Lentila de contact cu Stelian Tănase - Povestea lui Sergiu Malagamba

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 27. 08. 2024
  • În ediția din această săpătămânii a emisiunii Lentila de contact, scriitorul Stelian Tănase ne propune un scurt fragment dintr-un volum aflat în lucru.
    Vom afla povestea fascinantă a lui Sergiu Malagamba, cunoscut și sub numele Serghei Malagamba, născut la Chișinău în 1913, dintr-un tată italian și o mamă armeancă.
    Malagamba a studiat muzica la Conservatorul „Unirea” din Chișinău între anii 1931-1933. După o perioadă de întrerupere, a continuat studiile superioare muzicale în 1950 la Conservatorul din București (în cadrul unor cursuri inițiate de Uniunea Compozitorilor). Aici a studiat o perioadă violoncelul, dar s-a simțit mai ales atras de baterie, instrument la care a excelat, remarcându-se printr-o tehnică de virtuoz.
    La începutul anilor patruzeci a fost lansată o modă vestimentară excentrică, numită chiar „Malagamba”. Originile ei sunt incerte. În vremea regimului Ion Antonescu, moda a fost reprimată de către autorități și catalogată drept indecentă; urmând zvonurile asupra paternității ei, artistul Malagamba a fost arestat și internat în lagărul de la Târgu-Jiu pentru scurt timp. La instalarea regimului socialist, Malagamba a fost apreciat pentru poziția sa de „antifascist”.
    Lentila de contact este o emisiune produsă la Radio Clasic de Stelian Tănase în parteneriat cu Desk Report.
    Radio Clasic- Un Radio in Culori
    www.ClasicRadio.ro
    / clasicradioromania
    Radio Clasic este o platformă multiculturală, diversă, care își propune să vă inițieze, să vă informeze, să vă deschidă porți nebănuite în lumea artelor, să dea culoare timpului.
    De la clasic la contemporan, de la operă la muzica de cameră, o galerie policromă în care sunteți invitați să călătoriți în timp și spațiu, vehiculul preferat - sunetul muzical.
    Pe aripile sunetului veți descoperi alături de noi, Radio Clasic, o intensă paletă de stări și tematici. Prin “Turnul Babel”, vă veți afla mereu în astăzi, ieri și mâine.
    Radio Clasic este postul unde valoarea, bunul gust și spectacolul de calitate vor fi prezente 24/24, 7/7
    Radio Clasic este locul de difuzare a operelor tuturor autorilor consacrați, a elitelor artistice, muzicale, literare din România și din lume
    Radio Clasic promovează valorile europene în spațiul românesc și valorile românești în spațiul universal. Programele zilnice cuprind spectacole de toate genurile - clasic, simfonic, operă, balet, world-music.
    Radio Clasic este o oază pentru toți iubitorii de muzică clasică, simfonică, operă, music-hall, artă, literatură, științe, istorie, evenimente culturale de înaltă ținută din România și din întreaga lume.
    Adresa de e-mail pentru comunicate si informari: comunicate@clasicradio.ro

Komentáře • 9

  • @2nasoare845
    @2nasoare845 Před měsícem

    Doamne ,nimic nu e nou !, Au mai fost datatori de moda ...! Imi place Stelian Tanase ,la nebunie !Multumesc ! Imi place enorm cortina sonora ...! Cu adevarat e radio in culori !❤ fantastic !❤

  • @Dromihete4146
    @Dromihete4146 Před 2 lety +2

    În 1986, fiind la liceu, profesoara de română, o doamnă în vârstă, de o distincție deosebită, ne-a povestit de malagambiști și moda, stilul lor, stil care , spunea dânsa, o fermecase în tinerețe, și asta se vedea din...bucuria pe care o avea când povestea.
    Deci ne-a vorbit despre moda malagambistă, nu și despre origine, nu și despre Malagamba, nu ne-a spus de unde vine numele.
    Mi-a rămas în minte, și în timp, după revoluție cred, dacă nu chiar și mai curând, am aflat și despre Malagamba cu pantofii lui cu talpă înaltă, despre pantalonii lui bufanți, vărgați, și despre pălăriile largi.
    M-a fascinat !

  • @valeriuoancea1988
    @valeriuoancea1988 Před 2 lety +1

    Ma bucur nespus ca v-am descoperit . Multă sănătate și cât mai multe emisiuni. Cu câțiva ani în urma mi-a plăcut București strict secret. Inca ma delectez cu ele. O zi buna !

  • @ovidiupirau7832
    @ovidiupirau7832 Před 2 lety

    Să trăiți!

  • @MarinStoica-xv5dc
    @MarinStoica-xv5dc Před rokem

    Complimente tigrilor și lui tuculache !!!

  • @ush-sjpabucurestiiliescuga5977

    Am citit (și răs/răs citit) recent Istoria unul atentat, de același autor. Este de rumegat. de ce această ironizare-ridiculizare a celui cunoscut ca Mareșalul? Oricum e prost văzut. Și oricum momentul Malagamba al lui Antonescu este un episod minor ca eroare. Și ar fi fost minor chiar dacă ar fi fost nu știu ce succes. Nu Malagamba este momentul major al lui Antonescu. Are momente negative, fără doar și poate. Dar faptul că s-a împotrivit URSS nu se poate ignora.

  • @sandozpop6017
    @sandozpop6017 Před rokem +1

    Dimpotriva as spune: nu se poate tolera o moda exhibitionista in vremuri cand familiile primeau acasa stiri despre mortii ori ranitii de pe frontul de est.
    Haideti sa ne gandim si altfel, printr-un exemplu de la altii, anume evreii de pe Broadway ori de pe scenele de comicarii din anii 1939-45 cand, ai lor mureau in lagarele de concentrare europene. Mi se parea mai potrivit sa lase ghesefturile din teatru si film si sa se alature rezistentelor din Europa.

  • @johnniewalker545
    @johnniewalker545 Před rokem

    Cum de nu era recrutat in armata?