Bezelye Nasıl Yetiştirilir? Nasıl Ekilir? Ne Zaman Ekilir? Hangi İklimde , Hangi Mevsimde Yetişir?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 26. 07. 2024
  • Ülkemizde Bezelye Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Ülkemizde ve dünyanın pek çok noktasında tüketilen bezelye, sağlıklı bir bedene sahip olmak için tüketilmesi gereken besinlerden sadece biridir. Diyet lifleri, nişasta, protein ve bolca vitamin içeren bezelye sayesinde çeşitli tarifler lezzetli şekilde hazırlanır. Baklagiller familyasından bir tür olan bezelye, yeşil fasulye gibi ince yeşil kabuklu bir yapıya sahiptir. Fasulyeden farklı olarak kabukların içindeki taneler alınır ve değerlendirilir.
    Bezelye, hem çorbalarda hem de yemeklerde kullanılan, salatalara da renk veren faydalı bir besindir. Çocukluk döneminde olduğu gibi yetişkinlik döneminde de tavsiye edilen bezelye, yüksek oranda antioksidan madde de içermektedir. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan uzak bir yaşam sürmenize yardımcı olur.
    Tarım alanında da önemli bir paya sahip olan bezelye, birçok kişi tarafından bahçe ve arazilerde yetiştirilmektedir. Eğer aklınızdan bezelye nasıl yetiştirilir sorusu geçiyorsa; bu satırlarda merak ettiğiniz birçok bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz. Ekim yönteminden hasat zamanına kadar bezelyeyi tanımak isterseniz; yazımızı sonuna kadar okumanız tavsiye edilir. başlamak isteyenler, baklagillerden olan bezelye ile ilk adımı atabilir. Eğer bezelye ekip toplamak isterseniz; bezelye nasıl ekilir konusunda bilinmesi gerekenlere aşina olmanız önerilir. Zorluk çekmemeniz adına; size bazı bezelye ekim tüyolarından bahsetmek istiyoruz. Bu bilgiler üretiminize ve veriminize destek olabilir.
    Bezelyeyi doğru toprağa ekmek önemlidir. Bunun için humuslu, kireç oranı ortalama, killi ve pH değeri 5.5 ile 6.7 arasında olan topraklara ekim yapılmalıdır. Ekilecek toprağın buzlu ya da donmuş olmaması da mühimdir. Yetişecek konumun -5 sıcaklığın altına düşmemesi gerekir. Çok soğuk topraklarda ekilen bezelye fideden donabilir.
    Kaliteli bezelye tohumu ile ekim yapılır. Ekilecek toprakta tohum önce çimlenir, fide haline gelir. Ardından bezelye fidesi büyür ve öngörülen sürede bezelye vermek için dallarını birçok yönde geliştirir.
    İlk fideleme yapacaksanız; tohumlar çimlendirme başlamadan önce suda bekletilmelidir.
    Çimlenen tohumlar torf ve toprak karışımına 4 cm derinliğe ekilir.
    Tohumların üzeri bu karışımla kapatıldıktan sonra sprey ile nemlendirilir.
    Toprağın çimlenmesi için isterseniz şeffaf, geçirgen bir örtü serebilirsiniz.
    Ortalama 10 gün sonunda tohum filizlenecektir.
    Ardından dilediğiniz geniş araziye fideyi dikebilirsiniz.
  • Jak na to + styl

Komentáře •