiune ,excluzînd Doreii,dar și ei se folosesc de masa mare de utilizatori care nu știu ce să ceară,cum,de ce și cu ce.Și uite așa este necesar un ghid pentru toți ,un ghid de bune practici😊😂Dar și în păcatul pescuitului toți au(am) mușcat din mărul Evei😂

  • @mirelflesaru2320
    @mirelflesaru2320 Před 2 měsíci +1

    Prin materialele prezentate sunt convins ca mulți pescar au învățat destul de mult și aleg mulinetele potrivite. Despre service, ce sa zic.... Cred ca nici un pescar nu își dorește o mulineta cu ulei.... 🫤🫣. Cred ca ține mai mult de caracterul uman și mai puțin de cunoștințe profesionale. Liviu mulțumesc pt toate materiale, felicitări!

  • @geomircea786
    @geomircea786 Před 2 měsíci +1

    Eu zic să îi stresezi pe "meseriași" mai mult pt că am văzut câțiva cum și cu ce lucrează și așa m-am hotărât să-mi desfac mulinetele, să le spăl cu benzină și cu pensula să le ung cu vaselină de mulinete..am lipit o coală albă pe masă și mi-am notat la fiecare șurub, piesă de unde este și poziția ei ca să nu pățesc ca și tine când găsești la o mulinetă 3 piese puse greșit..
    Te salut și tot respectul pt ceea ce faci !!!

  • @cocosdelaploiestiband7264
    @cocosdelaploiestiband7264 Před 2 měsíci +2

    E cumva model cu baie de ulei ?in ultimul timp tot aud chestia cu “baie de ulei”😂🫡🫡…nu ii înțeleg pe câte unii ,dacă nu se pricep de ce se încumeta sa umble ..Respect Liviu !!

  • @sorinionita3856
    @sorinionita3856 Před měsícem +1

    Salut!
    Uzura aceea pe ax cat si in interiorul pinionului are cu totul alte cauze decat jocul pinionului in carcasa. O sa vezi la un moment dat ca uzura nu e pe toata circumferinta axului. Asta rezulta din paralelismul dinte axa de rotatie a pinionului si directia de deplasare a axului. Ce se intampla: in primul rand starea de uzura a motritei in care se injecteaza plasticul din care e facuta carcasa, temperatura de injectare corectiile cotelor astfel incat dupa racire sa fie corecte, proiectarea peretilor si nervurilor carcase pentru prevenirea si eventual eliminarea tensiunior interne ale materialului racit. In al doilea rand alezajele din carcasa unde se monteaza rulmentii pinionului trebuie sa fie perfect coaxiale si paralele. altfel axul va fi posibil montat putin inclinat, rulmentii inclinati unul fata de altul. Apoi directia de deplasare longitudinala a axului in alezajul pinionului este determinata de pralelismul dintre axele celor doua (sau una) tije de ghidare a calaretului. Daca axa de rotire a pinionului nu este paralela cu axele de ghidare a calaretului apare acea uzura partiala pe ax. Se poate vedea clar ca daca uzura la capatul dinspre tambur este aproximativ diametral opusa celei dinspre calaret. Paralelismul tijelor de ghidare cu axa de rotatie a pinionului depinde tot de conditiile de executie ale carcasei expuse mai sus.
    Cateodata acele jocuri aratate pot ajuta la o asezare reciproca mai corecta a celor doua piese, ax si pinion.
    Sigur la partea dinspre tambur a axului uzura poate fi mai pronuntata. Asta datorita repartizarii si actiunii fortelor care apar acolo. in principiu principale sunt doua care se insumeaza prin portiunea de fir dintre galet si tambur. astfel apare o presiune suficient de mare intre ax si peretele alezajului pinionului care face sa expulzeze agentul de gresare ducand la o frecare uscata, adica metal pe metal. Daca vrei iti pot desena schema fortelor si o trimit pe Whatsapp. din cauza asta e foarte important lubrifiantul dintre ax si pinion. Cate o data uleiul simplu....
    La mulineta in cauza, mai ales ca acolo avea si o garnitura de protectie (raclor cum ii spunem noi) uzura a aparut din servisare incorecta. Dupa cum am vazut axul si alezajul pinionului acolo a fost prinse ceva particule dure, praf, iplitura metalica, etc., au fost retinute de raclor, si gata, uzura s-a produs....
    Concluzia: atentie mare la cine va face servisul. Este stiut ca un servce facut de un Dorel a distrus automobile de lux.
    Liviu, toata stima pentru ceea ce faci. Clientii pe care ii servesti cred ca sunt foarte multumiti.
    Cum spuneam si in allt comentariu eu nu fac decat service la propriile mulinete, sau extrem de rar la un prieten bun la care increderea este reciproca.

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  Před měsícem

      Da, dati-mi un mesaj pe whatsapp 0748091381
      Mulțumesc 👍

  • @gheorghesemlecan8972
    @gheorghesemlecan8972 Před 2 měsíci +1

    ...toate , mai putin Stella cred, au acel joc la ax

  • @valentinanton8071
    @valentinanton8071 Před 2 měsíci +1

    De 3 ori am intrebat la Matrix si nu am primit nici un raspuns.Stiti ca am discutat.

  • @geomircea786
    @geomircea786 Před 2 měsíci +1

    Salut d-nul Liviu!
    Îmi spui te rog ce înseamnă max drag-ul? Sunt frâne cu diferite max drag, eu am cu m.d. de 28 kg etc..mă contrazic cu prieteni pe chestia asta..

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  Před 2 měsíci

      Eu inteleg prin Max Drag- limita maxima pe care o suporta mulineta fara sa se strice ceva la ea. Posibil exemplu il avem pe canal la un Shimano Ultegra parca C3000. A intrat un somn mare pe o mulinetă mica. Pescarul a strans maxim frana, o saiba de frana/pasla a cedat, saibele de metal au intrat in contact direct/ s-au luat ca la polizor rezultand o frana mult peste limita admisa a mulinetei/ max drag cum ar veni..
      Rezultatul- s-a strambat axul si jos si sus .
      Max dragul il vad strans corelat cu rezistenta axului.
      Oricum, cifrele nu sunt reale la toate mulinetele, chiar si la aceeasi mulineta, in functie de starea saibelor/ daca sunt gresate etc
      Poti face un test cu un cantar.
      Din aceasta cauza nu este recomandata modificarea frânei/ gen înlocuirea pâslei cu carbon..
      Obțin o frana prea puternică, mult peste ce poate axul.

    • @geomircea786
      @geomircea786 Před 2 měsíci

      @@LIVeReel101
      Da, cam asta susțineam și eu, dar tu fiind expert în domeniul ai dat exemple și argumente pe măsură.
      Eu, în discuțiile cu prietenii, susțineam că la un max drag de 28 kg cu frâna strânsă max dacă tragi cu o forță de până în 28kg nu va lua fir, iar dacă se aplică o forță, o greutate de peste 28kg atunci tamburul va elibera fir..cred că este același lucru cu ce ai spus tu, doar că mai simplu..
      Producătorii nu am văzut să explice ce este max drag-ul, cred că se tem de testele făcute acasă😁 și apoi retur pe garanție..pt că ei testează si hotărăsc m.d. în cele mai bune condiții ale mulinetei..

  • @bogdanconstantin5557
    @bogdanconstantin5557 Před 2 měsíci +2

    Eu nu înteleg un lucri ,cum la sculele electrice niste rulmenti poate mai mici decat în unele mulinete ,tin la turatii de mi ,zeci de mii de turatii pe minut si rezista ani în praf ,nisip ,beton etc ,si nu vb de scule scumpe si astia la mulinete ofteaza dupa cateva partide .🤔

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  Před 2 měsíci +3

      In cazul evidentiat de tine rulmentii nu au contact cu apa. 2. Rulmentii industriali se echilibrează la turații mari opus față de cei special conceputi pentru mulinete. Cei de mulinete trebuie sa prezinte tolerante minime la turație foarte mică/ adică fiind foarte fixi si fini, un pic nisip le trebuie si apare un zgomot evident. Cei industriali au același zgomot/ daca nu mai mare/ la turație mică. In sine, un angrenaj fin / cum este in cazul mulinetelor/ este afectat la nivel sonor/ de cum se simte/ de un singur rulment cu zgomot. Zgomotul motorului sculelor electrice este atat de mare încât acoperă zgomotul rulmenților si/sau angrenajelor. Daca invarti la mana o bormașina o sa vezi cat de urat se simte si se aude..
      Functionarea nu are legatura cu feelingul/ cu percepția mișcării fine. Pe utilizatorii mulinetelor ii deranjează percepția unui mecanism rugos/ gen râșniță si trec in plan secundar aspectul de funcționare- care acesta ar trebui sa fie in prim plan.

  • @cocosdelaploiestiband7264
    @cocosdelaploiestiband7264 Před 2 měsíci +1

    Vaselina total și ulei de mașina de cusut …😂

  • @alinmocan235
    @alinmocan235 Před 2 měsíci +1

    de unde pot sa cumpar ulei pentru mulineta?....multumesc!

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  Před 2 měsíci +1

      Gasiti la magazinele online de pescuit. Doar sa căutați.

    • @alinmocan235
      @alinmocan235 Před 2 měsíci

      @@LIVeReel101 multumesc!

  • @gheorghesemlecan8972
    @gheorghesemlecan8972 Před 2 měsíci +2

    Atata ofera Shimano de banii aia...dar foarte interesant ca Sephia mea dupa o luna si nush cati salai si bibani si stat in ploaie n-are nici pe naiba la ax...si este acelasi sistem...nu are infinity airdrive...cum de la Sephia nu se zgarie axul si la Ultegra se zgarie?

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  Před 2 měsíci

      A dvs e mai norocoasa 😅👍

    • @gheorghesemlecan8972
      @gheorghesemlecan8972 Před 2 měsíci +1

      @@LIVeReel101 da,sa știi că așa este...de fapt cred că Stella are piesele care se apropie cel mai mult de forma și pozitia ideala..adică se încadrează mai riguros in stas...in rest ,atât Shimano cât și Daiwa , oferă aceeași platformă diferența fiind data de ceva chițibușuri minore dar și de o anumită deviere de la stas a formei și poziției pieselor ....cu cât e mai scump modelul cu atât se apropie mai mult de ideal...dar nici flagshipul nu e făcut să țină prea mult...

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  Před 2 měsíci

      @@gheorghesemlecan8972 pai vreti sa dea faliment? 😅
      Daca va scoate una rezistenta si silențioasă, pe urmă mai cumpărați alta?

    • @gheorghesemlecan8972
      @gheorghesemlecan8972 Před 2 měsíci +1

      @@LIVeReel101 da,știu...eu nu mă plâng ...iau lucrurile așa cum sunt...peste 5-6 ani schimbam cu altele ..am modele vechi pe care le țin de colecție ,niciodată n-aș crede să mă despart de ele...din când în când,așa de nostalgie le mai pescuiesc

  • @gheorghesemlecan8972
    @gheorghesemlecan8972 Před 2 měsíci

    ...că veni vorba ..cu ani în urmă, când nu găseai decât greu Shimano prin Romania, un amic și-a cumpărat un T.P. cu greu de prin ceva magazin din Ungaria..Pe vremea aia, veneau cu port de ungere și sticluță cu ulei..ei bine, in exces de zel,amicul asta al meu o turnat toată sticluță înăuntru zicând că mulineta este .."pe baie de ulei"...😅😅😅😅....așa credeau unii pe atunci că mulineta e un fel de cutie de viteze😅😅😅...așa că ce te mai miri..😅😅😅

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  Před 2 měsíci

      Da , peste tot a ramas expresia aceasta- “mulineta cu baie de ulei “ - oricum nici producatorul nu s-a gandit ca utilizatorul o sa abuzeze de aceasta functie. Am vazut pescari de apa sărată care dau gaură in corpul mulinetei si ii adauga surub. Special pentru a spala si gresa mulineta pe ocean. Acolo primeaza functionarea cat mai mult in condiții grele- gen sa nu se blocheze mulineta de la sare..

  • @AndrasCs
    @AndrasCs Před 2 měsíci +2

    Din pacate , sa ajuns ca totul se se rezume doar la bani , sa lucrezi cat mai putin pentru cat mai multi bani :( . Si eu ma 2 ultegra xsc de 5500 care nu au fost servisate nici odata ,chiar din cauza ca nu cumva sa mi-l strice cineva (Dorel) .

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  Před 2 měsíci

      Cum v-am recomandat in material- cereti poze si puneți întrebări! Fara rusine!

    • @AndrasCs
      @AndrasCs Před 2 měsíci +2

      @@LIVeReel101 ,dar mai bine o sa v-il trimit 😁. Sunt 2 mulinete de care am avut grija de aproximativ 8 ani, folosite c-am 4-5 partide pe an,schimbat doar plasticul de la galet (astea au probleme de obicei) si saibele pentru frana rapida.Chiar sunt si eu curios cum arata in interior dupa 8 ani .