In wat voor land leef ik eigenlijk?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 5. 10. 2023
  • - Een avond over de multiculturele samenleving van Anil Ramdas
    In Nederland bleek minder plek voor kosmopolitische idealen dan Anil Ramdas had gehoopt. Hij ervoer een groot wij-zij denken. ‘Toen ik terugkwam, kreeg ik het gevoel dat er ineens kampen waren, een groot kamp voor de gevestigden en een piepklein kampje voor de buitenstaanders. En in dat piepkleine kampje kwam ik terecht, zonder er ook maar iets over te zeggen te hebben.’ In zijn werk probeerde hij te doorgronden in wat voor land hij eigenlijk leefde.
    Karin Amatmoekrim heeft een biografie over Ramdas geschreven. Met In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas onmogelijk kosmopoliet onderzoekt zij de wisselwerking tussen de binnen- en buitenwereld van Anil Ramdas.
    Samen met intellectuelen van verschillende generaties gaan we aan de hand van Amatmoekrims nieuwe boek in gesprek over de buitenwereld die Ramdas beschrijft en over wat de interpretatie van zijn werk ons kan vertellen over Nederland. Wat betekent het om intellectueel te zijn in het multiculturele Nederland van 2023?
    De Surinaams-Nederlandse Anil Ramdas was schrijver, journalist en programmamaker. Op initiatief van De Groene Amsterdammer (waar hij redacteur was), De Balie (waar hij directeur was) en zijn familie wordt deze avond afgesloten met de uitreiking van de derde Anil Ramdas Essayprijs.

Komentáře • 5

  • @tjarkovermeulen1044

    Prachtige gesprekken, dank voor deze mooie bijeenkomst!

  • @joan3164

    Zijn historische achtergrond en identificatiemodellen waren duidelijk heel anders. Hij zag t westen als uiterst beschaafd, terwijl het voor veel afstammelingen van inheemsen en tot slaafgemaakten het toppunt van barbarisme is.

  • @davidderidder2667

    Kortom Anil was ook selectief en ging in de kern ook onverstandig om met zijn eigen leven.

  • @joan3164

    Karin Amatmoekrim schreef n heel mooi boek over Anil Ramdas. Anil schreef verhelderend over veel zaken maar over zwart-wit racisme bleef hij zwaar in gebreke. Hij had daar niets mee, deed er naar lacherig over, zoals ook sommige uitzendingen bij mtnl, waar hij n talkshow had, duidelijk maken. Hij vond t raar als je je identificeerde met de tot slaaf gemaakte voorouders.