Stagevergoeding: hier heb je recht op

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 28. 08. 2024
  • Mbo’ers krijgen vaak een veel lagere stagevergoeding dan hbo- of wo-studenten, ontdekten wij. Als het aan de politiek ligt gaat dat nu veranderen. We leggen je uit waar jij als stagiair(e) recht op hebt.
    Meer video’s? Abonneer je op ons kanaal en praat mee! bit.ly/2PJk8Xg
    Volg NOS op 3 ook op Instagram: / nosop3
    ---------------------------------------------------------------
    ● VRAGEN/TIPS/IDEEËN? We horen graag wat jij van het nieuws en onze uitleg vindt, laat je horen in de comments! Of mail ons: nosop3@nos.nl
    ● VOLG ONS OOK HIER: Facebook: / nosop3 Twitter: / nosop3
    ___________________________________________________
    De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Bij NOS op 3 vind je elke zaterdag nieuws dat je niet mag hebben gemist. Wij gaan voor jou op onderzoek uit naar nieuws uit jouw wereld. Ook vind je hier uitleg bij het nieuws.
    #stage #stagevergoeding #studie

Komentáře • 857

  • @nosop3
    @nosop3  Před 4 lety +80

    Hoeveel stagevergoeding krijg jij (of heb je ooit gekregen)? Zijn we benieuwd naar!

    • @Hahahal2001
      @Hahahal2001 Před 4 lety +2

      NOS op 3 Civiele Techniek HBO 2e jaar, 375 per maand. Andere medestudenten krijgen iets meer (450+-).

    • @thijsvanhazendonk
      @thijsvanhazendonk Před 4 lety +12

      ik kreeg niks. en t rare is de overheid zei al een paar jaar geleden dat mbo,rs studenten worden genoemd maar ik heb het nog steeds het gevoel dat je niet gelijkwaardig word behandeld zoals een hbo,r

    • @loranhofland9118
      @loranhofland9118 Před 4 lety +36

      €0, pabo....

    • @Tinky1rs
      @Tinky1rs Před 4 lety +2

      bachelorstage WO: geen vergoeding.
      masterstage 1 à 9 maanden full-time: geen vergoeding.
      masterstage 2 à 7 maanden full-time: €300,- / maand.

    • @rattenpleeg2142
      @rattenpleeg2142 Před 4 lety +3

      Niks

  • @RubsNL
    @RubsNL Před 4 lety +463

    Het laatste jaar van een lerarenopleiding is slavernij. Je betaalt 2k college geld, om praktisch het hele jaar fulltime stage te lopen, bijna altijd onbetaald tenzij de school je al een contract geeft voor je afstuderen.

    • @cindykranenburg6950
      @cindykranenburg6950 Před 4 lety +11

      jup, dit moet ik ook gaan doen volgend jaar. zelfde met onderzoeksstages, half jaar werken, wel schoolgeld betalen en geen vergoeding....

    • @joran622
      @joran622 Před 4 lety +7

      En het wordt vanuit de overheid gesubsidieerd.

    • @detachsoup6061
      @detachsoup6061 Před 4 lety +5

      Rubs er zijn zat anderen stages op hbo niveau waar je een voltallige baan doet en niks krijgt

    • @williebrort
      @williebrort Před 4 lety +8

      @@detachsoup6061 dus dat betekent dat hij niet mag klagen? Ik ben het met hem eens. Onderzoeksstages van masters en hoger leveren je niks op.

    • @azaleajoke
      @azaleajoke Před 4 lety +2

      Dit is in de meeste gevallen niet waar. Voor je LIO is het op de meeste opleidingen verplicht om 3 klassen les te geven, dit staat gelijk aan 6 lesuren. Je hoeft als student dan ook niet akkoord te gaan met meer uren. Vaak zie je wel dat studenten meer uren lesgeven dan deze 6.
      Op de bij mij bekende scholen krijgt een LIO of alles vergoed of gedeeltelijk vergoed als zij klassen overnemen in het kader van vervanging. De klassen die LIO's namelijk krijgen zijn vaak klassen van andere leraren, die gewoon betaald horen te krijgen. De LIO krijgt daarvoor in de plaats als het goed is de juiste begeleiding. Het lesbezoek, nabespreken en voor bespreken zijn allemaal taken die de begeleidende leraar meeneemt in zijn takenpakket.

  • @hjge1012
    @hjge1012 Před 4 lety +335

    Wat is precies de beargumentatie voor het gelijktrekken van de stagevergoeding? Want die mis ik een beetje. Is er een onderzoek gedaan?
    Het komt, op basis van dit filmpje op mij namelijk een beetje over als doorgeschoten gelijkheidsdenken: 'het is niet eerlijk, omdat het niet gelijk is'. Maar dat iets ongelijk is, betekend niet automatisch dat het oneerlijk is. Dus welke kosten maakt welke groep precies? Wat zijn gemiste inkomsten enz. Doe een onderzoek.
    Dus waarom precies moet die vergoeding gelijk zijn? En ik heb er verder geen onderzoek naar gedaan, maar als het een onkostenvergoeding is, inclusief dat bijbaantje dat je mist -- zoals de advocaat in het filmpje uitlegt -- dan zou je toch verwachten dat een hoger opgeleid iemand, iets meer verdiend? Je zou namelijk verwachten dat een hoger opgeleid iemand, gemiddeld een beter bijbaantje kan vinden. Ook reizen hoger opgeleide mensen vaak meer en verder voor hun stage, wonen ze minder vaak nog thuis, en maken ze meer gebruik van instrumenten (computers, software, boeken enz.). Kortom, de onkosten van die groepen zijn niet gelijk. Waarom zou de onkostenvergoeding dan wel gelijk moeten zijn? Over 'niet eerlijk' gesproken...
    Dan komen steeds die argumenten langs van "ik vind het niet eerlijk dat iemand anders voor het zelfde werk minder krijgt". Maar waarom doet een HBO student het zelfde als een WO student? Tevens is het niet eens een vergoeding voor geleverd werk, maar een vergoeding voor de onkosten. En al zou het wel een vergoeding voor geleverd werk zijn, wederom: waarom doe je als WO student het zelfde werk als een HBO student?
    Maar als je dit fatsoenlijk wil aanpakken, onderzoek dan maar eens wat de gemiddelde onkosten zijn per opleidingsniveau. In plaats van op voorhand aan te nemen dat alles maar gelijk moet zijn. Dat lijkt mij dat in ieder geval een veel betere insteek.

    • @bamiebal6242
      @bamiebal6242 Před 4 lety +22

      Eens daarbovenop komt dat wanneer je nominaal loop, je ook nog eens met leeftijdsverschillen te maken hebt wat in correlatie staat met je vaste lasten. Ben er wel voor dat er goed gekeken moet worden of geen stage vergoeding te verantwoorden is als organisatie want die kwestie stinkt wel hier in nederland vooral bij leraren en artsen in opleiding.

    • @Willem.van.Oranje
      @Willem.van.Oranje Před 4 lety +4

      Het gaat er om dat je bijvoorbeeld geen tijd hebt voor ander werk tijdens een stage. Ook maak je bijvoorbeeld reiskosten. Dit geld voor iedereen dus moet de vergoeding hetzelfde zijn.

    • @goedendag5335
      @goedendag5335 Před 4 lety +16

      Straks is voor MBO een stage vergoeding verplicht, maar voor HBO is die niet verplicht. Heel raar. Ik kreeg niks tijdens mijn stage (32u p/w). Maak het dan voor HBO ook verplicht. In élke sector...

    • @WritingGeekNL
      @WritingGeekNL Před 4 lety +10

      HJ GE
      Het verschil tussen een HBO student en WO student in omkosten is lang niet zo groot en soms, lang niet altijd, ligt het werk ook dicht bij elkaar omdat beide Bachelor studies alsnog evenlang duren ook, met dezelfde spullen.
      MBO daarentegen, soms vergoed een stage de spullen al, niveau is lager, werken minderlang aan de opleiding en wonen relatief vaker thuis en hebben een lager gemiddeld inkomen in de toekomst. Daarom snap ik het gelijktrekken van het mbo absoluut niet.
      Persoonlijk vind ik dat de stagevergoeding gewoon een percentage moet zijn van het beroepsperspectief met het aantal uren wat je maakt. Zo wordt je eerlijk betaald voor het werk wat je doet. Dus krijg je ook geen taferelen dat iemand met 8 uur stage, hetzelfde krijgt als iemand met 24 uur stage per week.

    • @CaptainProjects
      @CaptainProjects Před 4 lety +1

      @@WritingGeekNL dit is veruit nog de beste oplossing die er genoemd is!

  • @Diadras
    @Diadras Před 4 lety +34

    Ik heb ongeveer 4,5 jaar MBO erop zitten en in totaal 3+ jaar stage moeten lopen. Ik merkte dat bij mij bedrijven veel MBO stagiaires aannemen omdat ze normale werknemers niet kunnen betalen. Ik kreeg dan ook bijzonder veel werk op mijn dak en er werd net zo veel van mij verwacht als bij een normale werknemer. Geen van deze stages betaalde stagevergoeding en op één stage voelde ik mij bijzonder slecht behandeld(lees; slaaf). Hier werd ik mentaal en fysiek uitgebuit en omdat de stageplaats dikke vrienden was met school werd hier niets aan gedaan. Om mijn MBO diploma te mogen halen was een voldoende op mijn stageplek een eis en zat ik daar met mijn handen gebonden, een bijzonder nare positie om in te zitten maar ik heb hier gelukkig van geleerd. Tegenwoordig herken ik ondernemers en bedrijven die dezelfde visie delen en ik vermijd ze als de pest!
    Gelukkig heb ik wel mijn MBO3 en 4 kunnen halen en volg ik nu een opleiding op het HBO :)

    • @Egoncaagu
      @Egoncaagu Před 4 lety +5

      Respect. Ik heb hetzelfde traject doorlopen. Gelukkig koos ik voor grote organisaties waarin meestal wel een stagevergoeding staat vermeld in hun CAO. (Ik had hierin ook het geluk dat er best veel vraag was naar stagiairs voor dat beroep en daarom de luxe had om te kiezen tussen vele werkgevers)
      Dat gebruiken van stagiairs als goedkoop arbeid en hen minachten vind ik zeerzeker herkenbaar. Bijv. naasten collega's die met een schuine blikken naar je staren nadat ze hardop roepen dat ze trek hebben in een bakkie of dat harde gezuchten en nare blikken als je bij hen met vragen kwam.

    • @thomasm3236
      @thomasm3236 Před 4 lety +1

      Ook respect van mij, ik heb ook ongeveer hetzelfde traject gelopen. Ik zit nu ook op het HBO, maar ben van plan om naar de uni te gaan na het behalen van de Propedeuse. Puur en alleen omdat ik anders in het 3e en 4e leerjaar weer een half jaar stage kan lopen, en dat vertik ik echt! Op de meeste universiteiten is een stage optioneel. Ik raad jouw daarom ook aan om zeker is onderzoek te doen of een WO opleiding iets voor je is.

    • @Widdekuu91
      @Widdekuu91 Před 4 lety +1

      Jaaaaa same here!
      Bij ons was er de voorwaarde dat ik aangenomen moest worden bij het bedrijf.
      Pas dán zou ik echt goed genoeg zijn. (Kreeg overigens geen stagevergoeding en werkte 5 dagen per week, plus extra dagen als ze me vroegen, voor een jaar lang en moest zware dingen slepen. Ben dat jaar van 65 kilo naar 52 kilo gegaan, echt ongezond, ik ben 1 meter 80.)
      Maar mijn stagebedrijf was de V&D. Dus tot twee keer toe (twee opleidingen, zelfde school) werd ik niet aangenomen.
      Ze vonden me toch niet snel genoeg, zei de manager. En iedereen was het ermee eens, ze had handtekeningen van de collega's verzameld.
      Die middag bleek dat de collega's dachten dat ik een nieuwe stage zou krijgen. En dat ze daarom hun handtekening gezet hadden. Ik was sneller dan de meeste oude wijfjes in het team.
      Na die conclusie zijn er twee collega's boos weggelopen en is er eentje in tranen uitgebarsten.
      Van de 5 teamleden. Die vonden me toch wel een fijne collega, kennelijk.
      "Nee, toch niet tevreden. Dus krijgen we dan een nieuwe?" was de vraag van de manager van de V&D in Amsterdam. 'Ja", zei mijn opleiding, Nimeto. En die nieuwe laatstejaars, die kregen ze ook. Die is waarschijnlijk ook vervangen, vlak voor ze aangenomen 'moest' worden.
      Ik moest naar huis en kreeg te horen dat ik na die jaren dus toch geen diploma kreeg en de school zei huichelachtig dat het allemaal heel jammer was. Dit was bij de vorige stage precies zo gegaan. 4 jaar verspild, voor niets. Geen diploma.
      Een paar dagen later kreeg ik nog wel mijn diploma-uitreikings-uitnodiging in de bus.
      Die hadden ze al verstuurd, mijn diploma lag al klaar.
      Ik mocht hem nu dus alleen niet meer ophalen, want ik was van school geschopt. Klasgenoten die ernaar vroegen, kregen (heb ik later gehoord) van de leraar te horen dat ik me onbehoorlijk had gedragen en paaseitjes had opgegeten tijdens het werk. Dat ik daarom ontslagen was.
      Als het niet zo'n tragisch gebeuren was, was die leugen bijna grappig geweest.

    • @Widdekuu91
      @Widdekuu91 Před 4 lety

      ​@Life With Astrid
      Dankje, ik heb iig naderhand nog 3 jaar doorgestudeerd als Pedagogisch Werker en daar wel m'n diploma gehaald :P
      Gelukkig heb ik ondanks alles wel de maximale 4 jaar aan "kennis en ervaring" uit die opleidingen weten te slepen. Dus ik heb geen bewijs dát ik daar iets heb geleerd, maar ik heb er wel degelijk een heleboel geleerd. Alleen was de belangrijkste les waarschijnlijk die over de stages... :P

  • @detachsoup6061
    @detachsoup6061 Před 4 lety +226

    Volgens mij is HBO en WO ook duurder om te volgen dan MBO dus dan zou de omkostenvergoeding toch ook hoger moeten zijn?

    • @Grungiestgames
      @Grungiestgames Před 4 lety +9

      Precies

    • @kdrtp
      @kdrtp Před 4 lety +17

      klinkt als ik heb een duurder huis dan mag ik meer verdienen

    • @makrammrabat3667
      @makrammrabat3667 Před 4 lety +22

      Memberobject als je een groter huis hebt verdien je sws al meer🤣

    • @supercatgaming1482
      @supercatgaming1482 Před 4 lety +5

      @@kdrtp ja want dan heb je meer ruimte voor drugs maken dus

    • @evelden9275
      @evelden9275 Před 4 lety +10

      @@supercatgaming1482 echt een dom antwoord, ben je soms 12

  • @lulu98769
    @lulu98769 Před 4 lety +76

    "Te duur om iedereen hetzelfde te betalen"
    Vriend, deze mensen doen bijna hetzelfde als je vaste personeel. Het kan nooit zijn dat je bedrijf zo slecht loopt dat je wel je personeel kan betalen maar niet je stagelopers.
    Je misbruikt het als verdienmodel.

    • @wezabi
      @wezabi Před 4 lety +6

      Ja man ik werk keihard in een hout bedrijf en krijg niks

    • @Avi2Nyan
      @Avi2Nyan Před 4 lety +1

      JEP

    • @ninao8460
      @ninao8460 Před 4 lety +1

      Er zijn zeker veel bedrijven waarbij dat waar is, maar ik ken ook genoeg voorbeelden waarbij het inwerken van mensen al heel veel tijd kost, en als een stagair dan maar een half jaar blijft kost dat in verhouding heel veel. Dus dan kan die €100 extra per maand wel een groot verschil maken voor t bedrijf (zeker als ze zelf niet heel groot zijn)

  • @brandjeblus
    @brandjeblus Před 4 lety +183

    Als je stagevergoeding gelijk trekt, trek dan ook het collegegeld gelijk

    • @tiesdoethet8452
      @tiesdoethet8452 Před 4 lety +4

      kevin lammersen tuurlijk niet een universitaire studie is toch wel behoorlijk wat duurder

    • @nassrbeeker7820
      @nassrbeeker7820 Před 4 lety

      Eens!

    • @mick1477
      @mick1477 Před 4 lety +22

      als je minder in de maatschappij te brengen hebt waarom zou je dan meer geld krijgen

    • @stef9693
      @stef9693 Před 4 lety +6

      @@tiesdoethet8452 En een WO'er maakt dus hogere kosten waardoor een hogere onkostenvergoeding tot stand komt?

    • @WritingGeekNL
      @WritingGeekNL Před 4 lety

      TiesDoetHet
      Hangt af van de studie, een WO verschilt best wel vaak.

  • @cindykranenburg6950
    @cindykranenburg6950 Před 4 lety +160

    Ze hebben het er maar over dat MBO'ers en HBO'ers minder vergoeding krijgen, maar zelf studeer ik aan de universiteit (WO) en heb nog nooit wat gekregen voor mijn stages (5-6 maanden per keer, 40 uur/week
    ). Terwijl om mij heen, vrienden en familie die een MBO of HBO opleiding doen, altijd een vergoeding krijgen......

    • @Poarneemn1
      @Poarneemn1 Před 4 lety

      Cindy Kranenburg 40 uur per week of maand

    • @maartenjong13
      @maartenjong13 Před 4 lety +34

      Je hebt blijkbaar nog geen WO denkniveau, klassiek voorbeeld van anekdotisch bewijs dus totaal niet sluitend/relevant

    • @cindykranenburg6950
      @cindykranenburg6950 Před 4 lety +1

      Poar Neem,n 40 uur per week (reistijd niet inbegrepen)

    • @jennyl7422
      @jennyl7422 Před 4 lety +1

      Ik heb op het HBO lerarenopleiding niks gehad hoor bij mijn stages.. toen moest ik ook 2 / 2,5 dag werken per week..

    • @cindykranenburg6950
      @cindykranenburg6950 Před 4 lety +10

      @@maartenjong13 Dit is ook zo voor mijn stages op m'n master, dan heb ik toch een aardig groot deel van het WO denkniveau

  • @BucketBoysTV
    @BucketBoysTV Před 4 lety +73

    Zo editor, lekkere playlist!

    • @LucDeLaat
      @LucDeLaat Před 4 lety

      Inderdaad man

    • @acesiep
      @acesiep Před 4 lety

      Ik heb de soundtrack op 4:17 nodig...

  • @MarcelPolman
    @MarcelPolman Před 4 lety +65

    Omdat “slaaf” niet zo lekker ligt bij de meeste mensen als “stagiair”

    • @Egoncaagu
      @Egoncaagu Před 4 lety +4

      jaa of kinderslavenij voor mbo stagiairs onder de 18 ligt ook niet mooi bij ze.

  • @fabiandejong7354
    @fabiandejong7354 Před 4 lety +170

    Dat iemand 0 krijgt is inderdaad niet erg eerlijk maar een verschil moet er zijn vind ik. HBO is Hoger en kost meer dan MBO en Uni kost weer meer dan HBO. En je krijgt er later met je diploma toch ook meer qua salaris🤷🏼‍♂️

    • @RafaelWH
      @RafaelWH Před 4 lety +3

      mee eens

    • @LucDeLaat
      @LucDeLaat Před 4 lety +21

      Hbo en uni is even duur?

    • @sararoesi5215
      @sararoesi5215 Před 4 lety +25

      Onee hoor de vergoeding is geen loon. Het geld wat je krijgt is voor reiskosten en het feit dat je geen bijbaantje kan hebben. Zoals in de video. Heeft niks met niveau te maken

    • @hansvanrootselaar6259
      @hansvanrootselaar6259 Před 4 lety +12

      Ja maar het gaat nu niet om salaris. Ze zeggen letterlijk onkostenvergoeding. Dat is hetzelfde voor iemand van de uni als de mbo’er

    • @DarkKittycat
      @DarkKittycat Před 4 lety +4

      als er geen verschil is kan net zo goed iedereen mbo gaan doen, waarom moeilijk doen als het lekker makkelijk kan toch

  • @gekkefreddie101
    @gekkefreddie101 Před 4 lety +47

    Onderwerp voor de volgende keer: de studeerpil

  • @ismailb4334
    @ismailb4334 Před 4 lety +21

    Ik studeer op de TU.
    In september ga ik een stagje lopen in Frankrijk (Sophia Antipolis) waarvoor ik 1750€ per maand krijg + OV Vergoeding en dagelijkse vouchers voor lunch.
    Als je stagje langer duurt dan 4 maanden, en je in Engineering zit, raad ik je aan om in Frankrijk/Duitsland/Switzerland te zoeken.

    • @Max-fr5ko
      @Max-fr5ko Před 4 lety +2

      Zo, dat is een mooie vergoeding! Heb je enig idee of er ook vraag is naar HBO Mechanical Engineering afstudeerders in die landen? Deze afstudeer periode duurt ongeveer 4,5 maanden

    • @ismailb4334
      @ismailb4334 Před 4 lety +4

      @@Max-fr5ko Ja, sws! Zoek gewoon op Linkedin en Indeed naar "mechanical engineer intern", maak een goeje CV en motivatiebrief en solliciteer op zoveel mogelijk stages.

    • @nassermouch4324
      @nassermouch4324 Před 4 lety +1

      Ismail B nicee, is dit ook het geval met technische bedrijfskunde? Dit valt ook onder engineering namelijk

    • @markomihaljevic5761
      @markomihaljevic5761 Před 4 lety +1

      Nasser Mouch als ik met technische bedrijfskunde een stage vind die zoveel vergoeding geeft, gooi ik gelijk enge loesuu naar Frankrijk😂😂

    • @ismailb4334
      @ismailb4334 Před 4 lety

      @@markomihaljevic5761 Dit systeem waarin bedrijven hun stagiares niet hoeven te betalen bestaat niet overall op de wereld. Zoek gewoon in andere landen, misschien vind iets voor je.

  • @cheepchoop6402
    @cheepchoop6402 Před 4 lety +63

    Sinds wanneer presenteert Merol bij de NOS

    • @nosop3
      @nosop3  Před 4 lety +61

      Lekker met de meiden abonneren.

  • @qq-lf2rk
    @qq-lf2rk Před 4 lety +8

    Het lijkt mij toch louter logisch dat een MBO’er aanzienlijk minder verdiend dat een HBO’er of een WO’er, dit is tenslotte ook zo na afronding van de studie (of in het geval van de MBO’ers een cursus). MBO’ers leveren simpelweg aanzienlijk minder waarde dan HBO’ers en WO’ers, geen waarde of zijn zelfs waarde verminderend voor bedrijven. De hoogte van een financiële vergoeding dient o.a. bepaald te worden door de waarde die iemand kan leveren, welke kwaliteiten iemand heeft en hoe ondernemend iemand is. Om deze factoren compleet buiten beschouwing te brengen lijkt mij totaal niet realistisch.

    • @djent1448
      @djent1448 Před 4 lety +1

      Dit inderdaad, nivellering tussen die cursisten en daadwerkelijke studenten is dom links gelul

    • @twinnie5393
      @twinnie5393 Před 4 lety

      ach dd op man, sommige mbo'ers zijn slimmer dan hbo'ers. mbo'ers hebben veel meer werk ervaring en kunnen na hun studie gewoon hbo doen lmaoooo

    • @jellee5177
      @jellee5177 Před 4 lety

      Ik heb zelf alleen mbo gedaan. Maar ik ben het wel met u eens. Niemand ziet het als onkosten maar gewoon als vergoeding voor je werk. Ik vond het logisch dat ik bij mijn stage en nu op mijn werk minder krijg dan een hbo'er want ik heb een lager niveau. Maar wat ziet u als aanzienlijk minder als de hbo'er 350 krijgt bijvoorbeeld?

  • @latinhomerosvergilius7959
    @latinhomerosvergilius7959 Před 4 lety +59

    Het is een soort onkostenvergoeding, zoals Van Damme aangeeft. Je moet tijd opofferen om die stage te doen en in die tijd kun je dus geen andere dingen doen, zoals een bijbaantje. Je kunt je echter afvragen of loon niet ermee te vergelijken valt. Je krijgt geld om iets te doen maar tegelijkertijd krijg je ook geld voor de tijd (per uur bijv.) dat je je werk doet. Je kan soms ervoor kiezen minder of meer te werken. Kies je ervoor meer te werken, dan offer je tijd om en voor die opoffering krijg je weer meer geld. Misschien zit er dan niet zoveel verschil in (als je naar de kern van loon kijkt) als in het filmpje beweerd wordt? Volledig gelijk trekken lijkt me dan ook niet de oplossing (tenzij je precies hetzelfde werk doet). Bovendien is het in de meeste gevallen zo dat MBO'ers van het vmbo (4 jaar durend), HBO'ers van havo (5 jaar) en WO'ers van het vwo (6 jaar) afkomen. Om een WO opleiding te kunnen doen, heb je dus 2 jaar langer moeten leren op de middelbare school, dus 2 jaar moeten opofferen. Wellicht dat dit ook verwerkt zit in de hogere vergoeding. Langer leren = hoger inkomen? Interessante video in ieder geval.

    • @Black.Spades
      @Black.Spades Před 4 lety +2

      Veel WO opleidingen hebben geen stages met vergoeding; niet eens de reiskosten. Ik kan niet spreken over HBO of MBO, maar als er ook daar een aanzienlijke groep niets vergoed krijgt, waar praten ze dan nog over? Wellicht moet er eerst een gesprek gevoed worden over veralgemeend stagevergoeding voor alle opleidingsniveau's. (hier werd enkel de MBO genoemd, en zelfs dat moet nog komen 6:44 ) En pas nadien kunnen we gaan kijken over passende bedragen.

    • @ExlooerZandhappers
      @ExlooerZandhappers Před 4 lety

      LatinHomeros Vergilius oke ze gaan langer naar school, en hoe denk jij dan over fysiek zwaar werk, zou je daar dan ook niet meer tegen over moeten gaan zetten? (Mbo) tegen over minder zwaar werk (HBO). Het is bewezen dat je gewoon eerder versleten bent

    • @mhmh9302
      @mhmh9302 Před 4 lety

      @@ExlooerZandhappers Ja maar daar kies je voor. Je kiest er zelf voor om te studeren of eerder te kappen en eerder te gaan werken (waardoor je dus in de eerste jaren meer verdient) aangezien de lager opgeleide eerder kan gaan werken en de hoger opgeleiden meer tijd (jaren) in hun studie moeten doen waarin ze dus geen vast inkomen hebben en de lager opgeleide wel.

    • @Galloh
      @Galloh Před 4 lety +1

      @@mhmh9302 Behalve dat sommigen een WO opleiding niet aankunnen... Dus "kiezen" is er niet voor iedereen.

    • @_H.A.N.N.A_
      @_H.A.N.N.A_ Před 4 lety

      MH MH dat is een beetje kort door de bocht... sommige arme gezinnen zullen eerder tegen hun kind zeggen een mbo opleiding te doen zodat ze eerder klaar zijn en aan t werk kunnen. En nu al helemaal met het leenstelsel zullen arme gezinnen sneller de keus naar t mbo maken.

  • @MissesLykaa
    @MissesLykaa Před 4 lety +20

    Jammer dat jullie alleen naar stages hebben gekeken bij bedrijven! Stages op de universiteit (onderzoeksstages) zijn eigenlijk altijd onbetaald, terwijl een onderzoeksstage bij een bedrijf vaak wel betaald is.

  • @emmy812
    @emmy812 Před 4 lety +20

    Jammer dat er niets gezegd word over diegene die 3(!!!) jaar lang co-schappen lopen...

    • @ismailb4334
      @ismailb4334 Před 4 lety

      Moderne slavernij

    • @ArtemisDD
      @ArtemisDD Před 4 lety +1

      Helemaal mee eens! 6 dagen in de week buffelen, declareren bij de zorgverzekeraar, specialisten werk uit handen nemen en zelf geen tijd hebben voor een bijbaantje... En oja, €2000/jaar collegegeld betalen om stage te mogen lopen voor max €100 in de maand. En die €100 staat wel in de nieuwe CAO perifere ziekenhuizen, maar heb er anders nog geen rode cent van gezien, hoor!

    • @b.3049
      @b.3049 Před 4 lety

      Je bedoeld die mensen die straks bakken met geld gaan verdienen en dat dus best kunnen hebben?

    • @ArtemisDD
      @ArtemisDD Před 4 lety

      @@b.3049 Ik bedoel die mensen die 6+ jaar moeten studeren, 3 jaar lang voor nop maatschappelijke stage verrichten, en daardoor straks beginnen met studieschuld van ±€60.000 en geen hypotheek kunnen krijgen om diezelfde reden. Díe mensen.

  • @Eva-ww8kx
    @Eva-ww8kx Před 4 lety +9

    Ik mis het deel over recht op vergoeding: als een stagair qua werkzaamheden een werknemer vervangt, is de werkgever verplicht om minimumloon te betalen.

  • @lux1662
    @lux1662 Před 4 lety +32

    Zelfs al zouden stagevergoedingen gelijk zijn zullen bedrijven gewoon een bonus voorstellen verschillend per opleiding. Simpele omleiding.

    • @hansklok3564
      @hansklok3564 Před 4 lety +4

      Lukas :3 sterker nog, dan zullen ze voor sommige opleidingen geen stagiaires meer aannemen. Het zijn over het algemeen de stagiaires van opleidingen waarvan al een overschot is die geen stagevergoedingen krijgen.

    • @WritingGeekNL
      @WritingGeekNL Před 4 lety

      hans klok
      LIO-docenten krijgen nog vaak geen vergoeiding. Dit gaat om ongeveer de helft van de PABO en VO docenten, er is een zwaar tekort aan docenten, zo zwaar dat LIO-docenten vaak al alleen voor de klas komen, dus praktisch gezien hetzelfde doen als een werkelijke werknemer.
      Minister van ONDERWIJS van D66(economisch rechts): MBO moet een stagevergoeding krijgen. En binnen de Rijksoverheid moet iedereen gelijk krijgen....wtf?

  • @koenseijmonsbergen9603
    @koenseijmonsbergen9603 Před 4 lety +30

    Bob (7) kan zijn naam omgekeerd zeggen.

  • @joran622
    @joran622 Před 4 lety +7

    In het onderwijs krijg je helemaal geen stagevergoeding.
    Is dat omdat het onderwijs gesubsidieerd wordt vanuit de overheid?
    Als (LIO-)stagiair van de pabo kreeg geen cent terwijl ik hele dagen dagdelen voor de klas stond.
    Gek wel!
    Zelfde geld trouwens ook voor studenten van geneeskunde. 0 euro vergoeding voor zwaar en belangrijk werk waar ziekenhuizen vanuit gaan dat studenten komen doen.

    • @MovieInTheMix
      @MovieInTheMix Před 4 lety +1

      joran622 en dan vragen ze zich af hoe er tekorten zijn🤨

    • @Egoncaagu
      @Egoncaagu Před 4 lety +1

      ​@@MovieInTheMix om erbij toe te voegen dat het wellicht de belangrijkste job op aarde is vlak achter ouderschap. Sommige mensen beseffen echt niet dat kinderen eigenlijk ook worden opgevoed in het basisonderwijs, waar ze net zo lang wakker aanwezig zijn als bij papa/mama thuis. Te gek voor woorden dat er in het basisonderwijs te kort aan professionals zijn.

  • @larshut3990
    @larshut3990 Před 4 lety +1

    Super filmpje weer NOS! kan nu uberhaupt een stagevergoeding krijgen, Super chill!!

  • @maxfernon101
    @maxfernon101 Před 4 lety +2

    Vergoeding voor co-assistenten moet flink verhoogd worden. 100 euro per maand voor meer dan 40 uur per week, mits je dan in een UMC zit. Anders krijg je als nog niks voor je full-time “vrijwilligerswerk”.

    • @Um4dbr0dUd3
      @Um4dbr0dUd3 Před 4 lety

      Ik sluit me hier volledig bij aan

  • @sarahkerr6049
    @sarahkerr6049 Před 4 lety

    Wat bedrijf vriendelijk is om de stager een toetje te geven na dat hij klaar is met zijn werk dit is de beste oplossing vind ik

  • @dinosaur8150
    @dinosaur8150 Před 4 lety +99

    No baardmans

    • @DarkKittycat
      @DarkKittycat Před 4 lety +8

      deze mensen zijn toch ook fijn, jezus

    • @6locc
      @6locc Před 4 lety +8

      Tigerlily nee, we hebben die machtige baard nodig!

    • @ThomtickInc
      @ThomtickInc Před 4 lety +5

      Kunnen niet elke dag friet, kip en appelmoes eten.

    • @Dawizard1985
      @Dawizard1985 Před 4 lety

      Ik heb ook een baard

    • @ZorbaTheDutch
      @ZorbaTheDutch Před 4 lety +1

      Yes roodkapje

  • @petervanhorssen1997
    @petervanhorssen1997 Před 4 lety +1

    Is het niet een idee om een stageplek te zien als een soort arbeidsplaats? Binnen een organisatie zijn er verschillende functies met bijbehorende salarisschalen. Stel nu dat je die salarissen als leidraad houdt en een bepaald percentage daarvan als stagevergoeding geeft. Neem bijvoorbeeld een accountantskantoor. Komt er iemand stagelopen als accountant en een normale fulltime accountant verdient €3000,- bruto per maand, dan laat je de stagiair €1500,- verdienen. Komt bij datzelfde kantoor een secretaresse haar stage lopen waarbij de normale secretaresse bruto €2200,- per maand verdient, dan betaal je de stagiair €1100,- uit. Uiteraard loop je het risico dat stagiairs dan te laag ingeschaald worden, maar het lijkt me mogelijk dat daar toezicht op gehouden wordt. Nu is een stagiair een enorm goedkope arbeidskracht die vaak genoeg gewoon productief is.

  • @schildersbedrijfedens
    @schildersbedrijfedens Před 4 lety +62

    Bij mij krijgen ze sowieso een heel schilderspakket. 😂

  • @bdgpgj077
    @bdgpgj077 Před 4 lety +19

    2:30 hee het boek van gentstudentt!👌👌

  • @-Emiel-
    @-Emiel- Před 4 lety +3

    Als ik nog een stageplek nodig heb, kom ik wel even bij nos (op 3) langs😉

  • @Bulkje
    @Bulkje Před 4 lety +1

    Ik vind het meer dan logisch dat verschillende opleidingsniveaus verschillende vergoedingen krijgen. WO en HBO studenten zijn vaker uitwonend dan MBO'ers en hebben dus ook meer onkosten. Verder is het ook nog zo dat voor HBO en WO studies het collegegeld veel hoger is dan op het MBO. Dat scheelt al bijna €1000 per jaar. Verder is het ook zo dat HBO en WO studenten vaak meer bijdragen aan een bedrijf, zoals ook al benoemd werd in de video. En als het in de wet komt dat de stagevergoeding gelijk moet zijn voor alle opleidingsniveau's, zullen bedrijven veel minder moeite doen om stageplekken te creëren voor MBO'ers.

  • @bryancomlor1435
    @bryancomlor1435 Před 4 lety +2

    Het klinkt net een utopia. Lekker scholiertjes voor je laten werken voor gratis en daarna op het laatst beoordelen / afkraken. Mischien ga ik ook maar bij kvk inschrijven.

  • @Oheng75
    @Oheng75 Před 4 lety +4

    Gefeliciteerd met het winnen van de Divibokaal, Romy Beijersbergen!
    Sorry voor de gefilmden: jullie zitten alleen in dit item vanwege jullie geslachtsdelen of huidskleur. :(

  • @cwlwillis
    @cwlwillis Před 4 lety +10

    lijkt me gewoon vraag en aanbod, ook voor stagevergoedingen etc etc.

  • @DANIELV
    @DANIELV Před 4 lety +1

    Ik vraag mij af of op die wet voldoende wordt gehandhaafd. Ik geloof dat veel bedrijven dit niet gaan doen en zelfs na die wet geen stagevergoeding gaat geven.
    Ik doe de opleiding Podiumtechniek niveau 4 op het MBO. Je werkt dan tijdens je stage op onregelmatige uren, er zullen soms dagen zijn dat je 15 uur werkt en dan pas sochtends 04:00 thuis bent. Soms werk je 50 uur in een week en de andere week 20 uur. Ik kreeg €150,- in de maand, ben ik blij mee, maar voor alles wat ik er voor aan de kant moest zetten vind ik het ook weer weinig. Ik hoop dat bedrijven in de toekomst en ook na de wetswijziging een redelijke stagevergoeding geven.

  • @Rick020
    @Rick020 Před 4 lety +4

    €360/per maand als HBO student is nog altijd weinig en zal nooit mijn normale bijbaantje kunnen compenseren. Bijlenen is de enige mogelijkheid om de stagetijd te overleven.
    Na een weekje of 2 draai je prima mee en ben je niet zozeer ondergeschikt aan je collega's. Toch ontvang jij 10-15% van wat zij per maand verdienen. Ik verwacht echt geen €1000+/maand, maar de helft zou wel een mooi bedrag zijn dat velen van ons helpt.
    Mijn vorige stage kreeg ik als HBO-stagiaire hetzelfde als de MBO-stagiaires. Dat vond ik wel een pluspunt van het bedrijf. Toen ik nog op het MBO zat kreeg ik bij mijn eerste stage €140/maand en bij mijn tweede stage helemaal niks. Gelijk trekken die boel en er minimaal €400/maand van maken, ongeacht opleidingsniveau en wat voor werk je doet.

  • @jeroenstienissen1813
    @jeroenstienissen1813 Před 4 lety +1

    Ik had heluk ik verdiende per uur wat een 16 jaarige toen ook verdiende.
    Wat leuk dat jullie interview (opstraat) in nijmegen is

  • @12vibaba
    @12vibaba Před 4 lety

    Ik ben al lang blij dat ik alle leerlingen op stage krijg. Je hebt hele goeie die zo bij het bedrijf aan de slag kunnen en je hebt ze er ook bij waar men de vlag hijst als ze weer vertrekken. Eisen stellen aan vergoedingen voor stages in het mbo is wat mij betreft een big no no. Het hangt dus wel degelijk af van het niveau en de inzet / motivatie van de leerling.
    Daarnaast is het bij veel bedrijven te doen om de leerlingen een kans te geven wat te leren. het kost ook tijd en energie om een leerling goed te begeleiden. De meeste bedrijven staan dus niet te springen om stagiaires en als ze er voor zouden moeten betalen was ik in 1 klap 70% van de bedrijven kwijt. wees blij dat je een adresje hebt, het is een investering in je opleiding. Anders moet je aan het werk gaan. Daarnaast is het zo dat wanneer ze je betalen, je weinig eisen meer kan stellen over de tijd die je nodig hebt om begeleid te worden en om opdrachten te maken. Daar betalen ze je namelijk niet voor.
    Misbruik maken van stagiaires is natuurlijk een ander verhaal. Dan zul je in gesprek moeten gaan met de betrokken partijen en in het uiterste geval misschien wel een andere stage moeten gaan zoeken.
    Maak duidelijke afspraken voordat je met de stage begint. Dat voorkomt veel ellende. En wil men je voor meer zaken inzetten wat niet onder de stage valt, dan moet er gewoon voor die uren salaris worden uitbetaald.

  • @timvanderzee9061
    @timvanderzee9061 Před 4 lety +1

    Mooi dat Maastricht echt op de verkeerde plek staat...

  • @jurre7222
    @jurre7222 Před 4 lety +9

    Geen stress ome duo betaalt

    • @DarkKittycat
      @DarkKittycat Před 4 lety +3

      die je later terug moet betalen, komt allemaal uit je eigen zak dan he

    • @Hahahal2001
      @Hahahal2001 Před 4 lety +3

      Tigerlily niet als je MBO doet, daarom vind ik het ook logisch dat MBO’s minder/geen stagevergoeding krijgen.

    • @jve89
      @jve89 Před 4 lety

      Betaald is met een t in jouw geval. Terug naar de basisschool dan maar 😂

    • @jurre7222
      @jurre7222 Před 4 lety

      @@jve89 😂😂 welke d?

    •  Před 4 lety +1

      @@jve89 Je komt wel heel erg dom over als je een ander corrigeert terwijl je het zelf verkeerd hebt. Zorg dan in ieder geval dat je weet waar je over praat. Het is in dit geval gewoon "betaalt", en niet "betaald."
      Zoek zelf maar uit waarom, en als je er niet uit komt misschien een idee om zelf terug naar school te gaan. Wijsneus.

  • @XxDeanne
    @XxDeanne Před 4 lety +1

    Het laatste jaar van mijn opleiding mbo4, liepen wij het hele jaar stage (36 uur per week) de meeste van mijn klas kregen geen stage vergoeding terwijl wij ook nog eens 1200 euro schoolgeld moesten betalen. Ik vind dat het verplicht moet worden om een minimale stage vergoeding te krijgen.. en maar afvragen waarom de jeugd zo snel overspannen is, fulltime stage lopen, scriptie schrijven maar ook nog het hele weekend werken omdat je anders niet rond komt

  • @thijsbrundel6102
    @thijsbrundel6102 Před 4 lety +2

    Ik vind dat je eigenlijk bijna altijd wel een stage vergoeding moet krijgen, uit eindelijk draag je ook zeker bij aan het bedrijf. Ook begrijp ik best dat HBOers en Universiteit meer krijgen ( ik zit zelf op MBO).

    • @bram2232
      @bram2232 Před 3 lety +1

      Sterker nog de overheid geeft ook nog geld aan het bedrijf voor stages

  • @mkuilen
    @mkuilen Před 4 lety +5

    Er moet een minimumloon komen voor stagiaires, 32 uur in de week voor een bedrijf werken wat je niks betaald is gwn raar. Je hebt als stagiair wel de rechten en plichten van een werknemer maar niet het salaris!?

    • @decasperr
      @decasperr Před 4 lety

      Stage is alleen geen werk, dus wat je zegt klopt niet

  • @sietsevandekamp2475
    @sietsevandekamp2475 Před 4 lety +1

    ben nu bezig met stage zit ook op mbo breed techniek 1ste jaar als eerste jaar wil geen een bedrijf dat je bij hun gaat stagelopen voor een vergoeding ben elke dag op de bouw bezig vanaf 6 uur tot half 5 hard werken zonder vergoeding lekker man beetje snelheid op een nieuwe wet

  • @krat5576
    @krat5576 Před 4 lety +2

    Verschil mag er van mij best zijn, maar helemaal niks krijgen vind ik niet kunnen. Nederlandse stages op alle niveaus gaan alleen maar over werken werken werken. En vaak nog rotklusjes ook.

  • @autisticbirsen
    @autisticbirsen Před 4 lety

    Ik ben mij nu aan het orienteren op een stageplek in de zorg. Voor een HBO krijg je voor 32 uur per alleen maar 250 euro, dat is zo weinig. Om concreet te zijn gaat het om de functie van jeugdzorgwerker.

  • @gekoloniseerd8191
    @gekoloniseerd8191 Před 4 lety +5

    Zullen we maar gelijk het leenstelsel invoeren voor het MBO? Ik bedoel gelijken baten gelijken kosten toch....

    • @CassidyStarke
      @CassidyStarke Před 4 lety

      Leenstelsel heeft niet veel met je opleidingsniveau te maken

    • @CassidyStarke
      @CassidyStarke Před 4 lety

      Zit op het mbo maar ik heb ook mensen die wat ouder zijn die moeten lenen

  • @larssievanderweij
    @larssievanderweij Před 4 lety

    Werk nu 4 jaar in de horeca. Op het moment krijg ik een stage vergoeding van €350,-. Terwijl ze in de horeca heel veel medewerkers te kort komen. Dit wordt met stagiaires opgevuld. Goedkope optie dit. Ze lopen hartstikke de zeik in zonder stagaires.

  • @Wiickythepooh_
    @Wiickythepooh_ Před 4 lety +4

    Wanneer je 2 maanden moet stage lopen en zelf niks krijgt terwijl een paar van je klasgenoten 800 euro per maand krijgen

    • @Birb-
      @Birb- Před 4 lety

      Mbo 4 170 per maand rip

  • @TheGrimravager
    @TheGrimravager Před 4 lety

    heb vriendelijk bedankt voor een stage met een vergoeding onder minimum loon, ben toen een interessantere in getreden voor 3 keer dat bedrag :)

  • @hondman4475
    @hondman4475 Před 4 lety +2

    Weer een top video ga zo maar door!

  • @zzly9338
    @zzly9338 Před 4 lety +3

    Wanneer he zo vroeg bent dat je de enige bent die de poll heeft ingevult dus zegt ie 100% bij beide opties

  • @jeroen2535
    @jeroen2535 Před 4 lety

    Goed dat via de wet een stagevergoeding verplicht gaat worden. Tijdens mijn afstudeerstage kreeg ik geen vergoeding. Terwijl ik bij het bedrijf een half jaar hebt gewerkt en daar een productieproces heb geautomatiseerd. Dan was een stagevergoeding een mooie blijk van waardering, voor mijn geleverde werk.

  • @nobody-mz7dj
    @nobody-mz7dj Před 4 lety +1

    In belgie krijg je 0euro voor stage en dan zijn ze nog onbeleefd omdat je werk niet goed deed of iets breek

  • @Lokkiey
    @Lokkiey Před 4 lety +1

    Ik kreeg 10 tje per dag op stage en besloot er mee te kappen 🤣

  • @nouchkadevries4659
    @nouchkadevries4659 Před 4 lety

    Ik heb een chronisch letsel opgelopen bij een stage omdat ik absurd veel moest tillen en dat 5 x per week 8 uur lang... en niemand die me maar ook iets betaalde... er werd zelfs gedreigd met een onvoldoende vanuit de stage... een regelrechte hell!!!!

  • @leopold7148
    @leopold7148 Před 4 lety +1

    Oke, ik heb tot mijn 18e op het vwo gezeten en studeer nu aan een universiteit, wat vrijwel al mijn tijd kost, en krijg net zoveel als iemand die op zijn 17e van het MBO stage loopt? Waarom zou ik dan niet gewoon een MBO opleiding volgen? Dit is stimuleert toch niemand om door te leren?

    • @elizabethnoewna5205
      @elizabethnoewna5205 Před 4 lety +1

      het schoolsysteem klopt niet.

    • @leopold7148
      @leopold7148 Před 4 lety

      @@elizabethnoewna5205 het systeem is niet slecht, maar inderdaad vere weg van perfect.

  • @TheHadesShade
    @TheHadesShade Před 4 lety

    Een afstudeerstage moet gewoon betaald worden in de vorm alsof het loon is. Als fysiotherapeut ging ik in mijn eindstage zelfstandig patiënten behandelen waarbij ik soms niet eens verantwoording hoefde af te leggen aan mijn begeleider. Maar ze declareerde wel gewoon naar de zorg verzekeraar en verdienen er dus heel dik aan want het tarief is altijd het zelfde wat de zorgverzekeraar uitkeerd.
    En dat is niet alleen bij fysiotherapie, maar bij velen zorg eindstages.

  • @hannahbanana8307
    @hannahbanana8307 Před 4 lety +3

    Nou leuk hoor Unilever. Wel gelijke stagevergoedingen voor studenten maar geen eerlijk loon voor de werknemers in het buitenland.

  • @houseplant1016
    @houseplant1016 Před 4 lety +1

    Kunnen jullie alstublieft eens jullie schoolsysteem uitleggen ?

    • @nosop3
      @nosop3  Před 4 lety

      Wat bedoel je precies?

  • @tank7474
    @tank7474 Před 4 lety +12

    Hbo of wo stagiairs zijn meestal tussen de 18 en 22 die hebben verstand van het vak dan een 16 jarige mboeër
    Spreekt toch voor zich

    • @LAKD
      @LAKD Před 4 lety +1

      Juist. Laat staan dat het ook nog duurder en moeilijker is.

    • @wouterkemerink4886
      @wouterkemerink4886 Před 4 lety

      MBOers zijn sws ook tussen de 18 en 20 jaar als je afgestudeerd bent

  • @chiv2090
    @chiv2090 Před 4 lety +2

    Wow wie zit er achter deze goddelijke playlist ?

  • @QuickJoe
    @QuickJoe Před 4 lety

    Ik heb in 4 jaar tijd nooit wat gehad aan stagevergoeding.

  • @avideeinterieursarnovanier7622

    Een vergoeding werkt misschien bij grotere bedrijven. Bij een klein ambachtelijk bedrijf waar elke (leer) fout geld kost werkt dat niet. Ook de tijd die een leermeester/begeleider besteedt aan de stagiair kost tijd/geld. Definitie "Stagiair" : Een stagiair(e) is de benaming die in Nederland en België gebruikt wordt voor een werknemer die als onderdeel van een opleiding ervaring komt opdoen op de werkvloer. Dus de school krijgt betaald om deze stagiair op te leiden en een bedrijf moet er voor betalen. Het is super om een jongere een vak te leren, soms heeft het bedrijf er voordeel bij en soms niet, maar voor de opleiding te betalen gaat mij te ver. Dat de vergoeding het bijbaantje moet compenseren vind ik onzin. Dat bijbaantje doe je op zaterdag of in de avonduren en niet overdag wanneer je met een opleiding bezig bent.

  • @mischavroomans4266
    @mischavroomans4266 Před 4 lety

    Doe zelf een meubelmakers opleiding momenteel waarbij we in totaal 6 stages van 380uur moeten lopen. Tot nu toe heb ik er 5 achter de rug en bij alle 5 is het zo dat je inderdaad word behandeld als gratis werknemer en als je mazzel hebt krijg je na die 380 uur mischien 100 euro terwein buiten die stage het onmogelijk is om te werken.
    Ik zeg verplichte vergoednig van 2 tot 3 euro netto per uur, hoe je op het minst 760-1140 euro vergoeding. Wat voor een fultime baan nogsteeds nix is.

  • @manupancras1198
    @manupancras1198 Před 4 lety +33

    1:39 communisme in a nutshell

    • @fea6378
      @fea6378 Před 4 lety +1

      Zo eng, precies wat ik dacht het hele filmpje door

    • @Egoncaagu
      @Egoncaagu Před 4 lety +3

      Nou vind het nogal een korte statement wat meneer maakt om daar een vleugje communisme aan te binden. Het klopt dat iemand met een hoger opleidingniveau over het algemeen beter werk verricht, ik ben het dan ook eens dat daarbij een hoger salaris tegenover staat. Maar om dan gelijk te zeggen dat iemand met een hoger opleidingsniveau een hoger salaris verdient vind ik net zo ''communistisch''. Want hierbij is de aanname dat een hoger opgeleide ALTIJD beter doet, wat uiteraard niet het geval is. Meneer in het fragment geeft daarnaast ook antwoord in de context van stagevergoeding, zoals in het filmpje uitgelegd is stagevergoeding niet prestatiegebonden en is alleen bedoeld voor het dekken van onkosten. Als de hoogte van de stagevergoeding prestatiegebonden zou zijn, dan zou je opmerking een beetje geplaatst zijn (bovengenoemde aanname weggelaten).

    • @manupancras1198
      @manupancras1198 Před 4 lety

      @@Egoncaagu mijn comment zou gaan over de statement zonder context van de video. Daarom zette ik ook de time stamp op het moment dat hij begint met praten en niet op het moment waar de context duidelijk wordt. Het was bedoelt als comedisch effect

  • @bastianvanmaanen3715
    @bastianvanmaanen3715 Před 4 lety

    Ik liep stage bij mijn oude werk. Kreeg 200,- stagevergoeding. Als werknemer was dat 3200,- geweest. Heel erg zuur.

  • @sandyruitenberg2928
    @sandyruitenberg2928 Před 4 lety

    Ik was altijd blij als ik al iets kreeg. Want een stage vinden was al heel lastig. Dus ik heb stage met en zonder vergoeding gehad, en met was het meestal rond de 300 euro per maand. Dit was vanuit een HBO studie.

  • @monicaw3892
    @monicaw3892 Před 4 lety

    Ik kreeg tijdens mijn opleiding Sociaal Pedagogisch Werk.
    0 euro vergoeding. Dus ook geen reisvergoeding ed.
    Wel moest ik werken in de vakanties. Moest ik hetzelfde doen als een medewerker. En de dagen dat ik recht had om vrij te nemen daar werd moeilijk over gedaan. Dus ik had amper vrij..
    Door dat en andere factoren (zoals slechte begeleiding van het Alfa college) kwam ik in een burn out.
    Dit was bij SKSG in Groningen.

  • @barrie1225
    @barrie1225 Před 4 lety

    Heel goed dat jullie ieder geval onderzoek gedaan hebben gedaan bij grote bedrijven. Maar ik had graag ook een apart onderzoek willen zien over MkB bedrijven. Dit aangezien het overgrote deel van de Nederlandse bevolking werkt en daar ook stage loop in het MkB. Als ik even kijk naar de vrienden in mijn omgeving wat een mix is van MBO en HBO, hebben al die vrienden stage gelopen in het MkB. Het onderzoek zegt wel wat over de situatie in Nederland op het gebied van stagevergoeding. Maar lang niet alles aangezien jullie de grootste stage aanbieder, het MkB, helaas niet meenemen in jullie onderzoek.

  • @jornhaagsma1178
    @jornhaagsma1178 Před 4 lety

    Intresante items. Goed werk!

  • @josseman
    @josseman Před 4 lety

    Goed onderwerp. Ik heb zelf een master gedaan in de biotech. Dan krijg je ook geen stagevergoeding, ondanks het feit dat je wel geacht wordt over te werken en de rol van een technician in de academische sector op je moet nemen. Ik vind het beeld dat geschetst wordt dus een beetje verkeerd.
    Daarnaast walg ik van die super politiek correcte uitingen van die bedrijven. Kunnen jullie de volgende keer die bedrijven iets kritischer behandelen en dat soort “wij streven voor gelijkheid” poep praat van een bedrijf dat geen belasting betaalt en alle regels aan hun laars lapt achterwege laten?
    Bedankt.

  • @LegendaryPredecessor
    @LegendaryPredecessor Před 4 lety +14

    06:27 - gewoon lekker totaal geen antwoord geven op de vraag haha

    • @floris2083
      @floris2083 Před 4 lety

      Ja echt top dat de NOS altijd door vraagt....

    • @VulturHS
      @VulturHS Před 4 lety +2

      Had ik ook door ja, politici in een nutshell.

  • @jl9421
    @jl9421 Před 4 lety

    Net 240 uur een onbetaalde stage achter de rug, lekker dit.

  • @ooopspaaan7452
    @ooopspaaan7452 Před 4 lety +1

    Verplichte stagevergoeding? Goed idee! Maar hoe zit dat met co-schappen? Daar krijg je niks terwijl je 40-50 uur per week “werkt”

  • @sorasaksrisukwatthananan2327

    Ik heb ervaring bij een bedrijf dat leefde op stagiaires We krijgen ook nul euro's en het ging als een lopende band van stage periode naar stage periode. Ook Zie ik bij de leraren opleiding terug. Mijn vriendin die bij een middelbare school stage had gelopen krijgt ook nul euro vergoeding waarbij ze wel veel had moeten doen omdat er een leraren tekort is op dat school.

  • @bramdevries227
    @bramdevries227 Před 4 lety

    De essentie wordt wat mij betreft niet goed benoemd in deze video. Een stagevergoeding is geen vergoeding voor de werkzaamheden die je als student verricht, maar voor de lasten en misgelopen baten die de student door de stage heeft. Een lagere stagevergoeding voor MBO studenten is mijns inziens terecht. De opleiding en de stageplek zijn hoe dan ook dichter bij het ouderlijk huis te vinden, zodat deze studenten door de bank genomen minder kosten hoeven te maken. Daarnaast is het collegegeld lager. Minder lasten = lagere stagevergoeding. Zo simpel is het.

  • @serhatg7414
    @serhatg7414 Před 4 lety

    Jammer dat er niet gesproken wordt over de minimale vergoeding die gegeven moet worden. Bedrijven die geen stagevergoeding geven kunnen nu makkelijk aangeven dat iedereen evenveel ontvangt. Namelijk mbo’ers 0€, Hbo’ers 0€ en uni’ers 0€

  • @JoordezOrange
    @JoordezOrange Před 4 lety +1

    Stage is om te leren, de vergoeding is een bonus, maar als iedereen dezelfde vergoeding krijgt is dat wel goed, want nouja, je helpt het bedrijf! Alleen als hun naar het niveau kijken vindt ik geen strak plan, ze moeten naar de functie kijken, er kunnen MBO studenten meer bieden dan HBO studenten

    • @thenonexistinghero
      @thenonexistinghero Před 4 lety

      Ze moeten gewoon van die 'bonus' af. Je doet misschien niet altijd zo veel als een gewone werknemer (bij sommige bedrijven doe je echter meer), maar het is gewoon werken en werk moet betaald worden. Wat ze eerder moeten doen is gewoon een X bedrag per uur eraf halen als betaling omdat je ook bij het bedrijf in de leer bent.

  • @WimHamhuis
    @WimHamhuis Před 4 lety

    het beste antwoord werd gegeven. Het hangt er vanaf wat je bijdraagt aan het bedrijf. En daarvan krijg jij als vergoeding over het geldbedrag dat je daarmee hebt verdient voor het bedrijf. Het moet daarbij dus niks uit maken welke scholing daar voor is gevolgd. Verdiend voor het bedrijf is verdiend. Geld is geld.

  • @johndewit6877
    @johndewit6877 Před 4 lety +3

    1:40 "ik werk net zo hard als diegene" NEE! Wij breken onze breinen op het WO en lopen in het verlengde daarvan vaak vertraging op etc. Eenzelfde vergoeding valt daarmee totaal niet te rijmen.

  • @lulu486
    @lulu486 Před 4 lety +1

    Kunnen jullie een video maken over het gebruik van ritalin/concerta (ADD/ADHD medicatie) om te feesten of te studeren? Ik zie het zelf best vaak terug in mijn omgeving...

  • @lotarrrrr
    @lotarrrrr Před 4 lety +1

    Weer zo'n minister die geen antwoord geeft...
    De vraag was; WAAROM wordt dit niet wettelijk verplicht?
    Antwoord; Dat gaan we niet doen, wat we wel gaan doen is... blablabla.

  • @moonwitch1615
    @moonwitch1615 Před 4 lety

    Zat 3 jaar lang op het mbo. €0,00 stage vergoeding gekregen. Doe nu al 3 jaar hbo. Ook nooit stagevergoeding gekregen. Ik vind het oprecht belachelijk dat stagiaires geen vergoeding krijgen. Het moet gewoon verplicht worden dat ze het wel krijgen.

  • @izzybaran
    @izzybaran Před 2 lety +1

    Ik krijg helemaal niks van me stage ik loop stage bij intertoys en krijg niks elke donderdag 9 tot half 5

  • @dutchdocs1369
    @dutchdocs1369 Před 4 lety

    Waarom krijg je als stagair niet gewoon het minimumloon wat hoort bij je leeftijd? Je werkt veelal fulltime, hebt geen tijd voor een bijbaan en daarnaast betaal je ook nog collegegeld. Het doel van een stage is misschien om te leren, maar bedrijven profiteren er optimaal van want de facto hebben ze werknemers die hard werken voor bijna niets. Totale uitbuiting als je het mij vraagt.

  • @JazzVO100
    @JazzVO100 Před 4 lety +1

    Je werkt als stagiaire evenveel als een 38/40 uur medewerker bij een bedrijf, je hebt dan niet de zelfde ervaring maar je doet zeker wel werkzaamheden voor hun dus mogen ze ook zeker een vergoeding geven voor het werk dat je doet.

  • @mirthevanvliet1292
    @mirthevanvliet1292 Před 4 lety +1

    Ik doe de MBO- opleiding onderwijsassistent en loop elke maandag en dinsdag stage. Het hele schooljaar. Hoe zit dat dan?

  • @sebastiaanut
    @sebastiaanut Před 4 lety +1

    Ik kreeg bij voor mijn stage in het verleden rond de € 200,- per maand.
    Alleen mijn opleidingsniveau is niet gemeld in het filmpje.
    Ik heb zelf op het speciaal onderwijs gezeten.

  • @bahadirdeman
    @bahadirdeman Před 4 lety +1

    Stage is uitmelking

  • @BW-ok4nx
    @BW-ok4nx Před 4 lety +1

    Alle stagiaires gaan toch zelf akkoord met de voorwaarden? Als ze denken dat ze meer waard zijn, moeten ze vooral regelen dat ze meer krijgen (bij een ander). Verplicht gelijktrekken is in ieder geval iets waar niemand gebaat bij is. Dat zorgt er uitsluitend voor dat stagiaires voor een bedrijf niet interessant zijn en daarom zullen de plekken vervallen, of nog mooier, de beter betaalde plekken worden ook gewoon naar beneden bijgesteld.

  • @jessebosch6732
    @jessebosch6732 Před 4 lety +1

    Een videoidee van de media zelf: hoeveel macht heeft de private media nou eigenlijk? Hierbij kan je ook kijken naar landen zoals de VS, Nederland, Duitsland, maar je kan ook kijken naar staatsmedia ik China of zo. 5 bedrijven hebben op dit moment meer dan 90% van het nieuws in de VS in handen dus het zou leuk zijn als een mediastation dat ZELF zou aankaarten.

  • @lucasino8
    @lucasino8 Před 4 lety +3

    Wat een stom item. Verdient een dokter meer dan een secretaresse? Ja. Verdient dokter a meer dan dokter b? Zou kunnen ligt er aan hoe goed dokter a en b kunnen onderhandelen. Ik vind dat MBO stagiaires ook stage vergoeding moeten krijgen, maar dit minima moet minder zijn dan bij HBO. Zelfde voor HBO vs WO.

  • @TokyoDogz
    @TokyoDogz Před 4 lety

    Een stage"vergoeding" wordt bij de jaarlijkse aangifte bij de belastingdienst wel gezien als loon/inkomen. Erg tegenstrijdig net als meerdere wetten en regels in Nederland.

  • @Max-pk7kp
    @Max-pk7kp Před 4 lety +1

    Op zich best logisch dat je voor een minder hoog opleidingsniveau, minder stagevergoeding krijgt. Je krijgt later toch ook minder loon? Daarnaast zijn de koster per studieniveau ook anders, hoe hoger het niveau, hoe duurder de studie. Veel studenten betalen zelf hun studie en door een stage heb je vaak minder tijd om daarnaast nog te werken.

  • @pietpieter
    @pietpieter Před 4 lety

    Het verschil in stagevergoedingen tussen sectoren is veel groter dan tussen opleidingsniveaus.

  • @durkdevries7872
    @durkdevries7872 Před 4 lety

    @NOS Waarom niet een hogere stagevergoeding met overheidssteun voor beroepen waarin een echt een tekort is? Zoals de techniek en het onderwijs.

  • @Onigiri25
    @Onigiri25 Před 4 lety

    Ik zat in de 'ik kreeg geen cent' categorie. Maar in mijn vakgebied was het heel moeilijk om uberhaupt een stageplek te vinden (60 sollicitatiebrieven en 3 telefoontjes terug) dus ik mocht al in mijn handjes knijpen van geluk dat ik ergens aan de slag mocht

  • @werra3254
    @werra3254 Před 4 lety

    Als het een onkostenvervoeding is zou je eigenlijks ook zeggen dat HBO en WO momenteel meer zouden moeten krijgen. Tenslotte krijgen MBO studenten ook meer vergoed voor hun opleiding (van de overheid)

  • @lvnahri
    @lvnahri Před 4 lety +1

    Als MBO’ers evenveel aan collegegeld en boeken moeten betalen als WO’ers, mogen ze hetzelfde krijgen, maar dat zie ik niet gebeuren.