Sosyal Bilimler, Bilim Değil mi? | Popper ve Bilimsel Yöntem

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 4. 07. 2020
  • Bilim nedir? Karl Popper'ın yanlışlanabilirlik ilkesi ne anlatıyor? Sosyal bilimler, bilim değil mi? sorularına Ömer Gemalmaz yanıt verdi. Sosyal bilimlerin doğası, Karl Marx ve Freud neden hep haklı çıkıyor tartışmaları arasında bilimi anlamaya çalıştık. Umarız yararlı ve keyifli bir video olmuştur.
    Hepinize iyi seyirler.
    Anlatıcı: Ömer Gemalmaz
    Kurgu: İbrahim Karaaslan
    Sosyal Medya:
    / kirkdokuzw
    / kirkdokuzw
    / kirkdokuzw

Komentáře • 77

  • @cengizhan.yagcioglu
    @cengizhan.yagcioglu Před 4 lety +41

    Valla emeğinize sağlık izlerken çok keyif aldım, ömerle ibrahimin ikili diyalogları gittikçe daha güzel oluyor.

  • @samil3424
    @samil3424 Před 4 lety +43

    bütün grup üyelerinin bölümleriyle ilgili o bölüme ilgi duyan bağımsız kişiler için kısa 101 videoları yapsanız ne güzel olur aslında.
    üniversite tercihi anlamında değil mesela siyaset bilimi 101, o bölümü okurken altyapı oluşturduğu, genel anlamda bakış açısı kattığı kitapları. ekonomi için de olur, siyaset bilimi için de olur. uluslararası ilişkiler için de olur. ben ekonomi 2.sınıf öğrencisiyim, benim için ekonomi kitapları daha öncelik. tşkler. bu arada video da çok iyi. devam. okul açılınca amfideki tahtaya sizin kanalın linkini yazmayı planlıyorum.

    • @abcdrk
      @abcdrk Před 4 lety

      haklı bir istek +1

    • @safasahin8383
      @safasahin8383 Před 4 lety +1

      Guzel fikir Samil! Imkan olursa yapmaya calisalim, tesekkur ederiz onerin icin👍

    • @samil3424
      @samil3424 Před 4 lety

      safa sahin ne demek rica ederim! paris’e selamlar:)

    • @Bravemanq
      @Bravemanq Před 4 lety +1

      Malzeme bilimi 101 den bahsedebilirim

  • @halimecetiel9464
    @halimecetiel9464 Před 3 lety +12

    Bütün grupta en sevdiğim videolar Ömerin bölümü veya Boğaziçi hakkında konuştuğu videolardır kesinlikle devamı gelir umarım çok keyif aldım izlerken

  • @yangombi1065
    @yangombi1065 Před 4 lety +3

    Çok kaliteli sohbet. Ağzınıza sağlık.

  • @furkan4877
    @furkan4877 Před 3 lety

    keyifli bir sohbetti. teşekkürler.

  • @Eierscheisse
    @Eierscheisse Před 3 lety +10

    Yürü be Ömer süpersin 👍
    İbrahim’le birlikte Sherlock ve Watson gibisiniz 😜

  • @ibraschwan
    @ibraschwan Před 4 lety +22

    DİĞER İNSANLAR;
    Kanıtlanabilirlik ve nesnellik bilimdeki temel kriterlerdir.
    İBRAHİM;
    O DA BİLİMDİR O DA BİLİMDİR HEPSİ BİLİM

    • @tanberkak6188
      @tanberkak6188 Před 2 lety +1

      Bilim felsefesi çok daha derin ve tartışmaların olduğu bir konu. Dolayısıyla Neo-Positivist (Mantıksal Pozitivist olarak da bilinirler) dediğimiz sadece "Doğrulanabilirlik (Verification)" ve "Nesnellik (Objectivity)" kriterlerine bakıp bu bilimdir veya değildir diyenler olduğu kadar, bunu tamamen reddeden gruplar da var (Frankfurt Okulu, Epistemolojik Anarşistler, Postmodern/Post-Yapısalcı Filozoflar ve hatta Karl Popper'in de aralarında bulunduğu Post-Pozitivist olarak da bilinen Eleştirel Rasyonalistler de var). Dolayısıyla bilimin sınırları probleminde (Demarcation Problem) bazı filozoflar belli tanımları gerekli görürken, bazıları bunun tamamen anlamsız, yanlış veya uygulanamaz olduğunu savunur ve sınırlandırmayı reddeder. Bu sebeple İbrahim'in vermiş olduğu o tepki aslında bazı bilim filozoflarının da paylaştığı bir cevap bilim felsefesinde. Tabi ki de argümanlarını savunmaları İbrahim'den çok çok daha farklı ve beklenildiği üzere daha sofistikedir.

  • @teohaneksi5220
    @teohaneksi5220 Před 3 lety +8

    Eğitici bir video olmuş, teşekkürler.
    Fizikle ilgili birkaç açıklama yapayım: eğer bir arabanın kinetik enerjisini ölçmek istiyorsak direk hıza ve kütleye bağlı newtonian yaklaşımla bulunan formulle bunu ölçeriz ama arabadan çok daha hızlı ilerleyen bir roketin enerjisini bulmak istiyorsak newtonian yaklaşımın üzerine bir relativistic correction yaparak bir sonuca ulaşırız. Tahammül edebileceğin hata oranına göre bir hesaplama yaparsın.
    Newtonian formulleri yanlış değil ama yüksek hızlarda sapmaya yol açıyo, Einstein yaklaşımı yanlış değil ama küçük parçacıklarda işe yaramaz oluyor. Quantum mechanic iyi hoş ama arabaya uygulamak için çok karmaşık. Hangisi işini görüyorsa bir bakıma onu kullanmaya zorluyor seni evren yoksa araban istediğin gibi gitmiyor, roketin marsa ulaşmıyor ya da atom bomban istediğin gibi patlamıyor.
    Bunun dışında istatistiksel yaklaşım insana bir nebze güven veriyor bilinmezliğe karşı ve hayata öyle yaklaşmak kesinlikle çok faydalı doğruyu yanlıştan ayırmada, yine de temkinli olmak lazım. Yaşama ihtimalin 5/6 diye (yüksek bir oran) kafana silahı doğrultup tetiği çekmemek lazım rus ruletinde.
    Bilimin ve matematiğin sınırını nerede çekip umursamazlığın ve dogmanın başlaması gerektiğini çoğu zaman şaşırıyorum o yüzden bu ikisi arasındaki dengeyi nasıl buluruz bu konuda düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

  • @raskolnikov1147
    @raskolnikov1147 Před 2 lety +4

    Hukuk bilim midir konusunda Yargıtay İçtihadında (E:2018/386 K:2020/497 ) geçen bir bölüm
    "Hukuk ancak Öklid'in teoremleri misali, doğruluğu apaçık olan ilkelerin geliştirildiği ve bu ilkelerin bütün hukukçular tarafından benimsenip standart olarak uygulandığı gün bilim olma sıfatını hak edecektir. İşte ancak o gün hukuk problemleri bütün hukukçular tarafından aynı şekilde çözümlenecektir."

  • @Aysenur-ki7rq
    @Aysenur-ki7rq Před 4 lety +8

    Öncelikle video için teşekkürler.Bir sonraki videonuzda yolsuzluğun eşitsizliği nasıl azalttığını anlatırsanız güzel olur. Birde "150 ülkeye bakalım" deyince ülkeleri tanıtacağınız videolar yapmanızın güzel olacağını düşündüm.Bu şunun için de iyi olur şimdi libya iran ya da hong kong ile ilgili durumları anlatıyorunuz gayet güzel hiç sorun yok. Fakat ben tam olarak anlayabilmek için videodan sonra gidip ülkenin siyasi liderlerine, coğrafi konumuna, demografik yapısına felan bakıyorum. Sizlerde bu videoları hazırlayarak rahatlıkla "evet arkadaşlar bu ülke ile ilgili temel bilgilerimize yukarıdaki karttan bakabilirsiniz." diyebileceksiniz. Hatta ilk videonuzda da Güney Kore yi tanıtırsınız. Başlığada ya da fotoya bts, blackpink gibi kpop gruplarını koyarsınız. Sosyal medyada çok fazla bulunan ve kullanan kpop seven kardeşlerimizinde ilgisini de çekersiniz:) (tabi bunlar naçizane tavsiyeler sizler daha iyi bilirsiniz.) Sevgiler,Kolaylıklar:)

    • @omergemalmaz6710
      @omergemalmaz6710 Před 3 lety +3

      Hocam selam, önerileriniz için teşekkürler. Ülkeleri anlatmamıza dair talep var ama yaparsak o kadar da izlenmez gibi geliyor bana, o yüzden emin olamıyorum :d Kpop örneğiniz iyiydi başka bir şey üzerinden frame edilerek anlatılabilir. Üzerine düşüneceğim.

    • @Aysenur-ki7rq
      @Aysenur-ki7rq Před 3 lety

      @@omergemalmaz6710 Ben de videolarınız ve yanıtınız için teşekkür ederim. Dediğim gibi sizler daha iyi bilirsiniz. Kolaylıklar dilerim :)

  • @hanifesacli9714
    @hanifesacli9714 Před měsícem

    Süpersiniz 🎉

  • @Bravemanq
    @Bravemanq Před 4 lety +11

    16:23 kız arkadaşımla tartışırken girdiğim trip aynen bu :D

  • @abcdrk
    @abcdrk Před 4 lety +5

    *Brainstorming* 1- Su deniz seviyesinde 100 derecede kaynar. 2- Rakım yükseldikçe kaynama noktası düşer. İkinci kuralı bilmeden yapılan bir gözlemde 90 derecede kaynayan bir su, ilk kuralı çürütüyor mu yani şimdi? Yoksa yeni parametreleri mi gerektiriyor? Kuralı bozan durumlar kuralın yanlışlanmasını mı sağlar yoksa yeni bir kuralın gerekliliğini mi gösterir? Hangi noktada yanlışlayıp hangi noktada kendimizi ikna etmeye çalışmaya devam edeceğiz hocam.

    • @ahmetarifgunaydn3169
      @ahmetarifgunaydn3169 Před 4 lety +3

      Gözlemin ilk önermeyi çürütmesiyle "Allah Allah, bu işte bir bit yeniği var" denilerek hipotez revize edilir. Yani aslında sen revize edilmiş halini yazmışsın, ama başka hipotezler de uydurulabilir, sabahları 100 derecede kaynar falan gibi gozlemciye makul gelen birkaç alternatif üretilir. O önermeler ışığında yeniden deney/gözlem yapılır. Yani sabah/öğle/akşam vakitlerinde deney yapılır mesela. En sonunda vaktin de bir önemi olmadığı görülür ve teori yine revize edilir. Bu süreç devam eder ve senin dediğin sonuçlara ulaşılır. Ama yarın öbür gün biri çıkıp "rakım yükseldikçe kaynama noktası düşer ancak bu sadece troposfer için geçerlidir" (tamamen sallıyorum) diyerek teoriyi geliştirebilir. Ama en en başta su 100 derecede kaynar önermesini yanlislayamamış bir araştırma aslında tüm gözlemlerini aynı sample'dan yani deniz seviyesinden seçtiği için metodolojik bir hata yapmistir ve Ömer'in dediğine gelmiş oluyoruz: bilim dönüp dolaşıp metoddan ibaret hale gelir.

    • @Erethnia
      @Erethnia Před 4 lety +1

      Aslında ilk kural zaten ikinci kurali bildiginizi gosterir. Rakım kisitlamasini zaten koymus oluyorsunuz. Su 100°C da kaynar olsaydi ilk kural ve siz 90°C kaynatsaydiniz o vakit neden arardiniz ve rakim cevabini bulabilirdiniz. Sorunuzun cevabi da sanirim oznellikte cunku siz cevap bulamadiginizda artik yanlislamis oluyorsunuz. Ta ki birisi sizin onerinizi gelistirene kadar. Bu noktaya kadar sizin kuralinizin gecerliligi etki alanina gore saglamligini koruyor. Newton-Einstein durumunda oldugu gibi

  • @isilarashird
    @isilarashird Před 3 lety +23

    Genç beyinlerden eski ve sıkıcı konuları dinlemek çok refreshing. Bu dinamik/taze perspektifi seviyorum, darısı dinazor siyasetin başına.

  • @efesimsek4201
    @efesimsek4201 Před 2 lety

    Peki 2 soru sormak istiyorum.
    1. Yanlışlamacılığı yanlışlayanbilir miyiz ? Yanlışlamacılık da yenlışlanamıyor ve her şeye cevap veriyor. Ozaman yanlışlamacılık bilimsel diyebilir miyiz ?
    2. Bir tekil önerme evrensel bir önerme ile çeliştiği zaman illaki evrensel önermeyi niye çöpe atıyoruz ki. Belkide tekil önerme yanlışdır. Mesela eğer zamanında uranüsün yörüngesindeki hatayo fark etseydik ve newton fiziğini çöpe atsaydık. Neptünü bulamazdık. tekil önermelerde de hata olabilir.

  • @jesuisbroke2909
    @jesuisbroke2909 Před 2 měsíci

    Hocam 2024 yılından geliyorum. Kanalınızı yeni keşfettim, videolarınızı keyifle izliyorum ve bir psikoloji mezunu olarak konuya vakıf olmayan izleyiciler için birkaç şey eklemek isterim. Videoda sadece psikanalizden bahsedilmiş. Evet doğru, psikoloji camiasında da analizciler ve türevleri olan dinamikçiler oldukça eleştirilir çünkü teorilerinin temeli olan ''bilinçaltı/dışı'' kavramı bilimsel metodolojiyle ölçülemez. Ancak psikoloji bilimi psikanaliz ile popülerlik kazanmasına karşın, davranışçı ve bilişsel psikoloji ekolleri ile bilimsel metodolojiye uygunluk kazanmıştır. Zaten Bilişsel/Davranışçı ekolün çıkış noktası insanı anlamanın ve bu bağlamda gerçekleştirilen psikoterapilerin etkilerinin deneysel olarak ispat edilebilir olmasıdır. Güncel olarak oldukça popüler olan göz hareketleriyle duyarsızlaştırma terapileri (EMDR) da bilimsel olarak ölçülebilir oldukça etkili terapi yöntemlerinden biridir. Kabul ve kararlılık terapisi, mindfulness temelli terapiler ve diyalektik davranışçı terapi gibi diğer üçüncü kuşak ekollerin çoğu da bilimsel temellere dayandırılır. Dolayısıyla sadece psikanalitik perspektiften bakarsak evet psikoloji bir bilim olmaktan çıkar, ancak psikolojiyi sadece psikanalitik psikolojiyle sınırlandırmak da başlı başına bilimsel bakış açısından oldukça uzakta bir yaklaşım olacaktır.

  • @umutakbas3306
    @umutakbas3306 Před 4 lety

    Harika

  • @cileksevenbiri4804
    @cileksevenbiri4804 Před rokem +1

    Bence ikinize kameranın önünde durun öyle daha güzel Bi de arkadaki abinin sesi kısık geliyo baya

  • @loszame
    @loszame Před 4 lety +3

    Bu konu için arastirdiginiz/okuduğunuz kaynakları belirtebilir misiniz?

    • @omergemalmaz6710
      @omergemalmaz6710 Před 3 lety +8

      Emre selam, temelde Popper'i anlattım. The Logic of Scientific Discovery ana metin. Bryan Magee'nin Popper'i anlattığı kısa hoş bir kitabı var ama ben onu okumanızı öneririm. Kitabın adı "Karl Popper'ın Bilim Felsefesi ve Siyaset Kuramı". Bilim felsefesine ilgiliyseniz Thomas Kuhn'un "Bilimsel Devrimlerin Yapısı" kitabı da temel metinlerdendir ona da bakabilirsiniz.

    • @loszame
      @loszame Před 3 lety +1

      @@omergemalmaz6710 teşekkür ederim.

  • @rojbinkonuk9767
    @rojbinkonuk9767 Před 3 lety +2

    Newton fiziğinin de hatta Einstein fiziğinin de yanlışlanabiliyor olması, yani test edilebiliyor olması yaptıkları çalışmayı bilimsel kılar, Newton fizigi bilimsel anlamda yanlışlanmıstır evet ve artık kabul görmez ama bu Newton un çalışmasının bilimsel olmadığı ya da Newton'un bilim adamı olmadığı anlamına gelmez

  • @Maglupbey
    @Maglupbey Před 4 lety +2

    LAN YANLIŞLANAMIYORSUNUZ💡
    :d elinize sağlık güzel video

  • @lejouet007
    @lejouet007 Před 10 měsíci

  • @pala1285
    @pala1285 Před 3 lety

    9:00 parçacık fiziği ve istatistiksel fizkte kullanılıyor. CERNde birer tane proton değil binlercesi aynı anda çarpıştırılıyor. Ve matematik-istatistik kullanılarak ortaya çıkan enerjilerin yoğunluğuna göre hangi atom altı parçacıkların hangi enerjide olduğu hesaplanıyor.
    Yani teknik olarak bir tanecik leptonun ya da hadronun enerjisi ortalama olarak hespalanıyor.
    Ama bu deneyler yüzlerce kere tekrar edildikçe aynı enerji bölgelerinde toplanan parçacıkların enerjisi ölçülüyor-hesaplanıyor.
    Zaten böyle parçacıkların olduğu da şüpheli :)
    "Everything that we call real, is made up of things we can not call real."
    -Niels Bohr
    Ömer'i dövüyoruz videosu bekliyoruz :))

  • @bilge3144
    @bilge3144 Před rokem

    Çok eğlenceli bi video olmuş kdkdkdkd
    Bakıyorum şöyle bi bilim mi diye kslslsl

  • @kadirra8803
    @kadirra8803 Před 3 lety

    Hayatımda geçirdiğim en keyifli ve dolu 20 dk olmuş olabilir 😅🤗

  • @kadirist3148
    @kadirist3148 Před rokem +2

    Bir beyin fırtınası daha koptu :)

  • @cengizhan.yagcioglu
    @cengizhan.yagcioglu Před 4 lety

    Peki Popper'in bu ilkesi Newton fiziği ve Einstein fiziği durumunun başka bir örneği olabilir mi ? Yani bu ilkenin bilimselliği belirlemede "bugün" kilit bi role sahip olması test edilebiliyor mu ? Edilebiliyorsa bunun bi zaman sonra Newton fiziği gibi tedavülden kaldırılmayacağı ve bizim artık başka bir ölçüyü bilimsel yöntemin ölçütü kabul etmeyeceğimiz ne kadar kesin?

    • @omergemalmaz6710
      @omergemalmaz6710 Před 3 lety

      ajkshjaksa süper bir soru sormuşsun biz yarın bu ilkeyi terk edersek ne olacak gerçekten bilemiyorum

    • @cengizhan.yagcioglu
      @cengizhan.yagcioglu Před 3 lety +1

      @@omergemalmaz6710 bence ibrahimin metodu kullanabiliriz : D

  • @sanessam188
    @sanessam188 Před 4 lety +8

    Ağa kurduğun bir cümleyi 15dk düşündükten sonra anlıyorum

  • @atticuus
    @atticuus Před 3 lety

    hacı sen lisansta mısın yoksa lisansüstü mü?

  • @furkanbaybars923
    @furkanbaybars923 Před 4 lety +1

    Ne olacak insanların bu neden sonuç ilişkisi kurma merakı :'(

  • @aliak4977
    @aliak4977 Před 3 lety

    Bilmek ayrı inanmak ayrı ancak bildiğine inanmıyorsan bir degeri yok

  • @abdulvahidgezer
    @abdulvahidgezer Před 4 lety +3

    ilk tekil gözlem

  • @SeksenYedili
    @SeksenYedili Před 3 lety

    Bilim nedir görmek isteyen varsa, bu yorum altına yazabilirsiniz

  • @nisacelik6549
    @nisacelik6549 Před 3 lety +1

    ibrahim'in kırıkkaleyle derdi ne

  • @aliak4977
    @aliak4977 Před 3 lety

    Bilimlerin soramadığı soruları felsefe sorar onedenle felsefede soru sormak cevap vrrmekten bir tık önemli

  • @zuhalozturk4889
    @zuhalozturk4889 Před 3 lety

    YANLIİŞLANABİLİR ÖNERMELER İÇEREN ÖNERMELER...ZAMAN EĞRİLİYOR...GİBİ

  • @aysedinc4614
    @aysedinc4614 Před rokem

    👋👋

  • @rojbinkonuk9767
    @rojbinkonuk9767 Před 3 lety +5

    Karl Popper'ı Devlet Bahçeli'ye benzeten bir ben miyim?

  • @aliak4977
    @aliak4977 Před 3 lety

    Birde burdan bak dünya yüzünde okur yazar olanların yarısının bildiği şeyler bilim olsa ne olur olmasa ne olur

  • @muradnnolaki6788
    @muradnnolaki6788 Před rokem

    Sorgulanmamış"Bilimsel bir hayat" yaşamaya değmez.

  • @nuricetin5267
    @nuricetin5267 Před 3 lety +1

    Bilim elimize somut teknik bir imkan sunarken sosyal bilim dünyaya ne katıyor

    • @israazar2843
      @israazar2843 Před 3 lety +3

      atom bombasını ve hidrojen bombasını bulan da sosyal bilim galiba

  • @batuhankaracay4202
    @batuhankaracay4202 Před 3 lety

    "çat çat "

  • @betull0096
    @betull0096 Před 2 lety

    Hukuk bir bilim midir?

    • @Jishkled
      @Jishkled Před rokem

      Devlet yapısının yargı kolunun bir aracı bu arada soruna cevap bilim değildir

  • @eneskaya2349
    @eneskaya2349 Před 3 lety

    instadan görüp gelen ben

  • @wmidnight8876
    @wmidnight8876 Před 2 lety

    .

  • @toriamos6107
    @toriamos6107 Před rokem

    Çok güzel diyalog fakat, sosyal bilimler yanlışlanamayacağı için bilim değil dediniz, videonun sonunda da psikologların yapacağı bir çalışmanın ölçülebilir olduğunun örneğini verdiniz. Videonun sonunda yine bilim midir değil midir hala kendime sormaya devam ediyorum.

  • @fatihmucahidcucu4408
    @fatihmucahidcucu4408 Před 4 lety +1

    Kısaca: Yazıdığınız şeyleri 10 kişi okuyacağından Sosyal Bilimler filan okumayın. Gidin mühendislik okuyun. Insanlığa daha çok faydanız olur :D
    Not: bunun gibi videoların sonunda kaynak kitapları yahut konuyla alakadar kitapların ismini de verebilirsiniz?

    • @omergemalmaz6710
      @omergemalmaz6710 Před 3 lety +2

      Fatih selam, ana kaynağım Popper'in "The Logic of Scientific Discovery"si. Aynı talep çok geliyor, videoların altına yararlandığımız yararlanılabilecek kaynakları ekleyeceğim. Öneri için teşekkürler.

  • @cem3406
    @cem3406 Před 3 lety

    "Allah böyle istedi" önermesi sınanamaz iddiası bana açıkça gericilik gibi göründü. Bu ilerici tutumlarını önünü tıkayabilecek bir yaklaşım.