Video není dostupné.
Omlouváme se.

Dynamische Energie: Per uur een andere prijs - Resultaten na 3 maanden (je laat geld liggen!)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 6. 08. 2024
  • Vroeg had iedereen een vast contract voor stroom en gas, dat was normaal. Je was loyaal en betaalde je energierekening. Had je geluk, dan kreeg je nog wat terug aan het einde van het jaar. Tegenwoordig is dit anders, stappen mensen jaarlijks veel vaker over om een welkomstbonus te incasseren. Je betaald dus structureel teveel.
    De salderingsregeling is nog altijd actief in Nederland. Dat betekent dat de stoom die jij teruglevert net zoveel waard is als de stroom die jij van het net onttrekt, zolang je geen overproductie hebt. Dan krijg je enkel de kale stroomprijs terug. Voor mensen met zonnepanelen betekent dit veelal dat ze geen geld voor stroom betalen en zelfs iets terugkrijgen vanwege de huidige korting op stroom voor iedere burger per jaar vanuit de overheid.
    Nu is er weer een nieuwe vorm van energiecontracten, de dynamische. Dit betekent dat de prijs voor stroom / gas per uur kunnen wijzigen, volledig afgestemd op aanbod/vraag. Een dag van te voren weet je wat de uurtarieven gaan zijn voor de volgende dag. En daar kan je slim op inspelen om jouw gemiddelde energiekosten dus structureel te verlagen! Uit onderzoek blijkt dat dit voor stroom een jaarlijkse kostenreductie van 35% is en voor gas 25%.
    De gasprijs blijkt in de praktijk nog niet heel erg dynamisch te zijn in de zomer, de stroomprijs is die absoluut wel! Het besparingspotentieel loopt echt in de honderden euro's per jaar en zeker voor mensen die een elektrische auto kunnen laden aan huis. Dat is eenvoudig met Tibber te realiseren met behulp van slim opladen. Via de App van Tibber kan jij jouw auto integreren in de software zodat jouw auto opgeladen wordt als de stroom het goedkoopst is! Briljant! Zo betaalde ik deze zomer slechts 12 cent per kWh inclusief alle kosten. Ongekend.
    In deze aflevering laat ik de keiharde data zien van de resultaten van de afgelopen drie maanden. De cijfers laten overtuigend zien, dat dynamische energieprijzen voordeliger blijken te zijn als we het over deze periode hebben.
    Meld je nu aan als klant bij Tibber voor een dynamisch energiecontract en ontvang €50 Tibber store tegoed!
    👉Tibber: bit.ly/TibberRegistratie
    Lees meer op de website van Tibber over het slim opladen van jouw auto via deze link:
    tibber.com/nl/slimme-bedienin...
    00:00 Samenvatting kosten en potentie!
    02:40 Resultaten afgelopen 3 maanden
    09:15 Slim opladen van je auto is spotgoedkoop
    12:10 Over de maandelijkse rekeningen
    16:30 Samengevat en wrap-up

Komentáře • 42

  • @eenrijkerleven
    @eenrijkerleven  Před 10 měsíci

    Meld je nu aan als klant bij Tibber voor een dynamisch energiecontract en ontvang €50 Tibber store tegoed!
    👉Tibber: bit.ly/TibberRegistratie

  • @vpnconsult
    @vpnconsult Před 10 měsíci +2

    Helder verhaal, goede uitleg.

  • @spaarbeleg
    @spaarbeleg Před 10 měsíci +5

    Wat ik hier op te zeggen hebt.
    Winter is Coming

  • @pierregoolaerts
    @pierregoolaerts Před měsícem

    Met de zonuren calculator kan je nagaan hoeveel volle zonuren je hebt gehad in jouw woonplaats. De opbrengst van de panelen is ongeveer evenredig aan het aantal volle zonuren.

  • @NoName__..--
    @NoName__..-- Před 10 měsíci +1

    Ik zit sinds december vorig jaar bij een dynamische aanbieder en heb sinds die tijd echt flink bespaard op een variabel of vast contract. Uiteraard kunnen de prijzen met wat pech flink stijgen, maar daar staat tegenover dat je daarvoor flink bespaard hebt.

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 10 měsíci +1

      Mooi zeg! En idd wat je zegt, het gaat over een jaarlijks gemiddelde. Ben benieuwd waar ik zelf over een heel jaar op uit ga komen. 💪

  • @greenway1968
    @greenway1968 Před 10 měsíci

    Hi Rogier, interessante video. Je maakt me toch weer aan het twijfelen om over te stappen naar een dynamisch stroom contract. In theorie klopt het wel aardig denk ik. Ik heb een electrische auto, dus een "no-brainer" hoor ik je zeggen. Echter in de praktijk kunnen er wel eens tegenvallers zijn. Zo had ik afgelopen maand een storing aan mijn laadpaal en pas na 2 weken werd de storing verholpen. (en 2 weken was nog relatief kort volgens de storingsmonteur, er zijn ook mensen die 2 maanden moeten wachten). Paar weken geleden hoorde ik bij Radar dat het steeds vaker voorkomt dat er bij mensen de omvormer tijdens erg zonnige dagen afgeschakelt wordt vanwege de beveiliging van het net. Dan gaat je rendement snel achteruit. Het achteraf salderen blijft voor mij nog steeds een mysterie, aangezien je al maandelijks hebt afgerekend voor de geleverde stroom, die in de zomer veel goedkoper is dan in de winter (vanwege verschil in aanbod). Achteraf salderen lijkt me dan dubbelop. Maar ik blijf je zeker volgen en ben heel benieuwd hoe het plaatje in de komende maanden eruit komt te zien. groet Jan Willem

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 10 měsíci +1

      Hi Janwillem, dank voor je input. Als mijn laadpaal stuk zou gaan, of in storing zou komen, dan kan dat snel in de papieren gaan lopen. Denk dat dit dus een belangrijk criteria is met betrekking tot garantie en hoe snel ze bij je langskomen. Over die omvormer, daar heb ik zelf gelukkig nog geen ervaring mee. Hoe doen ze dat dan op afstand? Dat zit in je huis, komen ze toch niet zomaar bij? Achteraf salderen ga ik in de toekomst expliciet behandelen. In een nutshell is het volgens mij zo dat: (i) salderen doe je op kalenderjaar (ii) de prijs die je betaald óf ontvangt is per uur vastgeklikt en verrekend ongeacht of je overschot hebt of tekort komt (iii) BTW en energiebelasting krijg je altijd terug van Tibber en die wordt verrekend op de jaarnota. Bij overproductie moet je dus iets terugbetalen. (iv) In de winter ga je vast meer betalen voor stroom, het gaat echter om het jaarlijks gemiddelde tarief per kWh. Als je in de winter teruglevert, ontvang je dus ook de hoge vergoeding, al lever je natuurlijk niet veel terug. en tot slot (v) dan is slim laden helemaal relevant, je wil dan niet op de pieken hoeven laden, tenzij je niet anders kunt! Dan even kijken of het niet goedkoper is aan een snellader? To be continued! Grt, R.

    • @pierregoolaerts
      @pierregoolaerts Před měsícem

      Uitval van je omvormer is niet afhankelijk van je vaste of dynamische contract. Dat ongemak kan je dus voor je beoordeling buiten beschouwing laten.

  • @robvanderpeijl1326
    @robvanderpeijl1326 Před 5 měsíci

    mijn gem jaar stoom kosten (nieuwe stroom en dus ook dynamisch) per kwh over het afgelopen jaar waren rond de 8 ct, maar ik heb ook een 14kwh thuisaccu, jammer dat dit nooit in dit soort filmpjes meegenomen wordt

  • @boxel88
    @boxel88 Před 10 měsíci +1

    Ik was me hierin aan het verdiepen. Ik heb geen elektrische auto, maar ook geen oprit. Maar ik zat er aan te denken om een huis accu te kopen en deze te laden in de goedkope uren en leeg trekken in de dure uren.
    Ben alleen benieuwd of dit te realiseren is.

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 9 měsíci +1

      Dit is een zeer interessant concept. Misschien is het zelfs slimmer om een accu te kopen dan zonnepanelen op dit moment. Ik ga hier een video over maken. 10kWh accu lijkt weinig, echter, ze kunnen snel laden en ontladen, waardoor je deze op een dag dus meerdere keren kunt inzetten. Precies wat je zegt: goedkoop laden en bij hoge stroomprijzen weer ontladen voor een stevige vergoeding!

    • @devonvankraft
      @devonvankraft Před 8 měsíci +1

      Victron heeft een aanbieding tot t eind van het jaar..

  • @markoversteegen2646
    @markoversteegen2646 Před 7 měsíci

    Ik heb een electrische auto met een thuislader en een vaste vergoeding voor thuis laden. In mijn leaseauto regeling staat dat ik de gemiddelde stroomprijs van de maand ervoor kan opgeven als stroomprijs voor de actuele maand. Dat geeft mij de mogelijkheid om extra geld te “verdienen” door slim te laden en de gemiddelde stroomprijs terug te krijgen. Ik denk dat dit speelt voor heel veel EV berijders met eigen laadpaal stroomvergoeding. Wellicht leuk hier eens een item aan te wijden.

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 7 měsíci

      Doe je slim. Als de mogelijkheid er is, dan zeker hier gebruik van maken. Is een minderheid verwacht ik, voor wie dit relevant is. Dank voor je comment!

  • @michelvaillant7078
    @michelvaillant7078 Před 10 měsíci +2

    Je hebt nu de meest lucratieve maanden achter de rug hè met goedkope stroomprijzen die vaak zelfs negatief zijn! Nu komen de wintermaanden eraan waarin de stroomprijzen hoogstwaarschijnlijk door het dak kunnen gaan. Nog even afwachten dus.

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 10 měsíci +1

      Klopt idd dat stroom het goedkoopst is in de zomermaanden. Ben erg benieuwd naar de winter.

  • @robvanderpeijl1326
    @robvanderpeijl1326 Před 5 měsíci

    als tip nog het volgende, in de winter is gemiddeld de stroom prijs tussen 1 en 5 uur in de nacht het goedkoopste, ik meen dat elke electrische auto wel een laad timer heeft, stel die tijd dan in en je accu is de volgend morgen weer vol

  • @jveldsla
    @jveldsla Před 5 měsíci

    @eenrijkerleven Ik ben benieuwd hoe het nu vergaat. Volgens mij heb jij ook een warmtepomp toch? Dus veel verbruik in winter maanden. Hoe zijn de tarieven dan? Vandaar benieuwd of je nog steeds tevreden bent.

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 5 měsíci

      Deze week komt mijn halfjaar review!

    • @jveldsla
      @jveldsla Před 5 měsíci

      Ideaal, ik word gelijk bediend ;)

  • @baukejan9832
    @baukejan9832 Před 4 měsíci +1

    Zolang het salderen er nog is is het toch helemaal niet interessant een dynamisch contract te nemen met zonnepanelen. Als je productie hetzelfde of meer is dan je verbruik maakt de stroomprijs helemaal niks uit. Het wordt toch verrekend aan het eind van het jaar.

  • @Mrcbtsm
    @Mrcbtsm Před 10 měsíci +1

    Hoi Rogier, mooie video en duidelijke info. Je hebt het erover dat het een no-brainer is, als je een elektrische auto thuis kan opladen. Maar hoe groot zijn de voordelen als je geen elektrische auto hebt, maar wel zonnepanelen?

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 10 měsíci

      Wat is je jaarlijkse verbruik versus je opbrengst?

    • @Mrcbtsm
      @Mrcbtsm Před 10 měsíci

      @@eenrijkerleven Mijn zonnepanelen zijn berekend op mijn jaarlijkse verbruik. Dus dat zou ongeveer gelijk moeten zijn. Afgelopen jaar had ik 370 kWh meer opbrengst dan dat ik had verbruikt.

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 10 měsíci +1

      Zolang je nog 100% kunt salderen (iig tot 01-01-2025) gaat een dynamisch energiecontract voor stroom in jouw situatie niet een groot verschil uitmaken zoals ik dit nu zie. Ongeacht de stroomprijs krijg jij alles vergoed in jouw situatie. Voordeel dat ik zie gaat over vast wennen aan wat aanstaande is. Je kunt in jouw situatie natuurlijk ook nog even de kat uit de boom kijken en mijn video’s hierover blijven volgen.

    • @Mrcbtsm
      @Mrcbtsm Před 10 měsíci +1

      @@eenrijkerleven Dank voor je antwoord! Ik blijf het zeker nog volgen.

  • @eenrijkerleven
    @eenrijkerleven  Před 10 měsíci

    Kleine correctie (zonder impact op de berekeningen): Ik noem dat ik gemiddeld € 0,25 per kWh heb betaald aan het begin van de video. Ik keek naar de verkeerde kolom, dit moet zijn: €0,286 per kWh. Eerder genoemde is ontvangen per kWh. In de berekeningen gaat het wel gewoon goed heb ik gecontroleerd. Just you know.

    • @ronlammers8972
      @ronlammers8972 Před 10 měsíci

      Hallo Rogier, heb jij bewust gas en stroom gescheiden per aanbieder en waarom .?
      Of doet Tibber geen gas .?

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 10 měsíci

      @ronlammers8972 Tibber biedt enkel stroom aan. Het slimme laden is voor mij doorslaggevend naast het feit dat het een innoverend bedrijf is (thuisbatterij in aankomst). Vroeger was het normaal om het samen te nemen. Tegenwoordig zeker niet altijd de beste keuze.

    • @ronlammers8972
      @ronlammers8972 Před 10 měsíci

      Ok, duidelijk, ik zit nu bij vandebron met een variabel voor gas en electra, dus zou ik nu daar dus alleen gas af kunnen blijven nemen. en electra via jouw link bij Tibber ? Thuisbatterij vind ik ook wel interresant, want ik heb nog geen E-auto @@eenrijkerleven

    • @pierregoolaerts
      @pierregoolaerts Před měsícem

      ​@@ronlammers8972Inmiddels kan je ook bij Tibber een dynamisch gascontract afsluiten, maar het blijven wel 2 afzonderlijke contracten en dus 2 energierekeningen. Bij het gascontract wordt wel een voorschot betaald, zodat je, in principe elke maand hetzelfde bedrag betaalt.

  • @PaulSinnema
    @PaulSinnema Před 7 měsíci

    Als de prijzen weer stijgen zoals tijdens de energiecrisis, ga je dan niet de hoofdprijs betalen met een dynamisch contract?

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 7 měsíci +1

      Als de prijzen gaan stijgen, dan ga je dus meer betalen. En wat als de prijzen dalen? Dan betaal je ook minder. Dit is niet zo bij een vast contract. Bij een flexibel contract zit er een vertraging op. Het gaat natuurlijk om het jaarlijkse gemiddelde en die is vooralsnog ruim 30% lager. Voordeel is wel dat bij dynamische prijzen, zelfs op een duurdere dag er nog genoeg momenten zijn waarin stroom goedkoper is. Handig als je dan bijvoorbeeld een auto kunt opladen.

    • @PaulSinnema
      @PaulSinnema Před 7 měsíci

      @@eenrijkerleven Elke situatie is weer anders. Ik heb geen elektrische auto en ga er voorlopig ook niet een aanschaffen, veel te duur op het moment. Ik overweeg wel een thuisbatterij. Ik denk dat met een thuisbatterij met flink wat overcapaciteit er zelfs in de winter geld te verdienen valt. Je koopt in op de goedkope momenten en verkoopt op de dure momenten. Ook fijn voor de netbeheerder want die heeft dan minder overbelasting op het net (peak shaving). Maar op dit moment heb ik alleen een warmtepomp en geen gas meer. De enige manier om winst te behalen uit een dynamisch contract is door bijv. op de goedkope momenten te wassen en drogen. Maar het overige verbruik is dan wel meestal op de dure momenten ‘s morgens en ‘s avonds. Dynamisch is voor mij nu niet echt zinvol. Ik heb nu een variabel contract en dat bevalt prima.

  • @user-yv6me6dx7h
    @user-yv6me6dx7h Před 10 měsíci

    10:49 Slim laden is niet slim bij Tibber. De functie houdt je auto wakker, wat zorgt voor de zogenaamde batterydrain. Het wakker houden van je auto doet hij altijd, dus ook ongeachte je locatie. Ik heb het ca. 2 weken getest en gemiddeld was mijn energie verlies 5% dagelijks. Wat neerkomt op ca. 4 kWh. Voor het gemak omgerekend met mijn gemiddelde a 16 cent betekent dit ca. 64 cent PER dag x 365 dagen = € 233,60!! Kortom het meest slimme is om deze “slimme” laadoplossing niet te gebruiken. Eea zal wel afhankelijk zijn van merk auto + “slimme” koppeling. Wellicht hier eens op inzoomen in je volgende blog?

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 10 měsíci

      Interessant. Met mijn audi niks van gemerkt. Plug natuurlijk in en bij instap zit hij weer vol (80%) Hoe bereken je het verlies? Hoe zag je test eruit? En: 365 dagen? Dat zijn als je dan dus iedere dag de auto aan de stekker hangt? Let me know.

    • @user-yv6me6dx7h
      @user-yv6me6dx7h Před 10 měsíci

      @@eenrijkerleven Ik heb veelvuldig contact gehad met Tibber hierover. Uiteindelijk gaven ze aan dat, als de functie slim laden aanstaat er 4 keer per uur naar de auto wordt gepingd ongeacht de locatie. En 1 keer per uur als slim laden uit staat ongeacht de locatie. Dat maakt betekent in het laatste geval dus ook als je het uitzet er nog steeds verbinding wordt gezocht met je auto. Inprincipe is dit (het pingen) hetzelfde als je je laptop in slaapstand zet en om de 15 minuten aanzet en vervolgens na een korte periode weer uitzet.
      Ik kwam erachter als je een aantal dagen of een dag niet oplaad. En je auto bv met 60% wegzet, en na een aantal dagen of dag weer gebruikt, er ineens 55% staat. Of in je Tibber Pulse of iets dergelijks checkt dat de auto kortstondig wordt bijgeladen. Wellicht eens testen voor een periode?
      Ps.
      In mijn geval was de “slimme” integratie gemaakt met de auto (dus niet de lader). Wellicht dat daar nog een verschil in kan zitten. Dit zal ook wel per type auto en/of lader anders kunnen werken. Kortom de onduidelijkheid vanuit 1. Tibber support (eerst was het A en toen was het C, gevolgd dat het toch B was 😂)en;
      2. Marketing op de website over de integratie is onjuist gezien de praktijk, dit werd beaamd maar niks meegedaan.
      Kortom ik heb besloten om die “slimme” integratie zsm te verwijderen. Het ergste vind ik persoonlijk dat er niks aan gedaan wordt (opmerking op hun website) en dat het de hemel in wordt geprezen.

  • @arno4236
    @arno4236 Před 10 měsíci

    Zoals je zelf al zegt: Als je opbrengst hoger of gelijk is aan je verbruik maakt het niet uit of je dynamisch, variabel of vast hebt. Dat in gedachten houden zou het kunnen lonen om van 1-11 t/m 31-3 een dynamisch contract te nemen en van 1-4 t/m 31-10 een variabel contract of kijk je daar anders tegenaan?

    • @eenrijkerleven
      @eenrijkerleven  Před 9 měsíci

      Als je opbrengst hoger is, kan dynamisch lonen als je gemiddeld een hogere vergoeding per kWh krijgt. Ligt er dan weer aan hoeveel % je boven je totale verbruik aan komt. Als je net zoveel opwekt als je verbruikt, dan is het tijdens het salderen eenvoudig om voor stroom een vaste prijs te betalen. Echter, ter voorbereiding op afschaffen van salderen, loont het om te begrijpen hoe dynamische energieprijzen werken. Daar pluk je dan ook de vruchten van op een later moment. Ik zoek het iig voor jullie uit en rapporteer over mijn volledige jaar.