Cea mai frecventă deficiență de minerale din lume

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 09. 2024
  • Tema de astăzi este despre cea mai frecventă și cea mai răspândită deficiență de minerale din lume. Deficiența de Fier este cea mai comună deficiență dintre toate mineralele. Menționez simptomele și cauzele posibile ale deficitului de Fier, in special ale deficitului non-anemic de Fier. In final, subliniez alimentația ca fiind cea mai bună sursă de Fier și o formă de suplimentare cu Fier, cât și situația excesului de Fier in corp.
    Resurse:
    2022, The 7 Most Common Nutrient Deficiencies in Hashimoto’s thyroidpharmac...
    2018, Strategies to Overcome Hair Loss with Hashimoto’s: thyroidpharmac...
    2019, 7 Nutrient Deficiencies That Are Incredibly Common www.healthline...
    2017, Micronutrient Deficiency: ourworldindata...
    2010, Iron Homeostasis and the Inflammatory Response: www.ncbi.nlm.n...
    2005, Iron and the risk of infection: pubmed.ncbi.nl...
    2022, Most Common Mineral Deficiency in the World • The #1 Most Common Min...
    2015, The epidemiology of global micronutrient deficiencies pubmed.ncbi.nl...
    2017, Inositol hexa phosphoric acid (phytic acid), a nutraceuticals, attenuates iron-induced oxidative stress and alleviates liver injury in iron overloaded mice: pubmed.ncbi.nl...
    2020, Iron deficiency - the most common mineral deficiency in the world: www.justvitami...
    GrassFed Beef Liver: ancestralsuppl...
    Opti-Ferrin-C Pure Encapsulations: www.amazon.com...
    IP6 Gold: ro.iherb.com/p...
    LINK: Lista alimentelor permise și nepermise in Dieta Ketogenică
    drive.google.c...
    LINK: LISTA ALIMENTE FODMAP - SINDROMUL COLONULUI IRITABIL
    drive.google.c...
    Angela Stolnicu, 65, este doctor în Antropologie cu un interes de studiu concentrat pe stilul de viață, longevitate și abordarea culturală asupra bolii / stării de sănătate.
    Dacă găsiți util și interesant acest conținut, vă invit să distribuiți și să vă abonați!
    / hashimotomonamour
    / maria.stolnicu
    Disclaimer: Materialele (video sau print) au doar scop informativ și educativ. Acestea nu trebuie folosite pentru autodiagnosticare și nu se substituie consultului și tratamentului medical, prescripției medicale sau orice altă recomandare a medicului și nu instituie nicio relație de genul medic-pacient. Aceste materiale nu au menirea de a vă schimba programul medical sau dieta recomandată de medic. Consultați medicul de familie sau medicul specialist pentru orice problemă medicală. Titularul canalului CZcams nu este răspunzător și nu are nicio responsabilitate privind modul de înțelegere al textului și al prezentărilor în sensul unui diagnostic, cură, tratament medical sau orice alt serviciu medical. Conținutul materialelor prezentate nu urmărește promovarea unui anumit produs, nu are obiective comerciale si nu induce afilierea cu nicio companie producătoare sau de altă natură.

Komentáře • 31

  • @tincutaapalamarita5878
    @tincutaapalamarita5878 Před rokem +5

    Va salut🖐cu drag doamna Angela🌹Sunteti f documentata si ne informati si pe noi ,pt care va multumim mult🙏🙏🙏 Explicati f bine ,pt toata lumea,asta arata iubire.❤💖❤Sa fiti binecuvintata de Dumnezeu ❣va imbratisam cu iubire💕

  • @victoriabaican4752
    @victoriabaican4752 Před rokem +7

    Mulțumim, așteptăm cu mult interes următorul videoclip.

  • @dorinaciocea4614
    @dorinaciocea4614 Před rokem +14

    Ați prezentat acest subiect atât de bine,punând accentul pe deficitul de fier nonanemic,ceea ce de multe ori medicii ignora! Felicitari și mulțumiri!🌹🙏

    • @photo-markus
      @photo-markus Před rokem +3

      Nu ignoram deficitul NON anemic de fier ci avem precizări foarte clare: NU TRATAM MEDICAMENTOS SIDEREMIA SCĂZUTĂ CU Hb normala cu o singura excepție: in insuficienta cardiaca. De ce? Deoarece hipersideremia este mai periculoasa decât carenta de fier.
      Încă o precizare: in anemia feripriva nu dam doar fier ci obligatoriu dam și acid folic, altfel transformam o anemie feripriva in anemie megaloblastică. Numeroase elemente din acest video sunt corecte-cea referitoare la pH-ul gastric, cea legată de acidul fitic, însă ca regula, nu dam fier medicamentos dacă nu e anemie(Hb scăzută). Însă da, putem creste fierul alimentar când sideremia e redusă(carne, oua, ficat).

  • @adianamihaelaneacsu1006
    @adianamihaelaneacsu1006 Před rokem +7

    Oo! Ce subiect sensibil! Si ce frumos-ca de obicei-prezentat! F.f.interesante si bine-venite informatii! Va multumesc!

  • @elenaracoceanu5853
    @elenaracoceanu5853 Před rokem +1

    Da, intr adevar , ma confrunt cu toate problemele expuse: senzatie de frig, dureri articulare, insomnie. Am fost la hematologice, mi a spus sa nu iau fier si doar magneziu si vitamina B6. Va mulțumesc mult!

  • @olgaroche2929
    @olgaroche2929 Před rokem +2

    Iron deficiency without anemia IDWA, trebuie considerata, adevarat nu multi doctori se gindesc la ea, Trebuie diagnosticata cu testul de laborator ferritin level, si tratata , cu fier pina cind ferritina este normala.

  • @ananedelcu2478
    @ananedelcu2478 Před rokem +4

    Mii de mulțumiri!

  • @gabrielabalabasciuc9245
    @gabrielabalabasciuc9245 Před rokem +2

    Multumesc ,recunostinta!🦋💞

  • @olgaroche2929
    @olgaroche2929 Před rokem

    Multumesc pentru raspuns! Apreciez efortul dumneavoastra, am gasit multe informatii foarte utile. Eu am experienta lunga in US. Nu stiu despre alte tari, dar aici la mine toate alimentele sint fortifiate cu fier, si apa de multe ori are prea mult fier si trebuie filtrata. Deficienta de fier trebuie diagnosticata si tratata correct de doctor. Comun este datorita pierderii de singe, din diferite cause. Eu am avut pacienti cu prea mult fier, sint mai greu de tratat.

  • @lillyimpala1686
    @lillyimpala1686 Před rokem +1

    Foarte interesant..mulțumesc

  • @voineamarcela
    @voineamarcela Před rokem +2

    Multumesc mult...am deficit de fier .

  • @grosuadriana5820
    @grosuadriana5820 Před rokem +5

    Multumim frumos, doamna doctor! As vrea sa va intreb despre vitamina C, stiam ca este necesara in absortia fierului din alimentatie, dar dvs nu ne-ati vorbit despre asta in prezentare. Conteaza sau nu este asa de important, sa consumam si vitamina C la mesele noastre in care consumam alimente bogate in fier , pentru absortia fierului din aceste alimente?

    • @HashimotoMonAmour
      @HashimotoMonAmour  Před rokem +6

      Bună ziua. Vitamina C din alimente e binevenită și ajută in absorbția fierului din alimentație pentru cei cu deficit de fier. Pe de altă parte, dacă recomandarea medicului este reducerea fierului din alimente (de pildă in hepatită cronică), atunci reducem și aportul de vit C.

    • @grosuadriana5820
      @grosuadriana5820 Před rokem +1

      @@HashimotoMonAmour Multumim mult pentru lamuriri! Si eu am deficit de fier, datorat probabil, tiroiditei Hashimoto. Sanatate multa si mult Spor in Binele pe care il faceti !!!

  • @valiradu5563
    @valiradu5563 Před rokem +1

    Mulțumesc frumos!

  • @brillcristina4104
    @brillcristina4104 Před rokem

    Mulțumim mult !!!!😘♥️🙏

  • @mirelabalaban9980
    @mirelabalaban9980 Před rokem +2

    Buna seara ! Fierul ( nu in exces) face bine ficatului ? Multumesc

    • @HashimotoMonAmour
      @HashimotoMonAmour  Před rokem +2

      Bună seara. Mai întâi, înțeleg că vă referiți la fierul din alimente. Depinde de starea ficatului, dacă e sănătos și consumul de fier din alimente este echilibrat, ar fi in ordine, dar dacă ficatul este afectat, atunci e nevoie de analize periodice și de urmărit cu atenție pentru că atât carența de fier cât și excesul de fier dăunează ficatului. În acest articol găsiți informații mult mai avansate: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3936199/

  • @corneliapopescu8565
    @corneliapopescu8565 Před rokem

    🌹🌹🌹

  • @dermalerprofipavel
    @dermalerprofipavel Před rokem +1

    Si vitamina D

  • @marcualina6550
    @marcualina6550 Před rokem

    Mi-am făcut hemoleucogramă și am hemoglobina eritrocitara medie puțin crescută, poate fi deficit de B9? In rest sideremia e bună.

    • @HashimotoMonAmour
      @HashimotoMonAmour  Před rokem +1

      Bună ziua. Cred că ar trebui să testați nivelul Vitaminei B12 mai degrabă. Vorbesc aici despre Vit B12 naturală și sintetică. Testare Vit B12: czcams.com/video/8E9TFfAgQ5I/video.html și aici despre Vit B9. Acid Folic sau Metil Folat: czcams.com/users/shortsrU34Ix_wiN4 și aici Ce înseamnă mutația MTHFR: czcams.com/users/shortsaqszlQtuCHI

  • @elenaracoceanu5853
    @elenaracoceanu5853 Před rokem

    Am Feritina crescută la 320,14ng. Ce înseamnă acest lucru? Mulțumesc frumos!

    • @HashimotoMonAmour
      @HashimotoMonAmour  Před rokem +1

      Bună ziua. Este important să aflați cauza supraîncărcării cu fier care nu este neapărat legată de alimentație, ci de boli de altă natură (Hemocromatoza, hipertiroidism, afecțiuni inflamatorii). Trebuie să discutați medicul. Până atunci aflați mai multe aici despre interpretarea testului: www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-analize/feritina

  • @carmenmaftei1786
    @carmenmaftei1786 Před rokem

    Bună ziua! As vrea sa întreb cât timp luam vit D3 de 5000UI și când facem pauza?

    • @HashimotoMonAmour
      @HashimotoMonAmour  Před rokem +2

      Bună ziua. De obicei doza de 5000 UI este recomandată iarna dar trebuie corelată cu nivelul de Vit D din analize. Dacă rezultatul in analize este peste 50, in special in caz de boli autoimune se recomandă un nivel mai ridicat in jur de 50, atunci nu suplimentați. Dacă este in intervalul de referință dar sub 50 atunci suplimentați iarna cu 1000 UI și retestați la 3 luni. Faceți pauză dacă nivelul este bun sau suplimentați mai ales iarna.

    • @carmenmaftei1786
      @carmenmaftei1786 Před rokem

      @@HashimotoMonAmour Mulțumesc!

  • @cameliatantas1853
    @cameliatantas1853 Před rokem

    Dar de excesul de fier nu vorbește nimeni