Hoe een klein Zuid-Afrikaans dorpje het tankstation van radiaal-rechtse ideeën werd | Bram Vermeulen

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 25. 08. 2024
  • Dertig jaar na de afschaffing van de apartheid ging oud-correspondent Bram Vermeulen terug naar Zuid-Afrika. Hij zag daar hoe segregatie opnieuw ontstaat. Afstammelingen van de Boeren die zich afzonderen in het witte dorp Orania; sommigen willen zelfs een eigen staat. Keert apartheid terug in Zuid-Afrika? En wie zijn de vrienden van Orania in Europa?
    ➡ Abonneer om niks te missen en praat mee:
    bit.ly/buitenho...
    ➡ Bekijk nog een video over cultuur en maatschappij: bit.ly/buitenh...
    Deze video komt uit de uitzending van Buitenhof op 2 juni 2024
    bit.ly/buitenh...
    Over Buitenhof:
    Buitenhof bespreekt politiek en actualiteit in diepte-interviews, debatten of discussies. Met gezaghebbende gasten uit binnen- en buitenland, van politici en CEO’s tot originele denkers. Je ziet ons elke week live op zondag, 12.10 op NPO1.
    Meer van Buitenhof:
    » Vind: www.buitenhoft...​​
    » Volg: / buitenhoftv
    » Lees: bit.ly/buitenho...
    » Like: / buitenhoftelevisie​​
    » Tweet: / buitenhoftv​​
    » Check: / buitenhoftv​
    » Beluister: bit.ly/buitenho...
    #orania
    #buitenhof
    #zuidafrika
    #bramvermeulen

Komentáře • 38

  • @RopekingRopethemall
    @RopekingRopethemall Před 2 měsíci +12

    Ze zagen 30 jaar geleden dat de ANC het land naar de knoppen zou bregen en ze dachten F dat wij doen ons eigen ding. En kijk hoe de ANC er voor staat

    • @sakeboersma
      @sakeboersma Před 2 měsíci

      Vrij logisch. Als je als volk zolang onderdrukt, vernederd, gediscrimineerd, vermoord wordt kun je niet in 30 jaar een ‘gezond’ land opbouwen. Dat lukt de Israëliërs
      in Israël ook niet in 76 jaar.

    • @keesdriessen565
      @keesdriessen565 Před 2 měsíci

      In Zuid Afrika blijkbaar hopeloos gefaald maar in NL met zijn 160 verschillende nationaliteiten vind ik eigenlijk niet. Hangt ook af van de mentaliteit van de kleurlingen aldaar (dan bedoel ik blank en zwart). Ik had begrepen dat o.a. de arm blankes het onderspit delven, maar enige omscholing is dan hier op zijn plaats. Geldt uiteraard ook voor de zwarte bevolking. Dus: goede toekomstperspectieven en goede scholing is heel belangrijk. En solidariteit naar elkaar. Townships opknappen en gemengd wonen. Het proces heeft tijd nodig.

  • @odingungnir3669
    @odingungnir3669 Před 2 měsíci +19

    als de multi culturele samenleving zo geweldig is, waarom faalt het overal?

    • @sakeboersma
      @sakeboersma Před 2 měsíci +8

      Ik vind het in Nederland niet gefaald. Maar er zijn er altijd wel mensen die dat wel vinden.

    • @fbabarbe430
      @fbabarbe430 Před 2 měsíci +5

      ​@@sakeboersmaonder welke stoeptegel leeft u. Heeft u het nieuws niet gevolgd of kent u opsporing verzocht niet?
      Ik adviseer u eens een bezoekje te brengen aan jeugdzorginstelling en penetentiaire inrichtingen. Geen toonbeeld van inclusiviteit.

    • @Joey-ct8bm
      @Joey-ct8bm Před 2 měsíci +3

      Het rijkste land van de wereld is multicultureel. Ik denk niet dat Indianen zo ver waren gekomen.

    • @ikik3406
      @ikik3406 Před 2 měsíci +2

      Er zit een verschil in een multi culti samenleving als doel of als uitkomst... Het is nergens een doel maar overal een uitkomst van een open en vrije samenleving... Dan kan je dus vragen stellen over of de vrijheid en open samenleving iets goeds of slechts is en hoe jij het anders zou doen of willen...

    • @Joey-ct8bm
      @Joey-ct8bm Před 2 měsíci

      @@fbabarbe430 Kleine diefstal. Max Verstappen steelt gewoon 200 miljoen door in Monaco te gaan wonen. Mevrouw Heineken heeft 61 bankrekening om belasting te ontduiken. Die heeft 15 miljard eigen vermogen waar eigenlijk 50% van af moet. Dat is 2000x Taghi wat zij steelt. Ik betaal meer accijns op bier dan zij belasting betaald.

  • @clownworld3913
    @clownworld3913 Před 2 měsíci +16

    Toch blijft het bijzonder om te zien, zo'n studio vol zelfhatende blanken.

    • @adkest9914
      @adkest9914 Před 2 měsíci

      blankenhaat door globalisten

    • @wuodanszoon701
      @wuodanszoon701 Před 18 dny

      Heel vreemd inderdaad. Ik zie een man die een kwartier lang aan het pleiten is voor de uitroeiing van zijn eigen ras en daarbij een volgens hem corrupte zwarte politicus genaamd Zuma aanwijst als de dirigent van blank supremacisme. Dit is pure NPO propaganda.

  • @willemivo1
    @willemivo1 Před 24 dny

    Orania krijgt ook positieve en constructieve aandacht van zwarte Zuid-Afrikanen (bijvoorbeeld Penuel the black pen) die een voorbeeld nemen aan hoe functioneel de maatschappij van Orania is. In een anderszins dysfunctioneel en falend land, is Orania een voorbeeld van hoe het anders (beter) kan. In positieve zin, betaalt Orania bijvoorbeeld een veel hoger loon dan elders in Zuid-Afrika, omdat 't niet wil terugvallen op de oude 'blanke rijken - arme zwarten' tegenstelling. De rest van de wereld zet Orania neer zoals 't de politieke agenda uitkomt. De raciale en sociale tegenstellingen die in Zuid-Afrika bestaan hebben andere achtergronden dan in Nederland en Europa, maar die gaan vaak verloren in de debatten. Het ANC dat 't land zo slecht bestuurt, staat multiculture eenheid voor, omdat eenheid tegen 't apartheidsregime hen aan de macht hielp en houdt. Terwijl bijvoorbeeld Zoeloes als 'tribaal' worden weggezet, terwijl in Zoeloeland heel degelijk bestuurd wordt (over een arme bevolking). Alle posities in het debat zijn sterk verbonden met de politieke agendas van de betreffende sprekers. Zo is ook Vermeulens positie gekleurd (sic): de rechts-radikale figuur met wie hij praat, heeft een volkomen andere agenda en filosofie dan Orania, maar nu lijkt 't alsof ze hetzelfde zijn. Dat is misleidende beeldvorming. (Net zoals radikale Afrikaners het beeld vormen dat er een witte genocide plaatsvindt: flauwekul.) Het is een historisch feit dat het witte Orania beter functioneert dan het multiculturele (?) Zuid-Afrika, maar Vermeulen focust op het rassen aspect terwijl de leiders in Orania consistent en voortdurend praten over cultuur en waarden. Vandaar dat Penuel zegt: I work with anyone who will help build my neighborhood. Penuel ziet dus vooral de constructieve kracht in Orania, die hij elders in (zwart?) Zuid-Afrika niet vindt. De vraag welke lessen te trekken, wordt verschillend beantwoord al naar gelang het politiek-maatschappelijke doel dat wordt nastreeft. Teveel verschillende aspecten (ras, economie, effectief bestuur, macht, identiteit, ...) worden allemaal maar op één hoop geveegd en afhankelijk van de politieke agenda als goed of slecht beschouwd. Helaas is de wereld vol van simplisme en polarisatie, waardoor een eerlijke, functionele waardering wordt ondergesneeuwd door flauwekul van mensen zoals Bosma, Baudet, Wilders - wat opmerkelijk genoeg ontzettend lijkt op de flauwekul van Marx, om maar wat te noemen. Dat is allemaal gevaarlijk: de historie is vol van bloedige conflicten, mogelijk gemaakt door flauwekul te verspreiden.

  • @OlafKoot
    @OlafKoot Před 2 měsíci

    Om het eea in perspectief te plaatsen wat betreft geweld. Als we nu naar 'het systeem' kijken wat is dan het veiligheids gevoel van de mensen nu? en wat is het aantal 'doden per jaar' t.o.v toen? Welke elementen denk je dat er met de nieuwe coality realisitisch een kans maken om de situatie te verbeteren?

  • @beabarend
    @beabarend Před 2 měsíci +7

    wel héél toevallig, dit soort gesprekken voor de verkiezingen! ook het polariseren/ framen van Martin Bosma 🤔

    • @tristan8590
      @tristan8590 Před 2 měsíci +4

      haha weet jij wel wat polariseren betekent?

    • @beabarend
      @beabarend Před 2 měsíci +2

      @@tristan8590 in dit interview wordt de heer Bosma op een bepaalde manier neergezet. Het versterken van dit beeld ervaar ik als polarisatie.

    • @tristan8590
      @tristan8590 Před 2 měsíci +3

      @@beabarend Er worden geen persoonlijke aanvallen of onjuiste beschuldigingen gedaan. Het hele gesprek is inhoudelijk en er worden interviews en stukken uit zijn boek geciteerd. Tegenwoordig lijkt alles waar een kritische toon achter zit al heel gauw “polarisatie”.