Cer redeschiderea casei de cultură

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 27. 05. 2021
  • Cer autorităților locale să redeschidă Casa de Cultură din localitate. Este vorba despre mai mulți locuitori din satul Hîrbovăț, raionul Aneni Noi. Oamenii spun că instituția era unicul centru cultural și de divertisment în sat, iar în lipsa acestuia tinerii merg la bar și nu la teatru sau la spectacol. Pe de altă parte, Primarul localității, Rodica Croitor, explică că activitatea Casei de Cultură a fost sistată, din motiv că condițiile de acolo erau dezastruoase și exista un pericol pentru viața copiilor.
    Locuitorii satului Hârbovăț, raionul Anenii Noi, sunt nemulțumiți că deja de doi ani nu au unde să privească un spectacol, un film sau un concert, iar copiii nu fac teatru și dansuri așa cum făceau odată.
    Angela Ghețan
    „Uitați-vă în ce dezastru se află, cade mortarul, ferestrele sunt stricate, crește buruian, e păcat că în centrul satului și așa frumusețe, când vine cineva tot satul este frumos, iar casa de cultură se risipește.” 02.55
    Maria Ghereg
    „Sunt agenții economici care ar putea să contribuie să facă ceva, unde se duc acum copiii... la bar... Aici se petreceau diferite măsuri educative.”
    Galina Chencheci
    „E lipsă mare, pentru noi chiar și pentru cei de vârsta mea. Un concert nu avem unde să vizionăm, un film avem plăcere să vedem... nu avem unde.”
    Elena Bîtcă
    01.31 „Nouă mai se făcea aici, era foarte frumos și foarte interesant, dar acum ții greu să treci pe aici să arunci ochii.”
    Ludmila Malanciuc
    „Noi am activat aici în niște condiții, dar nici nu vă pot explica ce condiții erau... Frig, ferestrele fără sticlă, ușile stricate.”
    Primarul localității, Rodica Croitor, ne-a spus că a luat decizia de închide Casa de Cultură în 2019, atunci când a fost investită în această funcție. Și asta încât instituția activa în condiții greu de imaginat.
    Rodica Croitor, primar satul Hîrbovăț, Anenii Noi
    „Din condițiile deplorabile era imposibil să lăsăm acolo copiii să se ocupe. De aceea am venit cu inițiativa de a sista nu știm pe ce perioadă până vom găsi soluția de a trece imobilul Casei de Cultură la Primărie, fiiindcă doar asta este soluția.”
    Edilul explică că instituția a ajuns în această stare deoarece Primăria nu a putut interveni, legal, pentru a o repara. Și asta pentru că Casa de Cultură nu este la balanța Primăriei. Instituția a fost privatizată acum 20 de ani și transmisă în cote părți către 1500 de locuitori.
    Rodica Croitor, primar satul Hîrbovăț, Anenii Noi
    “Juriștii ne spun că obiectele cu menire culturală nu era corect să fie privatizate. Ele trebuiau să fie transmise la balanța primăriei. Satul Hârbovăț este unul din puținele localități, cred că sunt vreo trei la număr, din Republica Moldova care s-a pomenit în asemenea situație.”
    Între timp, toate activitățile Casei de Cultură au fost transferate la Centrul de Cultură Tineret și Sport din localitate. Conducătorii colectivelor artistice spun că aici lucrează în condiții greu de imaginat.
    Ludmila Seretinean, conducătorul Teatrului “Ștrengărel”
    „Cum va fi posibil să facem activitate cu teatrul, fanfară, dans și colectivul folcloric. Când cântă o fanfară și nu este izolat peretele, nu avem scenă și nu putem să evoluăm. Nu poți să înregistrezi să filmezi, să înveți, să repeți, pentru că ne astupă sunetele acelea, copiii nu aud, plâng și spun că noi nu vă auzim ce spuneți dumneavoastră, eu tot nu-i aud ce spun ei.”
    Și asta nu e tot. Ludmila Seretinean spune că atunci când s-au mutat aici nu era căldură, mobilier, lumină și nici măcar prize. Iar lucrătorii au fost nevoiți singuri să își creeze condiții de muncă.
    “Ia uite filmează, iată așa condiții avem noi pentru lucrătorii de cultură...”
    Ludmila Seretinean, conducătorul Teatrului “Ștrengărel”
    „E un haos întreg, eu într-o zi am înregistrat să le arăt domnilor de la Consiliu în ce condiții lucrez. La una din adunări noi am vorbit despre asta și ni s-a spus că dacă o să aveți pretenții se vor mai rări din lucrători, înțelegeți cei care au pretenții.
    Primarul satului, Rodica Croitor spune că pentru a găsi ieșire din această situație a expediat un demers în instanța de judecată prin care cere Agenției Servicii Publice și Oficiului Cadastral să investigheze legalitatea privatizării Casei de Cultură, dar nu se știe deocamdată cât va dura acest proces. Edilul spune că dacă Casa de Cultură va trece la balanța Primăriei, autoritățile locale vor găsi bani pentru a o repara.

Komentáře •