Film 18 | Sådan dyrker Jan økologiske græskar | GoCook by Coop

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 17. 10. 2018
  • Jan på Sørisgaard dyrker økologiske græskar. Jan vil gerne hjælpe GoCook med at dyrke 42.000 græskar, hvis han altså lige giver en hånd med undervejs.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------
    Sådan er årets gang fra jord til bord:
    MARTS: Jorden bliver pløjet og harvet.
    APRIL: Jan starter med at sende Gorm på gartneri, så han kan hjælpe med at så græskar-frø.
    MAJ: Folk på gården sætter de små græskarplanter i jorden.
    Markerne skal holdes rene for ukrudt. For meget ukrudt fjerner nemlig vandet og jordens næringsstoffer fra græskarplanterne.
    Næringsstoffer er stoffer i jorden, som planterne vokser og lever af.
    Mens planterne er små, bruger Jan og hans folk en rad-renser til at holde ukrudtet væk. Det er en maskine, der fjerner ukrudt. Jan må ikke sprøjte, da han er økologisk landmand.
    JUNI: Ukrudtet er nu blevet så stort, at Jan og hans folk skal luge lidt i rækkerne. På et tidspunkt kommer markerne til at fylde hele marken med deres store, flotte blade. Græskarplanterne sætter både hun og hanblomster. Det er kun hun-blomsterne, som bliver til græskar.
    AUGUST: Hun-blomsterne bliver til runde græskar-bær. Græskarrene bliver meget tunge og ender med at ligge på jorden.
    SEPTEMBER & OKTOBER: Græskarrene er modne og klar til høst, når stilken bliver mørkere i farven. Stilken kommer til at ligne en slags vinprop. Græskarrene tåler ikke at blive høstet med maskine. Det er de alt for sarte til. De har nemlig stadig kun en tynd skal, når de bliver høstet. Hver eneste græskar skal skæres forsigtigt af med en kniv.
    NOVEMBER: Dårlige græskar bliver ikke høstet. De får i stedet lov til at blive siddene på planten og rådne. Når planterne er visnet, bliver de harvet ned i jorden. På den måde bliver de gamle planter og dårlige græskar til jord. Jan kan ikke sælge de helt små græskar, som er på størrelse med tennisbolde. De bliver brugt som foder til dyr.
    Se også filmen her:
    gocook.dk/gocook-tv/film-18-gr...
    -----------------------------------------------------------------------------------------------
    Vi udfordrer dig til at blive bedre end din mor og far til at lave mad!
    GoCook 100% din ret: bliv familiens køkkenchef - vi hjælper og viser dig hvordan med vores GoCook videoer. Videoerne er en blanding af opskrifter, tips og tricks, der gør dig bedre end dine forældre til at lave mad.
    Projektet GoCook er et af mange initiativer under overskriften Coop & Co, der skal sætte gang i de danske madværksteder og skabe flere og bedre madoplevelser. Projekt GoCook bliver løbende udviklet. De største dele af projektet er lige nu GoCook Smagekassen, som er Danmarks største skoleaktivitet, tv-udsendelserne ’Gorm og 100% din ret’, bogsystemet til madkundskab og kokkeskoleapp’en GoCook og gocook.dk.
    Besøg vores andre platforme:
    Hjemmeside: gocook.dk/
    Facebook: / gocookdk
    Smagskassen: gocook.dk/smagekassen
    iOS app: itunes.apple.com/dk/app/gocoo...
    Android app: play.google.com/store/apps/de...
    Instagram: GoCookDK
    Snapchat: GoCookDK

Komentáře • 2