Karl R. Popper/Yanlışlamacılık

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 18. 11. 2020
  • Bu videoda Popper'ın hayatı ve yanlışlamacılık felsefesi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Popper post-pozitivist bir insandır ve bilgilerin yanlışlandığı takdirde bilimsel bilgi olacağını savunmaktadır. Yanlışlamacılık için denenebilir ve gözlemlenebilir olması gerektiğini savunmaktadır. İyi seyirler.
    You can learn about Popper's life and his philosophy of falsification in this video. Popper is a post-positivist person and argues that if the information is falsified, it becomes scientific knowledge. He argues that it should be tried and observable for falsification. Have a good time.

Komentáře • 13

  • @oktaykizkapan3835
    @oktaykizkapan3835 Před 3 lety

    Hocam bu konulara da videolarınızda yer vermeye başlamanız çok güzel. İzninizle ben de bir kaç şey eklemek isterim. Özellikle son verdiğiniz Eddington örneği ile ilgili olarak. Videodan ben bilgilerin bilimsel olması için yanlışlanabiliyor olması gerektiğini düşündüğünüzü anladım (suyun kaynama sıcaklığı örneğindeki gibi). Ama bence Popper'ın yanlışlanabilirlik ilkesini daha farklı anlamamız gerekir. Popper'in kast ettiği bilimsellik kriterinin test edilebilirlik olduğunu düşünüyorum. Bir teori test etmeye ne kadar açık ise bu testler sonucunda ne kadar yanlışlanamıyorsa o kadar bilimseldir. Eddington örneğinde de bu şekilde düşünmeliyiz bence. Eddington deneyi aslında Einstein'in teorisinin test edilebilir olduğunu göstermesi bakımından çok önemlidir. Ayrıca bu deney sonucunda bu teori yanlışlanamamıştır. O yüzden bu deney teorinin bilimselliğini artırmıştır. Tabii ki her yanlışlanamama aynı zamanda bir doğrulamadır orası ayrı:). Video serilerinin devamını beklediğimi ifade etmek isterim. Saygılarımla...

    • @OktayBektas
      @OktayBektas  Před 3 lety

      Cok tesekkur ederim Oktay değerli düşüncelerin için...Bu konularda okumalarım devam ediyor. Henüz tam yetkin degilim. Haklısın anladığım şekliyle videoda açıkladım. Senin aciklaman ufkumu daha da genişletti. Cok tesekkur ederim.
      Diger taraftan şunu cok net görüyorum ki, benim düşüncem yanlışlandıgı zaman aslında daha anlamlı öğreniyorum. Umarım bu tartışmaya katkı verip düşüncelerini yazan cok insan olur. Çok tesekkur ederim 😊

    • @oktaykizkapan3835
      @oktaykizkapan3835 Před 3 lety +1

      @@OktayBektas Ben teşekkür ederim hocam. Dediğiniz gibi yanlışlarımızla karşılaştığımızda yaşadığımız o şokun etkisiyle heralde bir daha unutmuyoruz. Bu da yanlışlanmayı sevmememizden, kendi bilgilerimize çok güvenmekten kaynaklanıyor sanırım :). Dediğiniz gibi inşallah video çok kişiye ulaşır ve yorumlarla zenginleşir bizde faydalanırız.

    • @OktayBektas
      @OktayBektas  Před 3 lety

      @@oktaykizkapan3835 Bu arada Popper 'i de yanlışlamaya çalışmak cok güzel 😊

    • @oktaykizkapan3835
      @oktaykizkapan3835 Před 3 lety +1

      @@OktayBektas Popper i bizden önce Kuhn ve Lakatos zaten çok fena eleştiyorlar. Ben Popper'ı ilk okuduğumda hayran kalmıştım, sonra ardıllarını okuyunca da üzülmüştüm açıkçası onun adına. Çok rasyonel görünen teorisi çok geçmeden kendi icat ettiği silahla vurulmuştu 😊

    • @OktayBektas
      @OktayBektas  Před 3 lety

      @@oktaykizkapan3835 Post pozitivizmin güzel tarafı da burası sanırım. Kuhn ve Popper her ikisi de post-pozitivist anlayışın temsilcisi ama birbirlerini de elestirebiliyorlar. "Degismek ve gelismek sadece bilimsel bilgi de degil, insanda da her yönüyle olmalıdır" düşüncesini destekleyen davranışlar bunlar 😊

  • @19Aris85
    @19Aris85 Před rokem

    Hocam merhabalar size bu konu babında kısa ve öz bir soru sormak istiyorum lütfen bana izin veriniz. Şöyle ki; bir şeyin veya bir olgunun doğru olduğunun tam olarak kanıtlanamayacağını ancak bir kere yanlışlandığı lahza onun doğru olup olmayacağına kanaat getirilebileceği iddaası size inandırıcı geliyor mu? Öyleyse bir olgu ve şeyin doğru olduğuna inanmak için sonsuz kere doğrulanmasının yeterli olmayacağına eyvallah ediyoruz ancak neden onu yanlışlayan şeyin de gerçekten yanlış olup olmadığını sonsuz kere kontrol etmemiz istenmiyor, açıklayabilir misiniz? Anlatımlarınızdan bu zatın ki yeni tanıştım sayenizde, kuramının aynı Nasreddin Hoca'mızın "tencerenin doğruduğuna inanıyorsunuz da neden öldüğüne inanmıyorsunuz" tadında bir kuram olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Çünkü varsayımlar sırf biçimsel mantık açısından doğrulanamıyor diye tüm bilimsel kuramları çöpe atmak zorunda kalırdık. Bizim için önemli olan kuramların gerçek doğa ile karşılaştığı yer pratik uygulamadır. Yoksa herşeyde bir varsayım yanlışlanır ve doğrulanır ancak, yanlışlamayı kesin ve şaşmaz olarak kabul edemeyiz. O zaman evrim kuramı da sahte yani şimdi, nasıl?? Lafım kuramadır siz değerli hocama değildir, saygılar sunuyorum, başarılarınızın temadi olmasını diliyorum.

    • @OktayBektas
      @OktayBektas  Před rokem

      Düşünceniz için çok teşekkür ederim. Sorgulayıcı olmanız çok iyi. Sizin söylediğiniz Popper'a yapılan bir eleştiridir. Haklisiniz. Sonucta, bu düşünür ve düşüncesini söylemiştir. Bilimin gelişimini Popper dan oldukça farklı yorumlayan düşünürler de vardır. Onları da okumanızı tavsiye ederim. Ornegin Carnap.

    • @kitlamadublaj6514
      @kitlamadublaj6514 Před 7 měsíci

      evrim kuramı için popper de bilimsel değil, metafiziksel olduğunu söylüyordu. tam bilgim yok ama sonrasında fikrini değiştirmiş bir şekilde. ben bunun popperin sosyal bir hitabetçi oluşundan kaynaklandığını düşünüyorum çünkü evrim kuramı cidden popperin ele aldığı ilkeye uymuyor. evrim teorisi ile istediğiniz hikayeyi uydurabiliyorsunuz ve birçoğu yanlışlamaya, test edilmeye mahal vermeyen hikayeler oluyor. neymiş efendim evrimsel süreçte hayatta kalmak için matematiksel düşünceyi geliştirmişiz, neymiş efendim hayatta kalmak için özgür iradeyi geliştirmişiz, neymiş efendim hayatta kalmak için bilim yapabilir olmuşuz, neymiş efendim hayatta kalmak için dünyayı algılayabilir olmuşuz falan. bunların hiçbirisi evrimin temel aldığı fiziksel olgulara indirgenemeyecek denli fizik dışı konulardır. eğer evrim bu konuları da kapsayabiliyorsa bir zahmet ben de hayatta kalmak için tanrıya falan evrimleşeyim, zira eminim bu beni daha uzun süre hayatta tutar ve daha kolay döllenmemi sağlardı. evrimin yapabileceği açıklamalar bence sadece halihazırda var olan veya fiziken mümkün olan bir takım olguların daha spesifik ve elverişli işlevler kazanmasına veya körelmesine neyin sebep olduğuna dairdir. pofff diye matematiği, dili, iradeyi falan icat edemeyiz, bunları hiçbir fiziksel olgudan da türetemeyiz.