Ademende muren - is dampopen isoleren nodig?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 1. 03. 2024
  • 'Een huis moet kunnen ademen'. Deze zin hebben jullie vast al eens gehoord. In deze video ga ik uitzoeken waar het verhaal van de ademende muur oorspronkelijk vandaan komt, wat er tegenwoordig meestal mee wordt bedoeld en hoe het nou daadwerkelijk zit met de doorlatendheid van baksteen muren.
    #vochtproblemen #ventilatie #luchtkwaliteit #dampopen #isoleren
  • Věda a technologie

Komentáře • 11

  • @WimSchutten
    @WimSchutten Před dnem

    Als de gevel aan de buitenkant geverfd is, is de gevel naar buiten toe dampdicht. Gevolg: binnen schimmel

  • @roellesrsc8103
    @roellesrsc8103 Před 4 měsíci

    Interessante video! Het verhaal is wel lastig te volgen zonder pauzes, of opsommingen. Wanneer je zegt “dat kan lang duren”, weet je als kijker nog niks haha. Verder duidelijke uitleg!

    • @dehuizendokter
      @dehuizendokter  Před 4 měsíci

      Dank je wel voor de feedback! Ik zal het de volgende keer meenemen.

  • @amd3529
    @amd3529 Před 2 měsíci

    Ik adviseer altijd een dampremmende laag aan de binnenzijde. Een dauwpunt ontstaat op een plek in de constructie die je niet ziet totdat de voegen eruit spatten of de zwammen gaan groeien.

    • @dehuizendokter
      @dehuizendokter  Před 2 měsíci

      Het is zeker belangrijk om het dauwpunt goed in de gaten te houden. Alleen is een dampremmende laag in de praktijk niet altijd helemaal geschikt om condensproblemen te voorkomen. In mijn video over klimaatfolies ga ik hier dieper op in: czcams.com/video/Vsc6ZgbSpTg/video.html

    • @amd3529
      @amd3529 Před 2 měsíci

      @@dehuizendokterik zal er naar kijken maar ik zie geen problemen ontstaan als je aan de warme zijde een dampremmende laag aanbrengt. Uiteraard moet naar buiten toe de constructie kunnen ademen.

    • @dehuizendokter
      @dehuizendokter  Před 2 měsíci

      Ja, het gaat erom dat de folies in theorie prima werken, maar in de praktijk kunnen er situaties ontstaan waarbij de dampremmende laag niet helemaal dicht te krijgen is. Bijvoorbeeld als naden niet overal getapet zijn of via flankdiffusie via aangrenzende bouwdelen zoals muren of balken. Op dat moment kan er vochtophoping in de constructie plaatsvinden. Je ziet het al het is een hoop als en kan. Uiteindelijk gaat het in mijn optiek niet zo zeer om het helemaal tegenhouden van vocht maar om het managen en beheersen van de vochtstromen.

  • @HansKeesom
    @HansKeesom Před 4 měsíci

    Interessant. Vraag me af, is Armaflex geschikt als laag aan de binnenkant van een muur? Een laatste isolerende laag voordat de binnenlucht begint?

    • @dehuizendokter
      @dehuizendokter  Před 4 měsíci

      Volgens mij is Armaflex sterk dampremmend en wordt meestal voor installatiebuizen of voor isolatie van auto's gebruikt? Als je deze isolatie als bovenste laag op de muur plakt zal het binnenklimaat minder gunstig zijn omdat hij weinig water kan bufferen, de luchtvochtigheid gaat dus erg schommelen. Als je de isolatie afwerkt met een gipsplaat en een kalk- of leemstuk krijg je wel een goed binnenklimaat. De isolatie kan ook als dampremmende laag voor eventueel daaronder liggende lagen dienen. Maar je bent met een passende dampremmende folie waarschijnlijk goedkoper uit...

  • @kevinderuiter4634
    @kevinderuiter4634 Před měsícem

    En als je nou op de duitse manier isolatie met stucwerk aan de buitenzijde van de muur plaatst? Deze bestaat vaak uit EPS en is dampdicht.

    • @dehuizendokter
      @dehuizendokter  Před měsícem +1

      In het algemeen is dat niet zo problematisch omdat de dauwpunttemperatuur pas in de buurt van de buitenoppervlakte bereikt wordt. En de stuclaag is (hopelijk) op de gebruikte isolatie afgestemd en dampopener dan de isolatie zo dat dit geen problemen oplevert. Door de muur zelf komt al niet veel waterdamp heen, als het dan aan de buitenzijde door de isolatie wordt tegengehouden is dat niet zo erg omdat de gevel warm blijft. Er is dan geen condensatie en het vocht kan in de zomer weer naar binnen afdrogen.