MATEMATIIKAN KIELIOPPI

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 10. 08. 2017
  • © Katse Kaikkeuteen 2017
    Tykkää ohjelmasta Facebookissa!
    / katsekaikkeuteen
    Tilaa ohjelman CZcams-kanava jotta näet kaikki uudet jaksot!
    / katsekaikkeuteen
    Ota yhteyttä kaikkien kommenttiesi ja kysymystesi kera!
    katsekaikkeuteen@gmail.com
    Matematiikkaa opetetaan kouluissa erillään fysiikasta, mikä johtaa ihmetykseen siitä, mikä on matematiikan rooli tieteissä. Matematiikka on tieteen kieli ja sä et voi täysin ymmärtää fyysikkoo, puhumatta sen kieltä. Sen lisäks matematiikka on myös universumin kieli ja ainoo, jolla me voidaan keskustella muukalaisten kanssa.
    Sä voit opiskella ranskan kulttuurihistoriaa historian oppitunnilla, mutta todella ymmärtääkses sitä, sun täytyy osata ranskan kieltä. Musiikki on oma kielensä, jota sä voit laulaa, jos sulla on sävelkorvaa, mutta sä et voi kirjottaa sitä, ellet sä osaa nuottimerkintöjä, jotka on musiikin aakkoset. Joten jos sä haluat astronautiks, sun on päästävä läpi niistä matematiikan kursseista. (raketti vaihtuu kirjaan)
    Matematiikka, sellasena kun se tänä päivänä tunnetaan, sai alkunsa noin 300 vuotta sitten, kun Isaac Newton oivalsi, että Kuu kiertää Maata, koska Maan vetovoima vetää sitä puoleensa. Kun Newtonin kollegat kiinnostu sen villistä teoriasta ja kysy, että miten sä lasket tän liikkeen ilmiön, Newton sano, ettei sitä voi laskee. Kaverit nauro. Eipä tietenkään. Kuinka sopivaa. Newton vetäyty työhuoneeseensa, kehitti modernin laskennan, jota ei ollu vielä olemassa ja tuli sitten opettaan kollegoilleen, että näin se lasketaan. Vuosisatoja myöhemmin Einstein sovelsi Newtonin laskentaa ja teorioita omiin ajatuksiinsa gravitaatiosta ja oivalsi, ettei oo olemassa Maan vetovoimaa, joka vetäis meitä kohti Maata, vaan painovoima, meidän ympärillä kaareutuva aika-avaruus, joka painaa meitä kohti Maata. Tää on oiva esimerkki siitä, kuinka fysiikka ja matematiikka, käytäntö ja teoria, ilmiö ja yhtälö, kulkee käsi kädessä. Newton harjotti fysiikkaa ja loi sitä selittääkseen matematiikan. Einstein opiskeli Newtonin matematiikkaa, joka johti uuden aikakauden fysiikkaan.
    Opiskeluaikoinaan 1960-luvun lopulla brittiläinen astronomi Jocelyn Bell Burnell näki teleskoopillaan, että yks taivaan tähdistä välkky. Yö toisensa jälkeen se seuras tän tähden välkettä, tehden siitä merkintöjä lokikirjaan. Sit se meni tekemään jotakin, joka oli suuri askel ihmiskunnalle, mutta ehkä virheaskel sille. Se kerto tästä tähdestä opettajalleen, joka selas lokikirjaa ja totes, että nyt ollaan jännän äärellä. Tohtoriopiskelija Jocelyn Bell Burnell oli löytäny pulsarin, neutronitähden, ensimmäisen laatuaan. Mutta kun oli aika pitää puheita, kumpi esiinty lehdistölle, opettaja vai opiskelija? Kun oli aika jakaa Nobelin fysiikanpalkinto pulsarien löytämisestä, kumpi sai palkinnon, opettaja vai opiskelija? Tätä tapausta pidettiin nuoren naisopiskelijan sortamisena, media raivostu syyttäen tiedeyhteisöö naisvastaseks ja opiskelijoita hyväkskäyttäväks hyväveliverkostoks. Mutta kyse ei ollu siitä. Kyse oli siitä, kumpi teki kaiken työn, opettaja vai opiskelija? Kuka tahansa, jolla on kaukoputki, voi tehdä havaintoja, mutta jos sä et oo opiskellu tieteen kieltä, sä et osaa laatia matemaatista todistusta siitä havainnosta, sä et osaa kirjottaa analyysia, ennustetta, tutkielmaa, sä et oo se, jonka nimi kirjotetaan diplomiin ensimmäisenä.
    Matematiikka ei oo pelkästään tieteen kieli, se on myös universumin kieli. Mikäli me koskaan kohdataan maan ulkopuolisia sivilisaatioita, ainoo ihmisten tuntema kieli, jolla me voitais kommunikoida niiden kanssa on matematiikka, koska se mikä kaikkia universumin elämänmuotoja yhdistää, on fysiikan lait, jotka on kaikkialla samat. Jos mä piirrän ympyrän, muukalainen tunnistaa sen muodon ja piirtää myös ympyrän. Jos me alotettais jokanen keskustelu piirtämällä ympyrä, se sais merkityksen tervehdyksenä. Näin meidän välille syntyis kieli, jonka ensimmäinen sana on moi. Mikäli nää muukalaiset ei kommunikois visuaalisilla merkinnöillä vaan esimerkiks äänellä, mä voisin koputtaa kolmesti ja alkaa luoda yhteistä kieltä morsettamalla. Ranskalaisen Pierre Boullen romaanissa Apinoiden planeetta, matematiikka on se kieli, jolla tarinan päähenkilö alkaa kommunikoida tän vieraan apinalajin kanssa. Yhdysvaltalainen fyysikko Brian Greene on kuitenkin kerran huomauttanu, että mikäli me joskus kohdataan muukalaislaji ja ojennetaan niille meidän matematiikan oppikirjat, ne saattaiskin yhtä hyvin sanoo, että ”matematiikka, pyh, me kokeiltiin sitä kerran ja se riittää vaan tiettyyn pisteeseen asti”.
    Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet ja Jumalan henki liikkui vetten yllä. Jumala sanoi ”antisymmetrisen toisen kertaluvun tensorin neliulotteinen divergenssi on yhtä kuin nolla” ja valkeus tuli. Se mikä sai Einsteinin uskoon jumalaan, oli ajatus siitä, että universumi on niin harmoninen, vaikka sen ei tarttis olla.
  • Věda a technologie

Komentáře • 61

  • @juhapeltomaki4071
    @juhapeltomaki4071 Před 7 lety +15

    Aika hienoo, kun tämmönen sarja tulee youtubeen

  • @Leopez02
    @Leopez02 Před 7 lety +104

    KETÄ ON SITÄ MIELTÄ, ETTÄ RIKUN PITÄIS SAADA KAIKISTA ENITEN TILAAJIA SUOMESSA, TAI KOKO MAAILMASSA, MINUN MIELESTÄ AINAKIN, KETÄ ON SAMAA MIELTÄ???

  • @ristoheino4696
    @ristoheino4696 Před 7 lety +11

    Kiitos taas tästä hyvästä jaksosta!!👌

  • @insecusfinnicus4992
    @insecusfinnicus4992 Před 3 lety +1

    Olen ennenkin kuullut, kun ihmiset ovat verranneet matematiikkaa sekä kieltä. Ja ne todella ovat verrattavissa, vaikka matikan kirjaimet ovatkin numeroita.

  • @bomnboa
    @bomnboa Před 7 lety +3

    Toi viimenen juttu oli aika hyvä poitti. Mut kiellän itteltäni ison J, niin kauan että sen olemassa olo voidaan todistaa jollekkin ajan jaksille, oli jakson pituus kuinka pitkä tai lyhyt.
    En kiellä isoo J muilta, kaikki saa mun puolesta uskoo siihen tai mihin vaan muuhun vapaasti.

  • @kenin1580
    @kenin1580 Před 7 lety +1

    Kyllä tämän kanava kasvaa 100k reilusti ylikkin

  • @ragnarok_01_79
    @ragnarok_01_79 Před 7 lety

    no nyt on perjantai taas parempi nii kiitti näist videoist

  • @tampereenkeskustaajama3057
    @tampereenkeskustaajama3057 Před 7 lety +11

    Se kuka uskaltaa antaa dislikejä nii sais Mennä pois täältä

    • @chuba1
      @chuba1 Před 6 lety +5

      Uskovaisilla meni tunteisiin.

  • @selimtemiz-Fin
    @selimtemiz-Fin Před 2 lety

    Olet Suomen suuri arvo🙏

  • @suomenwalio5463
    @suomenwalio5463 Před 7 lety +1

    loistavaa työtä

  • @JamiPassi
    @JamiPassi Před 7 lety +5

    Tule tänne täällä on ranskalaisia 🍟ja olutta🍺 tule tänne minun kanssani katsomaan Tiedettä

  • @einsteinwasgod
    @einsteinwasgod Před 7 lety +8

    Einstein uskoi Spinozalaiseen persoonattomaan jumalaan eli ei luojaan. Tämä on usein väärinymmärretty asia, koska Einstein ei ajatellut kenenkään luoneen maailmaa vaan ajatteli, että maailmankaikkeuden täydellinen harmoonisuus on itsessään jumala.
    Tämän tähden monet teologit suuttuivat EInsteinille, sillä ajattelivat ettei hän ymmärtänyt jumalan konseptia.
    Einsteinhän sanoin yhdessä kirjeessään, mikä oli kohdistettu saksalais filosofi Eric Gutkindille näin: "Sana Jumala ei ole minulle mitään muuta kuin inhimillisen heikkouden ilmaisu ja tuote; Raamattu on kokoelma kunniallisia, mutta silti alkukantaisia legendoja, jotka ovat melko lapsellisia."
    Einstein kuitenkin sanoi: "Uskonnollisuutta on aistia, että kaiken koetun takana on jotakin, jota mielemme ei ymmärrä ja jonka kauneus ja ylevyys tavoittavat meidät vain epäsuorasti ja heikkona heijastumana. Tässä merkityksessä olen uskonnollinen."

    • @tuomasansio
      @tuomasansio Před 7 lety

      Einstein was god Eikös Spinozan elämäntavoite ollutkin "Amor intellectuallis Dei" "Jumalan älyllinen rakastaminen", jonka voisi myös hänen ajattelunsa viitekehystä tietämättä tulkita myös samankaltaisiin ajatuksiin uskonnosta kuin tuo Einsteinin jälkimmäinen sitaatti. Mutta ilmeisesti hänen tavoitteenaan oli sovittaa uskonnollisia ja luonnontieteellisiä ajattelutapoja yhteen.

    • @einsteinwasgod
      @einsteinwasgod Před 7 lety +1

      Spinozan käsitys jumalasta oli absoluuttinen maailmankaikkeudellinen harmoonisuus. Eikä Einstein koskaan yrittänyt perustella tieteellisiä ajatuksiaan uskonnon avulla vaan uskoi siviilissä, että luonto itsessään oli jumala (persoonaton ja tiedoton).

  • @leben6729
    @leben6729 Před 7 lety +1

    pidän paljon että puhut vähän "rauhallisemmin" kuin viime videossa mutta voi vielä mennä rauhallisemmaks :p

  • @nuuttijaaskelainen9614

    En tiiä oliks se tarkotus että puhuit samaa puppua lopussa kun yhdellä teidän videolla jonka nimi oli uskonnot edistyksen esteenä tai jotain sinne päin.

  • @nikoahonen6441
    @nikoahonen6441 Před 7 lety +4

    ihan vitun hyvä

  • @lauriniemisto6498
    @lauriniemisto6498 Před 7 lety +1

    outrosta tulee mielee minecraft :DDD

  • @Kajini
    @Kajini Před 6 lety

    Hmm.. jos Jumala loi maan niin mistä jumala syntyi ja mistä sen vanhemmat syntyi? Ja mistä hän sai happea avaruudessa? :)

  • @Taikausko
    @Taikausko Před 7 lety +3

    Kuika moni muu haluaisi opiskella astronomiaa? Harmi vaan, ettei Suomessa ole kovin paljoa työpaikkoja kyseiseltä alata...

    • @baashaalbaashaal6427
      @baashaalbaashaal6427 Před 7 lety +2

      Henri Kankare mä sain mu tutkinnon vuos sitte ja sain töitä alle kuukaudessa. Äläs nyt luovuta ja hopi hopi opiskelemaan

  • @arttuvenkonen
    @arttuvenkonen Před 7 lety +4

    Entä jos jumala on ainoastaan se henkilö kuka loi tämän simulaation #SimulaatioTeoria :D

    • @sherkki9006
      @sherkki9006 Před 4 lety

      Oisin halunnut vastata tähän muttä tämä on 2 vuotta vanha vastasin silti.

    • @mixlllllll
      @mixlllllll Před 4 lety

      @@sherkki9006 Mitä merkitystä sillä on, jos kommentti on vanha? :D

    • @sherkki9006
      @sherkki9006 Před 4 lety

      @@mixlllllll Koska esim sää oot voinu ajatella ihan erilaill

    • @mixlllllll
      @mixlllllll Před 4 lety

      @@sherkki9006 No ehkä hän sanoo jos on muuttanut mieltänsä :D

  • @valtteripennanen4043
    @valtteripennanen4043 Před 5 lety

    Raamatussa ensimäisen mooseksen kirjan ensimmäisessä luvussa mattikka on pois konteksista, mutta okei?

  • @mojova6226
    @mojova6226 Před 6 lety

    Mää syön matematiikan

  • @erwinscatears89
    @erwinscatears89 Před 7 lety

    mäki oon nähny välkkyvän tähden :O
    äidön kans x)

  • @Gooselaa
    @Gooselaa Před 7 lety

    kitos tästä ::Dd omgg

  • @omena7457
    @omena7457 Před 7 lety +4

    ÖÖ VIIDES HIHI

  • @buzzex6456
    @buzzex6456 Před 7 lety +5

    Moi miten menee tykkää jos menee hyvin

  • @henksuli2879
    @henksuli2879 Před 6 lety

    en pidä matikasta >:c

  • @make3626
    @make3626 Před 5 lety

    😍

  • @insecusfinnicus4992
    @insecusfinnicus4992 Před 3 lety

    No, matematiikka se hieno aine onkin. Oli minun lempiaineeni koulussa. Toisena tuli ruotsi.

  • @raensu4991
    @raensu4991 Před 7 lety +13

    Siis mä nii ihmettelen kun joitai ei kiinnosta matikka koulussa

    • @leben6729
      @leben6729 Před 7 lety +3

      You Are Here se on niille liian vaikeata. ne epäonnistuu ymmärtämään sen eikä halua sitä että he ovat "huononpia" kuin muut jotka ymmärtävät ja pistävät vain sen piikkiin että eivät ole kiinostuneet aineesta.

    • @jlammas7980
      @jlammas7980 Před 7 lety +1

      cating matikan numeroni oli 9 mutta mua ei koskaan kiinnostanut vittuakaan se..

    • @leben6729
      @leben6729 Před 7 lety

      ES JONNE no hypoteesi oli väärä tai olet luonnollinenlahjakkuus

    • @akselimaaranen3859
      @akselimaaranen3859 Před 7 lety

      You Are Here Siinähän näkee ihmisten älykkyyserot että kiinnostaako matikka vai ei.

    • @elRiku00
      @elRiku00 Před 7 lety +1

      ES JONNE nykkyinen koulu systeemi...

  • @thes0me892
    @thes0me892 Před 7 lety

    nopee episodi...

  • @TheAchonen
    @TheAchonen Před 7 lety

    Alkuanimaatio kyykkäyttää Samsung Galaxy S5 Neo-puhelimeni siten, että loppuvideon kuva ja ääni kulkevat epäsynkronoidusti.
    Mielenkiintoinen tiedefiilistely lässähtää, kun teknologia laahaa perässä. (Vaikka pahiten taitaa laahata ihmislajin henkinen kehitys). Mahtavaa silti nähdä vauhtimursujen ja lindemanien seassa hyvää pohdiskelua ja tiivistä tiedetietoa. Hyvä KooKoo!

  • @mikaelaserafina6684
    @mikaelaserafina6684 Před 7 lety

    hepreaa

  • @neekeri6248
    @neekeri6248 Před 7 lety +1

    Eka