Colectionarul de Istorie
Colectionarul de Istorie
  • 9
  • 364 285
Extraordinara carieră a lui Mircea cel Bătrân
Doctorul în istorie Andrei Pogăciaș vorbește cu jurnalistul Matei Udrea despre traiectoria lui Mircea cel Bătrân, unul dintre cei mai mari domnitori din istoria țărilor române.
Istoriografia română i-a făcut o mare nedreptate lui Mircea, lăsându-i perioada necercetată suficient. Acest lucru a permis înconjurarea domniei sale de o aură legendară. Azi știm despre Mircea extrem de puține lucruri - și acelea, schematice: că a luptat cu Baiazid la Rovine, că a ocupat Dobrogea și că a obținut teritorii dincolo de munți.
Anvergura sa a fost însă cu mult mai importantă în epocă. Mircea a fost un lider regional, a avut o armată foarte bine instruită și echipată și a fost singurul domnitor român capabil să joace în liga mare: a încercat să schimbe de două ori sultanul Imperiului Otoman. Trupele sale au ocupat chiar capitala otomană, iar în luptă i-a învins în repetate rânduri pe turci și pe unguri.
Mircea a făcut alianțe cu Papa, cu Veneția, bizantinii și emirii turcomani din Anatolia și există bănuieli că a fost în legătură chiar cu celebrul Timur Lenk, furtunosul lider turco-mongol care l-a înfrânt și capturat pe Baiazid.
Toată povestea lui Mircea cel Bătrân, domnitorul a cărui importanță nu se poate compara decât cu cea a lui Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, în acest episod al podcastului Colecționarul de Istorie.
Vă mulțumim tuturor celor care ne susțineți financiar, pe Patreon ori aici. Pentru cei care s-au abonat și ne susțin financiar urmează episoade doar pe Patreon. :)
Facem cu plăcere și cu pasiune aceste emisiuni. V-am povestit încă din primul episod, astă-iarnă, că ideea ne-a venit văzând cum o discuție despre istorie purtată la Retro Pub a stârnit și interesul celor de la mesele din jur. Dar totul presupune costuri, efort, muncă, documentare, mult timp alocat. În ultimă instanță, acestea nu pot funcționa din nimic.
Dacă vă plac emisiunile noastre, ne puteți susține financiar aici: www.patreon.com/ColectionaruldeIstorie
Ne mai puteți urmări și pe
Facebook: profile.php?id=100064010881568
Instagram: colectionaruldeistorie
Dacă doriți să ne scrieți, adresa de e-mail: matei.udrea@colectionaruldeistorie.ro
zhlédnutí: 19 718

Video

Căderea Constantinopolului
zhlédnutí 26KPřed dnem
Prieteni, ne-am întors! În episodul 8 al Colecționarului de Istorie vorbim despre căderea Constantinopolului, eveniment crucial pentru istoria umanității produs la 29 mai 1453. Prăbușirea legendarului oraș, ultimul bastion al Imperiului Roman de Răsărit (bizantin), produce o undă de șoc atât de mare, încât urmările acesteia se resimt până în zilele noastre. Creștinismul răsăritean (ortodox) est...
Legiunea și Căpitanul (II): ascensiunea și prăbușirea mișcării legionare
zhlédnutí 19KPřed 2 měsíci
Reluăm povestea mișcării legionare cu istoricul Cristian Manolachi, autorul cărții „Revolverul Arhanghelului. Mișcarea Legionară și mistica asasinatului politic“ - invitat special al istoricului Andrei Pogăciaș și al jurnalistului Matei Udrea. De la atmosfera mistică din camera de cămin studențesc unde s-a fondat mișcarea și până la spirala violenței care a dus România în pragul războiului civi...
Legiunea și Căpitanul (I): geneza mișcării legionare și apariția lui Corneliu Zelea Codreanu
zhlédnutí 27KPřed 3 měsíci
Istoricul Cristian Manolachi, autorul cărții „Revolverul Arhanghelului. Mișcarea Legionară și mistica asasinatului politic“, este invitatul special al istoricului Andrei Pogăciaș și al jurnalistului Matei Udrea. Urmăriți epopeea cu accente de film hollywoodian a primei mișcări extremiste de amploare din istoria României. O discuție palpitantă în care Cristian Manolachi, Andrei Pogăciaș și Matei...
De ce a rămas România în urma Europei ca nivel de dezvoltare
zhlédnutí 25KPřed 3 měsíci
Profesorul universitar Bogdan Murgescu, invitatul special al lui Andrei Pogăciaș și Matei Udrea, explică din ce cauze a rămas România treptat tot mai în urma Europei, ca nivel de dezvoltare. Profesorul Murgescu este autorul lucrării „România și Europa. Acumularea decalajelor economice“, în care a făcut analiza comparată a traiectoriei istorice pentru patru țări plecate inițial de la același niv...
Epoca de Aur: industria grea a lui Ceaușescu și falimentul României din 1981
zhlédnutí 28KPřed 4 měsíci
Profesorul universitar Bogdan Murgescu, invitatul special al lui Andrei Pogăciaș și Matei Udrea, explică felul în care a funcționat economia României comuniste și cum s-a ajuns ca țara să dea faliment în 1981. Cât de performantă a fost industria grea construită de Ceaușescu? Ce și cât exporta România? De ce a ajuns o țară care producea 15 milioane de tone de țiței pe an să importe încă 10 milio...
Catastrofa din 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial
zhlédnutí 61KPřed 4 měsíci
Doctorul în istorie Andrei Pogăciaș și jurnalistul Matei Udrea discută despre dramatica evoluție a campaniei din toamna lui 1916, când România s-a prăbușit militar în doar patru luni, după intrarea în Primul Război Mondial. Cum a fost posibil acest lucru? De ce România a fost luată prin surprindere, deși a atacat prima? Cum se prezentau elitele politice ale țării? Dar cele militare? Cât de buni...
Fabuloasa poveste a lui Mihai Viteazul
zhlédnutí 92KPřed 5 měsíci
Doctorul în istorie Andrei Pogăciaș vorbește cu jurnalistul Matei Udrea despre extraordinarul destin al lui Mihai Viteazul. Al cui fiu a fost marele voievod (atât la propriu, cât și la figurat)? Cum a ajuns domnitor? Ce armată avea și cam câți oameni putea strânge sub arme? De ce a recurs la mercenari și din câte țări erau aceștia? Cum a ajuns în Liga Sfântă condusă de Papă? A fost o victorie l...
10 mituri din istoria românilor - Andrei Pogăciaș și Matei Udrea
zhlédnutí 71KPřed 5 měsíci
Doctorul în istorie Andrei Pogăciaș vorbește cu jurnalistul Matei Udrea despre miturile care populează imaginarul colectiv al poporului român la începutul mileniului trei. Ce motivație și mijloace ar fi avut dacii să construiască tuneluri? S-a născut direct creștin poporul român? A fost Sfântul Andrei pe aceste meleaguri? Ce se ascunde în beciurile Vaticanului? Ce e cu tăblițele de la Tărtăria?...

Komentáře

  • @gumabllhasbobux8590
    @gumabllhasbobux8590 Před 6 hodinami

    Cu "juicy" asta conservăm romanismul sau se zice "preservam"? 😂

  • @gumabllhasbobux8590
    @gumabllhasbobux8590 Před 6 hodinami

    Sunt istorici care studiază pe Mircea, dar unii nu prea mai sunt fizic. Este un subiect "juicy"?! 😮

  • @gumabllhasbobux8590
    @gumabllhasbobux8590 Před 6 hodinami

    Exprimarea cam lasă de dorit pentru o credibilitate 100%, gen : "Mircea era un individ..." sau "câștigătorul va primi o carte, habar n-am ce, colegul meu știe", în traducere libera, "va prețuim f mult ca ne urmăriți, și va dam și premii culturale pentru ca ne adresam unui public mai select, dar ne doare în cur ce premiu e, ca e o carte. Pai dacă nu ai timp sa afli ce carte dai, atunci ce timp și răbdare ai sa faci research istoric. Și afirmațiile elucubrante pot continua, mai sunt.

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 6 hodinami

      ești tu prea isteț pentru lumea asta, du-te înapoi de unde ai apărut, nu ne putem coborî la nivelu matale critic level Dumnezeu :))))

    • @gumabllhasbobux8590
      @gumabllhasbobux8590 Před 5 hodinami

      @@andreipogacias4244 acum voi sunteți formatori de opinie, noul val. Eu zic sa va asumați lucrul asta dacă vreți sa iasă bine. Dacă nu rămânem la mediocritate, pentru ca informații bune aveți. E democrație, say credem ca mai e ceva, deci fiecare își alege drumul. Așa că va urez "Good luck".

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 5 hodinami

      @@gumabllhasbobux8590 noi ne asumăm tot ce facem, dar unii văd numa rahaturile pe care le vor, ca să-și dea drumu la critici de doi lei. good luck 2 u 2 !

  • @filipart828
    @filipart828 Před 8 hodinami

    Excelent 👏

  • @florincurca4988
    @florincurca4988 Před 11 hodinami

    Eu vă postez pe internet dar cine bagă la cap!?

  • @florincurca4988
    @florincurca4988 Před 11 hodinami

    Domnilor nu mă miră.Și cred că ați pregătit bine materialul.Vă salut!

  • @ch33rfulness
    @ch33rfulness Před 18 hodinami

    Ne-am scos cu televizorul acela…vedem totul clar. D’ooh 🤦‍♂️ Apropo, ce-i cu textul acela, gen “highlights”, de-i la modă la televiziunile bombastice? Induce în eroare și distrage atenția.

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 17 hodinami

      alt tv nu încape acolo, ata ete. puteți căuta pe google poze despre lucrurile dezbătute. găsiți destule. textul ăla se numește burtieră, se folosește la diverse emisiuni, nu doar tv... nu induce în eroare deloc... alte nemulțumiri? :)

  • @emilianpopescu9329
    @emilianpopescu9329 Před 20 hodinami

    În demersul vostru teoretic, voi pierdeți esentialul; de facto., Mihai Viteazul a realizat unirea, oricât ați teoretiza voi!

  • @doringheorghe9267
    @doringheorghe9267 Před 20 hodinami

    In Craiova exista cartierul Rovine, una dintre explicatiile acestui nume fiind localizarea bataliei lui Mircea

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 18 hodinami

      nu are cum fi acolo locul bătăliei, în nici un caz... poate fi un termen general, de tipul „posada”, sau denumire dată cel mai probabil în sec 19-20...

  • @doringheorghe9267
    @doringheorghe9267 Před 21 hodinou

    Corect, cu exceptia Craiovei si Bucureștiul toate orasele mari din Tara Romaneasca sunt in zona SubCarpatica, singura sansa de supravietuire in fata invaziilor mongole/tatare nimicitoare. Totodata, zona de șes/campie era ocupata de codrii (de ex. Codrii Vlasiei - de la Giurgiu la Campina)

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 18 hodinami

      asta e discutabilă. au mai fost tîrguri importante în Valahia în Evul Mediu și în perioada modernă, unele au dispărut, altele și-au pierdut importanța, alte localități au fost umflate artificial în perioada comiunistă etc... ar fi de dezbătut această temă (în principiu aveți puțin dreptate, dar tre argumentată bine faza)...

  • @dorapodariu2031
    @dorapodariu2031 Před dnem

    Excelent!

  • @aureliancristache6959

    Interesant episod. Felicitari din Olanda ;)

  • @ancaconstantinescu7320

    Podcastul de care nu stiam ca aveam nevoie 😄❤

  • @user-fc8kh8dr9x
    @user-fc8kh8dr9x Před dnem

    CICA ,, Doctor in istorie,, nu v-ar fi rusine, tu stii ce timpuri aspre au fost atunci , tot timpul sub amenintare, tot timpul trebuia sa fi pregatit de lupta, papagalilor, oare voi cum v-ați fi dus viata in timpurile acelea, cu siguranta ati fi fost tradatori, iscoade in serviciul strainilor ca si acum

  • @user-fc8kh8dr9x
    @user-fc8kh8dr9x Před dnem

    Este usor sa vorbesti stand comod pe scaun cu burta revarsata, daca MIHAI VITEAZUL ar fi avut luptatori ca voi nu ar fi castigat nici-o batalie, vai de capul vostru istorici de tri lulele, mancati din mana straina naimitilor?

  • @constantinprema2317

    Traiască Rusia .

  • @constantinprema2317

    Bă copii eu știu că după 1877 Frații noștri ruși cu care am

  • @constantinprema2317

    BĂ copii tati,Eu știu că Mircea avea 25 de ăni .Eminescu E tâmpit.pardon!!!😂😂

  • @theodorlalu2112
    @theodorlalu2112 Před dnem

    18:06 Podunavia unde este?timoc

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před dnem

      nu e sigur, subiectul e încă în dezbatere de către specialiști...

  • @constantinprema2317

    Bă copii Dobrogea nu ne-a dat-o Mircea cel de25 ani futeț-ai Eminescu-n GÂT ci rușimă BOU dracu😅m

  • @calind61
    @calind61 Před dnem

    Stimate domn Pogaciaş ! Sa stiți ca majoritatea dintre noi va credem pe cuvânt chiar si atunci când folosiți un ton mai prietenos. Chiar nu cred ca este nevoie sa ne vorbiți pe tonul acesta atât de intens.. de parca mereu va certați cu cineva. Am impresia ca tot timpul sunteți iritat sau agitat .. sau chiar nervos. Posibil ca e de la prea multa cafea consumata înainte de emisiune.. , sau poate o fi de la un posibil sevraj .. Nu mai bine renuntati la cafeaua aia tare dinainte de înregistrare ?! .. Sau poate e nevoie de câte-o pauza de țigara .. sau poate ajuta un calmant .. Dumneavoastră nu va face mai multa plăcere atunci când ascultați o persoana care va vorbește pe un ton mai prietenos.. mai calm.. mai plăcut ?! Daca il mai lǎsati din când in când si pe colegul dv sa mai spunǎ cate ceva.. sa stiți ca nu ne supăram deloc .. Ca nah..daca tot e acolo .. Sanatate !

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před dnem

      ăsta e stilul meu de a vorbi, pur si simplu. nu stiu de unde ati inteles că beau cafea înainte de înregistrări. e o chiceală aiurea. și inutilă. ideea podcastului e că Matei pune întrebări și io povestesc. asta cînd nu avem și alți invitați. credeam că e clar pînă acum. apropo, faza cu sevrajul e chiar jalnică și de tot rahatu...

    • @calind61
      @calind61 Před dnem

      @@andreipogacias4244 Uau .. impresionant .. ati rǎspuns in fix 3 minute .. pe ceas.

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před dnem

      @@calind61 o să zici că e de la cafea sau sevraj... mda

    • @calind61
      @calind61 Před dnem

      @@andreipogacias4244 Aaa nu nu .. e puțin mai clar acuma . Probabil ca nu e nici de la cafea nici de la sevraj ( la nicotina ma refeream ). Cel mai probabil ca e de la "stilul dumneavoasta" asa cum spuneati. Dar chestia e ca acest stil al dumneavoasta, prezintă multe elemente din sfera patologicǎ.. si este foarte ineficient. Nu am sa intru in detalii , pentru asta va recomand sa discutați cu un psiholog si apoi cu un expert in comunicare. Coincidenta face cǎ am ceva cunostinte in zona aceea, nu sunt rau intenționat. Am încercat sa va fac sa constientizati cǎ felul in care va exprimați prin limbajul corporal influentează extraordinar de mult felul in care sunteți perceput de către public. Sunt doar câteva detalii, dar sunt foarte importante, pentru ca ele contribuie la formarea imaginii si credibilitǎtii omului, a istoricului .. De aceea cred cǎ puteți sa incercati sa digerati aceste fraze un pic mai serios, sa va ganditi la mesajul lor, pentru ca sigur ar fi mult mai folositor decât dacă il negați, sau daca alegeți sa luptați cu acest mesaj. Sa stiti ca nu intenționez sa port o dicutie contradictorie cu dumneavoastră. nici sa ne tragem de șireturi nu vreau.. pentru ca nu ar avea niciun rost. Imi cer scuze daca v-ați simțit ofensat.. Totuși in calitatea dv. de om cult, de custode al istoriei, pe care cu generozitate o impartasiți cu diverse ocazii publicului larg.. deci un om public.. nu cred ca este potrivit sa vǎ coborâti la nivelul fiecărui critic mǎrunt si neânsemnat de pe internet.. , sa va repeziti in 3 minute sa-i inchideti imediat gura cu o replica .. ce rost are ?! Ce credeti ca realizati ?! Va spun eu .. nimic.. doar puneti paie pe foc .. discuția aceea o sa escaladeze pana la insulte .. iar in definitiv doar imaginea dumneavoastră va avea de suferit .. si posibil sa aveți mai mult de pierdut decât acel nimeni de pe net. Recomand sa incercati sa faceți diferența intre o critica constructiva ( argumentata ) si una rautacioasa si nefondata.. acestea sunt atribute ale unui om cult, pana la urma. Nimeni nu e perfect, toti avem diverse deficite si/sau defecte pe care nu le realizam .. dar pe care de multe ori le putem corecta sau măcar imbunǎtǎti.. De aceea este bine sa analizam toate criticile in mod obiectiv, pentru ca ele ne dau şansa de a sonda si de a evalua felul in care ne percep toti cei din jur.. indiferent de nivelul intelectual al acelor critici .. ei ne dau șansa de a ne imbunatați in fiecare zi. Sper ca am fost destul de clar, Imi cer scuze inca o data, mai ales in cazul in care v-am răpit din prețiosul timp alocat studiului istoriei. Va doresc mult succes !

    • @calind61
      @calind61 Před dnem

      Aaa nu nu .. e puțin mai clar acuma . Probabil ca nu e nici de la cafea nici de la sevraj ( la nicotina ma refeream ). Cel mai probabil ca e de la "stilul dumneavoasta" asa cum spuneati. Dar chestia e ca acest stil al dumneavoasta, prezintă multe elemente din sfera patologicǎ.. si este foarte ineficient. Nu am sa intru in detalii , pentru asta va recomand sa discutați cu un psiholog si apoi cu un expert in comunicare. Coincidenta face cǎ am ceva cunostinte in zona aceea, nu sunt rau intenționat. Am încercat sa va fac sa constientizati cǎ felul in care va exprimați prin limbajul corporal influentează extraordinar de mult felul in care sunteți perceput de către public. Sunt doar câteva detalii, dar sunt foarte importante, pentru ca ele contribuie la formarea imaginii si credibilitǎtii omului, a istoricului .. De aceea cred cǎ puteți sa incercati sa digerati aceste fraze un pic mai serios, sa va ganditi la mesajul lor, pentru ca sigur ar fi mult mai folositor decât dacă il negați, sau daca alegeți sa luptați cu acest mesaj. Sa stiti ca nu intenționez sa port o dicutie contradictorie cu dumneavoastră. nici sa ne tragem de șireturi nu vreau.. pentru ca nu ar avea niciun rost. Imi cer scuze daca v-ați simțit ofensat.. Totuși in calitatea dv. de om cult, de custode al istoriei, pe care cu generozitate o impartasiți cu diverse ocazii publicului larg.. deci un om public.. nu cred ca este potrivit sa vǎ coborâti la nivelul fiecărui critic mǎrunt si neânsemnat de pe internet.. , sa va repeziti in 3 minute sa-i inchideti imediat gura cu o replica .. ce rost are ?! Ce credeti ca realizati ?! Va spun eu .. nimic.. doar puneti paie pe foc .. discuția aceea o sa escaladeze pana la insulte .. iar in definitiv doar imaginea dumneavoastră va avea de suferit .. si posibil sa aveți mai mult de pierdut decât acel nimeni de pe net. Recomand sa incercati sa faceți diferența intre o critica constructiva ( argumentata ) si una rautacioasa si nefondata.. acestea sunt atribute ale unui om cult, pana la urma. Nimeni nu e perfect, toti avem diverse deficite si/sau defecte pe care nu le realizam .. dar pe care de multe ori le putem corecta sau măcar imbunǎtǎti.. De aceea este bine sa analizam toate criticile in mod obiectiv, pentru ca ele ne dau şansa de a sonda si de a evalua felul in care ne percep toti cei din jur.. indiferent de nivelul intelectual al acelor critici .. ei ne dau șansa de a ne imbunatați in fiecare zi. Sper ca am fost destul de clar, Imi cer scuze inca o data, mai ales in cazul in care v-am răpit din prețiosul timp alocat studiului istoriei. Va doresc mult succes !

  • @McGigi666
    @McGigi666 Před dnem

    e o placere sa asculti doi oameni inteligenti, cititi, cu skilluri in ale discutiei

  • @DragosFelecan-ef8uc

    Gândiți-vă ce nepoți fericiți va avea acest domn ❤ Felicitări, sănătate și mult succes în ceea ce faceti!

  • @cosminmandru6258
    @cosminmandru6258 Před dnem

    În sfârșit un podcast despre Mircea voievod. Felicitări

  • @uncetatean8146
    @uncetatean8146 Před 2 dny

    Citeam candva comentariul unei doamne, de peste 50 ani, daca retin bine, care se confesa ca desi ii place istoria si doreste sa cunoasca mai multe despre aceasta stiinta, spre rusinea ei, nu stie. Si explica, lucru valabil si pentru mine, si sunt convins, ca si pentru majoritatea societatii, adulti, tineri sau mai ales scolari, as zice, ca istoria nu este tratata cu importanta adecvata in curicula scolara. Obiceiul este sa ti se transmita de profesori/parinti, ca sa ai 10 la istorie e mai putin important decat sa ai 10 la matematica, fizica, chimie, informatica etc. Daca judecam pragmatic, un olimpic la istorie va gasi mai putine anunturi de angajare pe un site de recrutare online, decat un olimpic la informatica sa zicem. Insa de aici, pana la a insufleti copiilor, fie si involuntar, ca istoria e buna doar de hobby, implicit la a ii insufleti copilului, ca timpul alocat materiei istorie il poate imparti cu timpul alocat hobby-urilor (citit un roman si jucat un fotbal, pe vremea mea, jucat pe Play Station probabil, in vremurile de azi), si in niciun caz nu poate fi impartit cu timpul alocat tezei la matematica, e profund gresit. Insa e o concluzie la care ajungi, "mai batran". Si la care multi nu mai ajung niciodata. Si plecand de la ideea asta, vreau sa va multumesc pentru efortul pe care il faceti dvs ca jurnalist, domnule Matei Udrea, (intuiesc ca initiativa crearii acestui canal va apartine) si sa va felicit si bineinteles, sa il felicit pe domnul istoric Andrei Pogacias, pentru titlul de, zic eu, "cel mai carismatic istoric roman din online". Langa domnia sa, il pot aminti si pe istoricul Adrian Niculescu, ca nivel de carisma. Si o sa explic si de ce spun asta. Am ascultat diverse alte personalitati care povestesc in online evenimente istorice publicului, insa felul domnului Andrei Pogacias, de a prezenta totul ca o relatare intre prieteni, tine publicul captivat de naratiune. Ne punem castile wireless si va ascultam pe amandoi in timp ce trebaluim prin casa. Va felicit pentru Canal si sper sa reusiti sa il tineti cat mai multi ani! Sunt convins ca financiar e greu sa aveti satisfactii din aceasta activitate, insa moral, sper sa fiti mandrii de ceea ce faceti, pentru ca scolarii nostrii au nevoie de podcasturi de cultura, nu doar de influenceri si muzica vulgara. Si cum sa mai ajunga cultura astazi la ei, cand cititul e asa de consumator de timp, iar alte activitati le rapesc atentia!? Inseamna ca youtube-ul ramane printre putinele instrumente cu care putem sa ii educam. In speta, dvs! Noi, publicul, va multumim si va dorim mult succes!

  • @verofertu4590
    @verofertu4590 Před 2 dny

    ,, citate din Sfântul Mihail "... Puteți să dați exemple?!? Care sfânt Mihail, Îngerul?! Îngerii n-au scris cărți, reviste, articole... 😂 Iar accentul pe e din cuvântul ,, candelă" îmi confirmă prima impresie : nu doar că nu aveți o minimă cultură teologică, dar nici limba română nu cunoașteți... (cât de cât... știi ce zic?! 😅) Evident că nu am urmărit nici două minute...

  • @mihaitanase3390
    @mihaitanase3390 Před 2 dny

    Am avut multă răbdare... Aberații istorice există. Le de întreci..Ești relativ, amesteci anii, folosești un limbaj non istoric, ești un ,,istoric" gen lucian boia., ,În concluzie barba nu-l face istoric pe orice purtător de podoabă facială. În rest lasă Istoriei ce are de spus , bateți câmpii cu ,,grație" PS. Mă mir cum de am rezistat să urmăresc aberațiile acestea ...poate din curiozitate .Ceea ce e greșeala mea. Pune mână pe Istorie și nu căuta adevărul în subiectivismul obscur. Toate bune.

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 2 dny

      încă un habarnist prost care-și dă cu părerea cu toate că/mai ales că n-a citit nimic în viața lui. da îți face plăcere să arunci cu rahat din înălțimea grămezii tale de nimic. bietu de tine...

    • @aicisha
      @aicisha Před dnem

      @@andreipogacias4244 va salut, nu-i mai bagati in seamă...

  • @alexanderbatu7756
    @alexanderbatu7756 Před 2 dny

    Aștept cu nerăbdare un podcast in care să faceți praf primii ani ai prezenței românilor in Transilvania, unde sa amintiti de atentia acordata de imparatii Sfântului Imperiu Roman, dar mai ales cât si cum a fost această Transilvanie a sașilor sau a ungurilor sau a românilor. Sau despre așa-zisa simbioză intre aceste națiuni. De inversiunile densității demografice sau despre plătile taxelor si impozitelor si a cuantumului acestora in randul populațiilor prezente in Transilvania. Despre prezența si uneori nedorita comunitate evreiască și de ce nu, despre soarta țiganilor, dar mai ales despre investițiile militare si financiar-sociale, despre sistemul de justitie sau despre viata ecumenica si religioasa, intr-un Ardeal la capăt de lume civilizată vestică și început de orient. Aș vrea să văd pusă in ordine in toate capitolele dezvoltării societății umane ăn acest teritoriu. Desigur nu intr-un singur podcast, dar trebuie facut. V-am dat tema, baftă! Berea e la rece!

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 2 dny

      da, e de discutat mult despre Transilvania, tre să găsim și specialiștii cu care să facem aceste emisiuni...

  • @cervsancho
    @cervsancho Před 2 dny

    Atac otoman pe la 1330??? Mai curând după 1360, in vremea lui Vladislav I (Vlaicu). La 1330, otomanii nu se stabiliseră în Europa.

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 2 dny

      serios? ce-ar fi oare să ascultați ce zic istoricii care chiar studiază istoria pe surse și eventual să verificați pe wiki etc? e plin de specialiști din ăștia online care n-au citit mai nimic serios :)))))))))))) da-și dau cu părerea din stînga-n dreapta :))))

  • @ionel1946
    @ionel1946 Před 2 dny

    Deci, turcii sunt un fel de greci islamizati?

    • @colectionaruldeistorie
      @colectionaruldeistorie Před 2 dny

      Turcii de azi sunt un foarte puternic amestec de triburi turcice venite din Asia Centrală cu creștini convertiți. În Anatolia, la sosirea triburilor turcice, populația era creștină și alcătuită în mare pare din greci, armeni etc. Ulterior, când au intrat în Europa, prin recrutarea forțată a zeci de mii de copii greci, bulgari, sârbi, croați etc, ștergerea identității lor culturale și islamizare, s-a produs asimilarea lor. Marc David Baer explică foarte clar în cartea sa, „Otomanii“, că practica sultanilor după cucerirea Balcanilor se încadrează la definiția clasică de genocid, așa cum e prevăzută în documentele ONU. Fiecare a patra casă de creștini din teritoriile ocupate trebuia să furnizeze un băiat de vârstă mică. Acesta era dus, convertit la Islam, circumcis, apoi fie ajungea sclav sexual al unor potentați turci, fie în taberele de ieniceri. Erau crescuți în spiritul culturii otomane și li se ștergea complet orice afinitate cu poporul din care erau extrași. De asemenea, erau luate masiv sclave și femei din rândurile acestor popoare. În acest fel, triburile turcice inițiale au suferit o modificare a moștenirii genetice. De aceea găsiți azi, dacă mergeți la Istanbul, destui turci blonzi, cu ochi albaștri, sau care nu seamănă deloc cu imaginea clasică a turcului pe care o știm cu toții.

  • @bogdanneagu5413
    @bogdanneagu5413 Před 2 dny

    Poate ca pentru unii mai tineri decat noi ar ajuta sa faceti niste emisiuni care sa ii ajute pe tineri sa învețe pentru bac. Poate ar fi prea scandalos sa discutati manualele de istorie.

  • @camimonica5655
    @camimonica5655 Před 2 dny

    ❤❤❤❤super🎉🎉🎉🎉

  • @razvan.c8739
    @razvan.c8739 Před 2 dny

    Imi puteti spune cum il chema pe acel șeic cu idei protocomuniste? Nu il gasesc nicaieri. Multumesc! Foarte interesant podcastul!

  • @mariusmitrea1309
    @mariusmitrea1309 Před 2 dny

    Povesti cu teste de Dacii cu portiere demontate forjate de nemti si puse la loc nepotrivindu-se ! Sigur asa faceau si cand importau Renault 12 din Franta! Si daca n-au facut asa este pentru ca aveau incredere sau ca nu i-au lasat francezii? Asa se testeaza si masinile germane? Si daca stricai o portiera la un accident puneai alta sau mergeai fara si nu te oprea Militia? E voie de la RAR? Dar in Gernania, poate ca urmau sa le foloseasca fara portiere si testau rigiditatea caroseriei pentru cascadorii in filme. N-au gasit ceva potrivit la ei.

  • @mariusmitrea1309
    @mariusmitrea1309 Před 2 dny

    Bolile sistemice ale industriei socialiste au fost prinse corect in mare masura. Detaliile in schimb, foarte slab. Sunt comentatori aici cu precizari... Inceputurile cercetarii institutionalizate in socialism au fost bune la prima generatie, apoi au decazut umplandu-se de "pilosi" din anii 80 pana in ziua de azi. S-au creat dinastii si cumetrii. Cu aceleasi studii baiatul muncitotului (si nemembru PCR) nu avea aceleasi sanse cu un baiat "de familie buna" chiar si dupa 90. Azi, inflatie de titluri academice, compilatii, cunostinte "din auzite", inadecvare la realitate, simularea competentei, slalom printre carti, ce sa ceri de la a III-IVa generatie de "pilosi"...Toate astea agrementate cu prostii progresiste. Ati vazut vre-o data otelul topit intr-un cuptor electric la FAUR, "pe viu"?

    • @colectionaruldeistorie
      @colectionaruldeistorie Před 2 dny

      Săptămâna aceasta vom publica un episod de aproape două ore în care reluăm tema. Istoricul militar Petre Opriș va explica foarte clar, pe înțelesul tuturor, teoretic și practic, cu exemple concrete, de ce a dat faliment comunismul. Cred că o să vă placă.

  • @Alexios-y9t
    @Alexios-y9t Před 2 dny

    Din păcate v ați încurcat la războiul civil otoman de fapt Mustafa fusese omorât mai devreme în războiul civil și de fapt musa celebi a fost înfrânt de mehmed in 1417 și după mehmed devenind sultan

  • @IonutA.
    @IonutA. Před 2 dny

    Este o placere de fiecare data!

  • @Troesmis
    @Troesmis Před 2 dny

    Felicitări. După o zi de bălării cotidiene , vă mulțumesc!

  • @Marius_777
    @Marius_777 Před 2 dny

    Un podcast deosebit ! 2 personalități dragi mie ! Vă urmăresc cu mare interes ! Vă doresc cât m-ai multe emisiuni 🥰

  • @GeorgeBuzi
    @GeorgeBuzi Před 3 dny

    Domnii nu aveau probleme psihice pentru ca, in cele mai multe dintre cazuri, ei erau alesi si/sau validati de catre un consiliu boieresc, neexistand o linie dinastica in care tronul sa fie mostenit de orice retard facut cu verișoara!

  • @MPapainog
    @MPapainog Před 3 dny

    oricum comentam pentru algoritm. de departe cel mai influent conducator valah. nimeni nu a fost atat de influent ca el atat militar cat si politic. ma bucur ca in sfarsit inca un istoric imi confirma parerile. si corpus draculianum deasemeni il considera cel mai abil conducator al valahiei. vlad tepes, stefan cel mare si mihai viteazul au obtinut cate ceva dar nici unul nu a influentat ca mircea atitudinea celui mai mare imperiu de la acea vreme.

  • @danielstan1613
    @danielstan1613 Před 3 dny

    In legatura cu denumirea Ungrovlahia discutata in cadrul emisiunii: - au existat mai multe Vlahii in Evul Mediu, la sud si la nord de Dunare (cele de la sud de Dunare fiind locuite de aromani, constituite ca state in vremea lui Ioan Caloian si mai tarziu) - nevoia de a deosebi aceste teritorii a dus la termeni precum UngroVlahia (Valahia de langa Ungaria) pentru Tara Romaneasca, MauroVlahia (Valahia Neagra - culoarea neagra reprezentand punctul cardinal Nord in diverse culturi medievale) sau MoldoVlahia pentru Moldova, iar la sud de Dunare nu am cercetat ce denumiri s-au folosit. Cancelariile domnesti medievale au avut la inceput scriitori de limba slava veniti de la sud de Dunare (refugiati din calea Imperiului Otoman) care au adus cu ei anumite reguli ortografice si de redactare a documentelor. Astfel se explica grafia Ȣггровʌaхїa (Uggrovlahia) care se pronunta UngroVlahia dupa conventia de notare greceasca in care grupul 'гг' ('gg') se pronunta 'ng'. Exemplu: cuvantul grecesc Ἄγγελος pronuntat 'Anghelos'. Vezi un document emis de Mircea in care se pomeneste 'зєми Ȣггровʌaхїискои' (Tara UngroVlahiei) tiparituriromanesti.wordpress.com/2012/02/13/intinderea-tarii-romanesti-in-timpul-lui-mircea-cel-batran-intr-un-act-din-1406-6915/ Cu timpul gramaticii slavi au fost inlocuiti de romani si astfel anumite conventii grafice s-au pierdut, astfel ca pe sigiliul lui Mihai Viteazul apare titulatura Ȣгровʌaхискои вoeвoд (UgroVlahiskoi voevod) - Ȣгровʌaхискои fiind scris cu un singur 'г' ('g') ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Sigiliul_lui_Mihai_Viteazul.jpg

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 3 dny

      nu ne putem măsura cunoștințele cu ale dv, așa o fi cum ziceți...

  • @nechitaioanalexandru1809

    Buna ziua, Vreau sa va felicit pentru acest podcast si revin cu aceasi rugaminte. Am nevoie de indrumarea dumneavostra in legatuta cu doua subiecte. Imi puteti recomamda cateva carti despre A. I. Cuza? Merita sa citesc cartile lui N. Iorga publicate in perioada comunista? Multumesc!

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 3 dny

      Bună ziua. Sincer, nu știu ce carte bună despre AI Cuza există acum pe piață. 2. Merită citit Iorga, dar cu mare atenție, fiindcă omul a scris mult. Și multe dintre cele scrise de el sînt perimate deja. De mult.

    • @nechitaioanalexandru1809
      @nechitaioanalexandru1809 Před 3 dny

      @@andreipogacias4244 Va multumesc!

  • @adiadi3499
    @adiadi3499 Před 3 dny

    Felicitari domnilor🎉 astept si alte clipuri, meritati tot respectul

  • @gabrielvana8595
    @gabrielvana8595 Před 3 dny

    Va ascult cu mare drag și interes, clarificați foarte multe lucruri... Pe cand o istorie a biserici ortodoxe romane.... si aici un subiect mistificat si neabordat

  • @Potatoes85858
    @Potatoes85858 Před 3 dny

    Ar merge un serial, insa ar fi putin trist, cariera lui pare sincer o serie de infrangeri dupa infrangeri. Batalii pierdute dupa batalii pierdute, vasalitate, tribut, alegerea pretendentului gresit, ca sa fie un serial interesant trebuie sa ai si momente cand triumfa personajul principal (presupunand ca ar fi un serial despre Mircea) -- da, a avut un raid de succes peste Dunare, sau poate mai multe, dar cam atat. Daca ar fi ca cel despre otomani cu Vlad Tepes, din perspectiva lor, s-ar putea face probabil mai usor.

    • @cezarcaruntu
      @cezarcaruntu Před 20 hodinami

      Bătălii pierdute după bătălii pierdute 😂😂😂😂😂 Cred că ai citit pe sărite, amice.

  • @cocojambo2330
    @cocojambo2330 Před 3 dny

    interesant, nu stiam ca nea Mircea era asa fustangiu

  • @user-kp8um8nn1b
    @user-kp8um8nn1b Před 3 dny

    banii se duc pe filme selly si bromania... ce vorbiti voi nu e wishful thinking ... e direct SF

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 3 dny

      banii privați se duc unde vor privații. banii statului dispar pe alte rahaturi. mda

    • @user-kp8um8nn1b
      @user-kp8um8nn1b Před 3 dny

      @@andreipogacias4244 cu bani de la stat au făcut filmele.

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 3 dny

      @@user-kp8um8nn1b io știu că pe bani privați. în fine, banii se dau acolo unde iese și profit și imagine. la un film istoric în România nu sînt șanse... :(

  • @corsecus
    @corsecus Před 3 dny

    Unde e localizat celebrul Turnu? Pare.se ca.l localizati inevitabil in afara lui Turnu Magurele vis a vis de alt vad de trecere peste Dunare: Nicopole

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 Před 3 dny

      dați o căutare pe google maps, se vede foarte bine unde e...a fost renovat acu vreo doi ani... nu e chiar vizavi de Nicopole, ci un pic mai la vest...

  • @alexlupu1574
    @alexlupu1574 Před 3 dny

    premium