Jean Jacques Rousseau | Eğitim ve Toplum Sözleşmesi Üzerine(Podcast)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 09. 2024
  • Jean-Jacques Rousseau’nun 5 çocuğu olmuştur ve her çocuğunu doğduktan sonra yetimhaneye terk etmiştir.
    Jean-Jacques Rousseau bu karmaşık ve zorluklarla geçen çocukluk döneminden sonra evi terki sonrası bir çok ülkeyi dolaşmış, müzik hocalığı, sekreterlik, tercümanlık gibi işlerde bulunmuştur. Bütün yazdıklarımın en iyisi ve en önemlisi dediği eseri “Emile ya da Çocuk Eğitimi Üzerine” kitabını ise 1972’de yazmıştır. Bir bireyin en baştan nasıl yetiştirilmesi gerektiğine dair çeşitli önerilerle karşımıza çıkan Rousseau, bu önerilerini hayali bir çocuk üstüne kurgular. Özgürlüğün ve bireyselliğin önemli ölçüde işlendiği bu eser, insanın küçük yaşta aldığı terbiyeyle topluma dair mükemmel bir form olarak insanı ortaya çıkışına vurgu yapmaktadır. Bu terbiye doğadan ayrı düşünülemeyeceği gibi doğrudan doğruya doğayla ilintili olmak zorundadır. Rousseau, doğayla esasen tabiatı gereği insanın uyumlu ve iyi olduğuna dair bir inanç taşır. İnsanın bozulması yani ahlaki olarak aşınmasının belki de önemli ölçüde etkisi toplumsallaşmasının bir sonucudur. Rousseau eserinde bireyin doğayla olan bağını şu şekilde aktarır:
    Doğal düzende bütün insanlar eşit olduğundan ,ortak eğilimleri de insanlık durumudur ve insan olmada iyi yetiştirilmiş biri bununla ilgili meslekleri de kötü yapamaz.Doğa onu insan olarak yaşamaya çağırır.Yaşamak benim ona öğretmek istediğim meslektir.
    Mükemmel bireyin yetiştirilmesinin bir nevi önemli bir rehberi olan bu eserden bazı alıntılar:
    1. “Unutmayınız ki bir insan yaratmaya çalışan biri önce kendisini bir insan yapmalıdır; önereceği şeylere kendisinin örnek olması gerekir.”
    2. “Çocuğa bir gerçeği öğretmekten daha çok, her zaman gerçeği bulmak için nasıl davranması gerektiğini öğretmek daha önemlidir.”
    3. “Çocuğunuza iyi bir eğitim vermek istiyorsanız onu işlediği hatadan derhal kurtarmaktan vazgeçin.”
    4. “Nasihatları faydasız yapan nedenlerden birisi, seçim yapmadan herkese karşı kullanılmalarıdır.”
    5. “Aşkın verdiği mutluluğu evlilik hayatı boyunca sürdürmek mümkün olsaydı, cennet yeryüzünde olurdu.”
    6. “Yüz yıl sonra gerekenden yoksun kalmamak için, bugün gerekenden kendilerini yoksun bıraktıkça daha da üzücü bir hal alan delilik bu.”
    7. “Çocuklara kendi kendilerine daha iyi öğrenebilecekleri şeyleri öğretmek ve yalnız bizim öğretebileceğimiz şeyleri unutmak gibi öğretmeye ukalaca bir aşırı düşkünlüğümüz vardır.”
    8. “Hayal gücü bizi mutlu insanın yerine değil, daha çok mutsuz insanın yerine koyar.”
    9. “Başkasının mutsuzluğuna acımak için bu mutsuzluğu hissetmek değil, tanımak gerekir.”
    10. “Her zayıf, narin, korkak insanı doğa hep aynı yerde geçen bir yaşam sürmeye mahkûm eder.”
    TR:
    Bu videolardaki tüm materyaller eğitim amaçlı kullanılmaktadır ve adil kullanım kurallarına uygundur. Telif hakkı ihlali amaçlanmamıştır. Bu videoda kullanılan materyallerin telif hakkı sahibiyseniz veya bunları temsil ediyorsanız ve söz konusu materyalin kullanımıyla ilgili bir sorununuz varsa, lütfen e-postam aracılığıyla kanalımdaki "hakkında" sayfasından benimle iletişime geçin.
    ENG:
    All materials in these videos are used for educational purposes and fall within the guidelines of fair use. No copyright infringement is intended. If you are or represent the copyright owner of materials used in this video and have a problem with the use of said material, please contact me via my email in the "about" page on my channel.
    #jeanjacquesrousseau #podcast #türkçepodcast #podcastdinle #türkçepodcastdinle #siyaset #toplumsözleşmesi #kültür

Komentáře • 2

  • @ferdayener6292
    @ferdayener6292 Před 3 měsíci

    Çok yalın ve bir o kadar da doyurucu bir yayın yapıyorsunuz. Ayrıca ses tonunuz çok güzel ,diksiyonunuz çok düzgün.Hiç sıkılmadan , yoğunlaşarak dinledim. Teşekkürler, başarılarınızın devamını dilerim.

    • @Kitaplığınsesi
      @Kitaplığınsesi  Před 3 měsíci

      Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Keyifli dinlemeler dilerim 💐