Peyami Safa - Fatih Harbiye Roman Özeti

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 19. 04. 2022
  • ►►DİLERSENİZ ÖZET METNİNİ SİZE MAİLLE ULAŞTIRABİLİRİZ. YORUM KISMINA MAİL ADRESİNİZİ BIRAKMANIZ YETERLİDİR!!
    TANITIM
    “Doğu - Batı” sorunu, modern Türk Edebiyatı’nın en önemli meselelerinden biri olarak tanımlanabilir. Peyami Safa’nın 1931 yılında yayımlanan Fatih - Harbiye romanı da bu konuyu ele alan romanlar arasında en meşhur, en karakteristik örneklerden bir tanesidir.
    İstanbul’un Batılılaşmış, “modern” semtlerinden “Harbiye” ile, geleneksel, Doğulu semtlerinden “Fatih’ arasında gidip gelen tramvayı başlığına koyan roman, Fatihli Neriman’ın bu iki kültür arasında bocalamasını konu alır.
    Bu açıdan Fatih - Harbiye, “Doğu - Batı” temasını sosyal, kültürel ya da edebi olarak anlamak isteyenler için iyi bir başlangıç noktası teşkil eder. Çünkü Peyami Safa, yaklaşık yüz sayfalık bu romanı süresince bu konuyu fazla gizlemeden, başka konularla ilgilenmeden ele alır.
    ŞAHIS KADROSU:
    Neriman: Neriman, Fatih - Harbiye romanının ana karakteridir. Fatih’te büyüyen ve bu semtin geleneksel kültürü içinde yetişen Neriman, romanın başlangıcından bir süre önce Avrupai bir hayata özenmeye, bu şekilde yaşayan Macit ile birlikte gezmeye başlamıştır. Fakat, yetiştiği kültürü ve yedi senedir birlikte olduğu Şinasi’yi de kolay kolay göz ardı edemez.
    Şinasi: Şinasi, Doğu ve Batı arasında kalan Neriman’ın gözünde, “Doğu”yu temsil eden karakter olarak tanımlanabilir, zira romanın genelinde olduğu gibi, Peyami Safa Şinasi’nin rolünü de fazla gizlemez, onun temsil ettiği değerleri açık açık okuyucuyla paylaşır:
    Faiz Bey: Neriman’ın babası Faiz Bey, romanda Şinasi’nin yanında ikinci bir doğulu karakter olarak kullanılır. Neriman “eski”, “geleneksel” kültüre kızdığı zaman, bu sinirini genellikle Faiz Bey ve Şinasi’den çıkartır.
    Macit: Neriman’ın karakterindeki değişimin en büyük sebeplerinden bir tanesi, Batılı hayat tarzıyla onu etkileyen Macit’tir. Macit, romanda gerçek anlamda bir “karakter”den çok Batının bir sembolü, Neriman’ın Batıyla ilgili sevdiği şeylerin bir özeti olarak kullanılır. Zira yüz otuz sayfalık roman boyunca, Macit yalnızca iki kere karşımıza çıkar ve ikisinde de Neriman’ı alelacele baloya davet etmek dışında bir şey yapmaz, hemen ortadan kaybolur.
    ZAMAN VE MEKÂN:
    Fatih Harbiye, Cumhuriyetin ilanından bir süre sonra 1930’ların İstanbul’unda geçer. Romanda semt olarak Fatih'in karşısına yerleştirilen asıl bölge Beyoğlu'dur. Beyoğlu, Galatasaray, Şişli gibi semtlerde bölgedeki azınlıkların ve Avrupalıların yoğunluğu nedeniyle Avrupai bir yaşam vardır. Neriman Fatih’ten Beyoğlu’na çıktığı zaman, kendini büyük bir seyahat yapmış gibi hisseder. Peyami Safa, İstanbul’un iki semti arasındaki farkı, “Kabil ile New York arasındaki” farklara benzetir. Dünyanın iki ucundaki iki farklı hayat tarzı, İstanbul’da yarım saatlik mesafede görülebilmektedir.
    DİL VE ANLATIM, ÜSLUP
    Fatih - Harbiye, verilmek istenen mesajın roman tekniğinin, romanda yaşanan olayların ve hikaye bütünlüğünün önüne geçtiği bir eserdir. Bu nedenle Peyami Safa, mesajının okuyucuya tam olarak ulaştığından emin olmak için, direkt ve net bir dil kullanır. Yeri geldiğinde romandaki karakterlerin işlevlerini okuyucuya doğrudan söylemeye çekinmez.
    1931 yılında yazılan roman, birkaç eski ay ismi ve kalıplaşmış kurum isimleri (örneğin, Darülelhan) dışında Arapça ve Farsça tanımlamalardan kaçınmıştır. Fakat yazıldığı dönemin de etkisiyle, Arapça ve Farsça kökenleri kelimeler karşımıza çıkar
    KURGU
    Peyami Safa, olayları hikâyeye dahil olmayan, teknik olarak “üçüncü tekil” olarak adlandırdığımız bir anlatıcı vasıtasıyla okuyucuya ulaştırır. Anlatıcı olayları aktarırken yalnızca yaşananları ve söylenenleri ifade etmekle kalmaz, aynı zamanda romanın üç önemli karakterinin düşüncelerini de ifade eder. Roman hiçbir zaman Neriman’ın, Faiz Bey’in ya da Şinasi’nin gözünden anlatılmasa da Peyami Safa gerekli gördüğü noktalarda bu karakterlerin düşüncelerini ve hissettiklerini okuyucuyla paylaşır.
    ►Roman özetleri için, • Roman Özetleri
    ►TYT-AYT-KPSS Tarih için, • TYT - AYT - KPSS - ÖAB...
    ►Yazar Tanıtım için, • Yazarları Tanıyalım
    ►KPSS-ÖABT-AYT Edebiyat için, • KPSS - YKS - ÖABT Edeb...
    ►Divan Şairleri için, • Şairler ve Eserleri AY...
    ►Paragraf Dersleri için, • Paragraf Dersleri
    ►►Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz:
    ► Instagram Anaokulu, İlkokul, Ortaokul ► / degisim.koleji
    ► Instagram Kurs ► / degisimkurslari
    ► Twitter ► / degisimkurslari
    #PeyamiSafa #FatihHarbiye

Komentáře • 8

  • @zeyooz0908
    @zeyooz0908 Před 5 měsíci +5

    arkadaki sarki cok korkutucu hic aklimdan cikmicak sarki sayesinde

  • @androgaming1100
    @androgaming1100 Před 2 měsíci +1

    Finaller yaklaştığına göre 🥹

  • @burcuduru6394
    @burcuduru6394 Před 2 lety +3

    tarihinde devami gelsin lutfennnn

  • @ugur_ytEdits
    @ugur_ytEdits Před rokem +2

    Hocam sondaki doğru dimi net kusura bakmayin her yer farklı bişey söylüyoda kitabi daha alamadım ve acil bana özet lazımdı ondan böyle yazıyorum

  • @zeynepguzel2004gmailcom
    @zeynepguzel2004gmailcom Před 2 lety +5

    Neriman 🖤 Şinasi

    • @ercumentniteliksiz366
      @ercumentniteliksiz366 Před rokem +1

      Neriman şinasiyi haketmedi nerimanın neredeyse sokaktaki fahişelerden gram farkı yok şinasinin özsaygısından bahsetmiyorum bile

    • @wanderlust4422
      @wanderlust4422 Před 6 měsíci +1

      🎉

  • @alimerttklc
    @alimerttklc Před 8 měsíci +2

    neriman nasıl bir hata yaptın kızım ya sennn