Video není dostupné.
Omlouváme se.

Hoe ontwikkelt iemand narcisme of borderline?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 6. 07. 2022
  • Psychiater Marit legt uit wat cluster B stoornissen inhouden en hoe deze ontstaan. Onder cluster B stoornissen vallen Borderline, Narcisme, Theatraal/hysterisch, Antisociaal. Mathijs voegt zijn eigen kennis en ervaring toe.
    Frans Schalkwijk zijn boek over narcisme heet ‘Narcisme’.
    Hier vind je ook mijn gratis ebook. Ik deel daarin de 3 Schakels van zijn Mannenbrein waarmee je een liefdevolle relatie krijgt en houdt. Hiermee begrijp je alle triggers die een man verliefd doen maken.
    Download het gratis ebook direct met de link hieronder:
    www.mannenbrei...
    Abonneer je NU voor veel meer leuke en leerzame video's!
    bit.ly/2AhV80O
    Volg Mannenbrein op Instagram voor dagelijkse inspirerende tips:
    / mannenbrein
    En volg mij op Facebook!
    bit.ly/2jtLP6j
    Bekijk daarnaast ons inspirerende TikTok kanaal:
    / mathijsmannenbrein

Komentáře • 19

  • @dannyvankessel9141
    @dannyvankessel9141 Před 7 měsíci

    Bedankt voor de heldere uitleg en het gesprek. Ik ben opgevoed door 2 narcisten als ouders. Ik heb mijzelf alleen nooit verteld dat ik alles zelf moet doen en daaruit mijn gevoel of inleving naar de ander ben gaan uitgezetten. Ik en mijn zus zijn hierdoor wellicht wel altijd begripvol gebleven en heeft het ons heel onzeker laten voelen over onszelf. Ik zie dat een kind in de opvoeding op een kruispunt kan belanden, waar het ene kind vanuit bitterheid gaat leven als narcist. En het andere kind blijft kiezen voor vertrouwen in de ander. Maar zichzelf dus aan de kant zet. Ik zie nu ook waarom het logisch is, dat ik als levenspartner een narcist heb aangetrokken. En dat ik dat pas na 22 jaar kon zien. Een scheiding was het gevolg.
    Nu is mijn volgende vraag; de keuze dat een kind op het zgn "kruispunt" moment maakt, waarin zijn of haar karakterveranderd of persoonlijk wordt gevormd.... Komt deze persoons verandering dan door de gebeurtenis? Of komt dat door het kind zelf? Omdat het reeds deze karaktertrekken bezat..? Als ik heel hard een citroen uitpers, komt er toch echt citroensap uit en geen appelsap. 😂 en zo opent zich een nieuwe discussie waarvan ik denk dat die hard nodig is. Om zo een breder en genuanceerder beeld te krijgen van het ontstaan van persoonlijkheid stoornissen. Ik lees nog teveel aannamens, dat persoonlijkheden gevormd worden door gebeurtenissen uit jeugd. We ervaren na onze jeugd nog veel meer ervaringen. Waarom vormt dat dan ook niet onze persoonlijkheid? Het kan ook zijn dat een kind reeds zo was. We kiezen nl allemaal onze eigen weg en wanen ons vaak makkelijker in slachtofferschap, terwijl daar waar de kracht ligt of onze verantwoordelijkheid vaak onbesproken blijft. Ik droeg al jong mijn verantwoording voor mijn gedrag en was daardoor niet bezig met wat anderen mij aandeden. Of dat er geen ruimte was voor mijn gevoel. Mijn focus was altijd liefde. Datzelfde geld met discriminatie. Zodra we het over de kracht van mensen gaan praten ipv hun slachtofferschap/onvermogen... hebben we ying en yang op tafel liggen, waarin beide kanten worden belicht. En het dus neerkomt op een keuze. Peace 🎉

  • @BoundInHumanBones
    @BoundInHumanBones Před 9 měsíci +1

    Interessant fijn gesprek. Helder.

  • @aboetarikske
    @aboetarikske Před rokem +1

    Ik heb NPS en ASPS, eindelijk een aardig filmpje ipv alleen die sensatie.

  • @christinevanwendeldejoode1130

    Dank voor deze video! Duidelijk, en goed dat hier ook aandacht voor is! Wat is het boek dat genoemd wordt?
    Waar ik nog wel benieuwd naar ben: hoe zien jullie de kans van slagen mbt een relatie met iemand met een persoonlijkheidsstoornis?
    Uitdagend of lastig is het volgens mij sowieso (heb er ervaring mee), maar kan iemand tot in redelijke mate genezen / stabieler worden na jarenlange behandeling in de vorm van psycho- / traumatherapie? Ik heb zelf wel goede hoop, maar dit wordt door mensen om me heen ook als een beetje naïef bestempeld...

    • @MannenBrein
      @MannenBrein  Před 2 lety

      Het boek vind je in de beschrijving van deze video! Verder: die kans van slagen hangt vooral af van 3 factoren:
      1. De ernst van de stoornis.
      2. Gaat de persoon in behandeling en slaat die behandeling aan.
      3. Hoe goed kan jij als partner met die stoornis omgaan. Wat ook weer met jouw persoonlijkheid, rugzakje etc heeft te maken.
      Dus zoiets moet je per situatie beoordelen en is erg afhankelijk van de context. :)

    • @robneerf
      @robneerf Před rokem

      Zelfheb ik er zwaar problemen mee maar alsman is het lastiger een partner vinden dan een vrouw denk ik. En naief, nou dat vind ik onzin, zij zijn negatief.

  • @anjaverelst9664
    @anjaverelst9664 Před 7 měsíci

    🙏❤

  • @victoria7226
    @victoria7226 Před 2 lety +1

    goede info

    • @andreelfrink
      @andreelfrink Před 2 lety +1

      Goede info is zo goed als je luisterd en het kunt voelen en hieraan en hierin zit nog heel veel werk.
      SUCCES 🤎AE1⚖🌎🙏

    • @MannenBrein
      @MannenBrein  Před 2 lety +1

      Thanks!

    • @truebluewonderful1139
      @truebluewonderful1139 Před 2 lety

      Naar mijn mening kan een psychiater het niet begrijpelijk vertellen aan een leek. Ook moet er meer over verteld worden. De indruk die ikzelf hier zou kunnen krijgen is dat ik als ouder verantwoordelijk ben geweest voor de borderline stoornis van mijn dochter omdat ik niet gespiegeld heb in haar jongste jaren? Ik vermoed dat ik dat als vanzelf deed. Maar het woord 'spiegelen' kende ik alleen van de supermarkt: het produkt met de dichtstbijzijnde datum vooraan in het schap zetten. Dus ik weet niet voor 100% zeker of ik het woord 'spiegelen' in de psychiatrie juist interpreteer. Het kan toch ook gemakkelijker uitgelegd worden?

  • @Ok-cc6hj
    @Ok-cc6hj Před 8 měsíci

    Oorzaak ..: hechtingsproblematiek