Cum sa nu mai faci pana niciodata? Roti Tubeless Bicicleta Electrica

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 6. 12. 2021
  • A venit timpul sa schimbam anvelopele si lantul, cu ocazia aceasta, filmam si procesul prin care facem rotile tubeless, astfel scapand de grija unei pene cauzate de spini, cioburi, cuie, etc.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    Intro made by Tech Freakz: / channel

Komentáře • 31

  • @snaXaminator
    @snaXaminator Před rokem +4

    Felicitari pt turorial :) Ma bucur, ca sunt oameni (ca tine), care ajuta pe ceilalti cu sfaturi si in acest caz un step-by-step turorial.
    Ca mecanic (si obsedat) de biciclete de 20 ani+, as adauga urmatoarele (strict cu scop de ajutor, nicidecum ca si "corectare" a procesului ce am vazut in video-ul tau):
    *anvelopele tubeless pot fi montate/umflate usor si cu o pompa de atelier (nu aia mica, portabila :)), daca tragi manual "bead"-ul spre exteriorul jantei, din canalul din mijloc. Astfel etansezi mai mult cauciucul pe janta, si nu scapa mult aer pana reusesti sa umfli roata.
    *sunt unele solutii tubeless care sunt mai "groase", si contin diferite fibre, cu ajutorul careia se "vindeca" si gaurile de pana la 8mm in cauciuc. Aceste solutii NU sunt recomandate sa fie puse prin ventil, deoarece infunda ventilul :) Mi s-a parut mai simplu (si ca si proces, mai curat) sa bag lichidul din lateral, pana nu pun la loc complet anvelopa (singura chestie e, ca trebuie sa ai grija ca aceasta nu sara de pe janta pana termini cu montatul).
    *zaua rapida (quick-link) are si ea o directie in care trebuie montata. Din cate am vazut tu ai montat-o cum trebuie :)
    *spray-ul de curatat lant/disc de frana/etc e super eficient, si de aceea nu e recomandat sa dai cu el pe rotitele schimbatorului, deoarece acestea au rulment (ori pe bile, ori "doar" bucsa glisanta), care este unsa cu vaselina, si nu e etansat perfect, astfel poti "spala vaselina" din ele foarte usor -> drept urmare vei avea o uzura mai mare la acestea -> s-ar putea sa prinda joc din cauza uzurii, inainte sa se uzeze rotita in exterior -> daca are joc lateral, schimbatorul nu mai schimba asa precis, poate fi asta chiar si XTR.
    O intrebare as mai avea: daca ti s-au crapat anvelopele vechi in 2 ani, de ce ti-ai luat iarasi Schwalbe? :) Personal prefer Maxxis, fiindca nu am avut nici o problema cu ele, niciodata. In schimb cu Schwalbe, mereu. Ba aveau "opt" in ele (desi marginile erau aliniate cum trebuie pe janta), ba se crapau, ba se rupeau crampoanele, iar cu ultimul set de cauciucuri Schwalbe (nu am avut de ales, cu acestea a venit bicicleta noua) am avut surpriza, ca scapa aer de 5x mai repede decat la celelalte biciclete (care au Maxxis sau Onza), desi folosesc acelasi lichid (Stan's Race Sealant) in ele.
    Imi plac foarte mult videourile tale, faci ture in zone unde nu cred ca voi ajunge vreodata, peisaje superbe. Cand mai uit la aceste clipuri, mereu imi vine cheful sa ies cu bicicleta :)
    Spor la pedalat!

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před rokem +4

      Multumesc din nou!
      Foarte utile sfaturile tale, sunt multe de invatat, incerc sa-i incurajez pe cei care se uita la clipurile mele sa puna mana sa-si mai repare si singuri bicicleta, mai ales cand vine vorba ceva simplu, pentru ca, de exemplu, poti sa te trezesti ca ai o problema intr-o locatie izolata si nu stii sa schimbi sa repari o pana.
      Legat de anvelopele Schwalbe, cred ca am o slabiciune pentru ele :)), sa vad cum se comporta si acest set de anvelope, deocamdata arata bine si au urme de uzura normale. Maxxis nu ma atrage ca brand si ca design, nu stiu de ce, insa daca o sa mai am probleme pe viitor cu Schwalbe, cred ca le voi incerca.
      Se pare ca trebuie sa mai fac astfel de clipuri, aparent prind mai mult decat multe din plimbarile cu bicicleta, insa documentez aceste plimbari mai mult sa le avem ca amintire, eu si tovarasii de drum.
      Spor la pedalat! :D
      PS: Super tare canalul tau, mult succes in continuare!

  • @sterpumihai
    @sterpumihai Před 2 lety +2

    Pentru solutie tubeless eu recomand Stan's No Tubes Race sealant. In general se usuca mai repede decat varianta simpla (non Race) dar este extrem de eficient. Oricum, este bine ca procesul asta sa se faca un pic mai des si nu neaparat o data pe an. Eu initial pun undeva la 120 ml (la 29"x2.6) si mai completez cu circa 60-70 ml la 2-3 luni.
    Anvelopele eu le-am schimbat intotdeauna anual sau chiar mai des. Ce e drept, merg si mult, dar este foarte important sa ai anvelope bune, ele putand sa faca diferenta intre o tura reusita si 2 luni pe bara dupa ceva fracturi.
    Pentru presiune folosesc Schwable Tire Booster, l-am folosit intotdeauna dar in principiu e nevoie de el doar pentru prima data cand pui o anvelopa noua pe janta. Ulterior, dupa ce se aseaza anvelopa, am umflat doar cu pompa de picior.
    Lantul il schimb si de 4 ori pe sezon, odata ce uzura acestuia ajunge la 0.75%.
    Vizavi de lungimea acestuia, recent am inceput sa experimentez cu diferite valori. Pe vremuri eram destul de stresat de acest proces si masuram cu exactitate lantul precedent. Acum montez lantul pe foaia mare si al doilea cel mai mare pinion, urmand sa mai adaug cateva zale. Am experimentat aici suficient, incercand atat mai multe cat si mai putine zale extra. Sincer, n-am reusit sa ajung la vreo concluzie serioasa gen un lant mai scurt a dus la un consum energetic mai mic dar la o uzura mai mare. In concluzie, nu imi mai bat capul asa de tare, il pun din ochi :)
    Nu in ultimul rand, va recomand sa folositi totusi manusi de unica folosinta atunci cand umblati la bicicleta. Acum 2 ani m-am intepat accidental la un deget in timp ce demontam lantul. Cum intepatura a fost extrem de mica (nici macar nu a curs sange), am ignorat-o pana am ajuns la spital 2 saptamani mai tarziu cu o infectie de toata frumusetea (se numeste panaritiu). De asemenea, nu este indicat ca pielea sa intre in contact cu ulei, degresant. De la acel episod am intotdeauna in casa cel putin 2 cutii de manusi de unica folosinta.

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před 2 lety +2

      Bune informatiile! Si cel mai important, cum zici tu, sa punem mana la treaba, sa mai facem unele lucrari de intretinere si acasa. :)

  • @silviu.filipescu
    @silviu.filipescu Před 2 lety +2

    Foarte util tutorialul. Eu inca nu am trecut la tubeless, nu am facut nicio pana sezonul asta dar am facut pana la remorca cu copii.😂

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před 2 lety +1

      Eu tocmai ce am făcut pana cu bicicleta cealaltă, care nu e tubeless, acum trebuie reparata. 😀

    • @silviu.filipescu
      @silviu.filipescu Před 2 lety +1

      @@mtbromania traiasca sfantul petic!

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před 2 lety +1

      Da! 🤣

  • @florinb4668
    @florinb4668 Před 2 lety +1

    Fain ,scurt si pe intelesul tuturor acest tutorial.poti sa faci aceste video-uri cand mai faci intretinerea la bicicleta.
    Intr-un an trebuie sa mai completezi cu lichid?sau cat de des adaugi lichid in roata?

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před 2 lety +1

      Mulțumesc! Oricine poate face diverse lucrari acasă de întreținere bicicletei, poate nu sunt la fel ca la service, dar nici departe nu sunt.
      Se completeaza cu soluție cam de doua ori pe an. Ideal ar fi sa și cureți anvelopa pe interior după un an, am făcut asta o data, consider ca nu merita efortul și doar o sa completez pana uzez anvelopele, eu având oricum o bicicleta grea, unde nu contează câteva sute de grame în plus.

  • @I0nut09
    @I0nut09 Před 2 lety +2

    Consider Schwalbe mai calitative decat Continental? Vreau sa le schimb si eu pe ale mele, momentan am WTB.

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před 2 lety +1

      Nu mai cumpăr în viata mea anvelope Continental, ultimele anvelope de ei s-au dezintegrat de ieșeau ațele din ele.

  • @lunaticdoggie
    @lunaticdoggie Před 2 lety +1

    in loc de sprayul ala se poate folosi spray de frane de la piese auto. e vreo 15 lei un tub mare

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před 2 lety +1

      E bun și ala, am și spray de frâne dat parca nu are jet puternic.

  • @KramerMaxim
    @KramerMaxim Před 2 lety +2

    Salut, degresantul nu patrunde in caseta/butuc? Schimbatorul ar fi trebuit lubrifiat dupa degresare. Pe mine ma cam enerveaza sprayurile pentru ca am patit de 2 ori sa stric placutele pentru ca au ajuns vapori pe disc. Sa porti sanatos papucii noi!

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před 2 lety

      Salut și mulțumesc! :)
      Pana acum n-am avut probleme, însă nu sunt nici expert. Personal, mi se par bune spray-urile, însă cam scumpe, cu putina grija, nu ajunge ulei pe sistemul de frânare.
      Nu cred ca ai ce sa gresezi după ce ai curățat rotitele schimbătorului, rulmenții sunt etanșați, iar rotitele se greseaza de la lanțul proaspăt uns. Tu cum procedezi?

    • @KramerMaxim
      @KramerMaxim Před 2 lety +1

      Eu sterg pinioanele cu perie pt pinioane stropita cu degresant, foile cu șervețel la fel stropit, iar schimbatorul cu un spray siliconic(asta se duce mai rapid) sau lubrifiant clasic, pe la articulațiile lui, dupa care sterg excesul. La rulmenții rotitelor pun vasilina cand le desfac, altfel doar le sterg cu serverel. Nici eu nu-s expert:))

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před 2 lety

      @@KramerMaxim aplic și tehnica ta, depinde dacă am spray sau nu, sau dacă am timp, e mai ok, însă mai e multa munca și de multe ori curat la repezeala transmisia. 😀
      Ghici ce? Când am fost la un renumit magazin de biciclete, unde sunt mecanici, probabil cu experienta, au dat cu un spray degresant pe transmisie la repezeala și aia a fost, cred ca de atunci am început și eu sa mai folosesc metoda asta. :))

    • @KramerMaxim
      @KramerMaxim Před 2 lety +1

      @@mtbromania da, dureaza putin mai mult, dar principalul motiv pentru care folosesc metoda asta ca toata operatiunea o fac in casa, inca nu-mi permit sa schimb parchetul la fiecare degresare:))

  • @I0nut09
    @I0nut09 Před 2 lety +2

    Salut. Sa ziceam ca patesc cum ai patit tu cu spinul doar ca nu ramane acolo. Solutia intra in acea gaura si o face etansa. Intrebarea mea este, cat de mult mai poti folosi cauciucul dupa o intepatura, te tine pana termini tura sau eventual o luna de zile sau te tine mult si bine....poate un an? multumesc.

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před 2 lety

      Tine pana uzezi de tot anvelopa si o arunci, n-ai nicio treaba. Daca ai gaura mai mare in anvelopa, de exemplu daca iei un cui sau un ciob, exista un snur special din cauciuc pe care il pui in locul intepaturii si gata, solutia isi face treaba, eu am astfel de kit mereu la mine in turele lungi. To ce ti-am spus e in urma testelor facute de mine, nu din teorie.

    • @I0nut09
      @I0nut09 Před 2 lety +1

      @@mtbromania super tare. iti multumesc mult pentru raspuns.

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před 2 lety

      @@I0nut09 cu plăcere!

  • @alexmalone1642
    @alexmalone1642 Před rokem

    Mica rau foaia 😁

  • @valeriubraicovici1272

    TE SALUT CU RESPECT MA POTI AJUTA CU O BICICLETĂ ELECTRICA, AM SUMA DE 2000...2500 EURO..

    • @mtbromania
      @mtbromania  Před rokem

      Salut! Nu prea am cu ce sa te ajut, cauta pe net oferte sau întreabă la magazine, nu sunt la curent cu ce mai e pe piață.

  • @alexmalone1642
    @alexmalone1642 Před rokem

    Au standard de funcționare exact 2 ani ca sa ne facă sa luam alte anvelope noi 😁

  • @lucasdorvos7924
    @lucasdorvos7924 Před měsícem

    Ai caini??