De getijden | Basis Kustnavigatie

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2024
  • In deze video gaan we het hebben over de getijden. We bekijken het getijdenboekje, de getijdencurve, de regel der twaalfden, de internationale almanak, de daglijncurve & de referentiehavens met nevenhavenformulier.
    Volledige serie van basis kustnavigatie:
    • Gebruik van de zeekaar...
    Facebook pagina van Varen Met Plezier:
    / varen-met-plezier-1058...
    Vragen of suggesties? Laat maar weten in de reacties onder de beschrijving!
    Welkom op dit kanaal! Ik maak vaartochtvideo's & video's met info voor de pleziervaart.
    Like, abonneer & reageer voor meer content!

Komentáře • 9

  • @Pompiduskus
    @Pompiduskus Před 3 lety +1

    Dit doet mij denken aan Sigmoid functie.
    en.wikipedia.org/wiki/Sigmoid_function
    merci btw

  • @dib3354
    @dib3354 Před 3 lety +2

    Wanneer ik op een getijrivier bij eb in de richting van de monding vaar volstaat het dan om de schroef stil en het roer recht te zetten, vervolgens een GPS snelheidsmeting te doen, om zodoende de stroomsnelheid te kennen op dat moment? Als ik stroomafwaarts (op een niet getijde rivier) de schroef afzet ga ik dan exact even snel als de stroom? Of zal de massa van de boot alsnog een weerstand bieden om rekening mee te houden?
    Isaac N.

    • @Varenmetplezier
      @Varenmetplezier  Před 3 lety

      Wanneer de schroef al enige tijd stilligt, dan lig je stil volgens het omringende water. Gps volgt de grondsnelheid, dus op deze manier kan je de stroomsnelheid meten. Wanneer je een snelheid vaart van 10km/u volgens het log, en je hebt een tegenstroom van 4 km/u, dan bedraagt de grondsnelheid(gps) maar 6 km/u
      Om stroom goed te begrijpen, of er in dezelfde stroom een blikje stilligt, of een vrachtschip, beide zullen hetzelfde beïnvloed zijn door de stroom, op voorwaarde dat hun snelheid tegenover het omringende water 0km/u bedraagd

    • @dib3354
      @dib3354 Před 3 lety +1

      @@Varenmetplezier Ik vind dit een interessante denkoefening omdat je op die manier, specifiek naar jouw eigen boot toe kan testen bij welke stroomsnelheid je met het motorvermogen dat je ter beschikking staat stroomopwaarts niet meer vooruit gaat en je dus beter gewoon binnen blijft! Je zou het in theorie ook omgekeerd kunnen toepassen door stroomafwaarts de schroef in achteruit te zetten (en het roer een beetje stuurboord), niet? :-) Even de wind niet meegerekend uiteraard of zouden we de windsnelheid op de massa ook in rekening kunnen brengen?

    • @dib3354
      @dib3354 Před 3 lety +1

      Zijn er trouwens ergens gemiddelde stroomsnelheden beschikbaar voor pakweg de Schelde tijdens eb en vloed? Ik heb gekeken op waterinfo.be, toch een goeie site maar daar vind ik ze met mijn beperkte kennis van zaken niet?

    • @Varenmetplezier
      @Varenmetplezier  Před 3 lety

      Wind kan ook een invloed hebben, maar dat hangt van de snelheid af

    • @Varenmetplezier
      @Varenmetplezier  Před 3 lety +1

      Gebruik de stroomruiten op de zeekaart.