Wie werd er vereeuwigd door Rembrandt? | Live rondleiding Mauritshuis

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 13. 05. 2020
  • Welkom bij de live VIP-rondleiding in het Mauritshuis. Directeur Martine Gosselink laat samen met hoofdconservator hoofdconservator Edwin Buysen een aantal prachtige stukken van de vaste collectie aan u zien. Kijk onder andere mee naar schilderijen als 'De stier', 'Het puttertje' en 'Meisje met de parel' en laat u verwonderen.
  • Zábava

Komentáře • 8

  • @MMijdus
    @MMijdus Před 4 lety +2

    Wat een mooie rondleiding. Dank! Ik krijg echt zin om weer eens een bezoekje te brengen.
    Waarom ben ik de enige die hier reageert?

  • @ricardobrouwer
    @ricardobrouwer Před 3 lety

    Wel fijn dat er bij ‘De Stier’ alleen vragen worden gesteld die allang van een antwoord zijn voorzien 😂

  • @hesselschuurman5775
    @hesselschuurman5775 Před 4 lety

    Hey Ris, leuk je weer eens in actie te zien. Samen binnenkort een kijkje nemen in museum MORE in Gorssel?

  • @cdijkstra58
    @cdijkstra58 Před 4 lety

    Het was een mooie rondleiding gisteravond. Hartelijk dank! Ik probeerde nog een vraag te stellen tijdens de uitzending maar dat lukte niet. Misschien kan het op deze manier… Dit was mijn vraag:
    Onlangs las ik in het boek ‘Mackaays door de eeuwen heen’ dat ene Janneke Maca het meisje was dat heeft geposeerd voor Johannes Vermeer. Zij droeg daarbij de bijzondere oorbellen die ze had gekregen van Dina van van Es, een adellijke dame die in 1643 door haar vader Pieter Maca was geschilderd. Dit laatste schilderij hangt in het museum Meermanno | Het Boek, ook in Den Haag. Kunt u dit verhaal bevestigen?
    Koos van Lunteren

    • @c.sanderse710
      @c.sanderse710 Před 4 lety

      Goed idee, zo’n informatieve rondleiding in 1 van mijn favoriete museums. Vandaag gecast naar tv. Ben benieuwd naar de volgende afleveringen.

    • @beleefmeer
      @beleefmeer  Před 4 lety +1

      Hi Koos,
      Zie hieronder onze reactie:
      Er zijn vele theorieën over wie zou hebben geposeerd voor het meisje in ons beroemde schilderij van Johannes Vermeer.
      De meest bekende is die van Tracy Chevalier in haar boek Girl with a Pearl Earring, Zij suggereert dat Vermeer zijn dienstmeid, genaamd Griet, heeft geportretteerd, op wie hij heimelijk verliefd was.
      Zie en.wikipedia.org/wiki/Girl_with_a_Pearl_Earring_(novel)
      Een andere theorie luidt dat een van de dochters van Vermeer model zou hebben gestaan voor het meisje in het schilderij.
      De identificatie als Janneke Moca is nieuw voor mij.
      Voor al deze identificaties geldt dat er geen bewijs voor is. Dus het blijft giswerk. We weten niet eens zeker of Vermeer wel een bestaand meisje heeft geschilderd.
      Wat we wel weten, is dat het schilderij niet was bedoeld als portret, maar als tronie (oftewel karakterkop). Zie nl.wikipedia.org/wiki/Tronie_(schilderkunst).
      Dat wil zeggen dat de identiteit van het meisje ondergeschikt is aan het karakter dat zij hier speelt. Door de tulband die zij draagt, is zij getypeerd als een oosterse schone. Mogelijk is ons schilderij identiek met een van de tronies op sijn turx, die staan vermeld in de invenatrislijst van Vermeers bezittingen, opgesteld na zijn dood in 1675.
      Zie voor meer informatie ook www.essentialvermeer.com/catalogue/girl_with_a_pearl_earring.html.
      Hoop dat je hier wat aan hebt. Leuk dat je hebt gekeken en wie weet tot de volgende rondleiding!

  • @metubefw
    @metubefw Před 4 lety +1

    Amateuristisch in elkaar gezet. De man heeft blijkbaar geen eigen microfoon en is niet te verstaan. Cameravoering is bedroevend, lijkt wel met een mobiele telefoon gefilmd, beweegt alle kanten op. Waarom geen professionals ingehuurd? Kijk eens hoe andere musea het, beter, doen.

    • @hollandmeester347
      @hollandmeester347 Před rokem

      Je hebt gelijk. Dat Nederiglanders GEEN enkele ervaring hebben met het maken van mooie documentaires kun je hier met geschiedenisverkrachter Martine Gosselink zien ...... en horen ........