Acidul hialuronic în ortopedie - cum se poate folosi în cadrul terapiilor

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 09. 2024
  • Acidul hialuronic poate fi considerat un tratament minune al zilelor noastre în ortopedie, nu doar în dermatoestetică. Introdus în urmă cu 10-15 ani, acidul hialuronic are efecte extraordinare în tratarea diverselor afecțiuni ortopedice.
    Infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic sunt utile pentru că au în primul rând un efect antiinflamator, mai bun decât orice alte tratamente suplimentare pe care un pacient le poate urma pe cale orală. Dar mai mult decât atât, acidul hialuronic are un efect de modelare a metabolismului cartilajului. Chiar dacă nu poate fi complet refăcut, acidul hialuronic ajută cartilajul să se vindece într-un anumit procent.
    Cele mai frecvente patologii pentru care se pot folosi infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic sunt afecțiunile cronice degenerative, care apar în special la populația vârstnică, cum ar fi artroză șoldului și a umărului. La populația tânără, prin efectul antiinflamator, infiltrațiile pot ajuta postoperator, spre exemplu după o operație astroscopică la nivelul genunchiului, șoldului și umărului.
    Infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic au rezultate excelente și în cazul artrozelor incipiente, adică patologii în care există leziuni degenerative. De asemenea, acest tratament este indicat și pacienților cu tendinite, sinovite sau leziuni de menisc, rezultatele fiind impresionante.
    Dr. Dan Nistor, medic specialist Ortopedie-Traumatologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Cluj, afirmă că trei tipuri de infiltrații se pot face pentru patologiile ortopedice. Prima dintre ele, considerată cea de bază și folosită și în ortopedie și în reumatologie, este infiltrația cu betametazonă și corticosteroizi. Deși are un efect intens și foarte rapid, acesta este de scurtă durată uneori, însă este indicat pe orice înseamnă inflamația acută. Al doilea tip de infiltrație intraarticulară este cea cu acid hialuronic, al cărui beneficiu major este că are efect de mai lungă durată. În funcție de patologia pacienților, efectele pot dura de la minim trei luni la doi ani. În final, cea de-a treia variantă de infiltrații este terapia PRP. Dintre toate cele trei tipuri de infiltrații intraarticulare, acidul hialuronic are cea mai bună rată cost-eficiență.
    Cel mai frecvent, infiltrațiile cu acid hialuronic se fac în articulațiile genunchiului, urmate de articulația umărului, în special în patologiile precum tendinita calcară sau depozitarea de calciu în tendoanele umărului, iritația umărului sau ”frozen sholder” (umăr înghețat). Mai nou, infiltrații se fac și în articulația șoldului la pacienții artrozici incipienți.
    Infiltrațiile se pot face cu sau fără ghidaj ecografic. Spre exemplu, în cazul unei articulații care deja este ușor accesibilă, cum este genunchiul sau glezna, procedura se face fără ghidaj ecografic. În schimb, la o tendinită calcară de exemplu, adică depozitele de calciu din umăr, atunci procedura se face ecoghidat.
    Nu există o contraindicație majoră în ceea ce privește injectările intraarticulare cu acid hialuronic. După procedură se recomandă însă evitarea efortului fizic intens pentru următoarele 2-3 zile, în rest se poate continua activitatea zilnică în mod normal.
    Dr. Dan Nistor, medic specialist Ortopedie-Traumatologie
    Specialitate - www.medlife.ro...

Komentáře • 4

  • @vioricaserban4421
    @vioricaserban4421 Před rokem

    Felicitari tuturor medicilor !

  • @horeazileriu5404
    @horeazileriu5404 Před 2 lety

    👍🏽

  • @valericatatianapredescu4208

    Bună ziua!
    De aproape 9 ani genuchiul mi se umflă foarte rar . Bine, nu doar genuchiul, tot piciorul. Durerile apar in zona de deasupra genunchiului. Acum o săptămână am făcut un RMN.
    Concluzii: Condropatie gr lll și ll de trohlee femurală
    Leziune gr ll CPMI
    Mic chist Baker.
    Îmi puteți spune dacă este grav? Ce trebuie să fac?
    Mulțumesc!

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  Před 2 lety

      Bună ziua, Valerica Tatiana Predescu,

      Pentru informații medicale vă recomandăm să contactați medicul curant. În cazul în care nu aveți unul, vă puteți programa la medicii din rețeaua MedLife, apelând numărul de Call Center 021.9646, iar colegii noștri va vor ajuta cu orice informație necesară.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife