Amak-ı Hayal (Hayalin Derinliği) Filibeli Ahmet Hilmi'nin romanının incelemesi

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 30. 04. 2022
  • #FilibeliAhmetHilmi #AmakıHayal #HayalinDerinliği #GerçeküstüTürkRomanı #TasavvufEdebiyatı

Komentáře • 35

  • @ozgurdemircioglu7433
    @ozgurdemircioglu7433 Před 2 lety +2

    Teşekkürler, emeğinize sağlık.

  • @ayse282
    @ayse282 Před 2 lety +2

    Bayram temizliği yaparken videoları tekrar dinliyordum video geldiiiii. merhabalar 🌸

  • @ibrahimkaraman215
    @ibrahimkaraman215 Před 2 lety +2

    👏👏👏

  • @viciousdudu
    @viciousdudu Před 2 lety +2

    Birebir aynı şekilde düşünüyor olmamıza çok sevindim. Kanalınızın esas meraklılara ulaşıyor olması çok güzel. Gerçek bir edebiyat okuyucususunuz. Çok teşekkürler.

  • @serhatoz
    @serhatoz Před 2 lety +2

    harika bir değerlendirme.

  • @sidjdykakjskdnejdif2891
    @sidjdykakjskdnejdif2891 Před 2 lety +2

    Okuyalı uzun bir süre oldu ama hatırladığım kadarıyla betimlemeleri çok canlıydı ; iyilerin ve kötülerin sıra sıra saflarından çıkıp çarpışmalarını aktarımı veya anlatımında geçmişe götüren detaylardan bahsetmesi , Farsilerin uzun külah şapkaları ve cüppelerine deyinmesi gibi, ve de geçtiği yolun bile güzelliğini anlatan detayları güzeldi.

    • @GluteSerenity
      @GluteSerenity Před 2 lety

      Tasavvufçular Şamanların yaşadığı esrime deneyimlerini yaşıyor... İnsan bir hayal makinesi olduğu için rüyalar alemine girebiliyorlar... Bilinci isteyerek kapatma veya dumura uğratma yoğun bir telkin ve öğreti ile veriliyor... Batı'daki adı bu deneyimin Gnosis... Doğu'da da İran dinleri (Zerdüştlük, Maniheizm), Hinduizm, Budizm ve Zen Budizm'de var bunlar... Popüler dille söylersek yoga ve meditasyonun felsefe, din ve bilinç kapatma ile birleştirilmesinden oluşuyor...

    • @GluteSerenity
      @GluteSerenity Před 2 lety +2

      Herşeye rağmen, bu kitabı okumanıza sevindim... İnsanlara deli bunlar, kaçık bunlar demek yerine Fahri'nin dediği gibi zayıf bir roman olsa da olayı anlamak için okunmalı... İyi ki tanıttı...

    • @YattiginYerdenEdebiyat
      @YattiginYerdenEdebiyat  Před 2 lety +2

      Bazı yolculuklarında hikayeleri güzeldi. Özellik bahsettiğiniz bölümde Ehrimen'in bir söyleşi var ki onu çok beğendim. Tam materyalist bir çözümleme sunuyordu varoluş için. Yazar her ne kadar vahdeti vucudcu olsa da o kısımda içindeki materyalist özgürce konuşturmuş. Ama eninde sonunda hikayeleri tasavvuf felsefesinin perspektifinden bağlamaya özen göstermiş.

    • @YattiginYerdenEdebiyat
      @YattiginYerdenEdebiyat  Před 2 lety

      @@GluteSerenity Aynen hocam herkes Doğu mistisimine veya 'felsefesine' anlamak için yeterli zaman bulamayabilir. Bu roman en azından konsept olarak temel dayanakları hikayeye büyüyerek tanıtıyor. Daha fazlasını merak edenler için başlama noktası olabilir.

    • @GluteSerenity
      @GluteSerenity Před 2 lety +1

      @@YattiginYerdenEdebiyat Vahdet-i Vücud olacak... Bu arada ben materyalistim... Ruh-beden ikiliği anlamında düalizm yoktur... O anlamda monistim...

  • @nostaljunkie
    @nostaljunkie Před 2 lety +2

    Emeğine sağlık kardeşim, keyifle dinledim. Yalnız bu eseri biraz küçümsemişsin gibi bir izlenim edindim. Aslında kendini verip sindirerek okunduğu takdirde okuyucunun kafasını zorlayan felsefi pekçok soruyu içeren bir eserdir. Burada dini bir şey kastetmiyorum, öyle olsa zaten okumazdım.

    • @YattiginYerdenEdebiyat
      @YattiginYerdenEdebiyat  Před 2 lety +2

      Açıkçası biraz alt seviye gelen yerler oldu. Çünkü Doğu felsefelerine biraz meraklı biriydim. Zamanında çok ilgilenirdim. Bana kattıkları çok şeyler var. Hatta kişisel hayatımda uyguladığım pratikler var. Tasavvuf da zaten Doğu mistisizminin İslam dünyasına sizmasindan baska birsey değil benim gözümde. Söyle düşün benim için tekrar birinci sınıftan okula başlamak gibiydi. O yüzden çok fazla etkilenmedim.Bunu üstüne kitabı yere göğe koyamayan değerlendirmelerin başlamadan önce ben de yarattığı beklentiyi de ekleyince karsilastigim sonuç biraz hafif geldi açıkçası.

    • @GluteSerenity
      @GluteSerenity Před 2 lety +1

      @@YattiginYerdenEdebiyat Böyle bir eleştiri bekliyordum... Çünkü bu roman bizdeki pek çok seküler tatlısu Müslümanının el kitabı... Benim kalbim temiz ekolü İslam diye bunu anlıyor... Kaldı ki bunun da sağlam bir materyalist eleştirisi var... Roman olarak zayıf olduğunu belirtmen de ayrı bir güzellik oldu...

    • @YattiginYerdenEdebiyat
      @YattiginYerdenEdebiyat  Před 2 lety +1

      @@GluteSerenity begenmenize sevindim hocam. Gerçekten de kitapla ilgili öyle aşırı yorum ve değerlendirmelere denk geldim ki hayret edersiniz. Sanırım bizim 'aydin' cevrelerimizde güçlü bir tekke tarikat tasavvuf geleneğine oykunme var . Mevleviligin elit kesimlerde popüler bir tarikat olması da kültür dünyamızı bu yönde önceden adeta dollemis doğuma hazir hale getirmiş. İnsanlarımız bir anda ultimate reality e baglanabiliyor. Keşke aynı coşku ve eğilimleri bilimsel dusunceye yakınlıkta da görebilseydik ama sanırım bu güzel hayallerin bozulmasını gerektirdiği için coklarinin canı sıkılırdi.

    • @GluteSerenity
      @GluteSerenity Před 2 lety +1

      @@YattiginYerdenEdebiyat Aslında bu tarz kitapları bir de din eleştirmeni kanallar da eleştirmeli...

    • @YattiginYerdenEdebiyat
      @YattiginYerdenEdebiyat  Před 2 lety +1

      @@GluteSerenity ilginç olur aslında.