DOKUZUNCU HARİCİYE KOĞUŞU KİTAP ÖZETİ - PEYAMİ SAFA

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 09. 2024
  • DOKUZUNCU HARİCİYE KOĞUŞU KİTAP ÖZETİ - PEYAMİ SAFA
    KİTAP HAKKINDA
    Türk klasiklerinini öncülerinden olan Dokuzuncu Hariciye Koğuşu romanı Peyami Safa tarafından 1930 yılında ilk kez yayımlanmıştır. Kitap her ne kadar bir otobiyografi olarak kaleme alınmamış olsa da kitapta işlenen konular ve kitapta geçen zaman yazarın hayat hikayesini içerir.
    Roman, Birinci Dünya Savaşı sırasında İstanbul'da kemik hastalığı yüzünden tedavi gören bir çocuğun yaşadığı sıkıntıları, hayalleri, aşkı ve hayata tutunmasını anlatır.
    KARAKTERLER
    Hasta Çocuk: ( Anlatıcı) Bacağında kemik hastalığı olan ve bacağının kesilme ihtimali olan romanın kahramanıdır. Yıllardır yaşadığı hastalık kendisini erkenden büyümeye zorlamış, acı ve hayaller içinde bir dünya içine sıkışmıştır.
    Nüzhet: Paşa'nın Hayat dolu, hareketli bir kızıdır. Dünyaya ait herhangi bir zorluk tatmamış ve çekinmeden hasta çocuk ile gönül eğlendirebilmiştir.
    Paşa: Paşa hasta gencin akrabasıdır. Disiplinli ve yardımsever bir insandır. Okumayı çok sever.
    Nurefşan: Köşkün hizmetçisi ve yazarın mutluluğu için elinden geleni yapan birisi.
    Doktor Ragıp: Bakımlı ve elit bir doktor. Nüzhet'e talip olduğu için hasta çocukla arası iyi değildir.
    ALINTILAR
    "Görülecek, işitilecek, tadılacak, okunacak, yazılacak, yapılacak o kadar çok şey birikiyor ki, bundan sonra hayatımın bütün bunlara yetişmeyeceğinden korkuyorum."
    "Kırkını geçmiş insanların tecrübelerine sahip olduğuma inanıyordum, fakat hâlâ Nüzhet'e âşık olduğumu kendime itiraf edemeyecek kadar çocuktum."
    "Denizde, dalgalar arasında boğulacağını anladıktan sonra hiç bir hareket yapmayarak kendilerini suya salıverenler ve felâketi bir an evvel isteyenler gibi kendimi bırakmıştım."

Komentáře • 22